Дискусије : Уради сам

 Коментар
Postavljanje podnih plocica
saandra
(Prosvetar)
20. април 2012. у 04.09
Renoviramo stan u zgradi zidanoj 1930. Podigli smo parket u hodniku i videli da se ispod nalaze daske. Sad razni majstori, razni predlozi:
1. Lijte kosuljicu, povadite daske pa stiropor i preko 3cm kosuljica - za mene uzas;
2. Postavite medijapan pa silikonom lepite plocice - to mi je opet nekako klimavo i
3. Postavite na daske OSB plocu 9ili 12mm i preko nje na lepak ili silikon plocice- sto je meni najprihvatljivije, ali muž sumnja da će plocice početi da pucaju.

Još samo i ovo, kupili smo spanske plocice i to još namenjene za sploljnu ugradnju, one kao imitacija kamena pa se između svake četiri plocice postavi zvezdica. Mislim da su to ipak malo kvalitetnije plocice koje neće bas tako lako da pucaju, a drugo nas je u stanu troje, neće valjda to toliko da radi da popucaju sve plocice.
Hvala unapred i pomazite!!!
Nakamura
(Junior member)
20. април 2012. у 09.30
vadite sve prethodne podove, a zatim premerite dubinu u mm. Debljina plocice i lepka je zajedno oko 8-9 mm, a ostalo bi trebalo popuniti ravnajucim slojem. Ravnajuci sloj se od običnog cementa i peska ne pravi tanji od 3 cm, a za tanje postoje cementne mase, neke su za 1-3 cm debljine, a neke za 1-10 cm. Te mase za nivelisanje se prodaju po farbarama i ima ih od raznih proizvodjaca. To je najbolje da vam uradi onaj ko vam bude lepio plocice, samo se treba sa njim dogovoriti.
Plocice koje su neravne, kao te sa imitacijom kamena su teze za pranje. Lakse i brže se prebrišu glatke.
Ako je pod vibrira, onda kupite elastični lepak za pločice, da nebi pucale od vibracija. Takođe postoje fleksibilne vodootporne mase za fugovanje. Bele fuge bi trebalo izbegavati zbog prljanja.
Pogledajte malo čega ima od materijala na trzistu.
http://www.ceresit.co.rs/proizvodi-plocice.html

Nakamura
(Junior member)
20. април 2012. у 09.39
stiropor i materijali od drvnih ostataka se ne stavljaju u podlogu ispod plocica, samo biste napravili nove probleme jer podloga postaje nestabilnija. Samo cementna kosuljica dolazi u obzir ako želite da uradite kako treba. Ukoliko postoji mogućnost da dodje do izlivanja vode u tom delu stana, dobro je pre lepljenja pločica par puta premazati nekom hidroizolacionom masom, a naročito po sastavu zidova i poda.
Nakamura
(Junior member)
20. април 2012. у 09.51
ali muž sumnja da će plocice početi da pucaju.

