Дискусије : Труднице и мамице

 Коментар
Treba mi solucija!
renesansa
14. новембар 2014. у 00.36
Moj sin je krenuo u prvo razred ove godine. Skoro će Decembar ja još nisam uspela da se uklopim u raspored i promene. Ja radim puno vreme od 9 do 6 međutim morala sam da predjem da radim od kuce 3 puta nedeljno. U skoli moramo biti u 8 30. Skola je dosta blizu kuce, sto zvuci super. On je u skoli do 3. Uglavnom ako sam kuci a i ako nisam moram da napustim kancelariju u 2 da bi stigla do 3 u skolu. Spremim mu rucak posto zadnje jelo u skoli imaju u 11 30 i tu ne znam ni koliko pojede i mislim već u 3 bude mnogo gladan. Nosim mu da jede i malo se poigra u skolici i onda dodjemo kuci. Već bude 4 ili 4 30. Do tada sam ja već propustila 2 do 2.30 sata posla. On bude umoran a i ja već. Onda moramo da radimo domaći a mene toliko posla ceka. Ja ne znam kako da usklopim ovaj raspored kad bukvalno imam obavezu oko deteta kad ga pokupim dok ne legne uvece. Muž nije tu često a kad je tu mora da se odmara i ima svoje obaveze mislim nije mu obaveza da trci po dete i da uci sa njim kad ocekuje to od mene i kao pa ja sam tu. Skoro sam nasla neku ženu tutor da mu pomaze sa domaćim a ona pravi greške (mislim domaći za prvi razred). Sada imam i taj problem ne mogu da nađemnekog ko je normalan. Imam dosta posla i takav je posao da mi non stop zvoni telefon i imam oko 150 emails na dan minimum. Koja rešenja ovde postoje da se napravi neki balance između posla i obaveze oko deteta? Jel ima neka od vas da je prošla slično sigurna sam da ima pa napisite mi nešto. A da ne picam o tome da trebam da treniram i da ne znam kako to da uklopim, ako slučajno ustanem ranije ujutro npr u 6 da bi to postigla nisam sigurna kako ću izdrzati ceo dan ako sam i ovako uzasno umorna kad dodje 4 popodne a toliko treba raditi još i oko deteta i oko posla.
Snezana
14. новембар 2014. у 03.03
Pa da ti iskreno kažem kolicina tvojih obaveza i nije neki problem. Problem si ti pravis sama. Mislim imaju ljudi i troje dece u skolama vrticima poslepodnevnim aktivnostima itd i sve se stigne.

Tvoje radno vreme je prilično ok i još imaš i opciju da radis od kuce,super. Kuca,rucak,dete ništa to nije strasno.

Ako tvoje Muž misli da nije njegova obaveza da da svom detetu jesti i pomoći mu oko zadace onda tu imaš jedan zaseban problem.

Moj predlog ti je da se opustis malo i pomiris sa tim da je to jednostavno tako imati decu.
tamara
14. новембар 2014. у 03.34
Ti kompikujes sama sebi, panicis bzv.vreme kad dodjete kuci je relativno ok.

Ja imam trije dece , sad su dvoje veci pa sami idu u skolu ali kad su bili manji a mmalisa beba sve je funkcionisalo ok.
Moj muž je ukljucen u obaveze iako ima ponekad zeznuto radno vreme, možda da poradis ba tom pitanhu vise.

Kad dodjes kuci pusti dete malo da odmiri, jedbostavan rucak pravi koji ti malo vremena uzima.sve po kuci ostavis i radis zadacu polako bez stresa posle imaš ooet vremena da odete negde.zavisi kad je spavanje ali napravi red i tu, prvi razred 20h u krevet.

Uzmes sebi pola sata uz neku knjigu, caj ili šta želiš u onda ubacis u petu i spremis šta imaš, za sat dva možeš mnogo toga uraditi i opet ti ostane vremena da odes trenirati.

prednost ti je da svi ostavljaju stvari na svoje mesto, ako si uporna uspeces u tome.pojacaj malo vitamine i biće bolje.ja npr.malo spavam, meni od 01h do 06dosta ne mogu vise i nenam potrebu pa imam vremena i kera prosetati i sa macom se igrati.možeš lako olaksati sebi alu muž se mora probuditi.
maja3s
(diskutant)
14. новембар 2014. у 03.35
znaš tako kad smo mi u kuci u frci pa ne možemo da postignemo...ja obično kažem...ništa se ne mora samo se Umrjeti mora jer ko se rodio taj mora i da umre...

dakle stignem šta stignem...

mislim da si ti nezadovoljna i iz toga proizilazi tvoj umor i ne volja za svim obavezama koje imaš...

sjecam se i ja sebe kad sam imala jedno djete ništa nisam mogla da stignem a i umrna sam bila non-stop...
hoću reci rjesenje je da rodis bar još jedno detence :)))
jelena_kipar
14. новембар 2014. у 03.35

