Дискусије : Фотографија

 Коментар
Gde sam pogresio?
Nikko55
04. март 2014. у 23.00
Bio danas na tenis turniru da snimam igrace. Podesio kameru na shutter speed (1/1000) kao prioritet, stavio ISO na auto, white balance takođe na auto i snimao u JPG i RAW, ne zajedno nego posebno. Slike su ispale katastrofa i JPG i RAW. Od nekih 400 - 500 komada možda jedno desetak mogu da prodju kao osrednje, ostalo smece nevidjeno. Dan bio suncan, vidljivost odlicna, snimao sa svih strana i ka suncu i niz sunce i levo i desno i ništa. Šta sam to pogresno uradio?
mornar7
(mornar)
05. март 2014. у 02.14
u kom smislu? ekspozicija?
inače nema razloga da stavljas usred dana kad je sve stabilno, auto balance pa ni auto ISO.
prema suncu nema kamere koja to može automatski.
bio sam neki dan na karnevalu, nisam zadovoljan fotkama ali znam zašto, svetlost se mnogo menjala, predvecerje, a takvi dogadjaji sa subjektom u pokretu su dosta i sreća..
sa_strane
05. март 2014. у 05.22
Kako ti je bilo podeseno mjerenje svjetla an aparatu?
Ne znam kako je na Sony, Nikon ima tri opcije matrix, srednji i spot mjerenje..

-
alpskiSrbin
(Mile)
05. март 2014. у 06.29
Težko na pamet govoriti, daj sliku sa Exifom pa če biti odma jasno. U jpeg smeš samo sa Olympusom da slikaš, nema Nikon šanse u jpegu. Pogledaj samo dpreview teste.

Inače, 1/1000 I nije tako velika brzina za nagla kretanja.
sa_strane
05. март 2014. у 07.08
„Inače, 1/1000 I nije tako velika brzina za nagla kretanja”
-

Isto mislim da je brzina 1/1000 sek kod takovog sporta optimalno odabrana i u principu da si dobro aparat podesio.
Ali ako je mjerenje svjetla recimo ostalo na spot onda je moguće samo da se potrefi neka slika..

-
505
(Senior)
05. март 2014. у 07.27
Skoro ništa nisi rekao sto bi bilo korisno.
Koji je ISO camera ipak izabrala?
Koja blenda?
Ako je ISO bio ispd 400 I exp. bar 60%
RAW bi trebao biti dovoljno kreativan.
Šta je ne svakidasnji problem ?
sa_strane
05. март 2014. у 07.28
„..jpeg smeš samo sa Olympusom da slikaš, nema Nikon šanse u jpegu”

-Slovenac ja mislim da covjek slika sa Sony
Nikko55
06. март 2014. у 03.00
Izvinjenje sto nisam brze odgovorio ali i danas ceo dan bio na turniru.

@mornar, uvek koristim auto balance a ISO sam stavio na auto jer je sport u pitanju, brza kretanja i nema se remena za rucno podesavanje nego pustim kameru da odradi posao.

@sa starne, merac je bio podesen na matrix (multi segment) a kasnije sam prebacio i na srednji (center weighted). Rezultati u oba slučaja skoro identicni tj. porazavajuci.

@Mile, nisam postavio ni jednu sliku jer me sramota koliko su loše, neke preeksponirane, neke ispod, uglavnom sve preterane sa bojama i uglavnom neostre sa dosta suma, naročito se sum video na licima.

@505, kamera je u ISO isla u rasponu od stotke pa do nekih 800. Dan je, i juče i danas, bio sunacan sa stabilnom svetlom.
Snimao sam sa Tamron 70-300, 4-5,6 i na vecini snimaka kamera je drzala blendu na maksimalnom otvoru u zavisnosti od zizne daljine. Sa snimanjem sa krenuo negde oko 1pm pa sve do zalaska sunca.

Danas sam kameru podesio na scene selection i izabrao sport opciju i tu je brzina okidanja isla i do 1/2000 a ostali parametri ostali skoro identicni kao i juče. Drive mode sam postavio na brzo okidanje sto znaci oko 12 slika u sekundi a kvalit JPEG. Rezultati za nijansu bolji nego juče ali daleko od nekog kvaliteta kojim bi mogao da se ponosim.