Još samo i ovo, kupili smo spanske plocice i to još namenjene za sploljnu ugradnju...
--------
Plocice za spolja su obično sinterovane i mnogo tvrdje od onih za enterijer i nebi one tako lako pucale, ali bi mogle da se odlepljuju i da ispadaju fuge između njih ako nebi lezale na tvrdoj podlozi. Znači, sve što je mekše od betona izbacite iz poda.
Ne znam kakvi su to majstori koji bi ispod locica stavljali stiropor i osb ploce. Nadjite neke bolje, oni ocigledno veze nemaju.
saandra
(Prosvetar)
21. април 2012. у 02.50
Ta metoda stiropora i odozgo cementna kosuljica je sasvim dobro rešenje jer u stanu u kom smo sad smo tako uradili u kuhinji i nemamo već 8 godina nikakvih problema.
Ali zašto svi mislite da bi plocice se odlepljivale sa OSB ploce? Ako se lepo zalepe, rece neko, elasticnim cementnim lepkom...
To je ipak hodnik, ulaz u stan. Nema tu ni zakisnjavanja, ulazi se sa suvog, neću to zalivati vodom pa da nastane neko odlepljivanje ili bubrenje, i kad se pere, brise se vlaznom krpom a ne crevom da se poliva.
Ja se smo uzasavam gomile suta koji će nastati , pa mesanje betona. Zar su one druge dve varijante toliko loše rešenje?
Nakamura
(Junior member)
21. април 2012. у 05.52
ko ne plati na mostu platiće na ćupriji. Ja sam ti objasnio, a tvoje je kako ćeš uraditi.
100-N
21. април 2012. у 23.59
To je moj fah.
Pitanje: Koliko sam shvatio podloga je drvena, znaci, nije to betonska masivna deka, je li tako?
Ako je tako, onda na drvenu podlogu morate na 'tin-set' (cementno ljepilo postaviti 'cement board' (durack). Oko pola incha debele cementne ploce. Znaci, alatkom za nanosenje tin-seta 1/4 incha nanesete po drvenoj podlozi i dok je još frisko, znaci odmah stavljate tu betonsku plocu od plola incha debljine te je na tako friskom ljepilu zavrnete u drvenu podlogu vijcima (sarafima) (jedan saraf na svaki ft.
Mozete da hodate po tim plocama najviše jedan sat, a potom sve to tako stoji i susi se najmanje 24 sata. Tako ste dobili impregniranu betonsku deku za postavljanje svih vrsta plocice.
Na pod se ne preporucuje stavljanje glatkih plocica zbog opasnosti od klizanja. Podne plocice stavljate na istim tin-setom.
Dobre su sve vrste porculanskih plocica, kamenih, slate i 'cory-tile' plocica. Ako ne uradite tako, plocice i fuga će pucati.
Još samo da napomenem da je najbolje koristiti 'epoxy' fugu, jer je mnogo jača i vodo-otporna.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
22. април 2012. у 03.48
-Sandra,ako je u pitanju hodnik u prizemlju ,gde nije bitna ukupna tezina ravnajuceg sloja, Nakamura ti je objasnio sistem rada i to je sistem za sva vremena.Jeste da u tom slučaju imaš gomilu suta,prasine i rada,ali je provereno vek trajanja toliki da zavisi samo od kvaliteta plocica.
-Ako je u pitanju spratna konstrukcija,gde tezina svega igra značajnu ulogu,onda je prihvatljivije rešenje sa OSB plocama.Jeste da je njihov vek trajanja dosta manji u odnosu na predhodni slučaj sa ravnajucim slojem,al 10-15god.ne bi trebalo da imaš problema.Plocice se lepe silikonom za OSB ploce,NE nekim tvrdin lepilom jer bi sve ispucale tokom koriscenja,a primer možeš videti po BG splavovima.

-Bolje se u startu malo pomuciti i biti miran 50god,nego renovirati sve izpočetka posle 10-15god...ako ne platis na mostu,cekaju te cuprije na celom putu :) :)
Nakamura
(Junior member)
22. април 2012. у 04.11
100-N,
pitanje je da li si ti dobro razumeo jer ona nije napisala da li je u Kanadi ili na Balkanu. Razlike su i u materijalima i u načinu gradnje.

Pitanje je i koliko je to predsoblje po površini i koliko bi bilo udubljenje kada se te daske povade.

U svakom slučaju ih treba povaditi i uraditi kako treba, a ne fušariti. Fušeraj može koštati mnogo skuplje jer postoji i mogućnost da se posle sve to ponovo vadi ako nije dobro uradjeno.

Što se tiče hidroizolacije, bolje je misliti na vreme i nije sve jedno ako nekada dodje do izlivanja vode pa ona prodre ispod kod komšije i upropasti mu stan. Ja sam 2 puta vadio velike plakare zbog komšije iznad i to baš u predsoblju.

Najmanji problem je kupiti pločice. Predsoblja su najčešće površine desetak m2 i to nije ko zna koliki posao, pa ga se ne treba plašiti, jer to se završi za 2 dana. Najjeftinije je uraditi kako treba, ali mnogi to ne shvataju.
Nakamura
(Junior member)
22. април 2012. у 04.17
-Ako je u pitanju spratna konstrukcija,gde tezina svega igra značajnu ulogu,onda je prihvatljivije rešenje sa OSB plocama.
-----
Nisu bre osb ploce za to. Ako su te daske kojim slučajem deo međuspratne konstrukcije a ne stari patos, to je onda poseban problem.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
22. април 2012. у 04.33
-Ostaje da nam Sandra otkloni dilemu,da li se radi o stanu u prizemlju ili je je u pitanju međuspratna konstrukcija.

