Дискусије : Православље

 Коментар
СПЦ доделио Лукашенку орден Светог Саве
chavez
(Србија)
15. јун 2014. у 02.59
СПЦ доделио Лукашенку орден Светог Саве

БЕОГРАД – Свети архијерејски синод Српске православне цркве доделио је данас председнику Белорусије Александру Григоријевичу Лукашенку Орден Светог Саве првог степена, а патријарх српски Иринеј поручио је да Србија никада неће заборавити подршку те земље по питању Косова и Метохије.

Ово високо признање председнику Белорусије, наводи се у саопштењу СПЦ, уручио је патријарх српски Иринеј „за делатну љубав према СПЦ српском народу, нарочито показану његовим истрајним залагањем на очувању целовитости државе Србије, као и пружањем неопходне хуманитарне помоћи пострадалима у Србији после НАТО бомбардовања 1999. године, као и у спасавању угрожених и пружању неопходне им помоћи током овогодишњих катастрофалних поплава”.

„Ми смо се увек осећали блиски народу Белорусије, као и белоруски народ према српском народу, како у прошлости тако у садашњости. Мени је данас велика радост, јер имамо прилику да у овоме дому дочекамо председника Белорусије, човека којег је народ изабрао за свога вођу, за свога државника, човека који је близак Цркви”, рекао је патријарх.

Патријарх је рекао и да је Лукашенко „осведочени пријатељ српског народа”, те да је он имао „храбрости и чврсту савест” да каже свету да је бомбардовање Србије био чин против човека и против демократије.

„Том приликом сте нам прискочили у помоћ, као и сада у новим страдањима од поплава које су нас задесиле. Међу првим спасиоцима били су Белоруси, који су дошли да својом вештином и опремом помогну нашем народу пострадалом у поплавама”, истакао је Иринеј.

Он је казао и да Србија никада неће моћи да заборави нити захвали на ставу Белорусије по питању Косова и Метохије, наводећи да су они схватили шта значи Косово за Србију, „да је оно неодвојиви део историје, културе и територије српског народа”.

„Зато смо вам необично благодарни и захвални. Сматрамо за благослов Божји да Вас данас примимо у овом централном Црквеном дому...”, поручио је патријарх.

Лукашенко је српском патријарху захвалио на највишем признању и поручио да га оно подстиче да још више ради на „уједињењу наших братских православних народа”.

„Ми православни људи учинићемо све како бисмо учврстили нашу веру и носиоце наше вере - православне хришћане... Треба да будете уверени - никада нећемо изневерити Ввас и Ваш народ. Колико смо у могућности, увек ћемо стајати раме уз раме са вама”, рекао је Лукашенко.

Тако је, додао је, било у време бомбардовања, после рата, али тако је било и за време елементарних непогода.

„Тако ће бити и убудуће”, указао је.

Председник Белорусије поклонио је патријарху изрезбарену икону свете браће Кирила и Методија, и пожелео му дуго здравље и срећу, као и свим његовим сарадницима на одговорном православном делу.

У пратњи председника Белорусије налазили су се амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Карић, као и амбасадор Србије у Минску Вељко Ковачевић.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.