Ne znam gde živis, ali na Kipru na primer postoje centri gde deca ostaju posle skole,
rucaju urade domaći i igraju se posle toga. Ili oni uzimaju dete posle
skole i odvedu ga u svoje prostorije ili ga ti odvedes ako ti je tako
zgodnije. Posle rucka i radjenja domaćeg deca imaju razne aktivnosti
tipa slikanje, „crafts” ne znam kako to da prevedem na srpski, gluma,
pevanje i sl. To je sve po slobodnom izboru i posebno se placa.
Možeš da vodis dete 2-3 puta nedeljno, možeš i svaki dan, zavisi od
tvog rasporeda. Rade do 18.30 i kad preuzmes dete ono je već rucalo,
uradilo domaći, igralo se sa drugom decom i tebi ostaje da proveris
domaći, das veceru i provedes malo vremena sa svojim detetom, bez da
si pod stresom i u zurbi. Takvu, sličnu uslugu pruzaju i mnoga
obdanista, ja kad ne mogu da stignem, znam da mogu da ostavim sina u
obdanistu u koje je isao kad je bio mladji, a gde mi je sad cerka.
Ja sada radim 4 dana nedeljno, tako da ponekad uzimam dva popodneva
umesto jednog celog dana da bih mogla da ga vodim na fudbal i engleski,
ali meni pomaze i muž i njegovi roditelji. Na primer, ja uzmem dete iz
skole, nahranim ga i odvedem ga na fudbal pa se vratim na posao, a muž
ga posle uzme sa treninga i vodi kuci. Dva dana nedeljno ga uzimaju
muzevljevi roditelji, nahrane ga, uradi domaći i posle ga odvezu na
casove engleskog, a ja ga pokupim posle. Važno je i da upoznas
mame njegovih drugara iz skole, možda bi neka od njih mogla da ti
pomogne 1-2 puta nedeljno, ovde je to uobicajeno. Raspitaj se i u
skoli da li imaju neki program posle nastave, kod nas u skoli postoji,
ali samo do 15.30 i nema rucka, morao bi da jede sendvic, a ja radim do
17.30-18hrs, pa mi to ne resava problem. Ja se raspisala, ali posto sam i
sama dugo imala taj problem, znam kako ti je. Meni je odluka da radim
32 sata nedeljno dosta pomogla, jer sad stizem i da vodim dete na sport i
casove engleskog. Upisala sam ga u skolu koja je blizu mog posla, pa ga
nekad dovedem ovde da ruca pre fudbala, ali bez muzevljeve pomoći ne bih
ništa uspela. Idem i na zumbu dva puta nedeljno, ali tada su deca
kod kuce sa tatom, on ih spremi za krevet, ja kad se vratim samo ih
izljubim i stavim da spavaju.
maja3s
(diskutant)
14. новембар 2014. у 03.41
evo ja od srjede imam do danas 15 raznih obaveza i dogovora sastanaka i za vikend frtutmu...i sve ću stici onako u trku...znam da hoću...jeste da ću biti slomljena poslje svega...ali što se mora nije ni teško...a sve u roku sluzbe...jedini odmor i pauza mi je dok pišem sa vama ...to mi dodje kao odusak :))
svirena
(teaser)
14. новембар 2014. у 05.23
pretpostavljam da su u americi- moje dijete od 5 godina ima identican raspored. Posle skole u 3 sata ide u produzeni boravak, kupe je teteniz boravka i odvode u njihove prostorije i zgradu. Ako je državna skola u pitanju sto posto ima produzeni boravak ili u skoli ili pri skoli kao ovo moje. Ja dijete kupim oko 5, 5.30 a boravak radi do 6.30 za roditelje koji duže rade. U boravku nema hranu, ja joj pakujem uzinu. Kad dodjemo kuci veceramo. Stanujemo par blokova od skole. Drugi roditelji koji rade a ne ostavljaju djecu u boravku imaju nanny ili nekoga koga plate da pokupi dijete iz skole, pomogne oko domaćeg i eventualno pripremi veceru ili pocne da priprema pa ti zavrsis. Ne znam ni jednog roditelja koji radi puno radne vrijeme i radi to kako si se ti organizovala, prosto mi je nevjerovatno da se niste raspitali za druge opcije prije početka skole. Dakle ili priduzeni boravak (gdje ujedno rade domaći) ili plati nekoga za par sati dnevno popodne.
sharlota
(bez zanimanja)
14. новембар 2014. у 07.07
moje dijete ima isti raspored, prošle godine smo placali ženu poslije skole ove godine ostajeu produzenom boravku u kojem ima uzina.

što se rucka i uzine tiče ja nastojim da mu pripremim sve ono sto on voli.

ako nešto ne pojede za rucak onda toi vrati kuci tako da imam uvida šta je i koliko jeo.

poslijeskolski pogram je organizovan tako da djeca rade i domaći u njemu.

pozovi skolu inormisi se o boravku poslije skole,možda ima još slobodog mjesa, raspitaj se u komsiluku da se povezes sa osobama koje se bave cuvanjem djece-ako živis u kvartu u kojem su mlade porodice onda sigurna ima i žena koje se im bave.
takođe ovu info možeš dobiti i u skoli jer oni obično znaju ko uzima djecu sa autobusa.
Mayche
(ǝɥɔʎɐɯ)
14. новембар 2014. у 07.10
Navikni dijete da bude malo samostalnije, da uzme obavezu domaćeg na sebe - da ga uradi u aftercare (bar pola ako ne sve) kao sto su ti druge mame predlozile. Ako radis od kuce nemoj da letis tamo vamo, ostavi ga u aftercare čak nekad i kad nemas toliko obaveza vezanih za posao. To će tebe malo opustiti i lakse ćeš savladati obaveze. Bez kritike, ali izgleda da bas nisi organizovana i time si stavila puno nepotrebnof tereta na sebe. Spakuj djetetu neku uzinu, voce šta već za aftercare i neće biti gladno. Djeca su ok, vise nego sto mi to mislimo i vole da se druže sa drugom djecom u aftercare - to im dodje kao dnevni playdate jer su pod puno kontrole i imaju obaveze tokom nastave.
scatha
(student)
14. новембар 2014. у 08.05
nemam iskustvo sa zapadnim stilom zivota, ali imama sa jednim prvakom i jednim drugorazrednim ucenikom (kako sama gdjica kaže).
početak, prvo polugodiste je uzasan napor i prevelika promena u satnici i funkionisanju jednog domaćinstva. meni se sve okrenulo i do proleca sam tumarala kao budala, nikad vremena, uvek trka...
da se ne lažemo, ja sam poprilično los organizator vremena, uvek zurim, kasnim, zaboravljam..., ali biće lakse vremenom. deca su samostalnija, uskoro im stvarno služiš samo da pregledaš domaći, sami čitaju, pišu, uce pesmice itd.
već sledeće godine će ti biti bolje, videces. ne lipsi magarce do zelene trave hihihihi