Hvala još jednom svima sto ste izdvojili vreme da mi pomognete. I dalje sam u nedoumici da li sam ja zabrljao negde ili kamera ili Tamron, ne može da se nosi sa postavljenim zadatkom. Iskreno vise bi voleo da je greška do mene.
mornar7
(mornar)
06. март 2014. у 03.44
od svega po malo.
proizvodjaci neće da otkriju koji je algoritam kako kamera odluci šta je prioritet. zato ja ostavim sto manje parametara aparatu. ne vrtim ih stalno nego podesim na jednu vrednost ISO. Znam gde se pojavi sum i na taj ISO postavim samo kad nemam svetla kad nemam drugu opciju. neki aparati imaju ogranicavanje auto funkcije sto je super.
što se tiče neostrine, fotografi koji fotkaju zivotinje svi koje sam pratio rade sa manual fokusom. ne znam kako da je brz fokus nekad je teško loviti bolje je sacekati subjekt.
Alpha200
(M)
06. март 2014. у 09.06
Zašto ne bi pokusao sa potpuno manuelnim postavkama? Na suncanom danu, sigurno ne bi bilo problema. Možeš početi sa recimo ISO 200-400 (ako je A77, sum bi trebao da je pod kontrolom), Exp recimo odprilike 1/1000 (trebalo bi da garantuje ostrinu) a Blendu na 8 za početak.
Možeš korigovati po potrebi dok ne dobijes zadovoljavajucu ostrinu i kvalitet.
Ako se ne varam ti imaš Sony 70-300 G objektiv, morao bi biti izuzetno ostar na 8 ili 11 blendi, ako ne ide eksperimentisi sa postavkama, ali ja bih preporucio da izbjegnes automatiku dok se ne uvjeris šta je razlog.
Sa manuelnim ćeš vidjeti da li je sve u redu sa kamerom.
Prekontrolisi da ti nije ostala korekcija ekspozicije na nekoj vrijednosti, možda je to razlog za pre-eksponirane fotografije.
Ja sa starom A200 uspijem izvuci solidne fotografije na odbojkaskoj utakmici u nedovoljno osvijetljenoj dvorani, ti imaš mnogo bolju kameru i objektiv tako da bi fotke morale biti kao i ostale koje si odradio.

alpskiSrbin
(Mile)
06. март 2014. у 10.25
Pa Sony alfa 77 je novija kamera I jaka. Tu bi morao biti dobar rezultat, sem sočivo ne znam kakvo ti je.

Ja sam sa mojim Olympus E-520, koji je par nivoja ispod te a77 odradio ne samo folklore na bini u teatru, nego I košarku u arena.
Jeste da sam imao navrnut Zuiko 50-200 f/2.8 - 3.5 koji spašava inferiornost kamere. Kamera radi odličan jpeg, ali u lošem svetlu sporo fokusira.

Možda te je sočivo sprečilo za bolji rezultat, ili čak neka greška u sočivu, kameri. Danas fotograf vise-manje zna šta če dobiti. Ako je razlika tolika onda „damage”.

sa_strane
07. март 2014. у 10.26
Najbolje da postavis 2-3 slike sa exif.
Kažeš slikao si 12 slika u sek., dali su u toj seriji od tih 12 slika sve slike sa istom greškom? Ili možda prva i druga ok dok ostale loše, u tom slučaju možda dolazi do pregrijavanja senzora.
Možda objektiv salje aparatu pogresne informacije. Ovo može bit i do kontakata pa da ocistis možda kontakte na objektivu. Ili taj objektiv ima teh. problema u komunikaciji sa aparatom, ili je prespor za taj tempo slikanja.

Isto kako ti od tih 400-500 snimaka nisi prilikom slikanja kontrolisao snimke na monitoru kamere?
Ne samo kako slika izgleda jer na suncu se ne može dobro ocijenit, nego obavezno na histogram provjerit i korigovat. Ja recimo nakon provjere na histogramu često korekciju radim samo na ISO. Probne slike obično pocnem sa ISO 400.
Ta mogućnost kontrole sa histogramom i mogućnosti mijenjanja ISO, su možda najvrijednije teh. mogućnosti digitalne tehnike nad filmom..

-
Nikko55
08. март 2014. у 03.11
...Zašto ne bi pokusao sa potpuno manuelnim postavkama? Na suncanom danu, sigurno ne bi bilo problema. Možeš početi sa recimo ISO 200-400 (ako je A77, sum bi trebao da je pod kontrolom), Exp recimo odprilike 1/1000 (trebalo bi da garantuje ostrinu) a Blendu na 8 za početak.
Možeš korigovati po potrebi dok ne dobijes zadovoljavajucu ostrinu i kvalitet.

