Дискусије : Неплодност

 Коментар
Blizanci!
kiki393
30. септембар 2011. у 05.01
Drage moje, samo da vam javim, juče sam bila na prvom ultrazvuku, trudnoća tačno 8 nedelja i .. blizanci :)Od tri embrioncica koja su nam vracena, dva su odlucila da ostanu :) Beba A (Apple) i beba B (Banana), tako su upisali u nalazu :))

Doktor kaže, sve izgleda dosta dobro za sada, bebe imaju zasebnu placentu, normalne su velicine i otkucaji srca su super. Rizici su povecani kada se nose dvojke, ponekada se desi da jedna bebana prestane da se razvija, ili da se obe rode dosta rano. Svjesna sam svega, ali eto, osim da se pazim sto vise mogu, malo šta drugo mogu promijeniti - sve je drugo u rukama univerzuma :)

Veliki pozdrav svima!

mina83
30. септембар 2011. у 06.59
Od Srca ti čestitam , bas mi je drago kad čujem za uspesnu vto i to još
blizanci :)

Želim ti laganu trudnoću :)
Milica83
(raspevana)
30. септембар 2011. у 08.09
Jao kako je to divno i slatko jabuka&banana! Cestitam od srca. Nemoj da se sekiras nisu blizanacke trudnoće bat toliko puno rizicne, radi po svom nahodjenju koliko možeš i kad možeš. Pozdrav!
alskdjfhg
(//)
30. септембар 2011. у 08.56
prelepe vesti...bas sam se pitala kako si

mazi tvoje vockice, želim ti laku trudnoću...
zasto_bas_mi
30. септембар 2011. у 09.47
Super vest :)
Bravo!
Šta se desi sa embrionom koji prestane da se razvija u telu???
Milica83
(raspevana)
30. септембар 2011. у 10.16
Najcesce se apsorbuje kada je mala trudnoća kad je za nijansu veca prosto se smanji i opet apsorbuje a ostane samo posteljica koja treba da se izvadi.
zasto_bas_mi
30. септембар 2011. у 11.00
Kada se vadi? Za vreme trudnoće??
Želim ti sto laksu trudnoću i sto napredniji razvoj tvojih bebica :)
zasto_bas_mi
30. септембар 2011. у 11.01
Pardon, druga recenica je bila namenjena Kiki
:)
Milica83
(raspevana)
30. септембар 2011. у 11.34
pa kao sto rekoh ne vadi se apsorbuje se a posteljica se vadi na porodjaju, ovo je u slučaju malih trudnoća. U stvari nisam sigurna šta si tačno pitala? ako su recimo blizanci i jedan prestane da se razvija obično se apsorbuje a ako je malo veca trudnoća i ostane posteljica ona se vadi na porodjaju, ako je jedna beba uradi se kiretaza.
dajanara
(professor)
30. септембар 2011. у 12.36
Divno, čestitam!!
LeeLu
30. септембар 2011. у 14.14
Mnogo lepo! I jeste sve u rukama univerzuma. Srećno! :)
kiki393
30. септембар 2011. у 16.22
Hvala vam svima puno, puno na lijepim zeljama!

Jedno pitanje, posavjetovali su me da radim analizu krvi u 12-oj nedelji (ako sve nastavi da bude u redu do tada :) koja ocjenjuje procenat rizika od Daunovog sindroma i nekih drugih bolesti (kažu da je to preporucljivo kod starijih buducih mamica - meni je 38 sada, uskoro 39, pa sam vjerovatno u rizicnijoj grupi).

