Дискусије : Православље

 Коментар
Srpska tradicija
505
(Senior)
29. децембар 2013. у 21.32
CTEBA
(penzioner)
30. децембар 2013. у 18.22
Не видим зашто би Деда Мраз био између народа и СПЦ.
Ова трка је чисто хуманитарног карактера, и нема никакве везе са религијом.
У западним земљама Деда Мраз је симбол Божића, а код нас није.
Код Срба постоји безброј обичаја који и немају неке везе са хришћанством, али се толеришу као традиција.
Ови Деда Мразеви су производ комунистичке политике, који се некако увукао у српске обичаје.
Слично као и поздрав са три раширена прста, који нити је српски нити има нешто са православљем, али је прихваћен у народу као „српски” поздрав.
Зато не видим да СПЦ ишта губи, ако за ову Григоријанску нову годину, Срби чекају Деда Мраза, док за божић чекају Божић Бату.
505
(Senior)
30. децембар 2013. у 21.36
Mnogo stosta nećeš da vidis.
Dali SPC treba da malo gleda šta se radi narod koji predstavlja,
Šta nemamo u duplikatu ili bolje receno falcifikatu.
Šta sve nazivamo bogatstvom da bi prikrili tugu I sromastvo.
Deda Mraz pa Bata Bozic?
Mislim da bi Bata Bozic trebao biti ispred
rusko-komunisticko-katolickog Deda Mraza kojeg bi beogradjani
trebali docekivati nakon Bozicnjeg posta, uz manje greha a vise trezvenijeg razmišljanja,i rada na oporavku srpskog zivog bica,
uz manju brigu za utesni spas tih istih dusa.
SrećNA NOVA 1914
505
(Senior)
30. децембар 2013. у 21.39
Pardon SrećNA NOVA 2014
maja3s
(diskutant)
31. децембар 2013. у 11.23
evo par dana poslje protestantskog Bozica ja gledam tv..i razmišljam kakko bi se moj komsija danac smijao kad se i ja sama smijem bas tom Novogodisnjem Djed Mrzu...

pa meni je smjesno sto odrasto u tom sistemu a ne dancima...mislim toliko je smjesno da je zalosno...ustvari vise je zalosno...

zna se šta je nasa tradicija a ovo je strasno...slavimo Novu Godinu u po posta...tad kad je strozija sedmica...

što ne slavimo Kinesku NG bili bi orginalniji ova ima veze sa Hrišćanstvom ali ne po mom kalendaru..marketing tito a i mi sami smo učinili svoje :((

NG dolazi 7 dana poslje Bozica :)
505
(Senior)
31. децембар 2013. у 12.51
Patrijarh svima poželeo poštovanje
Izvor: Tanjug
Podgorica -- Patrijarh SPC Irinej poručio je danas da u
Novoj godini svima želi ono što je najpotrebnije svakom čoveku,
odnosno mir u svetu i međusobno poštovanje
DAKLE DANAS 31. Dec. Hvala...

CTEBA
(penzioner)
31. децембар 2013. у 17.21
Само остатак педесетогодишњег испирања мозга под комунизмом.
Деда Мраз, је само остатак тог времена, нешто чега се ми Срби тврдоглаво (по обичају) држимо.
Не видим како ико може то да искорени тек тако.
Можда полако, годинама, ако почне да се указује народу да је погрешно и то ће нестати.
Проблем је да ми хоћемо да будемо „модерни”.
Као и у много чему другом, копирамо запад и западне „вредности” а одбацујемо наше.
Сад дал је смешно или не не знам, ни Санта није ништа мање смешан, продукт Кока Коле, прихваћен као симбол Божића.
maja3s
(diskutant)
01. јануар 2014. у 12.37
505, najgore je kad izvadite iz kontesta...Patrijarh Irnej je nastavio...da prije svega treba postovati Svoje a tek onda druge
505
(Senior)
01. јануар 2014. у 14.38
Ej Maja, danas j e Nova Godina, srećno. u narednoj 2014.
Nema ovde nikakvog kontesta, Danas je državni praznik u svim mojim domonovinama, lepo je kad su crkva I država usinhroznizovane, u
zajednickom uredjivanju našeg zdravog drustva.
Nepogresivi Bog sa neba precizno rukovdi sa rotacijom zemlje, a gresnici u SPC grese sa starim kalendarom, u isto vreme kad me pozivaju na pricest da se pokajem zbog svojih grehova.
Dali bi bilo dobro da I ja svoje lične grehove proglasim za moju ličnu tradiciju sa licemernim pozivanjam na međusobno prastanje.
Pitam I ovde SPC šta je veci greh, odbaciti stari calendar ili
Novogodisnji bal.
Ucen sam da je kajanje za greh hrišćanska vrlina.
maja3s
(diskutant)
01. јануар 2014. у 16.15
505, nisam raspoložena za bilo kakvu svadju...post je valjad i tebi i svako se o sebi brine pa kako ti o sebi tako ja o sebi a i oni koji slave prije vremena o sebi

