Дискусије : Православље

 Коментар
Vizantijska_krv
26. мај 2014. у 03.49
Sad ćemo pod Papinu cizmu.
windows03
(s)
26. мај 2014. у 05.23
Полако народе код нас се зна ред и православни немају папу на челу без обзира шта П.Вартоломеј мислио о томе или радио ...
Matori50
26. мај 2014. у 07.03
Papa Franja odao najveću počast time što je poljubio ruku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja – VIDEO

26. maj 2014

Papa Franja je odao najveću počast time što je poljubio ruku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, nakon što su se zajedno molili u Jerusalimu.

Dva crkvena lidera su zajedno bili u Svetoj zemlji, kao nekada Papa Pavle VI i Patrijart Atenagoras, 1964. godine.

Posle potpisa deklaracije u kojoj se poziva na približavanje Rimokatoličke i pravoslavne crkve, Franja i Vartolomej su održali zajedničku moltvu u crkvi Hristovog groba u Starom gradu Jerusalima.

Posle toga su nasamo posetili Hristov grob u Jerusalimu, oni su se zajedno pomolili. Posle Vartolomejovog govora, papa je uzeo njegovu ruku i poljubio je.

Ovo je istorijski događaj, kojim je papa odao počast patrijarhu, a svetski mediji prenose ovu vest u kontekstu toga koliko su se stvari promenile u odnosu dve crkve.

Mediji podsećaju da je danas papa svojevoljno iz poštovanja učinio ovaj gest, dok je pre sto godina patrijar Džozef II bio primoran da poljubi noge pape Eugena IV kao znak podređenosti.

Svetske agencije ocenjuju da je to istorijski događaj u hrišćanstvu, jer katolici i pravoslavci nikada nisu bili tako bliski doktrinarno od velike šizme 1054. godine, kada je došlo do kanonskog odvajanja i prekida liturgijske zajednice zapadne i istočne crkve.

Pogledajte kako je to izgledalo:

https://www.youtube.com/watch?v=XXcOXQz54lE

windows03
(s)
26. мај 2014. у 07.10
Не вјеруј латинима ни кад дарове носе.
CTEBA
(penzioner)
26. мај 2014. у 09.06
Не разумем чему оволика фрка?
Где су се па ујединили?
Потписали су неку деклерацију о зближавању Хришћанских Цркви, и то је све.
Ко ће коме да се приближи?
Католици Православцима, обрнуто, или ће и једни и други остати на своме?
Све у свему тресла се брда родио се миш.
Matori50
26. мај 2014. у 17.36

26. мај 2014.

НАПАД НА ПРАВОСЛАВЉЕ: Обележено 50 година хришћанског екуменизма

Хришћанско јединство требало би да буде циљ обеју вера,истакли су поглавар римокатоличке цркве папа Фрања и васељенски патријарх Вартоломеј I на вечерашњој церемонији у Цркви Светог гроба у Јерусалиму.

Они су том церемонијом обележели педесетогодишњицу од историјског помирења својих претходника.

Папа и патријарх су се пољубили, руковали и заједнички молили и то је била прва икад одржана заједничка служба у тој цркви из 12. века, подигнутој по хришћанском предању на месту где је Исус разапет, сахрањен и васкрснуо.

Папа Фрања допутовао је хеликоптером из Витлејема на Западној обали преко Тел Авива у Јерусалим другог дана тродневног ходочасћа по Светој земљи.

Његовим састанком с Вартоломејем обележена је годишњица самита, којим је почело приближавање између католичког и православног света. Пре пет деценија самит патријарха Атинагоре и папе Павла VI означио је почетак смањивања напетости између две цркве, настале после Великог раскола у 11. веку. Они су се састали 5.и 6. јануара 1964. године, у време када је источни део Јерусалима био под контролом Јордана, наводи АФП.

Самит је означио почетак помирења после готово једног миленијума од подела хришћанства 1054. године, када су обе стране екскомуницирале једна другу. Раскол су проузроковали и политички и теолошки неспоразуми.

Православље је наставило да следи лидере својих локалних цркви, а патријарх из Константинопоља је био први међу једнакима, док су западни хришћани следили папу.

Патријарх Атинагора и папа Павле VI састали су се у резиденцији папског нунција на падинама Маслинове Горе. Укидајући међусобну екскомуникацију пољубили су се и загрлили. Састанак иза затворених врата трајао је око један сат и завршио се заједничком молитвом на латинском и грчком језику, као симболичан корак ка јединству две цркве.

У настојању да дочара дух из те године Ватикан је дизајнирао лого састанка папе Фрање и Вартоломеја, представивши загрљај Светог Петра и Светог Андрије у чамцу под слоганом: „Нека они буду једно”.

Састанак с Вартоломејем I и побољшање односа с правослвном црквом је званична сврха папине посете Блиском истоку, за коју је он истицао да има првенствено верски карактер.

