Дискусије : Православље

 Коментар
МОНАСИ ВЕЧЕРАС ДЕФИНИТИВНО ПОБЕГЛИ ИЗ ГРАЧАНИЦЕ
Matori50
05. јул 2014. у 05.28

... и оставили је на немилост багерима богоборне фирме Колубара-Ровни и још богоборнијих властодржаца Ваљева

/ 04/07/2014 у 7:15 часова /

Вечерас, са два камиона хитро натовареним дрвима и овцама, монаси Серафим и Сергије, који су претходних дана већ све своје остале ствари били иселили, срамно су напустили Светињу Грачаницу сада када су јој били најпотребнији. После дугогодишњег непрестаног инсистирања владици Милутину да Грачаницу и раније напусте, сада су се уплашили дебате у среду у скупштини Ваљева о њиховом останку – тако да су овим бекство показали своје право лице и своје жеље.

Владика Милутин ће на себе привући највећу одговорност за све ово ако ли одмах не одреди неко ко ће живети и сведочити о ранама Грачаничким – „док вода не дође до појаса” како владика воли да сведочи кад је у друштву пријатеља. Сада се владика задовољава тиме што ће банда „само порушити конаке и гробље” а Цркву, наводно, неће дирати до краја и што ће свештеници моћи да служе празником а да он сам у њој није служио две године. Кад је владика био игуман манастира каоне позивао је народ да телима својим брани манастирску шуму, а сада му се та скала вредности веома извитоперила…

Сав народ који је увређен понашањем отишавшег јеромонаха Серафима, ваљда више неће имати изговора и почеће посећивати своју Светињу чије конаке и гробље хоће да руше од понедељка. Покушаћемо да стражаримо свакодневно уз вапај Богу али и роду да од сада што чешће посећује своју угрожену Светињу.

Сутра у 12. час на протест испред општине а после ко год може, кад год може нека посећује Светињу Грачаницу а не да иде на службе где му се више свиђа и где се осећа угодније и поштованије… Свештеници би требало служити празником а Колубара-Ровни би требала покушати да сруши манастирске конаке и преостало гробље…
Matori50
05. јул 2014. у 09.52
BEZBOŽNICI: ODBORNICI VALJEVA GLASALI ZA RUŠENJE OBJEKATA MANASTIRA GRAČANICE

5. jul 2014

Monasi su domaće životinje iselili kasno sinoć, u manastiru više ne spavaju. Protest ispred opštine i danas u toku zasedanja a monahu-nemonahu Antoniju „klasičnO” nisu dozvolili da se obrati odbornicima… Ali je zato odbornik Ljubomir Bradić junački istupio i dugo vremena držao pažnju odbornika na temi pogubnosti brane Rovni citirajući mnoge naučne stavove i opomene srpskih doktora nauka. Ljubomir je tražio da skupština donese odluku da se rušenje manastirskih objekata zaustavi – i, za to je glasalo samo DVA obornika.

E, sad Srbi u Valjevu i šire, gledajte kakva će nas sve zla sustizati u bliskoj budućnosti… ZASLUŽENO… „Nema mira bezbožnicima” – piše u Svetom Pismu.

Banda srpskih vlastodržaca…

Odbornici Valjeva listom glasali protiv da se rušenje konaka manastira zaustavi a projekat brane Rovni revidira shodno društveno korisnim potrebama!!?!!

Nikada nije bilo veće potrebe da narod svakodnevno dolazi u svoju uništavanu Svetinju Gračanicu. Monasi Serafim i Sergije, koji su sve domaće životinje juče iselili, danas su se vratili da pokupe i još neke stvari iz pokućstva (dva kombija, traktor i dvoje kola).

Jutros smo se zaprepastili zatekavši nekoga ko je počeo da skida oluke sa konaka manastira misleći da su oni iz JP Kolubare-Rovni i Hidrotehnike već počeli da ruše konake (pošto su se monasi sinoć iselili i prvi put nisu noćili u manastiru).

Drva ispod streha su bila već odnešena, samo nas je malo zbunjivala satelitska antena koja je ostala kao znak da nisu još sve stvari odselili.