a to koliko stvari neko može da zonglira u isto vreme je individualna stvar. sa prvim deteto je uvek teze, lako se zaborave usputne stepenice i prepreke.
S_Girl
14. новембар 2014. у 08.08
Problem je u tome sto su se sve obaveze svalile na tebe. Ako ti vodis djete u skolu, ides po njega, spremas rucak,cistis kucu i sve ostalo, onda šta fali da tvoj muž bar preuzme odgovornost oko domaćeg? Po meni to nije nikakva obaveza, sto vise treba da se gleda kao način da provede vremena sa svojim djetetom tokom dana. To treba da je uzivancija a ne obaveza. Poso ti djeluje dosta fleksabilan, samo moras odrediti sebi radno vreme i iskljucivo tokom radnog vremena se baviti poslom. Kad istekne radno vreme, gasis kompjuter, telefon i odgovaras naredni dan tokom radnog vremena. Ako nisi striktna po ovom pitanju teško ćeš moći šta promeniti.
Oli1
14. новембар 2014. у 08.28
Iskeno ono sto je meni upalo u oci je ovo: „Skoro sam nasla neku ženu tutor da mu pomaze sa domaćim a ona pravi greške (mislim domaći za prvi razred). ”

Za dete prvi razred mislim da nije potreban turor. Trebalo bi samo neko da sedi pored njega dok radi jer tako mala deca nemaju radne navike. Da neko bude tu da odgovori na pitanje koje dete ima i pogura tamo gde je zapelo, ali samo tako što će objasniti o cemu se radi. Tu se vracam na temu „Radite li domaći za svoju decu?” čega ja ocigledno nisam pristalica. Znaci to možeš da budes I ti sama dok radis svoj posao da odgovoris na njegovo pitanje. Ja vidim da ti svejedno trosis vreme jer kontrolises tutora.
Isto tako ostajanje u skoli sat vremena da se dete igra (odmah posle skole) mislim da je bacanje vremena za tebe a i za dete. Ceo dan je bio u skoli sa tom decom imao interakcije, igrao se, ucio sa njima, i mislim da mu ne treba vise vrema za to. Posle skole kuca, tu ga ceka rucak. Znaci već stedis sigurno 2 sata (ukljucujuci i pakovanje rucka koji nosis u skolu da ga nahranis posle skole). Da ne kažem da nećeš biti toliko umorna.
Isto tako jako je važno nauciti dete da se samo zabavlja. Znaci posle skole on treba da se sam igra ili nešto crta bez tvoje interakcije.
Kao sto vidis neke majke imaju vise od jednog deteta pa svi se organizuju. Zamisli sebe kako bi funkcionisala da imaš vise dece?
Mislim da ti treba da napravis plan u svojoj glavi i se bolje organizujes. Postavi prioritete a ne zaboravi da si I ti I tvoje zdravlje jedan od prioriteta. To ti je kao kad ti kažu u avionu, ako dodje to situacije da treba da koristite masku za kiseonik, prvo stavite I obezbedite sebe pa tek se onda pobrinite za dete.
Što se tiče muza, nemam savete…ti najbolje znaš situaciju, šta možeš a šta ne da ocekujes od njega, svaki brak je specifican sam za sebe.
Tashka
14. новембар 2014. у 08.49
Imam djaka prvaka i još jedno malo u pre-K. Radim puno radno vrijeme, poprilično zahtjevan posao i daleko od kuce. Bez ljutnje ali meni se čini da ti malo komplikujes stvari bez potrebe. Ja imam sreću da su baka i deka tu da pokupe djecu iz skole( raspored isti kao sto si ti opisala) a da oni ne mogu djeca bi isla u taj after school program kao i vecina njihovih drugara.
Nije mi jasno zašto djetetu za prvi razred treba tutor ili zašto moras sjedit s njim dok ne zavrsi. U stvari koliko to zadace ima da predstavlja toliki problem? Brat bratu 15-20 minuta na dan i malo citanja. Moja sjedi za kuhinjskim stolom i radi zadacu dok ja ili muž napravimo nešto za veceru. Iz početka smo sjedili uz nju da joj pomognemo sa pitanjima ali smo je ucili da je to njena obaveza, mama i tata su davno skolu zavrsili. Sad sjedne da radi, upitamo jel treba pomoć i na kraju pregledamo. Samo da dodam da moj muž nije tu stalno, radi smjene od 24 sata tako da u zavisnosti od njegovog rasporeda ja sam sama s djecom 2-3 puta sedmicno.
I kakav je to fazon s muzem, pazi nije njegovo da se bakce oko djeteta.
maja3s
(diskutant)
14. новембар 2014. у 09.03
paljevina
kriska
(*)
14. новембар 2014. у 09.06
Meni takođe nije jasno šta će detetu koje ide u prvi razred osnovne škole tutor!?
Ko je sa nama radio domaće zadatke, a roditelji su nam svaki dan po 8 sati i duže bili na poslu?

tamara
14. новембар 2014. у 10.52
Šta vam ima biti nejasno.prvo dete ne zna žena, zato i pita.
svirena
(teaser)
14. новембар 2014. у 10.57
pa ima nas ovde vise sa jednim djetetom, ima nešto što se zove zdrav razum i organizacija. Njen problem je sto mora raditi puno radno vrijeme, skola uveliko pocela a nije aftercare rijesila niti zna koje su opcije. Gubi dnevno po par sati posla jer se bavi oko djeteta kada bi trebalo da je dijete u boravku ili sa dadiljom ili šta već.
tamara
14. новембар 2014. у 11.14
Pa dobro svirena ne moras odmah ponizavati, nepotrebno ti je.ti znaš sve nisu svi te pameti,zato i postoji diskusija M&T