Alpha, poslusao sam tvoj savet i, moram priznati, da je dao mnogo bolje rezultate. Jedina mana je sto sam stalno nešto morao da doterujem.

http://www.flickr.com/photos/104611718@N03/13004718815/
Ovu fotku sam snimio u JPEG a ostale RAW

@Seeb nisam postavio one slike od prvog jer su stvarno loše. Odprilike sve su slike bile priblizne, mislim na tih desetak do 12 pri jednom okidanju, tako da to iskljucuje pregrevanje senzora. A što se tiče histograma, moram priznati, da mi nije uopste palo napamet da na taj način proveravam slike.

@Mile, ocigledno da nije socivo nego sam ja sigurno nešto omanuo. Ne znam da li je moguće, kako je sunce tog dana bilo izuzetno jako, da je veliki kontrast između svetla i senke zbunio kameru da podesi prave parametre. To ja, onako laicki, nešto nagadjam.

@mornar, mislim da si u pravu što se tiče tog manuelnog fokusa. Danas dok sam snimao čujem iznad mene neka kamera stekce ko mitraljez. Opaljuje po desetak snimaka u sekundi i to po četiri - pet puta u nizu bez da se zagusi. Mene to zainteresovalo pa se popnem gore i vidim jednu ženu ima Nikon D7000 i neki poveci objektiv i sve radi manuelno podesavanje. Pitam je kako taj Nikon tako brzo snima kad mu po fabrickim podacima stoji da može maksimalno 5 slika u sekundi a i bufer mu nije nešto obiman. Kaže ona da su u Nikonu tu kameru pravili u dve varijante. Jednu za snimanje portreta, arhitekture i nocnog snimanja, a drugu varijantu, koja okida brzo, za sport. A objektiv joj bio Nikor 70-400 ali mi nije rekla koji je maksimalni otvor blende ali po velicini objektiva rekao bi da je tu negde oko 2.8 ili čak vise.
Alpha200
(M)
08. март 2014. у 08.56
Odlične, iskreno sve izgledaju veoma dobro, sto samo potrvdjuje da nemas problema sa opremom.
Za ovakve snimke, slazem se sa za manuelni fokus, sigurno će dati dobre rezultate.
Oslanjanje na automatiku, može da zakaze, pogotovo u vremenskim uslovima kakve si ti imao (jako sunce i kontrast).
Nikko55
08. март 2014. у 11.05
Hvala Alpha!

Zao mi je sto nisam mogao da ispostujem osnovno pravilo sportske fotografije da se fotka sa zemlje a ne kao ja sa prvog sprata. Slike mnogo vise dobijaju na dinamici kad si sto blize zemlji a ovako ih, kako bi rekao, prosto sabijes pa dobiju sasvim drugaciju perspektivu. Nisam uspeo da dobijem press propusnicu pa sam morao da se zadovoljim i da slikam ko i svi drugi smrtnici. Kako sam samo zavideo onim prafim fotografima i na opremi i na mogućnoscu da udju gde hoće. A o znanju i iskustvu i da ne govorim.
Nikko55
08. март 2014. у 11.53
Radio_Bemba
(Muzicar)
09. март 2014. у 11.33
@Nikko55

Ove su slike ispale super. Nevezano za tvoju temu meni se desavalo da zaboravim da iskljucim stabilizaciju (VR/IS). Tako kad je suncano i snimam na autofokusu a ustvari može da se snimi i bez stabilizatora. Tu obično i promasim jer mi se cinni kad sam „skljocnuo” da je bilo u fokusu ali zbog stabilizatora mi „pobegne motiv” iz fokusa.

Pozdrav

sa_strane
09. март 2014. у 16.06
Dobre slike!
Ipak ima mala primjedba od mene i mislim da se nećeš ljutit.
Kod slikanja tenisa morala bi uvijek da se na slikama vidi teniska loptica, inače slika nema pravi efekat..

-
Nikko55
10. март 2014. у 00.44
@Radio Bemba

Hvala za slike. Kod mene je stabilizacija u kameri i malo duže traje da je iskljucim, mislim ne bas nešto teško da se to uradi ali je mnogo lakse samo prebaciti dugmence na optici. Ali svakako da ću probati i tu varijantu.

@Seeb, apsolutno si u pravu i trebalo bi na svakoj slici da je i tenis loptica ali moj polozaj kad sam fotkao nije mi dozvoljavao da tako nešto uradim. Dvoumio sam se da li iz daljine napraviti sliku pa da se sve lepo vidi ali onda mi teniseri i njihov izraz lica ne bi dosli u prvi plan pa sam se odlucio za krupni kadar.

