Дискусије : Православље

 Коментар
Na cemu se temelji Pravoslavna vjera
K-MC
23. август 2014. у 06.38
Zdravo narode,mir sa vama i kuci ovoj,

Onomade prica jedan pravoslavni vjernik,pa kaže, pravoslavlje se temlji na svetim mostima pravoslavnih svetaca kao i na raznim cudima ,mirotocivim ikonama, drevnim hramovima i svetosavskoj liturgiji.

Ja mu velim da ne vidim stvari tako jer to kako on kaže zvuci prilično okultisticki,jer kad se zamisle svi ti kosturovi od umrlih svetaca(svete mosti)pa sveta vodica i sve to onda se dobiva slika kao o nekom vracarstvu i šta ti ja znam, jer vracare takođe koriste neke kosti i neki didm kad vrse svoje vracanje i gatanje.

Za mene je temelj Hristos i sveto Jevandjelje,to je temelj pravog pravoslavlja i hrišćanstva, puno zivota i ljepote i asocijacije na zivot.

Po njemu ispada da su se Hristos i apostoli bavili otkopavanjem grobova, da su nosli i njegovali kosti umrlih, da su ocekivali cuda od tih kosti ili preko tih kosti,a znamo da nisu.Po njegovom mišljenju,Hristos je morao da krene sa apostolima i da trazi kako da iskopa kosti Abrahama,Davida, i drugih velikana vjere, a znamo da nisu.Isto tako, po nekoj logici, Hristos je morao da pouci apostole da se mole Abrahamu ili Mojsiju da bi se ovi molili Bogu za njih (kao sto ovaj kaže da se treba moliti umrlim svecima da se oni mole Bogu za nas), a znamo da ni to nije slučaj jer Hristos izrice Ocenas i uci kako se moli direktno Bogu.

Pa rekoh, ima ovde ucenih ljudi i žena koji znaju da prokomentarisu ovo,

Jelisej
23. август 2014. у 10.12
Ne trazi objašnjenja na forumima i „social” sajtovima, već ako stvarno želiš da saznaš odgovor na svoje pitanje, potrudise da ga nadjes(knjige,Svestenstvo)...a reakao si da čitaš Sveto Pismo, i tamo lepo piše:Sveti Apostol Jakov...„Bez dela vera je mrtva...”(Jak. 2:20).
I onaj ko veruje i samo na veru polaže sve nade na spasenje, ni taj se ne spasava: potrebna su dobra dela. Može se reći i drugačije: ako je vera bez dobrih dela mrtva, i dobra dela su bez vere mrtva.
Gospod i Bog naš Isus Hristos je govorio Jevrejima zadivljujuće reči o tome da svi moraju da se pričešćuju Nebeskim Hlebom, govorio je da je taj Nebeski Hleb Telo Njegovo, koje On daje za život i spasenje sveta.
„Zaista, zaista vam kažem: ako ne jedete telo Sina Čovječijega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi.” (Jn. 6:53) Kakvog života? Života večnog: nećete imati život večni, nećete biti pričasnici Carstva Božijeg, nećete dobiti spasenje duša vaših. Šta je jasnije od ovoga? Ako ne verujemo svim srcem u Boga, ako se ne krstimo, ako se ne pričešćujemo Telom i Krvlju Hristovom, nema nam spasenja,a ti to neradis,zato ti necastivi neda mira, nego te goni najvecin „bicem” da za vreme Gospojinskog posta hulis na Svetoga Duha!
Ako stvarno verujes Zivotodavcu i verujes u Spasitelja, ne bi trebao da prvociras, jer nije zdravo za dusu...omalovlazavanjem nećeš postici ništa(„Onomade prica jedan pravoslavni vjernik”).
Neka ti je dragi Stvoritelj u pomoći, i da ti da snage da se vratis naput spasenja...„Оće, sagresih nebu i tebi,...jer ovaj moj sin bese mrtav,i ozive;i izgubljen bese, i nadje se.I stadose se veseliti...”
Lk. 79 (15:11-32)
CTEBA
(penzioner)
23. август 2014. у 20.47
Јаој, Боже, кад србљи ударе у расправу о српству и православљу на хрватској латиници.
Ех свашта.
505
(Senior)
23. август 2014. у 21.46
Poznajem mnoge koji su sebe proglasili, i okvalifikovali vernicima.
Oni drže Boga za bradu, uzivaju u nerazdvojivosti njihove vere od nacije,
imaju i nude siguran recepet spasenja dusa, i nikom ne
dozvoljavaju da ima svoje intimno mišljeje, a
tradicija i retrogradnost ima prioritet nad progresom i inovacijom.
Pravoslavlje je drugim rečima Hrišćanstvo, ako neko istinski veruje
da je Hrist sin Boziji od device Marije, nakon raspeca treci dan iz mrvih
vaskrsnuo taj bi trebao znati zašto u to veruje.
Otvoreno pitanje ipak je surovi INTEREST kao poslednja stvar.
jer Raj nije samo uteha za Kraj !
.
POLARIS
(doktor)
04. септембар 2014. у 13.19
*******************
Jelisej
23. avgust 2014. u 10.12
Ne trazi objašnjenja na forumima i „social” sajtovima, već ako stvarno želiš da saznaš odgovor na svoje pitanje, potrudise da ga nadjes(knjige,Svestenstvo)...a reakao si da čitaš Sveto Pismo, i tamo lepo piše:Sveti Apostol Jakov...„Bez dela vera je mrtva...”(Jak. 2:20)...
*******************
Ако си икога требао прозвати за провоцирање на тему Хришћанства онда то никако ниси требао урадити К-МЦ-у.