Zdrav razum nije ni slabviti detetu rođendan na 'livadi'i piti pivo pa te niko nije prozivao.zdreav razum je rođendan posvetiti detetu a ne sebi.zdrav razum nije trpati u dete masne ustipke za dorucak jer je dorucak najvazniji obrok pa ipa ti ne vodis racuna šta je zdravo i dobro za dete nego sya je tebi najlakse.zdrav razum je diskutabilan.
svirena
(teaser)
14. новембар 2014. у 11.31
ne pijem pivo. ne pravim ustipke ujutru radnim danom. ne ponizavam niti vrijedjam ikoga na bilo kojoj diskusiji. ne vidim problem slavljenja djecijeg rođendana u prirodi uz pivo za odrasle (djeca valjda piju sok ili vodu, mada moje voli potegnuti casicu rakije ujutru prije dorucka za bolju koncentraciju u skoli, uz slaninicu koju narezem umjesto masnih ustipaka da je 'drzi' do popodne).

svoj sam prijedlog lijepo obrazlozila. imam jedno dijete koje ide u skolu, i morala sam da rijesim problem šta od 3 do 6 kada ja zavrsavam sa poslom PRIJE početka skolske godine, ili da dam otkaz (sto za nasu porodicu nije opcija a vidim slično i kod postavljacice). šta je tvoj problem konkretno ne znam, a i ne zanima me iskreno, znam da skaces za vrat svima na svakoj temi.
tamara
14. новембар 2014. у 11.39
Jel.to što si trudna pa hormoni divljaju je jedno a drugo je da vise volis nekoga poniziti nego vode se napiti ili ti lepo objasniti kako ti kažeš.

Moj problem je da mi na klinac idu neizivljeba deca kao ti koji su iz opanaka juče izasli procitali par knjiga dobili diplomu pa se ponnadaju da su u zavicaju.
Mrzi me sad traziti ali si ti pisala sto sad porices ima na lupicci pa ako te zanima izvoli.mene iskreno boli cosak.
svirena
(teaser)
14. новембар 2014. у 11.45
dobro je, nisi dementna.

Glamoc i opanak u srcu forev'a. Ziv'la.
tamara
14. новембар 2014. у 11.55
Evo upisa se od smeha kako ti humor ide od ruke:-(
Tashka
14. новембар 2014. у 12.02
E Tamara izvini, ali jedina kojoj izgleda hormoni divljaju si ti. Ne kontam tvoj stav uopste šta ženi skaces za vrat. Ne samo njoj, tu si skoro svakog da docekas. O kakvoj sad livadi i pivu pricas, kakvim ustipcima?
Čini mi se da su žene ovdje dale dosta dobrih savjeta, organizacija, dijete u program poslije skole, zaposli muza da se brine oko djeteta isto kao i mama, uci ga da bude vise samostalan i da sam radi zadacu itd. Nisam primjetila da se neko ismijavao ili rugao. I šta sad ako savjete nismo umotale i usecerile, tako je kako je.
tamara
14. новембар 2014. у 12.14
Njes taska, sve je lepo objašnjeno.bravo za zapazanje.
hana-banana
(.)
14. новембар 2014. у 15.01
Ja sve mislim da je ova tema zesca patka, a vi se raspisale.
tweety_m
(?)
14. новембар 2014. у 16.29
Sljedecu će nam ubaciti o curkama taman da vjezbamo jer ako se ne pokoljemo oko novogodisnjih poklona ništa nismo uradile.
Cisto sumnjam da žena sa jednim djetetom,u zemlji u kojoj svi rade najmanje do 5 sati ne može da se snadje,i još da prvacicu mora pokazivati domaći.Moji su prvi i pre-k.Mladji uopste nema domaći a stariji radi sam,ja samo pregledam na kraju,a znate i same koliko je isao ovdje u skolu,3 mjeseca u K i to je sve,pa mu nit trebam ja niti kakav crni tutor.
Gala06
(......)
14. новембар 2014. у 16.32
Hoće li neko otvarati temu 'Da li dajete poklone deci za komunisticku Novu godinu i katolicki Bozic' pa da se site ispricamo ?
Tashka
14. новембар 2014. у 16.47
hahahahha Gala.

Nego Tweety ja sam stvarno povjerovala u ovu pricu jer sam imala prilike da vidim u stvarnom zivotu. Uvijek neka kuknjava, jao pa ništa se ne stize , jadna ja, jao kako ću ovo kako ću ono. A ja navikla ko pravo bosansko magare cuti i tegli, sve se može. Tvoji sinovi su u istim razredima kao i moje curice, ne znam zašto ali mislila sam da su stariji od mojih.
Teogopa
(HECTBAPHA)
14. новембар 2014. у 17.24
1.„serpa”aka slow cooker zakon. Bar me dva puta nedeljno uspesno zameni. Evo bas jedem pasulj s kobasicom iz njega, ma zahebala sam gavrilovica. I ustipci I slaninica, sve po pravilima.
2.Kakav crni tutor za dete u prvom razredu. Napravi plan, nauci ga da sam odredi vreme kada radi domaći I da ga radi sam. Ti pregledaj il priskoci ako treba. Ako dete ima neke limitacije pa nije u stanju samo da radi, nadam se da nije tako, reci pa da skontamo šta I kako.
4. Kakav crni posao kad si kuci. Pa svi ljudi imaju pravo da se ponekad odmore. Iskljuci email s telefona(ja sam to odavno uradila) ako kompanija zaista propadne zato što ja gledam film il odmaram...izem ti kompaniju. Ja imam radnike u tri smene, ako je bas hitno oni me textiraju il zovu. Email proverim jednom u toku veceri, ako sam dobro raspoložena. Ne placaju me 24 sata dnevno. Imam porodicu I zivot.
5. S muzem iskreno porazgovaraj o podeli obaveza u suprotnom (izvini na iskrenosti) koji će ti k...I kuca je njegova I dete njegovo. Jbt nismo ni mi duzne fda vucemo ko magarci.
6. Mani se super mama imidza koji nam drustvo I mediji nabacuju. Kuca nije uvek cista, za rucak je po nekad sendwich, a dete će proćiprvi razred I bez tutora-trust me.
Reorganizuj prioritete, I stavi sebe, ako ne na prvo mesto, onda bar negde oko sredine pa da I na tebe nekad dodje red.
maja3s
(diskutant)
14. новембар 2014. у 18.10
teodora, al me iznenadi sa komentarom :))) onako iz duse ;-) nisam te navikla takvu ..

