Дискусије : Херцеговина

 Коментар
Legende Hercegovačkih gradova
Fiorentino
(Imprenditore)
05. децембар 2009. у 09.24
Predlažem da ovde po gradovima se setimo nekih urbanih legendi naših gradova od Trebinja preko Bileće, Gacka i Ljubinja do Nevesinja.
Da spomenemo ljude koji čine dušu tih gradova bilo da su mladi ili stari važno je da su Boemi.

teks
(wanted...)
05. децембар 2009. у 13.47
Svaki grad uz naše more ima svoga lera,
A Mostarci Bajevica, Duska fudbalera:)))
vitajela
(plivac)
05. децембар 2009. у 14.51
Fjorentino

Boemi u carsijama koje si ovde naveo još uvijek nisu „izmišljeni”, ili mi možda razlicito shvatamo znacenje rijeci boem. Istina Hercegovci vole kafanu (malo vise), ali ih samo ta cinjenica/kriterij automatski ne čini pripadnicima ove grupe. Gradske legende su neka sasvim druga kategorija, npr. Enco Vareni jeste bio mostarska legenda, ali ga to nikako ne čini boemom. Aco biciklista itd. itd.

P.S.

Vjerovao ili ne, Mostar je u Hercegovini...
clanbr33
(puskar)
05. децембар 2009. у 15.46
zar jeste jelo,,,a otkad to...
vitajela
(plivac)
05. децембар 2009. у 15.55
Od kad je svijeta i vijeka drug clan...od kad je svijeta i vijeka! Vjerovao ti ili ne ;)
laxlax
(glumica)
05. децембар 2009. у 16.48
He-he Puskar, cuj ti suplje :)

Jelo - k'o da si na katedri :) svaka ti na mjestu. A ovo se Puskar malo shupa s nama :D

Teks - hvala za napomenu, meni srce k'o Balkan odmah :) Bajevic je nas Princ sa Neretve. Kako još uvijek lijepo izgleda, bruka jedna! Dzaba sve, jest' da volim Klunija, ali mu ne može opepeliti.

Inače tema odlicna, uz Jelino pojasnjenje, vjerovatno otvorena sa namjerom da se sjetimo legendih koje su obiljezile svoju eru zivljenja sa svojom pojavom, salama, dosjetkama, specificnostima koje mogu da budu kombinacija svega navedenog ili ne, ali koji ne moraju da budu samo boemi.

Bilo bi interesantno napisati koju o lokalizmima - kategorije i nazive ovih legendih u raznim dijelovima Hercegovine.

Dolina Neretve, Mostar je poput sipka bio ispunjen ovakvim bicima. Liska je nas (Dolina Neretve i Mostar) izraz za mangupe, mudrace, veseljake, ljude koji su bili izuzetno visprenog a često i vedrog duha. Oni su većinom bili boemi, pogotovo u samom Mostaru, jer su se socijalni kontakti ostvarivali uglavnom po kafanama gdje bi liske i prezivljavale, ali isto tako i nisu morali da budu boemi. Prvi i najbolji primjer koji je bio sve to, pa još vise, je Vasa Kisa - Mostarac, poznat kao gradonacelnik svih liskih. Primjer liskih koje nisu bili boemi, dolaze iz drugih dijelova Doline Neretve, poput Hodbine, Bune, Bacevica, itd... da ne zaboravimo i to :) poput Pinjinice ili Joce.

Hercegovina je poznata po svojoj visprenosti, duhu, odvaznosti, pa na istorijskom frontu je nisu samo cuvali i definisali junaci, nego kako jedan akademik rece - i duhovni velikani pisci, pjesnici i liske.
laxlax
(glumica)
05. децембар 2009. у 17.04
Vasa Kisa se rodio i umro u Mostaru, zaveden u rodnom listu kao Vaso Kisic. Kao sto gore napomenuh, bio je gradonacelnik liskih. Mislim da je bio hapsen preko 160 puta, protjerivan iz Mostara 8 puta, a u njegovoj radnoj knjizici je zabiljezen samo jedan radni dan, odradjen u rudniku uglja.

U Mostaru i okolini, prva sala ili dosjetka koja se cuje i nauci, vjerovatno je upravo Vasina... poput - Riba ipo dinar ipo, koliko je pet ipo riba?

Evo jedna o Vasi koja najbolje ilustruje šta znaci liska i kako to nije samo ni mangup, ni boem, nego doktor :)

U II Svjetskom Ratu, naletio Vasa u kafanu „Mostar” gdje su upravo neke ustaše okrenule janjca. Kako je Vasa s vrata usao, odmah mu se obrate u zelji da se izivljavaju nad njim i omalovaže, te mu kažu da se uhvati janjca, u kontextu da se pocasti, ali šta god da mu uradi da će i oni njemu uraditi. Nije Vasi dugo trebalo da se dosjeti - prisao je janjcu, zabio mu prst u straznjicu, izvugkao i sa apetitiom, natenane oblizao i samouvjereno, lagano izasao iz gostione.

E, ovo je mogao samo Vasa da se dosjeti i odradi :)
Halid-invalid
(manijak)
06. децембар 2009. у 06.13
hahahaaaa kakav kralj... Vaso Kisa.
teks
(wanted...)
06. децембар 2009. у 09.05
Laxi..ma ovo je moj stari nekad po kuci pjevusio u zezi, pa se slučajneo sjetih. kažu da je Bajevic bio odličan fudbaler i jest bio zgodan:)
laxlax
(glumica)
06. децембар 2009. у 09.53
tropical
(radnik)06. decembar 2009. u 01.23Da se nadovezem?Tu sam.
Rekoh ti da fino pishesh.Vego,pishi malo sporije,da ti mogu svaku rijech uhvatiti.Ti pishesh brzo ko kad si nekad brzo trandala Shanticevom do revije da kupish najnoviji shemshir 'VERSACE'.