-1930god izgradnje...???
saandra
(Prosvetar)
22. април 2012. у 05.17
Evo i mene.
Ovako, to je zgrada u Beogradu, tacnije Zemunu, gradjena 1936.
Pod je izgledao ovako: parket nakucan na daske, (to su te daske), Daske nakucane na grede a između greda sut, Prasina, i ko zna šta još. Možda negde ispod i ima neka ploca ali nisam sigurna. Stan je na drugom spratu, i iznad i ispod se nalazi stan i sa svake strane. Jedino je ulaz ne sa hodnika već sa terase, zajednicke , i pored nas na toj tersi su još tri stana, dva pre nas i jedan posle.
Hodnik je 1.65 metara sirok, 5 metara dugacak i 3 metra su visoki plafoni.
To se u Beogradu zove stari salonski stan. Drugim rečima stara drtina. Ali meni odgovara pozicija tog stana i volim Zemun, a i novogradnja je ovde u Srbiji blagi uzas.
Trenutno se mucimo sa vratima jer smo bili `pametni` pa smo povadili stara vrata 70 godina stara i kupili nova kineska koja su katastrofa.
Ali hajde mi malo pomozite oko ovih plocica. Inače te betonske ploce 1/2 fita (otprilike 1.5cm) mislim da ovde ne postoje.
Hvala!
Nakamura
(Junior member)
22. април 2012. у 11.04
pa Sandra, ti se plašiš posla, a ja bih se plašio da ne dodjem posle u situaciju da vadim te nove pločice i popravljam ono sto nisam dobro uradio. Tu sve zavisi od međuspratne konstrukcije, jer one često kod takvih starih gradnji vibriraju, a za pločice ti je potrebna čvrsta podloga. Znači, da bi postavio parket, neko je našao rešenje u to neko vreme da postavi daske. Ali kao podloga za keramiku to nije dobro i zato se tvoj suprug i ne odlučuje. Ne verujem da on ne vidi tu probleme koji mogu da nastanu. Ako bi postavljanje na beton ili na suvi malter bilo opterecenje, možda bi mogla neka vrsta lakih betona i da se ubaci i neka armaturna mreza u njega.
Inače, u odnosu na vrste materijala i nestabilnost podloge se i proizvode razlicite vrste lepkova. Evo pogledaj koliko lepkova za plocice ima samo od jednog proizvodjaca:
http://www.isomat.gr/sr/lepkovi-i-fug-mase/lepkovi-/
To ukazuje na razlicite probleme i bira se lepak prema situaciji i materijalima. Ali dok se dodje do lepka, mora da se pripremi podloga. Priprema je u svakom poslu najvaznija i najcesce oduzima najviše vremena, pa to moras tako i prihvatiti. Znaci, ako nemas dobrog i postenog majstora, eventualno bi neko mogao da ti ga preporuci, ali na osnovu tvoje price i na nevidjeno je glupo davati konkretne savete jer niko nema predstavu kako to izgleda i šta je u takvoj situaciji izvodljivo. Ja mogu da ti kažem: stavi blažujke i lepi po njima, ali nebi bilo korektno sa moje strane. Znaci, zaobidji sve te 'majstore' koji spominju stiropore i drvene derivate koji bubre od vlage.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
22. април 2012. у 14.57
-Lepo Sandra :),dobrodosla u komsiluk :),sad mi je mnogo jasnija situacija sa stanom.
-Nakamura radi se o zgradama koje su radjene bez betonskih međuspratnih ploca. Pregradni noseci zidovi su na punu ciglu (svabski format 25cm),a vanjski zid na 1,5 ciglu. Plafoni na 3 m.
-Nosece drvene grede (plafon/pod) su 20x20 hrastovina,plafon radjen sa gustim poprecnim letvama na koje je pricvrscena trska,pa sve zajedno omalterisano. Odozgo je posipana smesa piljevine i slame prelivena glinom,kao zvucno/toplotnom izolacijom,što se po Sandrinoj prici do sada pretvorilo u smesu nalik prasini i sutu :).
-Verovatno da su te daske još postavljene u prvobitnom obliku prilokom gradnje,pa je kasnije neko po njima postavio parket.
-Vlage u tim gradjevinama (na spratnim nivoima) gotovo da nema.

-Sandra,kao sto sam ti već objasnio,a i majstori su ti verovatno to objašnjavali,zbog problema sa opterecenjem starih i dotrajalih greda,koje nije moguće izmeniti bez sveukupne sanacije cele zgrade, ostaju ti dva nacina:

-Tezi...izrada armirane betonske ploce,koja mora da se oslanja iskljucivo na nosece zidove tog hodnika,a to znaci i stemovanje samih zidova,bar 15 cm u dubinu...gomila posla,suta i rada,al zato veoma stabilno i dugovecno i skupo.

-Laksi način...kom je i predhodni vlasnik pribegao (montiranjem parketa),koji neće dodatno opterecivati nosece drvene grede,svojom tezinom, al takav vid zahteva periodicnu zamenu poda ,koji se od upotrebe haba.Preko tih dasaka postaviti OSB ploce,kako bi se poravnala povrsina,pa preko njih polepiti parket ili lamintne plivajuce podove.

-Ja bih lično ipak izabrao ovaj laksi način,odustao bih od postavke keramickih plocica,a pribegao rešenju sa parketom ili laminat podovima.Jeftino,brzo,cisto,a ne bi mi smetalo da ga menjam i na svakih 5 godina,jer bih tako menjao i dizaj hodnika.