Гдје то данас православни хришчани требају да траже информације ако не на „социал сајтовима”

Данас православни хришћани немају гдје и од кога да добију објашњења о својој религији и о начину практиковања своје религије. Па се онда довијају како знају и умију, како је то радила моја баба или мој ђед, е видио сам то код тога и тога,...итд.

Нећу рећи да је то стопроцентно, али у 98% ситуација, Попови који су директном контакту са људима немају ни интелектуалне ни духовне снаге да било шта појасне о Православном Хришћанству.

Они који би можда могли, а то су монаси, они су опет заокупљени сами собом и оно мало контакта које остварују претворе у објашњавање глупости. Немојте у сандалама у Цркву (а сам Христос је носио сандале) Немојте у бермудама у Цркву, па ти дају неку сукњу или мараму па у Цркву улазиш ко идиот. Не можемо се ми сакрити пред Богом нити га можемо непоштовати тако што смо у Цркву ушли у сандалама и бермудама. Створитељ у нама види сваку мисао, сваки атом.
А кад им приђеш са некоим комнкретним питањем, онда то постане шарада здравосељачке логике. Католичка црква фратрима бар даје брошуре са питањима и одговорима и они се тога држе ко пијан плота, али бар оставе утисак као да нешто знају.

Они који би требали да помажу и пружају сваку врсту помоћи и објашњења, Владике, е они су тек недодирљиви. Углавном се баве политиком, како државном тако и црквеном, а религиозност и вјера им се своди на поједине црквене празнике, гдје се појављују у пуном сјају својих одежди, а неки се касније пресвлаче у маркиране кошуље, џемпере, ципеле као рецимо Владика Григорије, ако није на фудбалској утакмици, онда је углавном у неком дресу и наравно релацију Требиње Мостар прелази у свом Масератију.

А ти Јелисеј много си нешто опасан, не схваташ да си полупао лончиће. Није Створитељ џелат који само иде и виче „ти ме не волиш”, „ти ме не поштујеш”, „ти се не исповједаш”,..., па онда у себи каже „сви ћете ви мени у пакао”

Видим пун си цитата, а могу да се опкладим да пола од тих цитата не разумијеш, али набријан си да нападаш људе и да им замјераш недовољну побожност. Биће да си ти власник коначних истина, да за тебе нема тајни, да си безгрешан и директно од Бога послан и прозван да одлучујеш ко је добар вјерник, а ко није.