Međutim, pošto smo žurili na tradicionalni protest ispred skupštine Valjeva, samo smo im sakrili merdevine i otišli (merdevine ćemo vratiti tek kada se uverimo da će ih na dobro koristiti). Ni slutili nismo da su monasi počeli skidati i oluke sa konaka – oluke koji su verovatno u vreme njihove strahovlade ugrađeni…

Od te stroge pobožnosti ostali su samo još natpisi da se u monaške prostorije ne sme bez blagoslova, skrivena kamera ugrađena pod krovom, i čekić odbeglog skidača oluka…
Potom, poružili smo i danas, kao i uvek u toku zasedanja skupštine Valjeva, na protest u centru grada (bilo oko 50 ljudi).

Monah-nemonah Antonije je opet pismeno zahtevao obraćanje odbornicima (taj govor je posle čisto pročitan okupljenom narodu)– ali je odbijen jer je 20 glasalo za dozvolu a ostalih 31 odbornik – za zabranu.
Matori50
05. јул 2014. у 09.53
Odbornik Ljubomir Bradić, koga smo molili da pomogne da se ne ruše manastirski objekti, se kao lav borio i zahtevao da skupština, kao vlasna, izglasa odluku da se rušenje manastira obustavi i da se novac za ovu godinu iskoristi za osposobljavanje brane Rovni samo za zaštitu od poplava – za ovaj predlog glasalo je sa DVA odbornika skupštine Valjeva. Strašno je i pomisliti šta nas narednih dana i meseci čeka sa ovako bezdušnom i bogobornom vlašću koja se ne stidi ni Boga ni ljudi.

Potom smo ponovo potrčali pred Gračanicu strahujući šta ćemo tamo zateći ako su ovi sa brane Rovni pristigli, mada smo bili u nedoumici zato što su početak radova najavili tek za početak naredne nedelje… Kad tamo čerupanje manastira senastavilo od monaških izbeglica koji nisu pokupili sve što su želeli…

Menjaše se i tovariše transportna vozila kao na traci, a traktor nam dade odgovor gde se zaputiše oni poskidani oluci… i opet ostade satelitska antena, dakle, nezajažljivo opustošenje manastira će se nastaviti, verovatno i sutra, i sutra…

Lokalni sveštenik iz Poćute im je bio na usluzi uz još par ljudi. a na kraju se predveče svi pokupiše i odoše, simbolično zaključavši ispražnjene prostorije i ulaznu kapijicu…

Sveštenosluženje će biti svakim praznikom jer se vladika zadovoljio time da „vlasnici” Gračanice iz JP Kolubare-Rovni ne „konzerviraju” Crkvu blatom i šoderom(i to su mu obećali samo na reč, a sada menjaju tog direktora koji mu je to obećao) – zatrpavši je, ali im je zauzvrat prepustio rušenju konake i preostalo groblje.

Međutim, pre toga, predveče kada se sve smirilo, i mi smo iskazali svoje skromno mišljenje, mišljenje opomene… U svoj ovoj muci neko se od nas našalio – „pa nas samo rat može da izbavi a rat će uskoro jer ovo naše pisanje je kao pisanje na početku filma Lepa sela lepo gore”

Evo, kuckamo Vam ovo ispred Gračanice i sa tugom gledamo bezbrižno i razdragano iseljavanje – kao da se ništa neuobičajeno ne dešava… Ovde jedino možemo primetiti da ovo iseljavanje teško pada jedino ćutljivom jeromonahu Sergiju…

Od danas ćemo gledati da budemo na 24-časovnoj straži kod Gračanice, molimo Vas dođite u posete Svetinji što češće, ko može pomoći svojim češćim dolaskom Svetinji, pričinio bi svima veliku radost.

Molimo Vas širite ove vesti što god više možete i danju i noću, a mi ćemo se dovijati ovde kako Bog da i čekati Božiju i Vaših budućih dolazaka pomoć.

Ko može da dođe na stražarenje neka se snađe i dođe pa ćemo se zajednički ovde bratski ispomagati… više Vas pozivati nećemo, da ne ispadne da Vas na to nagovaramo ili vam to namećemo.