-Finansijski red velicine,između ova dva nacina izrade,se kreće (otprilike) 1: 30 ,koliko te bude kostao laksi način,tezi će kostati bar 30 puta vise.

saandra
(Prosvetar)
23. април 2012. у 02.32
Eeeeeh, kad bi to nilo tako lako. Meni su plocice već stigle. Ništa parket, ništa laminat.
Mislim da će ovako biti. Povadicemo daske, postaviti najlon na to nešto ispod, zatim izliti laki beton uz malo armature i preko lepiti plocice.
Steta, ja sam bas pomislila da bi to moglo na OSB ploce, kažu da su one izdrzljive i ne bubre, bar ne mnogo. A tu i nema bas neke velike vlage, og čega da bubre?
Ali videcemo još.
U svakom slučaju hvala na savetima svima!
Pozdrav
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
23. април 2012. у 05.25
-Ma daaa Sandra,tako je :) ,
pa čak i ako popuste grede i hodnik se obrusi :) ,pasce te 2 tone kod komsije,bas te briga :) ,ti uvek možeš da kažeš da nisi znala,to majstori tako i oni su krivi :) :)

-Dok se ne desi neki karambol,kao u N.Sadu :)

-Ajd sa srećom ! :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me
gradbeo
(masinac)
23. април 2012. у 10.02
Majstorice,
Ako je kuca stara 70 g, i međuspratna konstrukcija drvena , ja ni pod razno nebi izlivao nikakvu betonsku plocu,
Upravo, preko tog suta stavi najlon , preko po gredana zakuj Blazujku-vodootpornu speru.
Plocice se najnormalnije lepe i na OSB ploce ,i na speru OSB nemoj jer su kod nas jako lošeg kvaliteta .
Blazujku uzmi 19mm.
Pitj samo za lepilo koje lepi drvo-keramika.Isto se nanosi, kao i na betonsku podlogu sa nazubljenom -nareckanom hoblom.
Normalno, po gredama ćeš zakovati letve, tolike debljine da iznivelises hodnik , da nemas prelaza.
gradbeo
(masinac)
23. април 2012. у 10.04
Zaboravih, ako koristis eksere obavezno one usukane, a u suprotnom ako ih nemas onda zavrtnje za drvo.
Nakamura
(Junior member)
23. април 2012. у 10.49
ne može nikakva ploca da bude laksa od lakog betona koji je 5-6 puta laksi od vode.
http://www.timizolirka.rs/srb/04.htm
gradbeo
(masinac)
23. април 2012. у 12.22
Ovo se u gradjevinarstvu zove strucno perlit.
Sa ovim se rade sve vrste vanjskih, unutrasnjih i međuspratnih termo i zvucnih izolacija , ovo nije nosivo i po ovome se ne mogu lepiti plocice, a pogotovo na drvenoj međuspratnoj konstrukciji koja „radi”
i zato se po gredama pokuju ploce a po njima se lepe plocice.
Tako se radi po propisu , da nikada ne puknu.

saandra
(Prosvetar)
23. април 2012. у 12.48
Cek, Cek malo, GRADBEO (ili kolega masinac) Kako lepiti po blazujki lepkom ili silikonom? I to znači da ipak može na drvo, nije neophodno beton. A hoće li to izdrzati 15-20 godina gazenja?
Još jednom pominjem nas je troje u stanu i iako je to hodnik nema tu ni nekih masina ni plakara ni nekog teskog namestaja a bogami ni cesme sa vodom ni kvasenja i polivanja i pranja crevom. Možda ipak da rizikujemo sa `blazujkom`?
Nakamura
(Junior member)
23. април 2012. у 13.08
kao i obično, Gradbeo unosi i dalje zabune po svim temama i deli savete o onome o cemu nema pojma.
Lakih betona ima vise vrsta i često su jači od klasicnih betona, a tezine im se krecu već od 160kg/m3. Oni se i armiraju, za ovakav slučaj je dovoljno i ubaciti PE koncice. U lake betone spadaju i penasti, eps-betoni, ali za njihovu ugradnju su potrebne pumpe.

Ne može nikakva daska da zameni beton na podu. Plocice na pod moraju prijanjati celom svojom povrsinom da nebi pucale kada vam se desi da vam nešto tvrdje padne na pod. Blazujka je i skuplja i dosta teža od lakog betona, a za lepljenje plocica na drvo koriste se epoksidni lepkovi koji su skuplji od svog ostalog materijala.
Prema tome, Gradbeo, opet mogu da ti kažem (po ko zna koji put) da se pokriješ ušima. Na tvoja nagadjanja u temi iznad o veš mašini nisam hteo ni da odgovaram, nema svrhe. Svako ko iole poznaje veš mašine, može i sam da zakljuci da ne znaš ni šta je kazan, za tebe je to stator.
gradbeo
(masinac)
23. април 2012. у 14.37
Mosto;...
Pajser i cekic u ruke i menjaj gume na sleperima, to sigurno znaš, Kad naucis šta je Marka Betona i šta znaci javi se..
Suti Dundjeru jedan..opet lupaš ko otvoren prozor...:))))))))))))
Ovo sto si postirao nema veze. To ti je stiropor u vrecama, a kome kad dodas cement i vodu vezes ga da ga vetar ne nosi i tako se nabacuju vanjske i unutrasnje fasade rucno ili najcesce sa pumpom.
To je lagano, ali nije nosivo i to se sa sarafcgerom busi.
Još ti ovde sve piše i ti opet kakis..
________________________________________________________________
EPS granule s dodatkom E.I.A.®

