Дискусије : Фотографија

 Коментар
Stari objektivi na Sony NEX
Starac_Foco
(--)
28. септембар 2013. у 00.15
Je li neko probao da koristi stare Pentacon, Praktica, Zeiss i slične M42 fiksne tele-objektive na Sony NEX aparatima uz adapter i ima li tu nekih problema zbog kojih se ne isplati petljati sa tim? Naravno fokusiranje i blenda postaju manuelni ali lici da se za vrlo malo para može kupiti stari 200m objektiv sa dobrom optikom (i koji nije napravljen od plastike) a koji će se na ponasati kao 300mm na mirrorless formatu (zbog manjeg senzora crop factor je 1.5).
505
(zanimanje)
28. септембар 2013. у 08.07
To radi upravo onako kako je i predvidjeno.
Na M42-Sony E-mount možeš navrnuti bilo koji lens
koji ima manuelnu Blendu.
Sve na kameri funkcije rade osim autofokusa i blende.
Teskoce su samo sa AF dok ovo sa manuelnom blendom
je pravo zadovoljstvo.
Dodatna stvar koja je od velike pomoći je LCD-HOOD
sa socivom veoma jeftino na Eby.
Ja imam 2 sony Nex kamere i Nikon adapter, međutim
moguće je koristiti samo za spora slikanja, u protivnom
omanem AF samo tako.
505
(zanimanje)
28. септембар 2013. у 08.09
ispravka
'omanem fokus'
Starac_Foco
(--)
28. септембар 2013. у 15.56
Hvala na odgovoru 505. Ja sam uz NEX dobio standardni objektiv 16-55 sa elektricnim zumom (nejasno koja mu je svrha, rucni bi bio sasvim dovoljan) kao i Sony telezoom 55-210mm. Imam staru praktiku sa par objektiva, pa sam tek evo danas narucio adapter sa NEX na M42 da probam. Jasno je da to neće moći u nekoj zurbi da se koristi kao i to da ću možda svaki drugi put da promasim fokus, ali dobijem mnogo bolju propusnu moc na objektivu nego sto sad imam. Hvala takode za info za LCD hood nisam znao da postoji.
505
(zanimanje)
28. септембар 2013. у 16.30
Taj objektiv 16-50 nije tako los ali pravi velike deformacije
kad je u polju 16-18.
Inače imaš dva dugmeta za motorni zum jedan je na objektivu
a drugi neposredno pored okidaca, i jedan i drugi su prvenstveno namenjeni za video mode, ovaj na okidacu je izuzetno koristan jer nije potrebna druga ruka za zumiranje, jednostavno kaziprstom pre samog okudanja brzo možemo izvrsiti potrebno korigovanje, i skljoc.
kroz prozor itd.
Radio_Bemba
(Muzicar)
28. септембар 2013. у 17.42
Nemam sony ali mislim da se isplati imaš za male pare po oglasima minoltine objektive. A i sam adpater nije skup doduse zavisi od marke itd.
pogledaj ovde ima listu sa adapterima i objektivima.
http://sonyalphalab.com/sony-alpha-and-nex-technology-camera-and-lens-tutorial-guides/lens-adapters/
ovde imaš i slike sa minoltinim objektivom.
http://sonyalphalab.com/2013/01/minolta-md-50mm-f2-lens-review-using-the-sony-nex-6-and-rainbowimaging-lens -adapter/
Doduse zavisi od trzista u zemlji gde živis. A za mane ti je 505 napisao ako nisi u zurbi i nabavis jeftino dobar objektiv zašto da ne.
Radio_Bemba
(Muzicar)
28. септембар 2013. у 17.46
Evo ti i neke slike http://www.flickr.com/photos/preecher78/6823275298/in/photostream/ Minolta MD 50 mm 1:1.7 sony nex-5n.
Alpha200
28. септембар 2013. у 17.50
505 - koji model LCD Hood sa eBay biste preporucili?
Selekcija je ogromna, dok su poznatiji modeli u regularnoj prodaji od $80+ CAD.