Da li je neka od vas kod kojih je IVF uspio to radila? Kažu da ne mogu ništa sa sigurnoscu reci, samo mogu dati ocjenu mogućeg rizika rezultatom tog testa. Moj prvi instikt je bio da uradim test, mada sada vise nisam bas tako sigurna ...
Milica83
(raspevana)
30. септембар 2011. у 17.31
Ja sam radila, to je cista statistika uzmu ti krv i uarde uzv i na osnovu rezultata krvi i bebinih parametar određuju rizik za down i ostale sindrome, taj test nije merodavan ne spada u dijagnosticke testove.
ljubicica_ns
01. октобар 2011. у 04.17
kako je lepo cuti ovakve lepe vesti :-),čestitam i uzivaj u bebironima!!
ciba
(brrrrr)
01. октобар 2011. у 09.00
Prvo čestitam, super je da su se dva zakacila.

Što se tiče testa to su tzv double and triple test. Uzimaju krv i procenjuju vrednosti 2 ili 3 proteina koji su povezani sa down i još nekim sindromima. Meni su radili kad sam imala 33 u mojoj prvoj trudnoći. Detektuje 85% slučajeva tačno (po prospektu koji su mi dali).
Kad je majka starija od 35 ovde se obično radi CVS ili amniocenteza. Pošto ove dve metode uzimaju celije od bebe (iz fluida ili tog chorionic villus), detekcija je 100% ali posto je procedura invazivna postoji mogućnost spontanog (CVS je 1.3% po mojoj doktorci). CVS se radi između 10-12 nedelje a AC posle 15. Ja treba da radim CVS uskoro.
kiki393
01. октобар 2011. у 14.21
Hvala na dogovorima.

Ciba, i bez obzira na rizike, odlucila si da radis taj test? U kojim si ti godinama? Ne znam ni sama šta da radim, pomalo sam paranoicna... Treba da se vidim sa svojom porodicnim doktorkom (sada kada je fertility klinika „zavrsila” sa mnom) pa da vidim šta će preporuciti, jer kod ginekologa ko zna kada ću doći na red.

ciba
(brrrrr)
01. октобар 2011. у 20.17
ja imam 40. po meni 1% je prihvatljivo, da je 10+ već bih razmislila.
usput znam da radim u dobroj bolnici.
nije mi jasno zar nemas svog ginekologa? podhitno treba da nadjes nekog za kog želiš da ti vodi trudnoću. definitivno je lakse kad si od početka sa nekim ko te prati.

LeeLu
01. октобар 2011. у 22.28
I ja sam radila i double i triple test, plus nuchal translucency ultra zvuk i na kraju, iako moj doktor je smatrao da ne treba na osnovu rezultata (njemu je sve izgledalo OK), ja sam ipak zbog godina (41 tada) radila i amnio.
madonna_bella
02. октобар 2011. у 01.58
Cestitam draga moja to su lepe vesti!!!Držim ti placeve da uspe sve sto si zamilila i da rodis dvoje zdrave dece!!
Neven912
(profesor)
02. октобар 2011. у 05.58
Cestitke od sveg srca. Želim ti laganu i MIRNU trudnoću.

Ja sam kao i ti ostala trudna sa 38g 1m a porodila se 2 meseca pred 39. rođendan. Radila sam dabl test koji je bio dobar (za moje godine), nuhalni nabor 1.5 mm. Bila sam srećna zbog toga jer sam od početka odbijala da radim amniocentezu. Kada sam uradila tripl test, bio je los, rizik na Daunov sindrom 1:185.

Nisam radila amniocentezu jer je za mene rizik od 1% bio prevelik, mada zaista nisam bila mirna posle tog lošeg tripl testa.
Inače koliki je zapravo rizik od AC zavisi od mnogo faktora, po mom mišljenju najviše od onog ko ti radi. Neke statistike kažu da je rizik od pobacaja pri AC i veci od 1%, a neki opet i da je manji. Ko bi ga znao?

Mišljenja oko dabl i tripl testa su podeljena, neki misle da je merodavniji dabl test, a neki tripl test jer se radi kasnije. Ono sto smo mi iscackali na internetu je da je najmerodavniji kombinovani test (dabl test+nuhalni nabor) i time smo se vodili pri donosenju odluke da ne radim AC (u mom slučaju je kombinovani test bio 1:2500).