što se tiče NG...Gala nije konunisticka već Katolicka :D

pitanje je sad jeste pravoslavne ili katolkinje :)))
sharlota
(bez zanimanja)
14. новембар 2014. у 21.24
moj sin ponekad ponese slaninicu u skolu bolje slanina nego mortadela

:)

PustaZelja
(i posle mene - ja)
14. новембар 2014. у 22.02
Da rezimiram:
- kad ne radis od kuce, napustis posao 1h prije 3h (kad se zavrsava skola), da bi otisla kuci, spremila rucak i odnijela taj isti rucak sinu U SKOLU gdje on to pojede, malo se još poigra i onda dodjete kuci iz skole do pola 5

Prvo mi nije jasno, ako si se već tako oragnizovala, zašto rucak ne napravis vece prije tako da ti bar to ne uzima vrijeme kad se vratis s posla? Napravis veću kolicinu nekih corbica i zaledis. Sos isto možeš da zaledis i posle nabrzaka spagete npr napravis ili slično kad si u frci sa vremenom.

Zatim mi nije jasno zašto dijete, kad već radis, nisi upisala u dnevni boravak posle skole - da ga tamo cuvaju, a ti ga pokupi kad zavrsis sa poslom?

Treće sto mi je nejasno, u kakvu to skolu ide tvoj prvacic kad mu treba tutor za zadacu.

I tako, sto-šta mi nije jasno u ovom tvom filmu.
renesansa
15. новембар 2014. у 01.19
Hvala sto ste se potrudile da odgovorite kako treba. Neke su mi malo pomogle a neke su se onako primitivno pokakile. Za one Koje sve stizu bez pomoći Baka I deka Zellim I'm da Jo's tri puta toliko postignu.
Cheers
svirena
(teaser)
15. новембар 2014. у 11.44
bake i deke su uglavnom svima hiljade milja daleko..i tebi srećno, i da uspijes da se organizujes u drugom polugodistu.
Teogopa
(HECTBAPHA)
15. новембар 2014. у 11.55
Ja nemam baka servis. Imam tetku, tj moja sestra živi blizu mene, al ona radi vise nego ja. Uzme ih ponekad, vise kao zezancija, da budu malo s njom. Na zalost ne može da mi pomogne jer I ona radi. Al kad je slobodna odu po nekad kod nje. Imam I paid help. Devojcicu, il devojku od 17 godina I sestricinu, koju takođe platim, kad hoću da izadjem s muzem I sl. Nisam ni ja odmah nasla nekog da ga platim. Trebalo mi je vremena, al eto sad imam. Međutim vikende većinom koristim da se odmorim, I nije mi bas do izlazaka. Cinjenica jeste ako se mi možemo organizovati sa dva I vise dece, možeš I ti, ali moras nešto da promenis.
tamara
16. новембар 2014. у 06.12
I šta bi sa komunistickom novom godinom i katolickim bozicem? Niko ne sme konentarisati da ne bi ispao anti srbin? Možda malo zaciniti sa sex temama pa će i kvazi vernici popustiti.

Ja slavim sve, delim i dobijam poklone, ne postim i neprezderavam se, a čak i krstwnicu imam.u naše crkve neidem jer su izgubile vrednost u ovom delu sveta. A u moj beograd idem za naše praznike pa ću tamo ispostovati obicaje i tradiciju kako Bog zapoveda sa pristojnim svetom i pravim i iskreno laznim vernicima.
Shomikus
(Striper u penziji)
16. новембар 2014. у 07.18
Draga renesansa, da ima I nas koji
bez bake I deke postizemo sve. Imam troje dece, 8, 6 I dve godine. Dvoje u skoli I treće u obdanistu. Ide se na plivanje I na fudbal jedan put nedeljno, svaki dan se kuva I plus park. Stvar je u organizaciji I naravno I ukljucenje muza u sve. I zaboravi na sebe I karijeru dok deca ne odrastu.
hana-banana
(.)
16. новембар 2014. у 10.34
Pitam se koliko muskaraca zaboravlja na sebe i na karijeru dok djeca ne odrastu. Drugo, govorimo o periodu od 10 tak godina bar. Ak' zaboravi na sebe čitavu deceniju, vise se neće ni naći ni na licnom ni na profesionalnom planu. Stvar je u balansu, po mom mišljenju.
Shomikus
(Striper u penziji)
16. новембар 2014. у 17.13
Hana banana, ja nisam rekla da se ona zapusti I da ne radi, nego kao sto si I sama rekla balans. Ja radim ali ne u svojoj struci jer bi to znacilo da sam ceo dan odsutna iz kuce. Radim posao koji je manje sati zahtevan I to samo 18 sati nedeljno. |Izadjem ponekad I na kafu ili u bioskop sa drugaricama ali muž cuva decu. Ali ako hoćeš da budes prisutna u odrastanju svoje dece onda jednostavno ne možeš da imaš neku karijeru koja od tebe trazi 24/7.
Gala06
(......)
16. новембар 2014. у 18.05
Ja radim ali ne u svojoj struci jer bi to znacilo da sam ceo dan odsutna iz kuce. Radim posao koji je manje sati zahtevan I to samo 18 sati nedeljno. |Izadjem ponekad I na kafu ili u bioskop sa drugaricama ali muž cuva decu. Ali ako hoćeš da budes prisutna u odrastanju svoje dece onda jednostavno ne možeš da imaš neku karijeru koja od tebe trazi 24/7.