Kupio podvelezac sat kod našeg Vase,i kud će kuci,vego uzbrdo.Ko,biva ,kracim putem,uzastranu.I kad se popeo na forticu,pogleda na sat.A ono sat stoji.Malo ga drmne,sat ni makac.Sjutri dan se vrne do Vase na zalbu.Stao mi sat,Vaso.A Vaso ga snimio (znao odakle je),pa kako,pa kud si ish'o.Pa,veli ovaj,ish'o ti kuci uzbrdo,blize je.Kaže Vaso:Pa jadan bio ,crko bi i magarac uzastranu a ne sat.

Heto,moja lax,prefinjena i nafinjena,nadam se da ćeš stici sve da procitash.Pisao sam jako sporo,zbog tebe.Pozdravi sve okolo.
laxlax
(glumica)
06. децембар 2009. у 10.03
Hvala moj dobri Tropi, morala sam te krkace prenijeti jer ti puno bolje pricas ove fore... nego šta nego VERSACE, ta nisam bila k'o ti da trandam preko Korza u Bate da kupujem one Kung Fu papucice :P

Teks - to je vrhunski sportista sa izuzetnom duhovnom i spoljasnjom ljepotom.
laxlax
(glumica)
06. децембар 2009. у 10.09
Jednom prilikom Vasa Kisa i još jedna mostarska liska - Beg Glavovic naidju na sto-dinarku, te pocnu da polemisu šta bi trebali da kupe za te pare. Poslije dugog natezanja, dodjose do kompromisa da za 99 dinara kupe rakiju a za 1 dinar meze. Taman kada su misli da su se dogovorili, Vasa se dosjeti i zabrinuto uskliknu:
- Šta će nam tolika meza?

tropical
(radnik)
06. децембар 2009. у 13.43
Pošto niste imale shamse kod gosp.Bajevica,imate kod mene.I ja sam zgodan,fin ko upis.
laxlax
(glumica)
06. децембар 2009. у 18.05
Kakav si sa sportom :))
tropical
(radnik)
06. децембар 2009. у 20.28
Kadar stici i uteci.I zayebati.
fiorentino
(Imprenditore)
10. децембар 2009. у 09.45
Pa zaboravih Mostar ali koliko vidim ovde je uglavnom ekipa Mostaraca tako da ima ko da me ispravi. Ipak ne čuh ništa o legendama i boemima drugih gradova a ima ih čujem dosta a naročito tih legendi koje se posle prepričavaju po slavama, kafanama i tako.
darkoarangel
(stolar)
10. децембар 2009. у 16.57
Zemljace
ja mislim legenda je jedno a boem je drugo.
Mi hercegovci kao i ostali slabo smo za zadnjih 50 godina imali i legendi i boema.
Nazalost legende su morale biti potvrdjene od rezima a boemi su od nashe malogradjanske javnosti bili definisani kao pijanice.
Tako da od svega toga nije ostalo nishta.
Moramo „Jovo nanovo”.
A to je za buducu generaciju koja che svoje legene nachi ko zna gdje.
Nadam se da će imati bolji izbor nego Vaso Kisa i ostale gluposti.
laxlax
(glumica)
10. децембар 2009. у 23.15
F - gdje ćeš bas nas zaboraviti :)) tema ti je super samo još da se neko javi ko se barem nečega sjeca :D

laxlax
(glumica)
10. децембар 2009. у 23.26
He-he Tropi, ti si prekvalifikovan :)))

Jedan brzi rad, pa slipenzi...

Vasa krenuo u skolu u prvi razred i uciteljica opmoinjala djecu u razredu kako je ruzno govoriti „mogu li u cenifu da…”, kako su se obracala prvih dana, pa im je dala instrukcije da u slučaju da moraju koristiti wc, podignu ruku, pa nakon što im ona da dozvolu da pitaju kažu, „molim vas, gospodjo uciteljice, mogu li da prohodam”.
Poslije par dana, nakon što je direktor skole dosao na cas da nadzori uciteljicin cas, Vasinom drugu Begu se prituzilo, pa nakon što je podigao ruku, uciteljica mu je brzo prisla i sapnula da se strpi sa pitanjima dok direktor ne ode. Par momenenata nakon što se uciteljica odmakla, Vasa se oglasio sa dva prsta, „molim gospodjo uciteljice, Beg je prohod'o na mjestu”.

tropical
(radnik)
11. децембар 2009. у 15.53
E da mi je sad malo i domalo malo,pa jopeta malo.
laxlax
(glumica)
12. децембар 2009. у 11.33
hahaha... pade mi na pamet, gori si od Grete kada zahakas po FB-u :)))) strah i trepet :)))

Prica mi neko neki dan kako je bio u vozu davno... iz Sarajeva za Mostar u business klasi ili kao li se to već po naski kaže :) kad kaže ulazi gospodin u odijelu sa aktovkom, sjeda, faca poznata, kad ko je kad Gretin Eno... pravo se ugladio, lijepo izgleda, elokventan... te, u pricu, tamo-amo, pita ga kao odakle njega kakvim je poslom bio u Sarajevu, kaže Eno isao da se dogovara za neki scenario za film...ahahah... koji su to likovi bili, ludilo :D
dragantb
(seoski trgovac)
14. децембар 2009. у 14.48
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.