Дискусије : Православље

 Коментар
ВАЖНОСТ ВРЕМЕНА
Galiot
(putnik)
13. јануар 2014. у 12.40
ВАЖНОСТ ВРЕМЕНА

Шта jе најдрагоценија ствар на свету?
Време, јер се све догађа у временском оквиру и сва човекова делатност је руково]ена временом Човек може имати хране, одеће, раскошан дом, славу, мудрост, може имати шта год пожели, али ако нема времена - нема ништа.
Која је за човека најгора ствар на свету?
Губитак времена. Јер ако губимо време, ништа не можемо да достигнемо, не можемо ништа да имамо; губећи време ми губимо све. Губимо и сами себе. Још једно питање: шта људи најмање цене? И која је најнеорганизованија ствар на свету, оно што се најчешће траћи?
Време. Велики део људи живи вођен случајем, живи према утврђеним обичајима, проводи дан за даном, годину за годином, без имало бриге за начим на који је провео те дане и те године, начин на који је проживео живот. Понекад жалимо за губитком некаквих ситница, али нимало нас не погађа, нити се кајемо када изгубимо најдрагоценије тренутке нашег времена.
Због тога нас свети апостол Павле упозорава на бескорисно губљење времена и нуди нам прописе помоћу којих можемо мудро да распоредимо сваки минут нашег живота: «Дакле, пазите добро како живите, не као немудри, него као мудри, користећи време, јер су дани зли» (Ефес. 5:15-16). Када апостол каже: «Пазите дакле, и користите време», он хоће тим речима да нас убеди да се с временом постиже истинска срећа, као што се помоћу новца купује све што је потребно да би се живело; према томе, правилно коришћење времена је веома слично пажљивом коришћењу новца. Мудар човек неће ниједну пару потрошити узалуд, него ће пребројати све што има, па онда сваки динар наменити одређеној сврси. Ми морамо исто тако поступати и на тај начин ћемо моћи да распоредимо време; сваки сат и сваки минут мора нам бити сврсисходан, сваки дан мора бити испуњен добрим делима за добробит наше браће и нас самих. Господ није наменио ниједан тренутак нашег живота беспослености, доколичарењу или грешним делима.
Епископ Јеремија, Пустињак


Galiot
(putnik)
13. јануар 2014. у 12.50
из ТУМАЧЕЊА ДРУГЕ ПОСЛАНИЦЕ СОЛУЊАНИМА-АВВА ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ

Једино у Цркви зна се вредност и смисао времена, јер једино Црквом време добија прави смисао свога постојања. Ради чега постоји време? Да нас уведе у вечност, - одговара Црква. Само повезано с вечношћу у Богочовечанском телу Христовом, време добија своју праву вредност и свој оправдани, богодани смисао. А где је Богочовек - ту је сва божанска вечност. Време у Цркви, то је време у Христовој вечности, јер у Христовој богочовечности. Живећи том вечношћу, том богочовечношћу време и добија своју вечну вредност и открива свој богодани вечни смисао: јер је и оно саздано Логосом и ради Логоса (ср. Кол. 1,16; Јн. 1,3). Отуда је и логика и логос времена у Богу Логосу; у Њему се измирило време са божанском вечношћу, са којом се било посвађало и непријатељствовало грехом и смрћу и ђаволом (ср. Кол. 1,20; Еф. 1,10.23). Нама људима, земнородним бићима, даје се на земљи живот најпре у времену, да нас време причести вечношћу, и Христовом богочовечношћу искрца на обалу божанске вечности. Крштени Црквом у име Оца и Сина и Светога Духа, ми још овде на земљи, у времену и простору, живимо божанском вечношћу и осећамо кроз благодатну богочовечност како у нама живује живот вечни. Духовна чула којима ми то непрестано осећамо јесу свете богочовечанске врлине: вера, љубав, нада, молитва, пост, смиреност, и остале.

Galiot
(putnik)
14. јануар 2014. у 08.11
„Као боголико биће, човек је једини који на овом свету има осећај времена. Све животиње живе, сматрају научници, у непрекидној садашњости; човек, пак, зна за прошлост, садашњост и будућност, и своје поступке управља према томе. Са друге стране, време као пролазност, оно што доноси старење и смрт, време као сасуд напуњен историјским збивањима и сменом епоха, јесте осенчено палошћу потомака Адамових. Прародитељи, намењени вечности, у тренутку иступања из заједнице са Богом живим, упознају време као смртоносца, и у времену доживљавају све последице палости; почев од рађања, преко растења, до старења и изнемогавања, што се завршава привременим одвајањем душе од тела... Човек је, учи нас старосрпски, чело-вјек, биће које је челом (лицем) окренуто вечности; истовремено, он је и плен пролазности и распадљивости... Било је потребно да се Син Божји оваплоти и да Својим очовечењем освешта сву творевину, па и само време које се, у људским делима, пројављује као историја. Човек је, Богочовеком, тако ишчупан из канџи греха, смрти и ђавола и сједињен са Небеским Оцем. Време, које је на известан начин било сарадник трулежности, преко Цркве, Тела Христовога, постало је средство спасења, које се по Апостолу искупљује и служи као увод у Осми, Невечерњи Дан. Богослужбени круг Цркве, свакодневно узвођење пролазности у вечност, Литургија као отворено царство Оца и Сина и Духа Светога, у којој се, мада га историјски није било, сећамо и Другог и славног Христовог доласка зато што смо причешћени - ето дивног одговора православног хришћанства на питање: ”како поступати с временом?„”

пдломак из текста Владимира Димитријевића „ЦРКВА И ВРЕМЕ”

http://www.sv-luka.org/misionar/n3_crkvaivreme.htm
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.