----------------------

Sa ovim se slazem. I ja sam izabrala taj put, ne zato što sam morala nego sam tako htela.

Pre nego sto sam rodila, 8 godina sam bila u braku. MM i ja smo radili po ceo dan super poslove, imali smo karijeru, love, putovanja, svasta nešto, ali nismo imali ono sto smo najviše želeli- dete.

Sada... finansijski imamo dosta manje(posto i mm donekle zapostavlja karijeru, i radi mnogo manje nego pre), ali smo u dusi mnogo bogatiji i srećniji nego pre.

Teogopa
(HECTBAPHA)
16. новембар 2014. у 18.06
Pa ne trazi svaki posao 24/7. Hoćeš da kažeš da sve majke koje imaju full time poslove, imaju karijeru, a ja ih znam mnogo takvih, ne ucestvuju u odrastanju svoje dece?
Jok evo komsica im kuva, vodi ih na treninge, cita uvece, igra se s njima. Nisam neuro hirurg, niti kosmonaut u nasi, a ni oni ne rade 24/7.
Meni se čini da je najlakse od svega naći dobar izgovor, I izrugivati se onima koji su uspesniji u balansiranju.
hana-banana
(.)
16. новембар 2014. у 18.11
Shomikus, to je već nešto drugo, na te neke ustupke sam i ja pristala.

Shomikus
(Striper u penziji)
17. новембар 2014. у 00.05
Teogopa, ti si se opet uhvatila moga mišljenja jer je već bilo okrsaja na sličnoj temi. Majka koja radi od 9 do sest ne može da ucestvuje u odrastanju svoje dece.
svirena
(teaser)
17. новембар 2014. у 00.28
ajoj shomikus sto lupaš i valjas bombe...
Gala06
(......)
17. новембар 2014. у 00.37
Radim posao koji je manje sati zahtevan I to samo 18 sati nedeljno.

---------------------

Ja radim 35 sati nedeljno + jednu subotu mesecno(4 sata). Nedeljno dezurstvo radi ko želi dodatak novca. Ja to uglavnom izbegavam.

Moje radno vreme mi bas odgovara, radim uglavnom prepodne od 7- 14:00.

Dakle ja sam već u 15:00 kod kuce, pokupila sam dete iz vrtica i ostane mi celo popodne za sebe, dete, muza i ostalo.

Desava se da upadnem u guzvu, kao prošle godine, da sam radila mesec dana po ceo dan jer sam menjala kolegu, ali to je bas retko.

Da ne bude zabune, ne mislim da majke cije je radno vreme do 6, 7, 8 ... rade pogresno ili su kako se ovde popularno zove 'nemajke'.
Ja sam imala sreću da mi uleti takvo radno vreme, a i ne osecam vise neku zelju za karijerom(nemam pojma kako me je to prošlo). Sve sto želim je bas ovakav zivot koji vodim.
Razumem da ima žena koje pored dece imaju i super karijere i meni je to sasvim OK, ako ih to ispunjava. Ništa gore od neispunjene žene.
Tashka
17. новембар 2014. у 02.48
Ajd' shomiskus majke ti sad objasni kako to majke koje rade puno radno vrijeme ne ucestvuju u odrastanju svoje djece? Jesmo mi to njih samo rodile i šta, neko preuzima odgovornost za sve, neko drugi radi zadacu, vodi na rođendane, cita, igra se, hrani, bdije uz njih kad su bolesni itd? Naše je da se dotjeramo, „ganjamo karijeru” i te male strance uz put nekad pomilujemo po glavi? I šta ti mislis da oba roditlja rad epuno radno vrijeme jer im se hoće? Jel ti ikad palo na pamet da možda tako moraju da sastave kraj s krajem i obezbjede neku buducnost. I nemojte sad molim vas da neko pocne lupat o prioritetima, sto kupujete bijesna auta i markiranu garderobu i ostale popularne argumente koji u 99% slučajeva nemaju veze sa stvarnoscu.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
17. новембар 2014. у 03.23
Šta da kažu oni sto rade od 13:00 ili nocne ili vikende. Jesmo li mi još gori od tih sto rade 9-5 ili 6. ;)
Ovdje skola pocinje oko 9, zavrsava oko 3:30, I ko radi 9-5 ne propusta puno u zivotu svoje djece. A dzaba mi je sto sam kod kuce s djecom I pruzam im ljubav, samo od ljubavi nema hljeba, dok se ne zapne I ne radi, hljeb se neće sam donjeti na sto.
Ne znam za vas ostale, ali mene su cuvale, babe, rodjaci itd dok su moji radili, isla sam I u vrtic. Vjerujem da su tako I drugi odrastali, pa nam evo ništa ne fali.
Svako radi za svoju familiju ono sto misli da je dobro, osudjivanja nikome ne trebaju.
tamara
17. новембар 2014. у 07.09
Koja je to karijera koja zahteva 24/7?
To je robovanje i cisto sumnjam da se neko skoluje zato.