- za pripremu laganog izolacionog betona potrebno je dodati samo cement i vodu.
- dodatak osigurava dobru smešanost sastojaka u homogenu smesu i jednostavnu ugradnju pomoću pumpe.
- gustina betona od 200 do 300 kg/m3
____________________________________________________________________
Prema tome Mostro nauci se jednom pameti..a da vidis šta je beton evo ti pa procitaj

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD


Nakamura
(Junior member)
23. април 2012. у 14.56
gradbeo
(masinac)
23. април 2012. у 15.39
saandra
(Prosvetar)23.
april 2012. u 12.48
Cek, Cek malo, GRADBEO (ili kolega masinac) Kako lepiti po blazujki lepkom ili silikonom? I to znači da ipak može na drvo, nije neophodno beton. A hoće li to izdrzati 15-20 godina gazenja?
_______________________________________________________________

Kolegice,
Pa zar mislis živiti samo još 15-20 g..?? ili kad kuca napuni 100 g.
mislis je rusiti..???
Sve kuce na zapadu su sa drvenom međusratnom konstrukciom, najcesce sa OSB plocama ili Playvood plocama, a to ti je sve mnogo slabije od naših Blazujki koje su još i vodootporne.
Gore ti je covek iz Ja mislim Kanade opisao kako se radi kod njih, pa poslusaj i njega jer vidi se da covek zna posao...
Plocice se postavljaju sa istim ljepilom za plocice koje kupujes u vrecama.Na svakoj vreci piše i namena..Nanosi se normalno sa nazubljenom ravnjacom.Lepilo nesme biti tecno, i mora se propisno zamesati.. prema uputama.
Za OSB ploce će prionuti sigurno bolje, ali svako lepilo kada se susi oslobadja vlagu a čuo sam jednom kad vlaga u njih udje one nabubre i to neravnomerno tako da keramika se iskrivi.
E sad na tebi je , a pitaj brate i strucnjake keramicare koji to rade čitav svoj zivotni vek, a ne da slusas ove gore Dundjere...

Sretno majstorice , i zovi na mobu kad budes radila.
Nakamura
(Junior member)
23. април 2012. у 16.03

odlično ! Ali to stavi sebi, a mi na Balkanu ovako radimo:

http://www.youtube.com/watch?v=QnOrYgEAF3M&feature=player_embedded#!

nema ti ga Vrbapenzioner da te podrži :)
vrbapenzioner
(masinski ing.)
23. април 2012. у 21.58
Mostro...
Ima mene.
Upravu ste obojica, samo sto među drvene grede nebi ni ja trpao taj kako ti zoves laki beton.
Može žena umjesto suta da stavi to , ali ipak će komsiji proletiti na glavu.
Ravnajuci sloj zna se šta je , on ide na betonsku plocu.
To se sigurno ne stavlja tamo gdje je veliko opterecenje, jer taj beton nema veliku nosivost.
Ja bih uradio ovako kako se radi u Kanadi.. sve su kuce ,pa i manje zgrade sa drvenom međuspratnom konstrukcijom , a to se radi bez imalo betona, izuzev u kupatilima gdje se postavljaju po playwoodu cementno armirane ploce 4x4 fita, a po njima se onda lijepe plocice.
Jadni ti rumuni sto rukama razmazuju taj ravnajuci sloj.

Uzivaj Mostro, vidis da su svi napustili ove forume i ja jedva cekam da se ti maknes, pa i ja idem za tobom.
Nakamura
(Junior member)
24. април 2012. у 03.48
vrbapenzioner
(masinski ing.)
23. april 2012. u 21.58
Mostro...
Ima mene.
Upravu ste obojica,
------
da, obojica smo u pravu, i ja i Mostro :))
100-N
25. април 2012. у 23.19
Zašto ignorisete moj (profesionalni) prijedlog?
Jedino ispravno rjesenje je da se postavi drvena ploca oko 2 cm debljine a onda onako kako sam opisao. Znaci, na drvo (može i osb)nanosi se cementno ljepilo i na tako frisko ljepilo stavljate i zavrcete sarafima za drvenu podlogu 'dens shield' ploce koje su mnogo lakse od cement board (durock' ploca, a imaju istu namjenu. nakon 24 sata to će biti suho i spremno za postavljanje bilo kojih plocica standardnim cementnim ljepilom. Znaci, 1/8 incha ispod dens shielda i 1/8 incha iznad stvaraju impregniranu plocu koja će poboljsati kompletnu nosivost i jednako je rasporediti po cijeloj povrsini. Sve ostalo je pogresno, vjeruj mi, jer ovdje u Americi radim taj posao profesionalno.
gradbeo
(masinac)
26. април 2012. у 08.03
100-N
25. april 2012. u 23.19
Zašto ignorisete moj (profesionalni) prijedlog?
_______________________________________________________

