Дискусије : Православље

 Коментар
Papa Francisko: Pravoslavna Crkva je bolesna
Matori50
11. новембар 2014. у 09.42

11/11/2014

Uoči svoje posete Fanaru (četvrt u Istanbulu, gde se nalazi Carigradska patrijaršija), šef Vatikana je uputio drsku izjavu na adresu Pravoslavne Crkve. Prema mišljenju glavnog jeretika Pravoslavna Crkva je … „bolesna”!

Mitropolit Grčke Crkve, kog su obavestili o papinoj izjavi, žalosno je odmahnu glavom i rekao: „stvar je bez presedana, papa Francisko šalje svoju poruku, a krajem novembra će posetiti, prema njegovom mišljenju, zahvaćenu bolešću Pravoslavnu Konstantinopoljsku Crkvu i u tom slučaju, cilj produžetka programa njegovih prethodnika je da pokaže svoju zabrinutost za njeno lečenje … ”?

Njen tretman, u skaldu sa papinim mišljenjem, je priznanje njegovog primata, uz odgovarajuće analogično priznavanje sličnog prvenstva Carigradske Patrijaršije u Pravoslavnoj Crkvi.
Poruku Fanaru papa je odaslao 5. novembra za vreme generalne-audijencije-katiheze (pastirska propoved prim. aut.) u sredu, koju je održao na Trgu Svetog Petra u prisustvu hiljadu njegovih vernika. Između ostalog rekao je sledeće:
„Crkva je nezdrava, kad vernici, sveštenstvo i đakoni nemaju jedinstvo sa svojim episkopom. Crkva, koja nije povezana sa Episkopom (biskupom), je jedna morbidna Crkva. (Ovo treba podvući). Isus je želeo takvo jedinstvo svih vernika sa Episkopom. To isto važi i za sveštenika i đakona. Svako treba da ima svest da je Episkop postavljen kao vidljiva veza svakoga sa Crkvom, a Crkva sa Apostolima i sa drugim opštinama, koje su takođe povezane sa Episkopima i sa papom u Jednu, Jedinstvenu Crkvu, koja je naša jerarhijska Sveta Majka Crkva”.

Treba napomenuti da u skladu sa papinim stavovima, izraz „jerarhijska” ima sledeće značenje: vernici i niže sveštenstvo je u vezi sa episkopima, a oni sa papom.
Sasvim prirodno postavlja se pitanje, zašto je papina izjava došla samo nekoliko dana pre njegove posete Fanaru? A pošto se u Vatikanu ništa tek tako ne radi, uticajni komentatori su ovu činjenicu prokomentarisali, da jezuita papa pravoslanim venicima i Fanaru šalje neku jasnu poruku. To znači da bez obzira na otvorenu komunikaciju i „perspektivni” profil, koji je utisnut u vezi pitanja koja se odnose na kanonske probleme u međunarodnim medijima, papa i dalje ostaje ozbiljnim likom „papista” u oblasti eklisiologije. Moderni „progresivni” papa u specifičnim pitanjima o Crkvi i Prvenstva se ne razlikuje od svog izuzetno konzervativnog prethodnika Benedikta. Izjava da je „samo” njegova Crkva „zdrava”, podrazumeva da je Pravoslavna Crkva „bolesna”. I to je nastavak proklamacije „Dominus Jesus” od 2000 godine i njoj identična. Ta je prokalmacija inspirisana od tadašnjeg kardinala Jozefa Racingera, predsednika Komisije za Doktrinu Vere, koji je kasnije postao papa Benedikt. Takođe je identična sa papskom poslanicom „Da budu svi jedno” pape Jovana Pavla Drugog iz 1995. godine, koja je takođe napisana pod uticajem kardinala Racingera. Ali ona odgovara i definiciji Drugog vatikanskog sabora, prema kojoj „Crkva Hristova postoji u katoličkoj crkvi, kojom upravlja naslednik Petra u zajedništvu sa episkopima”.

Postoji i jedna razlika. Moderni papa ide, „potkovan” najkonzervativnijim načinom, zahvaljujući odluci Drugog Vatikanskog sabora. Na njemu je govoreno o „inferiornosti” Pravoslavne Crkve, kao i sadašnji papa što govori o njenoj „bolesti” … I naravno, izjava pape Franciska odlaže svaku mogućnost približavanja obeju Crkava, uprkos težnjama novih „Visariona”
chavezПорука негативно оцењена. Покажи

chavez
(Србија)
12. новембар 2014. у 19.40
ко је писао ове глупости?
chavezПорука негативно оцењена. Покажи

chavez
(Србија)
13. новембар 2014. у 13.51
жалсоно је да модератор не брише овакве подметачине.
...

Најновија демонска (како би рекли „опитни старци”) подметачина једне од експозитура, како верујем, бившег комунистичког режима, ткз. „Борба за веру”, је како папа Франциско назва православне цркве болесничкима.[1]У потврду те тврдње, они цитирају речи папе Франциска где се уопште не помиње Православна црква. Пишу како је папа Фрањо (називају га по хрватском, а не српском!) „упутио своју поруку Фанару 5. новембра, у време своје пастирске беседе на Тргу светог Петра у Риму, у присуству хиљада римокатоличких верника”. Реч је о општој аудијенцији 5. новембра 2014. а Фанар се нигде не помиње. Текст се може видети на више језика на званичном ватиканском сајту.[2] Како се нигде не помињу ни Фанар ни Православна црква, ниједној од званичних аутокефалних ПЦ није пало на памет да нешто протестује.