Da deca usspore malo to stoji sli sva ta deca imaju i oca, ovde ispade mame samo vode racuna o deci.
Menjajte navike kod muzeva i uz malo balansakod oboje sve će funkcionisati.citajuci ovo ovde samo vidim ponizavanje zenskog roda.jbt.ako si mama nisi sluga, pola pisanja ispade samohrane majke u braku.ljudi studiraju i rade dok su deca mala i ništa im nefali, stignu sve ako saradjuju.
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. новембар 2014. у 07.29
Otkud ti znaš koje ja radno vreme imam. Pa sve I da je od 9-6, ja bih sigurno svojoj deci od 6 pa do spavanja dala maximum.
a inače radim od 8 do 4:30. Radim 3 milje od kuce, i sve stizem. Nekad bolje, nekad gore.Povremeno ostanem duže, a ponekad I odem kasno ako nešto nije ok. Par puta su isli I sa mnom. Ne svaki dan, pa nije kraj sveta. Sto rece gala, ja da mogu naći posao koji me ispunjava za 20 sati nedeljno, ja bih, ali neću u 40+ svasta da radim. Moji će se sinovi još malo odselit, a ja I dalje da pravim kopije I zatvaram koverte u nekom ofisu. Neće moći.
a sto rece tasha, ja nemam skupa kolax niti markiranu odecu, ali volim da putujem sa svojom decom, I na ovaj način to mogu da im priustim.
shargarepa
17. новембар 2014. у 09.28
18 sati rada nedeljno... ne može nas puno to sebi priustiti

hana-banana
(.)
17. новембар 2014. у 09.44
Mene je mama prije neki dan iznenadila svojim komentarom, ja nešto naglas razmišljala, kovala planove, premišljala se šta i kako kad moja mama kaže: „Ma N... ti se previse brines, djeca porastu bilo da ih ti gledaš 24/7 ili neko drugi malo pripazi”.
sharlota
(bez zanimanja)
17. новембар 2014. у 10.00
srećna mama srećna i djeca.
naravno, majka je primarni staratelj djece, to je jednostavno tako priroda odredila,djeca se najbolje osjecaju sa majkama a majke imaju potrebu da provedu sto vise vremena sa svojom djecom.

npr u skoli moga djeteta vidim da ima jako puno mama koje ne rade ali zato volontiraju u skoli ili negdje drugdje- prosto iz razloga sto ljudska bica imaju potrebu da se necim „zanimaju”

super je ako porodica može da priusti da recimo mama ne mora da radi ili da radi samo 18 sati nedjeljno.
to su zaista solidne porodice i solidni bracni odnosi.

meni se čini da masa majki koje ne radi vremenom razviju neku vrstu blage depresije ili iz dosade i puke zapostavljenosti pocnu da rade neke druge gluposti.

ne može svako ko ne radi da priusti neki hobi koj bi mu osmislio dan, mislim postoji izvjestan broj koji to može ali svakako taj broj nije veliki.

potrebno je u svemu naći blaans i mjeru,odrediti prioritete.
pa šta ako opran ves stoji u korpi danima nekada i ne stigne do ormara.
pa šta ako nismo oprali prozore 3 sedmice

ono sto je važno je opste zdravlje,sreća i vrijeme provedeno skupa.

takođe, ja bih rekla da neki ljudi sebi natovre masu bespotrebnih obaveza, ne samo sebi već i djeci.

jurnjava poslije skole i posla po svakojakim aktivnostima meni je to van pameti- naći 2 do 3 aktivnosti i to je to, sport,muzika i još nešto sasvim dovoljno ako se uzme u obzir koliko djeca provedu u skoli i to je previse.

neki dan čitam saljivi tekst u kojem sin piše kkao je tati organizovao slobodno vrijeme sa aktivnostima poslije skole i u toku vikenda- ono da padnes na nos od obaveza ja vjerujem da se tako i djeca osjecaju i da nekad požele da ne rade ništa- bas kao i odrasli.

zato kažem sve dozirano i pomalo i upravo se tako bude prisuan u odrastanju djeteta aktivnoscu mi je zovemo quality time together i super je.

Tashka
17. новембар 2014. у 10.23
Sad pišes esej a ništa rekla nisi. Fino obrazlozi prethodnu izjavu, objsni šta si mislila ili reći da si pretjerala. Ko neki poloticar, srećna mama srećna djeca, žene volintiraju, previse si obaveza nabijemo na glavu, vremenom se pada u blagi vid depresije... Ko politicar neki, umotaj tamo umotaj vamo, fino zvuci al nema nikakvog znacenja
Tashka
17. новембар 2014. у 10.24
* politicar
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. новембар 2014. у 10.25
Bem ti misha sarlota, pa ajde bre kod mene, kad prozore peres svake 3 sedmince. Kod mene to mnogo duže bude. Samo o Slavi I većim praznicima 
Što se vesa tiče, ja sam prihvatila neciju ideju ovde da perem jednom nedeljno I sklanjam. Sto operem oprano je, što ne, ceka sledeću tajming.
Eh sad te vanskolske aktivnosti. Ja sam pre, kao I svi, te karate, te plivanje, odbojka, fudbal, ma sto cuda. Nema vise. Idu na tenis jednom nedeljno. U skoli su im organizovali,umesto u afterschool, idu na odbojku 2x nedeljno. Znaci, ja tu bas ne ucestvujem, osim finansijski. Upisala sam ih cisto da imaju neku fizicku aktivnost, al oni toliko vremena porovode napolju da se za to uopste ne plasim.
Rekla sam im, ako nemaju nameru da se ozbiljno bave nekim sportom, ili da danas sutra na osnovu toga dobiju skolarinu, ne vodim ih vise nigde. Ulazem I vreme I novac u šta??? Koliko silinh utakmica, I to sve vikendom. Njima svakih dva-tri meseca neki novi sport na pameti. Ma hajde molim te. To su silne pare koje smo do sad dali na to, a da je bar neke vajde. Što se tiče treninga I fizicke aktivnosti, kao sto rekoh, moji su po ceo dan napolju. Trce, skacu, voze biciklo, a uz sve to vozimo I zajedno bar jednom nedejno. Stariji će sigurno biti neki kompjuteras. Već pravi svoje sajtove, ima blog (???) I na decijim rodijendanima prica o traditional algorithms. Ja ga gledam I mislim, na koga si, blago mami, takav streber. Al dete to voli, I bas gledam da ga upisem na neke dodatne casove, sa decom koja imaju ta ista interesovanja. To mi nije zao.
Vasilije će da bude gusar, ako otvore koledz za to. Za njega jeste potrebno da nadje sport koji voli, on će sigurno da bude uspesan, ako se u nečemu nadje. Mimi još uvek ne zna da skoci sa dve noge 
Ja često imam osecaj da roditelji lece svoje komplekse tom gomilom aktivnosti. Kao da na sliu žele da im deca budu uspesna u svemu tome isvestrana. Mene bi lično zadovolilo da oni sebe nadju u jednoj od tih gomilu stvari I da u tome postanu jako dobri. Sad smo već porasli, pa vise nije vreme za to experimentisanje, a sve preko mog novcanika I mog slobodnog vremena.
Tashka
17. новембар 2014. у 10.41
Sharlo izvini molim te učinilo mi se da shomiskus objašnjava pa mi nije bilo jasno. Čitam i kontam pa o tome se i radi, balans između posla i porodice, ucestvovanje u skolskim aktivnostima, par sportova ili hobija ne previse itd. Zato mi nije bilo jasno. Opet izvinjavam se, do mene je.
sharlota
(bez zanimanja)
17. новембар 2014. у 10.42
nemam pojma tashka,mes'čini da me teodora odlično kapira.