Odluku moras doneti sama uz konsultaciju sa svojim lekarom, koji će ti najbolje objasniti šta je dabl test, šta tripl, šta kombinovani, šta AC.

Svakom je teško da donese ovakvu odluku, ali ipak mislim da nije isto kad lako ostanes u drugom stanju sa 25-26 godina, ili kad jedva ostanes putem VTO sa 38 godina.

MI smo dobro prošli hvala Bogu, ali tezu odluku nismo imali u zivotu.
Želim ti sve najbolje i nadam se da te nisam zbunila previse...

kiki393
02. октобар 2011. у 10.32
Hvala vam puno na ovim odogovorima. Ne, nisi me zbunila Nev., naprotiv, puno mi znači da ovo čujem jer zaista, do sada, o ovome nisam nikada ni razmišljala. Bar ću moći da se upustim u vise informisani razgovorom sa mojom doktorkom.

Ciba, znam šta mislis kada kažeš da trebam imati nadzor ljekara sto je prije moguće, i stvarno bih voljela da tako i bude, ali ovdje gdje sam ja, doći do specijaliste je kao dobiti na lutriji. Porodicni ljekar te uglavnom prati do nekog 5-6 mjeseca trudnoće i onda prvi put ides kod ginekologa. Čak je i moj porodicni ljekar toliko zauzet da sada zakazuje za kraj novembra, mada se nadam da će mene primiti ranije, s obzirom da ne mogu da cekam tako dugo. Znam, znam... sve to zvuci nestvarno, zar ne? Možda u mom slučaju naprave izuzetak (ivf, blizanci, godine) ali kod „normalnih” trudnoća je slučaj kao sto sam opisala.
efferalgan
(volim uvojke)
03. октобар 2011. у 02.51
Cestitam !

Divno ! Blizanci su san vecine žena :) Evo ja bih voljela da rodim blizance :)

Neka ti bude laka trudnoća i još laksi porodjaj. Želim ti zdrave i slatke bebe.

Pozdrav
Diva011
05. октобар 2011. у 22.33
Bravo!! Cestitam! I ja nosim blizance (decaka i devojcicu)...putem IUI (inseminacije). U 30-oj sam nedelji :)

Želim ti svu sreću i cuvaj se!
Diva011
05. октобар 2011. у 22.40
Još nešto, vidim da je reč o genetskim testiranjima: ja sam radila CVS. To je slično kao amniocinteza samo što se uzima uzrok iz „placente” a ne „plodne vodice” (amniotic fluid). Radi se dosta ranije u trudnoći (ja sam uradila u 11-oj nedelji) i može odmah da se ustanovi pol. Isti je procenat rizika kao i amnio (1%). Nije mnogo bolno. Iskreno, po meni, i da ponovo budem trudna, uradila bih ga opet. Cisto radi mirne savesti.

Naravno, svako ima drugacije mišljenje.

Srećno!
BabyDoll_SW
25. октобар 2011. у 12.28
Cestitam od sveg srca!! :-)
Chian
(student)
27. октобар 2011. у 13.41
Cestitam ti Kiki od srca - i ja sam mama blizanaca, dva prelepa deckica imamo :)
Htela sam samo da ti poželim sve najelpse, ali isto tako da jesi u pravu - tvoja trudnoća jeste High risk, i nemoj raditi stvari na svoju ruku, kao sto je neko posavetovao (tipa slusaj svoje telo itd). Ja da sam tako nastavila, ne bih nikada ugledala svoje malisane...
Ja sam se osecala FENOMENALNO, ali unutra je bila druga prica...no nećemo o tome!!

Što se tiče krvne analize u 12oj nedelji, ona se ne radi kad je u pitanju multiple pregnancy, jer rezultati su netačni. Sve se bazira na ultrazvuku što se tiče Downs' Syndrome. Ti ako želiš, ili ako UZ ukazuje na Down's možeš traziti CVS ili Amnio, ali te su ti informacije već date u komentarima iznad.

Sve najlepse ti želim!!!

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.