Bogom hodili i do Gračanice sve više dobrovoljno dobrodili!
Matori50
05. јул 2014. у 09.55
Pripremljeni govor skupštini mnm Antonija

koji, iako pripremljen, nije bio u mogućnosti da pročita na skupštini odbornika Valjeva usled nove zabrane…

GOVOR SKUPŠTINA 4.JUL. 2014. (M-NM ANTONIJE)
Poštovana braćo i sestre, neki me ovde uporno pokušavaju predstaviti kao agresivnu osobu samo iz razloga Vaše potrebe da iznađete razlog da mi oduzmete pravo obraćanja.

Jedino što je istinito izrekao direktor Kolubare-Rovni, Miodrag Marković iz SPS jeste da je na ovoj skupštini sva odgovornost, sve je u Vašim rukama od odluke o planu radova preduzeća Kolubara-Rovni koje je baš ovaj dom osnovao, do budućnosti projekta brane Rovni koje je samo Valjevo i opet ovaj dom pokrenulo.

Ako vi ne naredite Kolubari-Rovni da prvu od tri tranše u narednih 3. godine predviđenih za završetak akumulacije od po 200 miliona (od kojih je jedna dobijena za ovu godinu, radovi počinju u ponedeljak) da ih iskoristi za hitno osposobljavanje brane za zaštitu od poplava – što je njena jedina korisna funkcija – Vi ćete biti saučesnici besprizornog i bespotrebnog rušenja objekata manastira Gračanice i preostalog groblja a da će nam pretnja od poplava još intenzivnije visiti u vazduhu.

Zar smo toliko poludeli da u gradu gde usled mnogog greha svih nas ne radi ni jedna firma, jedino će raditi firma koja treba da poruši čudotvorni nemanjićki manastir Svetog Arhangeča Mihaila.

Perfidne laži koje je za ovom govornicom podmetao direktor brane Miodrag Marković – samo pospešuju neophodnost da ovaj dom sazove hitni javni skup, može to i na ovom mestu, gde će se stručnjaci sa brane Rovni primorati da na njemu učestuju i sučele sa najvećim imenima srpske hidro nauke danas.

Naučnog skupa ovakvog tipa o brani Rovni nije do sada bilo samo iz razloga što stručnjaci sa brane nikada nisu odgovorili na pozive da na takvim tribinama učestvuju. Mi ih u martu najljubaznije pozovemo u Dom Kulture 12. marta da se suoče sa svetski renomiranim stručnjacima iz oblasti hidro nauke koji do tančina razobličuju pogubnost projekta Rovni(sem za zaštitu od poplava) – ovi sa brane obeđaju da će doći, ali ne dođu, nego čak u toku tribine upadnu njihovi obični radnici poslušničke im firme Ingrapomni i bagerima počupaju i evakuišu srednjevekovne nadgrobne spomenike kod Gračanice.

Kome je ucilju da poruši manastirske objekte pre nego se namere potopiti!? Donesite odluku da ostavimo Svetinju na miru – nismo je mi ni zidali, u manastiru pravoslvanom su Sveti i Crkva i konaci i groblje koje naši sveti pretci Bogu podariše… zašto direktor laže da dobro sarađuje sa vladikom Milutinom u slučaju Gračanice kad sva eparhijska saopštenja za javnost nedvosmisleno svedoče da vladika apeluje da se redefiniše projekat brane na opštedruštvenu korist i snizi kota punjenja kako bi se zaštitili i Svetinja i izvori Valjeva.

Čak je i Sinod podržao aktovima ove vladike Milutina napore i Gračanicu proglasio manastirom i naselio monasima 2010. Monasima koji su se nažalost iselili kasno sinoć iz Gračanice.

Ako Vam ove strašne vesti ne dotiču savest niti bude odgovornost – idemo dalje… Kome je to u cilju da sakrije prognoze o kvalitetu buduće ujezerene barske vode u Rovni, zašto se ne obelodani da će ona biti sve degradiranija fosfatima i nitratima sa njiva, teškim metalima iz ovog rudama bogatog kraja, i neminovnim otrovnim algama i cijanobakterijama.

Nedavno je opština Užice organizovala naučnu tribinu na kojoj je zaključeno da sanacija jezera Vrutci – nije moguća, da su ove alge gotovo neuništive normalnim hemijskim tretmanima, da su sva jezera zagađena ovim bakterijama od Finske pa geografskom širinom – sve do nas ovde.

