Дискусије : Херцеговина

 Коментар
-Sabor Kuljica
mrBin-boy
(Little by Zlojkan)
28. фебруар 2010. у 06.11
Kuljići, starinom iz mjesta Oraha u Crnoj Gori, a porijeklom od Kulića doselili su se prvobitno u Hercegovinu u mjesto Vranjska (Bileća) odakle su se zbog različitih istorijskih, ali i životnih okolnosti raselili na tri različite lokacije: Simijova (Rogojevina), Trusinu i Istočni Biograd (kod Nevesinja). Zub vremena i različite egzistencijalne okolnosti su učinile da bratske veze i Familijarni duh u znatnoj mjeri izblijede, te se javila potreba da se Kuljići iz svih krajeva svijeta okupe na jednom mjestu, međusobno upoznaju i druže, podsjete na porjeklo, povežu vremenom pokidane veze i učvrste svoju pripadnost bratstvu Kuljića...

Ovo je pošlo za rukom grupi entuzijasta na čelu sa Vasom Kuljićem, koji su 2008. godine (10. avgusta) organizovali mini sabor u Simijovim (Rogojevina), gdje su se okupili Kuljići iz bilećke opštine, Trusine (Berkovići) i djelimično iz Istočnog Biograda, kao i susjednih opština, te Srbije (Beograd, N. Sad, Subotica,...).

Saborovalo se na rodnoj grudi pod šatorima uz jagnjeće pečenje i hladno pivo. Bilo je dirljivih susreta, suza radosnica, evociranja uspomena, posjete mjesnim grobljima, zajedničke pjesme i veselja.
Ovaj skup je prevashodno bio integracionog karaktera, te je pored bratskog druženja i sklapanja novih poznanstava, formiran i Organizacioni odbor za sabor Kuljića, kojeg čine: Vaso Kuljić (predsjednik), te članovi odbora Rajko, Neđo i Milenko Kuljić iz Simijovih, Milidrag, Gojko i Vasilije Kuljić iz Istočnog Biograda, te Janko, Danilo i Milivoje Kuljić iz Trusine.
Odbor je održao sastanak na Berkovićima 22.03.2009. godine, analizirao stanje aktivnosti i donio odluku da se:
- Drugi veliki sabor bratstva Kuljića održi 8. avgusta 2010. godine u Trusini (Opština Berkovići), van urbanih naselja, pod šatorima, kako bi pored ljudi upoznali i sredine u kojima danas masovnije žive Kuljići.
- Treći veliki sabor bratstva Kuljića održi 5.avgusta 2012.god. u Istočnom Biogradu.
Naredni sabori bi se vjerovatno održavali svake četvrte godine u urbanim sredinama na inicijativu bratstva, a u organizaciji odbora koji se bira na saborovanju sa mandatom do sledećeg sabora. Pokrenuta je i aktivnost prikupljanja porodičnig podataka o istorijskom putu i razvoju porodice, a u vezi pisanja knjige o bratstvu Kuljića.
Pozivamo sve bratstvenike da nam u ovom pomognu i dođu na sledeće saborovanje koje će doprinijeti da se povežu sve pokidane bratske niti, nako čega ćemo biti duhovno bogatiji, srećniji i zadovoljniji, voljeti se i ispomagati.
Čast nam je pripadati ovom bratstvu koje je u teškim okolnostima rađalo junake, duhovno bogate ljude, vjernike, popove, inženjere, profesore, ljekare, doktore nauka, uspješne ljude. Proučavajmo prošlost, okrenimo se sadašnjosti i budućnosti.
Telefon za vezu: 065/680554 (Vaso Kuljić)

mrBin-boy
(Little by Zlojkan)
28. фебруар 2010. у 06.13
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.