Ja sam te lično podrzao.
Objasni nam šta su ti te dens ploce...
Ja koliko znam cement ploce sarafaju se samo u kupatilu umjesto gips ploca , a na pod se stavljaju neke razvucena mreza , zakiva i preko toda cementni malter 1;1.

Tema nebi bila interesantna da nema dundjera, koji bi sipali laki beton. Ovdje bez betona i armature 12 mm, ni kokosinjac se ne radi.
Ovde svi smatraju da Ameri prave kuce za jednokratnu upotrebu , da ih lakse tornado oduva. Tako i vi Kanadjani, samo kod vas manje tih tornada,,..
saandra
(Prosvetar)
26. април 2012. у 08.05
100-N bilo bi lepo da sam ja u Americi, ali ja živim u Zemunu i pojma nemam šta su dence shiejd i durock ploce. Ince još nekako i preracunam ali šta sa tim plocama.
Ja već imam drveni pod smo bih da izbegnem mesanje betona u stanu. Mada smo u kuhinji već izlili kosuljicu, ali je to bila mala povrsina oko 3 kvadrata. Hodnik nam je 9 kvadrata i to bi znacilo da moj muzic mora ponovo u kola pa po pesak i cement, pa sve to na drugi sprat bez lifta.
Videcemo. Posle 1. maja dolazi keramicar pa kako on kaže, tako ćemo.
Hvala na savetima
gradbeo
(masinac)
26. април 2012. у 09.08
Kolegice,
biće onako kako sam ti ja napisao. 9m2 nije to velika povrsina.
Važno je postojece daske dobro zasarafiti za grede da ne skripe ili zakopvati sa onim usukanim ekserima.
Ljepilo drzi i na drvenoj podlozi za to ništa nebrini.Silikon ni slučajno.

Ma , upravu si. Ovaj Kanadjanin pravi Gastarbajter. Umesto da piše da ga svi Srbi razumeju, on se gadja sa tamo nekim broken Englishe.
Pa ko da mi znamo šta su mu ti izrazi.
Sretno i cuvaj MUZICA za korisnije stvari, Nedaj boze da dobije Kilu tegleci taj cement i pesak na drugi sprat, pa pnda ebo plocice ...
Pozzz

Nakamura
(Junior member)
26. април 2012. у 11.21
evo covek nudi tehnologiju i pumpe za izlivanje lakih betona, samo 100 kg/m3. !
Ako imate informacija, napisite ovde koji je to laksi materijal i pogodniji za nivelisanje i lepljenje keramike.