Evo sad sam postavio neke slike gde je i loptica prisutna i to je već bolja varijanta. Slika je dobila svo smisao.

http://www.flickr.com/photos/104611718@N03/13052111604/
sa_strane
10. март 2014. у 05.46
Na ovoj slici gdje je Djokovic podesio si kameru ovako:

1/1600 sek
f/6,3
ISO 500

Znaci veca blenda (ja sa svojim 2,8 izabrao bi recimo blendu f/4), onda veci ISO kod suncanog vremena recimo 400,
i brzina od 1/1000 pa na dalje. Objektiv od 300mm pa na dalje.
I to bi odprilike bilo idealno za sport kao tenis gdje su prisutni vrlo brzi pokreti.
Ovdje kod tebe su profi teniseri sto znači da teniska loptica ima brzinu i preko 200 km/h.
Kod slikanja loptice imaš 3 pozicije koje u pravilu imaju razlicite brzine slikanja. Najbrze je kad loptica ide pored tebe, nešto sporije dijagonalno a manje brzine snimanja možeš podesit kad loptica ide u smijeru tebi. Slično je i kod slikanja ptica u letu ili zivotinja u pokretu..

_
Radio_Bemba
(Muzicar)
10. март 2014. у 12.08
Slike su ti odlično ispale , svidja mi se i „cokolada” možda politicki nekorektan izraz ali ne mislim ništa loše;) Tako kažu majstori u vezi stabilizacije.
Postoji neka „paning” stabilizacija (valjda sam dobro napisao), ona bi mogla da pomogne dok ove druge ne pomazu u ovom slučaju. E sada postoje kamere i kamere moguće je da neke mogu da pariraju brzinom stabilizatora. Možda kod tebe i ne bude neki primetan efeket mada bi trebalo da se dobije neki deo sekunde na brzini.

Za ostalo je kao i sto pišu ljudi ovde normalno od slučaja da slučaja. Ne kažem ja da se bolje razumem u snimanje od vas ovde. Samo neka sugestija mada ne vezana za tvoje prvo pitanje. Opet kažem da je moguće da ne primetis neku veliku razliku.

Pozdrav
Nikko55
11. март 2014. у 02.08
Seeb, bilo bi lepo kad bi imao takav objektiv koji ti predlazes. Moje socivo je Tamron 70-300 f/4-5.6 i pokusavam da iz njega izvucem sve sto je moguće, naravno onoliko koliko znam. U nekoj perspektivi kad budem prikupio malo vise iskustva nadam se da ću moći da priustim sebi jedan takav objektiv. Do tada zadovoljan sam i ovim.

@Bemba, mogu ti reci kad se Cokolada prosetala, a naroda je bilo koliko hoćeš, čak su se i zenske osvrtale za njom a o muskima i da ne pricam. Meni samo sto aparat nije ispao iz ruke! Svima nam je osvezila dan.
sa_strane
11. март 2014. у 05.25
f/6,3 je nešto vece blenda, dakle optimalno za takav objektiv i sve druga podesavanja si odlično odabrao i zato su slike super.

Imao sam ranije nikonov 400mm f/2,8 ali je imao 8 kg :))

Što se tiče fokusa, ne znam kako je to na Sony ali Nikon odavno ima sistem koji prati objekt i saceka na proracunatoj fokusnoj tacki.
Filmas F6 ima par takovih tacki ali D800 ima 51 fokusno polje..

-
Nikko55
12. март 2014. у 00.07
Obično stavim 5.6 blendu kad snimam portret sa 300 da bih dobio mutnu pozadinu a ovde sam zeleo da i pozadina bude jasna pa sam zato stavio 6,3

Sony ima 19 cros tacaka i istovetan sistem za pracenje objekta kao i Nikon i izgleda, po slikama, da radi odlično.

Izvini a kako si nosio tu mrcinu od 8 kila? Mora da si isao na fizicke pripreme pre svakog snimanja.
sa_strane
13. март 2014. у 08.45
„Izvini a kako si nosio tu mrcinu od 8 kila? Mora da si isao na fizicke pripreme pre svakog snimanja..”
-

Eh šta ti je danasnje vrijeme :))
Sve i sva se nešto kao raznjezilo. Recimo u moje vrijeme nisu bili izrazi za neku zgodnu ženu kao sto su danas, pa tako atraktivnu ženu danas zovu od mila heroina. Ili u moje vrijeme se znalo šta znaci riječ peder, a danas ih mnogi od mila zovu homici.