505
(zanimanje)
28. септембар 2013. у 18.48
Ja Sony retko ili malo koristim za foto vise za video kao 2. ili 3. kameru, jedino nju mogu da ustimam 1440x1080HD sa Velikim sonijem .
Ovaj HOOD se nudi u dve varijante samo kao lamelni zaslon sto je ne uporedivo sa ovim drugim koji ima magnifaer i koji naslanjas na oko
kao i svaku normalnu kameru. Nisam video da i ovi tz. bolji modeli imaju magnifaer sa podesavanjem +- diptrije sto je u stvari nekom jako bitno. Oni skupi Canonovi imaju .Ja koristim naocale za blizinu i moram ovaj okular da naslonim tačno na centar stakla na naocalama da bi dobro video.
Ceo LCD se vidi dovoljno dobro, ima razlike samo u kvalitetu tog lensa sve ostalo je nebitno.
Ako neko ozbiljno koristi NEX ovo mu zaista može ustrebati.
Starac_Foco
(--)
28. септембар 2013. у 19.24
Ma znam za oba dugmeta za motorni zum na 16-50, samo onaj na objektivu je brutalno brz, a onaj pored okidaca pomalo spor, premda je to sve OK. Pretpostavljam da je ovo jedini objektiv u mirrorless klasi koji ima motorni zum, ovo je neki pokusaj hibridizacije sa P&S kamerama. Inače kao sto rekoste nije los. Ja sam nasao NEX3 sa oba objektiva za samo $550, nije mi bas nešto trebao, ali kad sam se sjetio da sam prošle godine P&S Canon S110 platio $400, nisam mogao da prođem pored njega :).

Stari objektivi, a pogotovo minoltini su izgleda prilično poskupili. Prije par godina, dok nije pocelo njihovo masovno kacenja na nove kamere, mogao se kupiti neki stari SLR sa setom dobrih objektiva za manje od $50. Nešto kao moja praktica se cijenilo jedno $20 :). E to se sad teze nalazi, gledam čak i onaj ruski helios 58mm koji je bio standardan na zenitima ruski prodavci na ebay cijene $50 + shipping (buy it now).

Problem sa ovim konverzijama za NEX klasu je da stari standardan objektiv od 50mm postaje ekvivalent od 75mm (starih), ne znam tačno cemu bi to moglo da sluzi, možda portret, previse je uzak ugao za većinu tipicnih sitaucija kao amater hoće nešto da uslika, a još nije ni blizu nekog teleobjektiva.

Meni se čini da video koji ovaj moj NEX pravi i nije bas tako dobar (mislim na standardni kit objektiv), nije naravno ni los, ali moj panasonic camcoder koji je star 3 godine i ekvivalent danasnjih camcodera od jedno $300 pravi bolji video, i još ima opticki zoom 25x.
505
(zanimanje)
28. септембар 2013. у 19.56
Nedavno smo se ovde ubili od rasprave video I DSLR.
Sony NEX mirorles je ako ništa a ono resio problem Live AF
sto na drugim kamerama velikog senzora još uvek slabo radi.
O kvalitetu slike obzirom na rezoluciju senzora smesno je govoriti, I pravi odgovor mogu dati samo oni koji su sve to I izmislili, a ne mi koji koristimo.
Moj Nikon D7100 daje izuzetano jake video fajlove, u slabom svetlu
koje mogu odlično softverski da doteram, prelepu plasticnost portreta
uz prisutnu prepoznatljivost velikog senzora,i gotovo odsutnog noisa, ali ni blizu ne pokazuje ostrinu slike nikona 24-70.
Vidim da ima tipova koji snimaju svadbe za bizanis sa DSLR, svaka im cast, za mene je to još uvek u pelenama I izuzetna prilika za nešto drugaciju strukturu video slike .
photomaestro
29. септембар 2013. у 09.09
Evo linka nešto slično kao Ebay,međutim vazi za trziste Svajcarske.
Ima kad i nalete mnogo jeftine masine i objektivi.

http://www.ricardo.ch/

car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
29. септембар 2013. у 12.56
Treba imati na umu razlicitost medijuma (film vs. senzor) i da defekti koji se nisu primecivali i postojali na filmu sa filmskim objektivima će doći do izrazaja na senzoru. Znaci nedostaci manuelaca: fokus, blenda i opticke deformacije kao posledica pogresnog medijuma.
Treba imati u vidu i da je dizajn objektiva kao i opticka nauka (u pogledu dizajna za senzor) malo uznapredavala te se sve to vidi u modernim objektivima.

Elem, ja koristim manelce i jako mi se svidja rezultat koji dobijem.
505
(Senior)
15. јануар 2015. у 22.00
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.