http://beograd-obrenovac.opstinesrbije.com/pdfs/beton.pdf

100 kg ima jedan covek koji nogama vrsi pritisak na 100 cm2 kad stane na patos ! A taj pod ima 9 m2 !
Žena ne zna, a vi se zayebavate. Kako će ona da nivelise tu plocu i koliki će biti pritisak na tackama oslonca ? Dokle vise lupanja gluposti ?
U Kanadi prave drvene kucice zbog polarne klime i to je drugi sistem gradnje i drugi su materijali. Nema sanse da lepljenje keramike na sper ploce bude bolje od betonske podloge. To mozete da pricate nekome u ludari.
Znaci, beton naleze celom povrsinom ravnomerno i kv.metar od 1cm debljine tezak je od 100 do 300 grama (može i vise, ali nema potrebe), u zavisnosti od vrste lakog betona, pa se proracuna za tih 9 kvadrata. Na primer, ako se izlije kosuljica od 3 cm debljine, puta 9m2 i da uzmemo neki prosek 200gr/m2/1cm debljine, to je 9 x 3 X 200gr = 5,4kg tezine cele kosuljice koja ravnomerno vrsi pritisak na 9m2 !!!
Laki beton sa agregatom od stiropora može da se zamesa u plasticnoj kanti na licu mesta mikserom i to je par sati posla. Da li takva podloga može da se poredi sa sper plocama i cenom sper ploca impregnacijama i specijalnim lepkovima ?
Nakamura
(Junior member)
26. април 2012. у 11.34
pogresio sam u racunici, ali nema mnogo veze. Na linku je navedena tezina 100kg/m3, znaci po cm debljine kvadratni metar je tezak 1kg. Za kosuljicu od 3cm na 9m2 je to 27kg ukupno. Pa neka je i duplo teze, pa je bolje od sper ploce 10 puta.
100-N
26. април 2012. у 13.00
Cudi me da svi koristite comp. i da ne znate potraziti ono što ne razumijete. Ja koristim izraze koje lakse mozete naći na netu. Iskren da budem, ne znam ni kako se sve to zove na nasem jeziku. Kod nas sam po profesiji bio prof. matematike, ali sam zavrsio Union skolu za zanimanje kojim se trenutno bavim i od koga živim. Ako se nešto proizvodi i prodaje, znajte da je to prošlo sve strucne kontrole i ispitivanja.
Zašto na ovoj diskusiji svakih pet godina dolaze nekakvi 'majstori' i tjeraju prave diskutante i strucnjake?
Ja sam na ovom mjestu od samog početka i javim se samo kad stignem, a voljan sam da pomognem. Odgovorno tvrdim da sam skolovan strucnjak i svaki drugi način osim predlozenog je pogresan.
Dens Shield ploce su 3 ft sa 5 ft sto je ukupno 15 kvadratnih ft priblizno 1.5 m kvadratnih. Tezina jedne ploce je desetak kg.
Za 9 m kvadratnih treba 6 ploca, znaci 60-ak kg.
Te ploce postaviti na frisko cementno ljepilo (tin set)i zavrnuti sharafima za pod svakih 20 cm po saraf. Po njima ne hodati 24 sata.
Cudi me da se ovdje javljaju sve nekakvi inzinjeri, a niko pojma nema
o statici impregniranih deka?
Neki diskutanti su svojim ponasanjem udaljili mnoge dobre strucnjake i kulturne diskutante sa ove diskusije. Moja company-ja bih taj posao od
9 m kvadratnih ili 90 sq ft uradila za $600 ukljucujuci kompletan material sa plocicama. To je 6 sati efektivnog rada.
Ne znam koliko bi to kostalo u Srbiji, vjerovatno jevtinije.
Pozdrav dobronamjernim!
100-N
26. април 2012. у 13.09
Nakamura, evo pogledao sam to tvoje, pa to je priblizno isti material od koga se prave i Dens Shield ploce, koje imaju u sebi mrezu, a priznat ćeš da ta mrezica mnogo znaci.
Nakamura
(Junior member)
26. април 2012. у 13.48
pa dobro je staviti armaturnu mrežicu (koriste se i za ojacanja betonskih konstrukcija), a u masu umešati i polietilenske končiće i to bi bilo sasvim solidno armirano. To su lagane i čvrste mase i uopšte nije problem izliti ih. Ne treba tu ko zna kolika količina. Ima i receptura po netu, sa više ili manje peska, zavisno od potrebne tvrdoće. To je sve jeftin materijal, ništa ni strašno ni komplikovano. I to kad legne na celu površinu poda, ne predstavlja nikakav problem. Jedino što mora da se sačeka da se osuši.
Sper ploče su teške, a treba ih i dobro nivelisati, zatim su i nestabilnije i mogu da vibriraju dosta više od betona. Sem toga mogu da bubre u dodiru sa vlagom, a za lepljenje idu skuplji lepkovi. Ja lično bih sebi uradio kako sam i napisao, ne vidim ni bolji ni lakši način. I to sa plocicama sve ukupno bi bilo jedno 100 kila pravilno raspoređeno na 9 kvadrata, a to je tezina jedne osobe, valjda taj patos može toliko da nosi :)
Tehnologija se menja, izlaze stalno novi materijali i nema razloga da se izbegavaju. Ima i mnogo vrsta cementa i cementnih lepkova, pa i raznih receptura.
Nije to kod nas 600$ kao u Kanadi.
I smatram, kad se neko javi na diskusiju i tvrdi da je nešto bolje, treba to i da obrazlozi, kao sto sam ja naveo dobre i loše strane oba postupka. A prepucavanja bez argumenata, kao sto to non-stop radi Vrbapenzioner (Gradbeo), ne vode ničemu i zato se i manje ljudi ukljucuje u diskusije. I ja sam se malo kolebao da li da nastavim da se javljam na ovoj temi.
gradbeo
(masinac)
26. април 2012. у 14.06
Mostro,
Gas ili penasti beton nije ništa novo.
Ovu tehnologiju neko je prodao sa zapada, pa je u Tuzli bila napravljena fabrika gde su se radili predfabrikovani elementi za stambene zgrade.
Tako je napravljeno Sadaka city naselje Alipasino polje, gde se i danas stanari bore sa zutim mravima, jer zidovi su puni.
Ta tehnologija kod nas nije zazivela, i na skladistima ne mogu se naći predfabrikovane ploce tipa Gips ploca za oblaganje.