Tako danas i sa fotoopremom slično. Ljudi se bukvalno izruguju kamerama i objektivima ako su malo tezi ili ne mogu stati u mali dzep od kosulje. Danas mnogima nije važan kvalitet slike koju takova mrcina može dati nego eto da nebi valjda stradli ledni prsljenovi.

Inače ja sam promijenio i isprobao mnogo fotoaparata i nisam slučajno izabrao Nikon.
Bilo je i Sony par modela. Canon nekih 4 modela i prodani su skoro svi kao defektni. Nijedne slike od tih Canona nemam da icemu vrijedi.
Nikon aparata sam koristio FM2, F3, F4, F5, F6, D300 i D800.
Nikada nijedan od tih Nikon aparata nije imao neki teh. problem.
Prilikom prodaje uvijek sam bio zadovoljan prodajom a nekad i zaradio sa Nikonom.
Tako isto na tom objektivu od 8 kg. Igrao sam se sa njim neke dvije-tri godine, onda prodao za 3000 eura i nešto zaradio..

Evo taj objektiv
http://www.flickr.com/photos/53858780@N08/8224440668/

evo slika
http://www.flickr.com/photos/53858780@N08/5746642483/lightbox/

-

Radio_Bemba
(Muzicar)
13. март 2014. у 12.36
U vezi Tamron objektiva kupio sam prošle nedelje Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF).
http://postimg.org/image/fps49cmlp/

Mogu da klazem da sam iznenadjen u pozitivnom smislu. Bar po onome sto sam procitao po raznim diskusijama u vezi Tamron objektiva. Vidim da se ljudi zale na svasta.
Ne opterecujem se puno time ko šta ima i cime slika. Sve je to neka vrsta „alata” pa po zelji, mogućnostima i potrebi. Ako bude neka interesantna slika podelicu sa vama.
Skrenu sa teme nadam se da zamerate.

Pozdrav
Radio_Bemba
(Muzicar)
13. март 2014. у 12.38
Nadam se da ne zamerate. Ovako je trebalo da stoji gore

Sorry

Pozdrav
DroverMrsboss
(drover writer)
15. март 2014. у 09.49
Bemba...imam isti taj Tamron i odličan je objektiv za vrlo male pare.Prošle zime isao sam u belgijske Ardenen i u jednom momentu objektiv je zamrznuo nisam mogao ništa da podesavam.Plasio sam se da je bio gotov...ali kada se odmrznuo radio je kao da se ništa nije dogodilo;-)Provjerio sam ga kod lokalnog fotografa koji popravlja objective i kamere ovde u Briselu i objektiv je bio 100 % uredu.Stvarno nisam ocekivao od takvog jednog plastikanera.
Radio_Bemba
(Muzicar)
15. март 2014. у 13.29
@
DroverMrsboss

Ja sam zadovoljan kao sto kažeš i sam odnos cene je i odlucio.

Pozdrav
MAKPO
(косингас)
15. март 2014. у 23.39
Nikko, lepe su ti one sportkse fotke. Slazem se sa Seebom, da u onim prvima treba biti loptica tj. predmet.

Što se tiče Tamrona, imam i ja takakv isti samo za Nikona i mnogo sam (s amaterske strane da kažem), zadovoljan kvalitetom fotki i brzinom samog objektiva.

http://www.flickr.com/photos/zpgp/sets/72157635469912311

Pozdrav
Nikko55
16. март 2014. у 01.47
Makro i ja sam se slozio sa Seebom ali šta ćeš kad mi pozicija kod fotkanja nije dozvoljavala, u vecini slučajeva, da uhvatim i lopticu.

Zanimljivo kod tog Tamron objektiva da ga oni za Sony prave bez IS ( A77 ima to u telu) a naplacuju istu cenu kao i sa IS.

Hvala na komplimentima za slike, imao sam i malo sreće da je vreme bilo, osim prvog dana, skoro idealno. Jedino za one snimke pod reflektorima hvalio mi je neki jači objektiv, nešto kao f/2.8 jer da bi postigao zadovoljavajucu brzinu okidanja morao sam sa ISO da idem i do 5000 a tu je bilo suma koliko hoćeš.

Ove tvoje fotke sa Tamron makro su vise nego izvrsne! Bravo!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.