teska su vremena brate moj...cuvaj se
dragans
(србИН)
01. јануар 2014. у 16.41
Мени је лично ово сасвим нормално деда мразеви јелке ово оно ја овде већ десет година качим тему зашто Срби ките јелку, ал већ сам се уморио јер сам ове године јавно добио потврду пред више људи да наколико наших свештеника наше цркве православне ките јелку. Тако да ови деда мразеви су скроз ОК и фенси.Кад могу оци па што неби и мирјани.
CTEBA
(penzioner)
01. јануар 2014. у 19.47
Опет глупости.
Где пронађе да је ротација земље константна?
Брзина окретања земље око своје осе се стално мења под утицајем спољних фактора.
Исто тако и брзина којом земља обиђе око сунца се мења, земља успорава кретање око сунца због трења са честицама у васиони.
Овај Григоријански календар је астрономски нетачан и ако већ хоћеш, онда кажи да треба да се пређе на Новојулијански, или Милановићев календар који је тачнији, али само под условима да не доће до било каквих промена у брзини кретања земље око сунца.
За сада нико нема тачне податке колика је путања земље око сунца, дају се неки приближни бројеви, али само неколико метара грешке у дужем временском периоду доводи до грешке календара.
505
(Senior)
01. јануар 2014. у 22.09
Stevo bre čitaš jereticku literature...
Zemlja se dakle okrece I malo zapinje...
Josif
(direktor)
03. јануар 2014. у 17.37
Ono sto u vecini rasprava na slične teme (a ova je idealna) upada u oci, to je krajnje nepoznavanje duga hrišćanstva i Pravoslavlja kod odredjenog broja diskutanata.
Vratimo se na koren, na vreme kada je Bog dosao među ljude i govorio im „oci u oci”. Predbozicno vreme je dobra prilika za to.
Tada je On izoblicavao duh judejskih knjizevnika i svestenika koji su Zakon Boziji izoblicili i iz njega izbacili srz - moral i trud da covek bude bolja licnost, da bude bogolik i vrati se u prvobitno stanje. Oni su Zakon Boziji pretvorili u „slovo na papiru”, samodovoljnu stvar i ako covek ispunjava slovo Zakona, on je dobar i spasava se. A šta radi u tajnosti, to nije važno. E, nije nego...
Tako i danas, nasa Crkva je puna ljudi kojima je vaznije da nekoga „osinu” i „kazne” za neispunjavanje nekog tamo slovca u zakonu, a sto su pri tome pokazali satansku zluradost, izoblicili se do mere da rastrgnu sagovornika ili ga kamenuju, jer drugacije vidi, drugacije misli... to danas nikom ne smeta.
Pa i cinjenica da se u zvanicnim knjigama koje SPC koristi (knjige krstenih, umrlih, vencanih...) koristi gregorijanski, a ne julijanski kalendar i da svaki Srbin vreme racuna po Gregorijanskom, a ne julijanskom itd. to da je Bozic 7. januara itd. to nikom ne smeta, ali se „na noz” docekuje svako ko se „usudi” da to konstatuje ili, ne daj Boze, čestita Novu Godinu svima koji se tajno sastaju i čestitaju svojim najblizima, a „ugrisce” svakog ko to učini javno.
Inače, moral kod clanova SPC je na stravicno niskom nivou, SPC zvanicno i nema clanstvo, već ljude koji „posecuju” hramove. Svestenici ne poropovedaju cistu i iskrenu veru i moral, nego ispunjavanje slova zakona, vernici se „trude” da „ispostuju tradiciju” itd. itd. a nigde da vidis coveka da stvarno živi hrišćanskim zivotom i u svojoj svakodnevnici ispunjava Zapovesti Bozije.
Možda je ovaj forum najbolja slika te pasivne agresija koju svakodnevno podgrejava danasnji „Srbin Pravoslavac”.
CTEBA
(penzioner)
05. јануар 2014. у 15.10
Са пуним поштовањем Јосифе, али чини ми се да и ти ниси баш тако добро упознат са овом темом.
Као прво 1923 године је у Цариграду усвојен Новојулијански или код нас познатији као Миланковићев календар.
На сабору у Сремским Карловцима, 1923 СПЦ је усвојила Новојулијански календар као званичан календар СПЦ са тим да се примена истог одлаже док га и друге Православне Цркве не прихвате и реше да га примене.
1923 године под притиском власти из Москве Руска Православна Црква је прихватила и применула Новојулијански календар.
То је изазвало велики револт и бунт код народа да се власти променуле мишљење и РПС је вратила у употребу Јулијански календар.
Значи ако се датум рођења, смрти и остало у СПЦ уписује по новом календару, не уписује се по Григоријаском већ Новојулијанском.
Исто тако ако погледаш у црквени календар видећеш да је Божић 25 Децембра по Јулијанском и 7 Јануара по Новојулијанском.
Сад ако неко направи календар и напише да је Божић 7 Јануара по Григоријанском, то само показује његово не знање.
Исто тако не разумем шта хоћеш да кажеш са тим чланством?
