Дискусије : Православље

 Коментар
Шта значи реч: ПОП - ПОПОВИ?
Matori50
30. мај 2014. у 04.15

„Пастир оваца православних” јесте поетично објашњавање, уз прикривање болне истине да је стадо изградило један ненормалан однос према свом пастиру. Ове речи уопште не носе свој прави смисао, и неуспешан је покушај да се прикрије погрдан и неприродан однос према свештенику и његовом духовном очинству које он носи.

Поп је проста грчка реч отац, или папас, али опредељено искварена. Он је отац (папас) по учењу и бризи коју он носи за своја чеда, за духовну децу повереног му стада. У корену свих словенских језика свештеник је отац, и та духовна присност заснива се на тој искрености.

Дакле „поп” има своје порекло од „папас” коју су мухамедаски освајачи примили у свој речник, као и многе друге ствари од Византије, и тако називали кауринске свештенике. Пре свега, термин „поп” и „попови”, не раздељује чинове и њихове части у Цркви, него их са тим нидпоштовањем бацају у исти кош: епископе, свештенике, дјаконе, калуђере - без изузетка:

То је најачи показатељ изразите нецрквености тих људи, или пак отвореног непријетљства према Цркви, чак до бруталног богоборства. Код руса „поп-попви” јесте погрдна реч, са изразом великог непоштивања према свештенику, и совјети су је посебно користили не бирајуђи чин и звање.

Ако неко тврди да је то српски назив за свештеника онда није јасно зашто се та реч не користи у оргиналу или пак правилном преводу, него у овом тако исквареном облику. Потребно је да на свом језику прихватимо неизопачено значење речи које описује свештеника, и да у њему овек познајемо то духовно очинство које нама по свом светом позиву нуди. Можемо да зовеме свештеника „отац” или „папас”, ако се стидимо своје речи, а не „поп” која је кроз нашу несрећну историју декадентно добила ново значење.

Свештеника ословаљавамо са оче, отац, а епископа са његово преосвештенство, или владико, а не покривамо све истим термином - „попе”. Нажалост, постоји покушај неких свештеника да се помире са тим па да рехабилитују то погрдно значење у оно достојно, што је сасвим безуспешно. А то је због тога што постоји јасан смисао и превод „папас” - „ отац”.

Тако да не можемо да кажемо: а, то је грчка реч - јер није, него је турска са ломљеним грчким или јаким акцентом. Неки просто смирено примају „шалу на себе” не покушавајући да било шта објасне, него су једноставно и сами за себе постали и остали „попови”.

Као последица још увек јаке нецрквености у нашем народу укорениле су се богоборачке псовке, као и нидпоштовање духовенства. Први смо у свету са овом ђавољом поетиком и уметношћу!

У Христу Ваш

Отац Љуба
505
(Senior)
30. мај 2014. у 21.36
„Као последица још увек јаке нецрквености у нашем народу ”
Zar smo nekad bili jako crkvrn narod? Zar to još neko danas ocekuje od Srba?
Kome treba jako crkven narod?
Pop na engleskom je ohhooo
chavez
(Србија)
31. мај 2014. у 11.10
505 ти ниси православан, срамота те што Србин :)), да ли си РК или протестант или нека секта није ни битно, тако да можеш да пишеш шта хоћеш :))
Овај поп такође је изгледа РК фратар који пропагира клерикализам где сви треба мирно да стојимо пред попом али то код Срба нема прођу.
Реч поп је једна од најлепших у српском језику, имамо и бисер српске књижевности: Поп Ћира и поп Спира, једино да променимо у Отац Спира и Отац Ћира па да надобудни попови буду задовољни :))
Такође, реч попадија како то да преведемо?
Овај поп ако јесте правослван има среће да му Владика не чита глупости које пише па да га мало позове телефоном и објасни му неке ствари.
JosifПорука негативно оцењена. Покажи

Josif
(direktor)
31. мај 2014. у 12.57
Koliko covek mora biti nepismen i glup pa da napise nešto ovako:

„Реч поп је једна од најлепших у српском језику, имамо и бисер српске књижевности: Поп Ћира и поп Спира, једино да променимо у Отац Спира и Отац Ћира па да надобудни попови буду задовољни”

Pa, nepisemnjakovicu, reč „pop” je u ovoj knjizi upravo i upotrebljena da opise nekoga ko nosi mantiju, a nije svestenik, ko propoveda, a radi suprotno, ko „uci” narod, a sam ne sledi ono sto govori. Odnosno, upravo onako kakav ćeš ti biti (ako i)kad zavrsis tu svoju popovsku skolicu i neki jadnik kao sto si ti navuce mantiju na tebe i slične tebi!

A, ti li si onaj sto klice „na mnogaja ljeta” popovima i zaklanja se iza „Njegoce Svetosti”, a kažeš:
„Овај поп такође је изгледа РК фратар који пропагира клерикализам где сви треба мирно да стојимо пред попом али то код Срба нема прођу.”

O, koliko covek mora biti jadan da napise nešto ovakvo...
chavez
(Србија)
31. мај 2014. у 13.10
ти си као читао Поп Спиру па се расписао:))
Иди пиши на религији суботару тамо је место за такве као ти
CTEBA
(penzioner)
31. мај 2014. у 17.26
Не видим по чему је реч Поп погрдна и понижавајућа, или уредљива.
У свом објашњену речи поп на форуму Светосавље, Поп Љуба сам каже да је та реч код нас Срба у употреби далеко пре доласка турака, и да постоји безброј примера где се у записима тог времена употребљава реч поп.
И у Горском Вјенцу, Његош спомиње Поп Мићу, а и овај цитат јасно говори како је Његош звао попове.

„Поп грешника за грехове пита, да га ђаво није превластио, ...”

Откуд онда да сад одједном Поп Љуба сматра да га неко вређа ако га ословљава са Поп?

Интересантно је да у овом чланку тврди да је то турска реч :

„Тако да не можемо да кажемо: а, то је грчка реч - јер није, него је турска са ломљеним грчким или јаким акцентом.”

Сад ево шта је рекао на Светосављу:

„Етимолошко значење и порекло речи ”поп„ је засновано на грчкој речи папас. Словени су то узели као поп, и ако погледамо служебнике до турског периода, тамо су се давала упуства шта каже ”поп„, а шта народ. Такво ословљаваање свештеника није имало искварени одност,него управо се учвршћивао респект према свештенолицу. ...”

http://www.svetosavlje.org/pastir/index_sve.php?qa=1618

Иста особа али два потпуно другачија објашњења.
Или један од ових текстова није његов него га је неко подметнуо, или нешто не штима.

Не би било згорег да мам „Матори50” постави линк где је тај текст чисто да упоредимо.
505Порука негативно оцењена. Покажи

505
(Senior)
31. мај 2014. у 21.15
Znamo šta je pop, I kao se dotici oslovljava.
Pošto mi volimo grcki vise nego oni srpski, zanima me
ako je papas otac, šta onda znaci I otkud ime rimskom Papi.
chavez
(Србија)
04. јун 2014. у 21.37
Откуд онда да сад одједном Поп Љуба сматра да га неко вређа ако га ословљава са Поп?

антикомунизам и пијетизам који се увукао у Цркву, а нема ништа горе од антикомунизма , можда једино комунизам и пијетизам :))
У савком случају овај поп Љуба има проблем љубави и да пише чланке које не прегледа његов епископ иначе овакве глупости не би биле написане, али нет све трпи.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.