Да можда теби није упућен онај задњи цитат који си постирао:
****************
Ako stvarno verujes Zivotodavcu i verujes u Spasitelja, ne bi trebao da prvociras, jer nije zdravo za dusu...omalovlazavanjem nećeš postici ništa(„Onomade prica jedan pravoslavni vjernik”).
Neka ti je dragi Stvoritelj u pomoći, i da ti da snage da se vratis naput spasenja...„Оće, sagresih nebu i tebi,...jer ovaj moj sin bese mrtav,i ozive;i izgubljen bese, i nadje se.I stadose se veseliti...”
Lk. 79 (15:11-32)
****************

РАЗМИСЛИ ДОБРО!

И у борби да сачувамо србицу (ћирилицу) које још само има на вјерским објектима, гробљима и евентуално на кућним вратима, као прави паравославни хришћанин пребаци своју тастатуру на ћирилични фонт. Онда твоја прича можда добије другу конотацију.
Jelisej
06. септембар 2014. у 11.50
„Гдје то данас православни хришчани требају да траже информације ако не на ”социал сајтовима„
Ovom izjavom si sve rekao...;))
A ti mislis da cirilica spasava,i da si zbog toga veci Srbin i Pravoslavac( a ti kao ni onaj nepomjanik koga branis,niste)onda te je sigurno ta djavoimana sekta kunzumirala moj doktore, da više ne znaš ni gde ti je početak a ni kraj...optuzivanje svestenstva se blagosilja, onda i to je u redu...a da li si se ti možda zapitao, dali taj ”bezgresni Jelisej„ kako ti kažeš ima kompjuter?!...ili koristi tudji(kada mi neko donese), pa nema kontrolu nad cirilicnom ili latincnom tastaturom... ali ”Dzabe gluvom saputati„...;)))
POLARIS
(doktor)
06. септембар 2014. у 13.56
Безгрешни Јелисеју,

Има ко ће нама свима дати нашу зарађену плату, ништа не треба да бринеш. Свако од нас, свој живот је поплочао дјелима која ће нас на крају представити у правом свјетлу.

Не знам да ли је ћирилица икога спасила, али знам људе којима је наудила. Ријеч је о очувању културног наслијеђа, а не о томе ко је већи Србин, паравославац,...

Што се мене тиче ја сам по својим мјерилима добар, врлодобар Србин, могу бити и бољи, али сам лош Хришћанин. Једноставно мој Створитељ ми је дао разум да бих могао кроз молитву, промишљајући о Њему и схватајући Га достићи ниво блискости и сједињења са Њим. Мој Створитељ не кажњава он тражи од мене да досегнем равнотежу свог мисаоног, духовног и свог материјалног постојања. Мој Створитељ је мој праотац и нама не треба посредник у комуникацији.

Него безгрешни Јелисеју,
Много је лоше енергије у теби, много срџбе, много љутње, много лоших мисли. Чему то? Мисао ставра стварност!

Мијењање тастатуре постиже се кликом на само једну малу иконицу и исто тако се враћа у првобитни код.

Не разумијем шта то значи да ти неко доноси компјутер. Јеси ли у каквој институцији, болници, затвору, у некој вјерској институцији,...? Ако си у некој вјерској институцији проблем „комјутер” ћемо једноставно ријешити, ево ја имам један полован који би ти могао ваљати. Јави ми се на [email protected] па да видимо како да ријешимо тај проблем. Или овде на форуму да све договоримо!
Jelisej
06. септембар 2014. у 15.27
Vidi se iz aviona da nisi Pravoslavan ;)))...ja sa sektasima(djavoimanima)ne pravim nikakve nagodbe,...a ti samo zanosi da si „hrišćanin”...jer vama Bogoborcima nema ni „H” od hrišćanstva...to znam dobro jer sa lukavim(vasim gospodarem) „ratujem” vise od 45god.

„A bilo je i lažnih proroka u narodu, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, koji će unijeti jeresi pogibli, i odricaće se Gospodara koji ih iskupi i dovešće sebi naglu pogibao.
I mnogi će poći za njihovim nečistotama, zbog kojih će se pohuliti na Put istine.
I u lakomstvu iskorišćavaće vas varljivim riječima; njihov sud odavno ne docni, i pogibao njihova ne drijema.”

POLARIS
(doktor)
06. септембар 2014. у 15.50
Ауууууу, ал си загрдио!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.