Да погледамо текст који борбаши цитирају, али у мом преводу, а не њиховом, „стилски”, дорађеном:

„Нема здраве цркве ако верници, ђакони и презвитери нису сједињени са владиком. Црква која није сједињена са епископом је оболела црква. Исус је желео ово јединство свих верника, као и ђакона и презвитера, са епископом. А они то чине са свешћу да је управо у епископу видљива повезаност сваке цркве с апостолима и са свим другим заједницама, сједињеним са њиховим епископима и Папом у једној Цркви Господа Исуса, која је наша света хијерархијска мајка Црква”.[3]



Свети отац, када се погледа цео текст говори уопштено о идеји/идеалу јединствене цркве и који ни најмање не одступа од нацрта св. Кипријана Картагинског, кога радо расколници источних цркава помињу. Папа помиње павловски канон о особи епископа, коју треба врлине да красе, а да је сваког презира достојан онај који епископству тежи из каријеризма. То је карикатура епископства. Наглашава то јер је извор свакодневних скандала.





Говори, следећи линију Игњатија Богоносца, о онима који се самовољно одвајају од својих владика; назива то болесним стањем – Богоносац би рекао да је такав сам себе осудио јер се одвојио од олтара и хлеба Божијег. Монархијанска и хијерархијски структурисана црква је кредо неодвојиво од православне и католичке цркве. То је оно што делимо, док је у протестаната систем мање хијерархијски, а често одвојен од таинственог (сакраменталног).





Када се контестуализује папин говор, ми видимо да је он усмерен на одвајање од епископа због саблазни, пракса која је одувек постојала, али коју црква није одобрила. Од епископа се одваја када је овај званично осуђен и смењен. Скандали потресају КЦ као и ПЦ. То не даје за право клиру и верницима да изађу из ње. Да остану и да се боре против зла, то да, али не и да се самоизолују.





Папа не помиње случајно бискупа који је прелетео преко 30 сати да би дошао до њега и тако на делу показао везаност за њега. Подсећа тим примером на КЦ у Кини. Тамо имају 2 КЦ: једна „национална” која није под папом и друга која га прихвата. Исте примере можемо наћи и у ПЦ. По 2-3 синода, расколе и јереси које цепају тело цркве. И ту се треба сетити папиних и Кипријанових речи: црква је под епископом. Без јерархије нема цркве. За такво стање ће сваки теолог рећи да је болесно.





Папин дискурс се односи на „унутрашњу ствар”. На линији је Другог ватиканског сабора и папе Рацингера који о ПЦ говоре као о аутентичној цркви, али којој само фали и јединство са римским епископом, тј. да се овај препознаје као Први, а константинопољски одмах до њега. Јединство је циљ ка коме се тежи, када ће бити и остварено, то само Отац зна, али нико ко је здрав са једне или друге стране, одељеног брата не назива болесником. Ја то могу само рећи за ове наше расколнике који су самовољно напустили СПЦ и све друге ПЦ са којима је ова у канонском јединству.


eperson72
(lekar)
16. новембар 2014. у 08.29
windows03
(s)
18. новембар 2014. у 04.41
Ма заболи ме за папом .Она „ црква” која је подржавала убијање ,сакаћење ,уништавање мог народа само због вјере није црква и то не може никада бити .Док се овај или неки будући „ папа” не покаје за злочине учињене над српским ( а и осталим народима по бјелом свјету) народом дубоко и искрено никада неће бити први ни у чему .
SnezanaStojanov
18. новембар 2014. у 20.29
Pravoslavna Crkva nije bolesna ali može biti da boluje što se narod
odvraca Bogu I fokusira iskljucivo na svoju gresnu prirodu kao da tu
lezi spas.
chavezПорука негативно оцењена. Покажи

chavez
(Србија)
21. новембар 2014. у 18.08
Не ради се о томе какав је папа него да се лаже у име одбране Православља од људи који просипају мржњу у име Православња а за њих је папа измислио хришђанство. И у томе учествује модератор који не брише лажи и подметања и мржњу мада нет све трпи па ни не треба ништа брисати јер је тешко све то исправити:))
windows03
(s)
22. новембар 2014. у 05.28
Чавез брате у праву си јесте тако и модерација би требала да брише текстове који се не уклапају у православље или нису истинити ... Мислим само да ти стил није добар контрапродуктиван је :)
chavez
(Србија)
30. новембар 2014. у 15.20
Јуче је папа посетио Цариград и рекао да му је најважније да успостави јединство са Православљем.
Е сад то су жеље или политика, или је папа глумац па се претвара, али одакле идеја да је рекао да је Православна црква болесна? Како можеш да успставиш јединсттво са болесном Црквом?
windows03
(s)
01. децембар 2014. у 15.46
Па излијечит ће је папа како су и досад то латини радили мачем,маљен,ватром ...кад нас више не буде онда ће мо по папином бити излијечени тотал .
Odesa
(надежда, вера и л)
05. децембар 2014. у 11.35
за chavez-а а може и за остале:

ОПТУЖУЈУ ПАТРИЈАРХА ВАРТОЛОМЕЈА за ново учење о подељеној Цркви
(Текст објављен са позивом на потписивање. Већ га потписало шест грчких Архијереја.)

http://srbin.info/2014/12/05/optuzuju-patrijarha-vartolomeja-za-novo-ucenje-o-podeljenoj-crkvi /
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.