100-N To sto ti imaš u Kanadi , posalji jedan brod , može biti da prodas koju plocu.Zato ovde se treba pokrivati sa onim što se može naći na stovaristima.
Neko će sad reci pa što ne upotrebiti i Gips ploce i one su lagane , mekane i na njih se lepe plocice.

I Gipsane ploce uvozimo uglavnom iz Donjeg Vakufa ili od Rumuna.
Toliko momci , radite kako hocete, solite pamet kome hocete ... ali meni ti Mostro nećeš.
Navedi bilo koju fabriku koja radi predfabrikovane ploce, koje Kanadjanin nudi.
Nema to ovde da se na glavu posadis..
Ovde se to nigde ne koristi
Nakamura
(Junior member)
26. април 2012. у 15.41
pa sa tobom ne vredi ni razgovarati jer ne razumes problem i da se radi o podu, a ne o nekom pregradnom zidu. Pod trpi posebna opterecenja i udarce.

„Gas ili penasti beton nije ništa novo.”
-----
penasti beton je samo jedna vrsta lakih betona i za njegovu izradu se koriste specijalne pumpe za uduvavanje gasa.
Ja nigde nisam pomenuo ugradnju gotovih ploca koje ti pominjes, nego pricam o izlivanju ravnajuceg sloja.
Stalno skreces sa teme. Jel bolje lepiti keramiku na šper ili na beton ? I već sam nekoliko puta pitao koliko košta ta tvoja varijanta i zašto misliš da je bolja ? Koje su joj prednosti ?
Ali džaba ja pitam kad će tupadžija opet da priča nešto treće.
gradbeo
(masinac)
26. април 2012. у 18.43
Mostro,
Kako nećeš da shvatis da žena neće da muci svog muzica da tegli cement, armaturu i vrece na II sprat..
Tu je prica zavrsena.
E sad videcemo šta će profesionalac reci.
Ako pitas koliko kosta .
Svaka ploca je 1.2x2.5 =3 m2 3xa15Evra /ploca=45 Evra + prevoz

Koliko tebi treba.
1 armaturna mreza 6 mm i oko 0.5 m3 tog lakog betona a to ti je sve preko 100 evra + prevoz sa stovarista i još hoćeš da to sve muž tegli na II sprata.

Drugo pitanje je dali mogu dizati još za 7 cm pod zbog vrata i pragova.
Hajde sad priznaj da ti jde glupa ideja , pa neću ti ništa covece..samo priznaj.

Nakamura
(Junior member)
26. април 2012. у 19.56
slabo čitaš, a još slabije pamtiš šta si pročitao i isti si na svim temama. A šta će oni da rade, to je njihov problem.
gradbeo
(masinac)
26. април 2012. у 21.45
saandra
(Prosvetar)
20. april 2012. u 04.09
Renoviramo stan u zgradi zidanoj 1930. Podigli smo parket u hodniku i videli da se ispod nalaze daske. Sad razni majstori, razni predlozi:

1. Lijte kosuljicu, povadite daske pa stiropor i preko 3cm kosuljica - za mene uzas;
________________
2. Postavite medijapan pa silikonom lepite plocice - to mi je opet nekako klimavo i
3. Postavite na daske OSB plocu 9ili 12mm i preko nje na lepak ili silikon plocice- sto je meni najprihvatljivije, ali muž sumnja da će plocice početi da pucaju.
_________________________________________

Odlično čitam a još bolje pamtim.
U startu Profesorica kaže to što ti predlazes „Uzas” grozi se žena i sa puno prava..

Mostro,
Priznaj , ništa ne boli.. tek kad malo udje..a posle ide sve glatko:))).
Pozz od komsije sa Kosutnjaka
volens_nolens
(.)
14. јун 2012. у 22.44
Ovako se radi u Kanadi gdje su svi podovi od drveta.
Stavi viseslojnu sperpolocu 12 MM u zavisnosti koliko ti treba debljine ako ima 7mm sperploca ali pazi deblja je bolja)
Prije nego je stavis,na postojece „daske” (nadam se da nije neki stari pod) uzmes lijepak u tubi(PL Premium ili PL 400) koji se izbrizgava sa onim metalnim pistoljem.
Kad si to uradio uzmi sarafe od možda 4-5cm duzine i po NOSECIM GREDAMA na svakih 8 cm stavi sraff.Ako je velika soba moras da pazis da smicesh sperploce kao kad bi radio zid od cigala, ovo se radi da bi bilo još stabilnije.Kad si to uradio uzmi membranu koja se zove „DITRA”.Na suvo izmjeris i isjeces.
Naneses sloj veziva polozis Ditru sacekas da se ousisi.Onda naneses sljedeci sloj preko i slazes plocice.Sacekas opet 24 sata i utrljas smjesu između polcica(grout).I to je to.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.