Ако већ наводиш примере из далеке прошлости, онда морада ти је познато да је сваки крштен православни хришћанин, члан сваке православне цркве.
Чланство почиње да се уводи, углавном у западним земљама, више да би се ускладило са законима држава у којима се налазе.
Ово је сасвим у складу са уставом СПЦ који каже да сва правила и закони СПЦ морају да се ускладе са законом земље у којој се СПЦ налази.
Сад ко и дали ико живи правим хришћанским животом, то не знам.
Ја сам исувише мали и незнатан, да бих знао шта ко ради, а да будем искрен ни не интересује ме.
Ко хоће да слави по Григоријанском календару, нек слави, ако хоће да кити јелку, нек је кити, ако децу учи да им Санта Клаус доноси поклоне по Григоријанском календару, то је његово.
Ја се трудим колко могу да се придржавам старих обичаја, али то не значи да то мора и свако други.
Josif
(direktor)
05. јануар 2014. у 22.09
Dragi moj Stevo,
odlično znam ko je M. Milankovic i sve detalje Sabora, ali to sa izrazom Novojulijanski nije prošlo i teško će proćikod Srba. Na kraju, to je samo izraz, ali se opet svodi na Grigorijanski, tj. „novi” kalendar, jer su u pitanju sekundi, a ne datumi.
Međutim, to nije dogmatsko pitanje, već stvar saborne odluke i neke Crkve su to dogovorile drugacije. Nasi Srbi se drže julijanskog, kao da je Julije Cezar spasitelj, a ne Hristos.
Lično nemam zelju da predjem na novi kalendar i ovaj stari mi savrseno odgovara, ali me uzasno nerviraju likovi koji pitanje kalendara stavljaju ipsred svih drugih pitanja u Crkvi i od toga prave bauk.
No, to nije bila tema mog posta. Hteo sam da kažem da se pojedini na ovim diskusijama ponasaju u suprotnosti sa hrišćanskim moralom i iz njihovih postova „vristi” prikrivena agresija, nemoralne misli iz kojih dolazi do nemoralnog zivota, a na netu su nasli sve zakone i svako slovce zapovesti, koje koriste kao oruzje protiv „brace u Hristu”. Nadam se da se slazemo u tome da to nije bila namera Gospodnja kada je ljudima davao Zakon i zapovesti?
Što se tiče clanstva u Crkvi, obojica živimo na americkom kontinentu i znamo šta i koliko taj izraz znaci ovde. Država „priznaje” Crkvu po odredjenim zakonima, a taj zakon podrazumeva board kojeg Država posmatra i nju ne zanima ni svestenstvo ni ucenje Crkve.
Međutim, nasi Srbi to shvataju po sistemu: u crkvu ću svratiti kad uhvatim vremena i može to i bez mene. I kako onda da govorimo o Telu Hristovom, kada vecina gleda svoja posla, crkve imaju po 20tak clanova, a svi ocekuju kada dodju da sve savrseno funkcionise?
Evo, Badnji je Dan, vreme kada mnogi navrate do crkve da uzmu osvestan Badnjak i zapale svece i to je sav kontakt sa Crkvom Hristovom. Ali, isti ti će ti oci iskopati ako im čestitas Novu Godinu 1. januara.
Po Novojulijanskom ili Gregorijanskom kalendaru.
CTEBA
(penzioner)
06. јануар 2014. у 09.42
Разлика између Новојулијанског и Григоријанског постоји и за неколико стотина година ће доћи до измене Григоријанског јер ће и он почети да касни као и Јулијански.
Мислим да се исувише много даје пажња календару, који и није ништа важно, већ је неко једноставно решио да на тај начин броји дане.
Која је атрономска важност првог Јануара, да година почиње баш тада?
Нај важнији хришћански празник, Васкрес се не рачуна по календару, иако уопште није проблем да се пронађе датум Христовог распећа, и Васкреса.
Да смо тврдоглави јесмо, али исто тако све до пре осамдесетак година званичан календар у Србији је био Јулијански, и кад зе замењен са Григоријанским није било неких великих проблема.
Ипак СПЦ је остала са применом Јулијанског док се сви (мање више Руси)не сложе да употребе нов.
Тачно је да је чланство мало упоређујући са бројем Срба у Америци, али но сама СПЦ не ради на томе да се чланство увећава, напротив, често долази до проблема у вези са чланством и црквеним корпорацијама, јер као што рече, у Америци закон препознаје само те корпорације, а то не иде у рачун црквеној хијерархији, јер би они хтели да буду апсолутни господари свега.
Једа од разлога за мали број народа који долази у Цркву, је и понашање владика и свештенства, народ види, неко се буни, али већина ћути и једностано не жели да има било шта са њима.
Трагично је да у Торонту више Срба долази у Руску Цркву него у Српску.
windows03
(s)
07. јануар 2014. у 16.55
Е мој лазо сад да устанеш с ким би пошао на косово равно?
505
(Senior)
07. јануар 2014. у 22.25
sa nikim, ko je lud da dvaput gubi glavu za izgubljenu stvar.
wsadmin
12. јануар 2014. у 18.49
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.