(Танјуг)
Josif
(direktor)
27. мај 2014. у 01.14
Ja imam samo jedno pitanje autorima ovih textova: gde je u celoj prici patrijarh jerusalimski i šta bez njega ovaj trazi na tudjoj kanonskoj teritoriji?
windows03
(s)
27. мај 2014. у 03.10
Знам само да се тикве са ђаволом не требају садити јер се увјек о главу обијају .Свети Оци јасно пишу да се јеретика треба клонити да се држимо предања онако како смо га примили у срца наша и да не допустимо ђаволу да га украде.
Matori50
27. мај 2014. у 13.47
Nakon Papina odlaska planulo mjesto na kojem se rodio Isus

U požaru su oštećene ikone Djevice Marije koja drži Isusa. Ići će na restauraciju. Ovo je drugi požar u svetištima otkad je papa Franjo došao u posjet Jeruzalemu

Utorak, 27. 5. 2014.

Betlehemsku crkvu Isusova rođenja zahvatila je u utorak vatra i to samo nekoliko sati nakon posjeta pape Franje. Gorjela je tkanina na podu i nema veće štete.

- Uzrok požara je uljna lampa, koja je pala na pod i zapalila tkaninu uz oltar. Vatra se ubrzo sama ugasila, ali je sve puno čađe - rekao je Abdel-Fatah Hamayel, betlehemski guverner.

U nesreći su oštećene i dvije ikone Djevice Marije koja drži Isusa. I na njih se uhvatila čađa pa će morati na restauraciju. Guverner je priznao kako su se slične nezgode događale i prije, zbog neopreznih radnika.

Ovo je drugi požar u svetištima otkad je papa Franjo došao u posjet Jeruzalemu. Prvi je izbio u nedjelju. Nakon Papina posjeta brdu Sinaj i crkvi Aja Marija, netko je zapalio knjigu gostiju i dojmova te veći broj drvenih krunica. U isto vrijeme organizirani su i prosvjedi protiv Pape. Naime, prosvjednici su zahtijevali da se Franji zabrani odlazak na mjesto na kojemu je pokopan biblijski kralj David. Policija kaže da ta dva događaja nisu povezana.

akomoguja
27. мај 2014. у 18.00
505
(Senior)
27. мај 2014. у 22.46
Prastanje, tolerancija, kajanje, covekoljublje, jedinstvo u Hristu
itd su predanja koja SPC navodno sledi.
Ono Srba sto ostane ispod sljive, najviše da se cuva Pape.
Matori50
28. мај 2014. у 04.02
Овако ћемо да се молимо:

ПРОМЕНИ ГОСПОДЕ ВАСЕЉЕНСКОГ ПАТРИЈАРХА ВАРТОЛОМЕЈА!

АМИН!
windows03
(s)
28. мај 2014. у 05.23
Промени га господе што прије то боље.
Matori50
28. мај 2014. у 07.01
Seksualne orgije vatikanskih svestenika.

http://www.ntv.ru/novosti/995459/
chavez
(Србија)
28. мај 2014. у 20.04
Васељенски Патријарх је пеницилин за сектаеше, на многаја љета :))
Ево сви су се секташи који долазе овде уредно јавили као и гуске у магли, свих четворо секташа:)) у глас, кренули да га пљују, али Православна Црква иде даље кроз историју према Царству и не обазире се на сакате у вери / и испрепадане који шире мржњу/ како би рекао новоизабрани Митрполит загребачкољубљански Порфирије.
Наравно није Васељенски РК Папа и његово мишљење није обавезујуће за остале Цркве јер није било Сабора, али разговор са РК је увек у реду и сигурно није издаја.
СПЦ није ни поменула овај сусрет на свом интернет порталу а РПЦ је рекла да тамо Васељенски иде у своје име и то је то.

Josif
(direktor)
29. мај 2014. у 09.13
Od tebe nisam ni ocekivao ista pametno, jer ti nemas mišljenja, osim pljuvanja na svakoga ko se ovde javi.
A, deder, ti nama kaži o kakvom „priblizavanju” se tamo radi? Za koliko to pravoslavni treba da se „priblize” jereticima, tj. da se udalje od svoga?
I, pozdravi tog svog „novoizabranoga”, pa nam prenesi njegovo visokocenjeno mišljenje i odgovor na ovo pitanje!
A,ujedno ga priupitaj: zašto Vaseljenski govori o „pravoslavnoj crkvi”, ako nije papa i ako ne predstavlja nikoga tamo i niko ga nije ovlastio? I, ako već ne predstavlja mene ni 300 miliona Rusa, da li ga iko od „novoizabranih” opomenu da to ne čini?
Nešto nisam primetio da se tvoj „novoizabrani” pobunio protiv carigradskog pape i ovog poteza.
chavez
(Србија)
29. мај 2014. у 15.01
ајде суботар има сајт религија па тамо пиши:))
baresh
(zanatlija)
29. мај 2014. у 16.29
Evo ga drug chavez kao po obicaju sa religije da vrbuje u svoju sektu.

Josif
(direktor)
29. мај 2014. у 23.46
Svakoga vraga će ti Cavezani napisati, samo neće odgovoriti na pitanje.
A možda do Duhova nadje nešto da iskopira...
505
(Senior)
31. мај 2014. у 21.17
Za mene I mnoge Cavez je proslost+
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.