da prevedem:

važno je postoci,gore pomenuti, balans, a ja bih rekla i naći mir sa sobom.

dakle, popricati sa sobom i pronaći ono sto je nasoj porodici i nama vazano,ili nama i porodcii,u ovisnosti na kojem mjestu je porodica a na kojem mjestu su naše potrebe- individualna stvar.

meni npr je moje djete tj porodica na prvom mjestu.

da sam se udala za lovatora naravno da bi zivot bio lakasi,ne mora znaciti i da bi bila srećnija, dosadjivali bi se po shoppinzima i frizerima, neki hobi i volontiranje pride- možda bi imala i ljubavnika posto bi muž bio zauzet poslovnim obavezma- sve to ide uz taj zivotni stil.

ovako, srednja klasa, radi i suti zongliraj vrijeme i obaveze, brziljivo biraj aktivnosti i brizljivo donosi odluke na šta ćeš da utrosis danasnji dan jer danasnji dan se vise neće ponoviti. meni je recimo bitnije da provedem vrijeme sa djetetom nego da lijecim komplekse,kako teodora rece i razvozim diejte po tenisu,karateu,fudbalu,muzici, jeziku, totorima itd. dvije do tri aktivnosti sasvim doovljno -moramo uprazniti mjesto za tutora jer će mu tutor s obizorm na ovaj ovdje skolski program sigurno trebati.
Tashka
17. новембар 2014. у 10.50
Ma kontam i ja sharlo i u sustini se slazem. Samo kako sam citala na telefonu učinilo mi se da je to shomi napisala odgovor tj obrazlozenje njene izjave. Zato mi nije bilo jasno. Još jednom izvini.
sharlota
(bez zanimanja)
17. новембар 2014. у 11.13
:)

sharlota
(bez zanimanja)
17. новембар 2014. у 12.08
taska,izvini ti:) za „prevod”

Tashka
17. новембар 2014. у 12.10
Ma nema frke, ljudi smo.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
17. новембар 2014. у 21.25
Kod mene se prozori peru od preseljenja do preseljenja :) Ili kad mi svekrva dodje u posjetu iz Srbije - ona voli time da se bakce.
BEHEPA
18. новембар 2014. у 03.35
Prozori?! Koji prozori?
Gala06
(......)
18. новембар 2014. у 04.26
Ahaha, Venera, i ja zaboravila da imam prozore :)))
Shomikus
(Striper u penziji)
18. новембар 2014. у 05.14
Drage moje,ja postujem vasa mišljenja I nema potrebe da vicete (mislim na uvrede I minuse). Ovo su diskusije I imamo pravo na razlicita mišljenja mada vidim da je Srbima slabija strana komentarisanje bez uvreda.
tweety_m
(?)
18. новембар 2014. у 07.52
U Americi i Kanadi ja mislim samo peru prozore oni sto dodju iz naših krajeva u posjetu :) kod mene može samo iznutra da se pere, s polja bas ne ide da se penjem na krov posto je townhouse.
Tashka
18. новембар 2014. у 08.04
Pa naravno da će biti razlicitih mišljenja. Kad smo već kod diskutovanja možeš li objasniti šta si tačno mislila sa svojom izjavom.
shargarepa
18. новембар 2014. у 10.47
Tweety, onaj Windex što se privrne na crijevo za vodu super funkcionise ako niste bas visoko, kažeš da je townhouse.

Za 15 minuta svi prozori oprani s vanjske strane.
tweety_m
(?)
18. новембар 2014. у 11.35
Jesmo :) ispod nas su garaze. Ma nemam ja puno prozora u spavacim sobama sto tamnije spava se bolje, ostalo su balkonska vrata tako da to mogu. Nego kontam ovim pusacima da ostavim Windex pored pepeljare na balkonu, sad hladno da stoje u mjestu da ne cvokocu, da mi ociste balkonska vrata.
LeaDiKaprio
(shumska)
18. новембар 2014. у 21.07
Ne mogu da verujem da je neko u goreopisanoj dilemi. Da nije trol?
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.