Svi u svetu odustaju od brana jer su zagađenja neminovna, italija je zabranila zakonom dalju gradnju, a ove naše hidro kauboje niko ne želi zaustaviti u svenarodnoj šteti. Užičani su bar sačuvali svoje izvore od pokvarene jezerske vode – svoje izvore sa kojih se sada napajaju, mogli su se tako zdravo snabdevati i sve ove godine da nije te hidro mafije koja gradi svoje brane gde im se ćefne.

Za razliku od užičana Valjevu ne bi od brane Rovni ostali ni izvori, nikakva alternativa spasenja od zagađenja, jer su naučno dokazane podzemne ponorne veze između akumulacije Rovni i vrela Paklje i reke Gradac.

Ovi izvori će biti uništeni ako se potopi baš kota manastira Gračanice, kaže nezavisna srpska nauka. Preko 3km suvog poroznog rečnog korita Sušice koje poviše Gračanice smeraju potapati – gde i sam projekat brane Rovni prognozira da će imati gubitke od 512 l/s – naučno je nemoguće injektirati, zakrpiti, a zna se da je to zaptivanje kraškog terena dodatno basnoslovno skup projekat.

Nauka kaže da se alge naročito brzo množe ako se iste godine ne izvrši i kompletno čišćenje korita brane od površinskog sloja zemlje i punjenje vodom iste godine. A šta je rađeno na brani Rovni, 5 godina kao čiste a šiblje ih u stopu prati.
Matori50
05. јул 2014. у 09.56
Jeste li videli na tv Marš kakvo se sve more prljavštine akumuliralo u brani tokom ovih poplava, i zašto ova manipulativna vlast ne odgovori gde se dede 5 miliona kubika vode kada je akumulirano jezero na Rovni pod pritiskom probilo otvor i kako to da je baš toga poslednjega dana petka kada je kiša stala a brana nadodavala – baš u to vreme i Obrenovac stravično postradao.

Da li je obilazni put oko brane, na kome je do sad poginulo desetak ljudi, legalno i zakonski primljen u funkciju. Zašto laže direktor da je brana večna kada joj je rok samo 30 god., a kada se zapuni muljem – odmuljivanje je skuplje od pravljenja nove brane što se nigde u svetu i ne radi, što nije ni predviđeno u projektu Rovni.

Zašto je takođe mimo projekta veliki izvor Paklje uključen u cevovod ujezerene vode sa brane. Zašto je mimo projekta i mimo odluke ove skupštine iz 1986. Kolubara-Rovni samo podigla nivo brane za dodatnih 20 metara kada REIK Kolubara nije izjavio potrebu za ovom vodom – što je bio jedini uslov u ugovoru za podizanje visine brane.

Dakle, naredite Kolubari-Rovni, promenom redosleda dinamike radova, da ostavi manastir na miru i da branu pod hitno obezbedi za zaštitu od poplava, a za sve ostalo kako i kuda dalje – sazovite, što pre, javni skup ovde da se obe stručne strane sučele o najvažnijim pitanjima naše budućnosti.

Zar sve ove pogubne pretnje koje sam samo načeo – ne pozivaju Vas na urgentno postupanje!? Monasi su sinoć definitivno iseljeni iz manastira Gračanice,manastir je nezaštićen od Vaših bagera koje samo jednom običnom odlukom možete zaustaviti…

Urazumimo se i pokažimo svoje opredeljenje da služimo svojim bližnjima i svom Bogu koji nam je život i svako dobro ovde darovao na sva pokoljenja (a ne samo nama samima)… Inače, što rekla ona ovdašnja odbornica preključe ovde:„ da narod ne pomisli da ako glasamo za usvajanje godišnjeg izveštaja brane Rovni – da glasamo protiv Boga”, Da, braćo i sestre, ako dozvolite brani Rovni da nastavi u ovom pogubnom smeru Vi saučestvujete sa njima u svim već sada očiglednim polsedicama, zaista bi sramnim ćutanjem glasali protiv i Boga i svoga potomstva i roda svoga.

Molim Vas, u ime svih onih koji protestujun napolju, i svih onih 33.174 braće i sestara, i u ime svog naroda koji sa nevericom gleda na sve ovo što ste nam sa Rovni priredili i – pomozite nam svima radi opštenarodnog dobra a bez ličnih i stranačkih peripetija i interesa.

Istinoljublje
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.