Дискусије : Италија

 Коментар
Soping i obilazak Milana za 5 dana
kalimero23
09. јануар 2011. у 14.23
Planiramo posetu Milanu sredinom februara (krenuli bi u petak iz Beograda u jutarnjim satima i vratili se iz Milana u ponedeljak, eventualno utorak). Isli bismo kolima muž i ja i eventualno cerka. Interesuje me koje outlete biste preporucili za soping, a da su cene pristupacne srednjem sloju stanovnistva. Nismo robovi marki (sem cerke, a nju interesuje NIKE). da li vredi ići u FOX TOWN?

Takođe me interesuju predlozi za mesta koja se moraju obici. Kako spomenike kulture tako i restoran, picerija, kafic...

Unapred hvala.
alex72
(designer)
12. јануар 2011. у 04.44
Izvinite za glupo pitanje, vi sve to hocete uspesno obaviti za dva dana?
Mostro
(junior member)
12. јануар 2011. у 10.06
mnogo veliki put da bi se iskoristilo samo dva dana i plus naslo vreme za shoping. Lično bih se pre odlucio za Veneciju ili Veronu gde se stize za 8-9 sati, a shoping može da se obavi i u povratku u Trstu za koji sat.
Evo udarnog itinerarija za Milano:
http://www.itinerariculturalimilano.it/it/itinerari_milano_di_giorno.htm
Meni se svidela i štajga :)
Hobbit
13. јануар 2011. у 02.48
U Trstu nema nekog shopinga, u odnosu na Milano. Mogu da preporucim jedno mesto koje je usput, na 40 min od Trsta, Palmanova outlet village, treba samo malo skrenuti sa auto-puta, rade i nedeljom non-stop

http://www.palmanovaoutlet.it/default.aspx

Imaju veliki outlet Nike, odmah preko Puma, Asix i Adidas na drugom kraju. Od drugih outlet-a ima još i Bata, Motivi, Benetton, Calzedonia, Golden Lady, Guess, Calvin Clain, Lindt :-) i još mnogo drugih.
U Milanu je ok shoping u Corso Buenos Aires, ne poznajem lično outlete van grada.
Rasprodaje su vam tokom čitavog februara.
kalimero23
13. јануар 2011. у 13.20
Hvala na odgovoru.

Ako sam dobro shvatila do Milana može da se stigne za 10 sati. Muž i ja smo vozaci i već imamo iskustvo sa putovanjem u Atinu tako da racunamo da smo u popodnevnim satima u petak u Milanu. Najverovatnije ćemo se vratiti u utorak kuci tako da imamo tri dana. Nisam mislila da sve moramo da obidjemo za ta tri dana. Udarno nam je da sopingujemo, a volela bih da i da vidim nešto od Milana van outleta i soping molova. Uz dobru organizaciju to se sve može :)

P.S. U Milanu imamo obezbedjen smestaj zbog toga nam ne odgovara Trst.
Mostro
(junior member)
13. јануар 2011. у 17.00
Ako sam dobro shvatila do Milana može da se stigne za 10 sati.
----------
ima oko 1120 km +/- od Beograda do MIlana i ako ides prosecnom brzinom 80 km/h (racunajuci tu i zadržavanja na granicama i usporenja u saobracaju), to bi bilo 14 sati. Može 10 sati do Venecije, ali od Venecije do Milana ima još 260 km.
Spremite sitan novac za drumarine, naročito za Italiju jer se tamo ubacuje u automat, nema čoveci.
Larami
14. јануар 2011. у 04.33
Do Milana 14 sati, a u Milanu,odnosno do mesta smestaja?
I to petkom uvece...može da bude i par sati.
Pa dobro, ipak će biti sigurno u petak do ponoci na krajnjem cilju.Osim ako je smestaj pre ulaska u Mi.

I osataje 3 dana.Može se sve.
Preporucujem da se ceo shoping obavi u subotu.Nedeljom zatvoreno a nekad je bilo i ponedeljkom, ne znam kako je sada.

Jedino mi pada na pamet katedrala Duomo kao poseta.Milano mi nije bas turisticku.Osim shoping turizam po cemu je poznat.

Pzdrav i pisi kako je bilo:)
kalimero23
18. јануар 2011. у 11.15
Hvala vam na odgovorima.
Malo ste me uznemirili sa tim koliko se putuje do tamo mada ovi nasi drugari tvrde da može za 10 sati. Ja ću javiti kakve smo sreće bili. Mislim da im je stan van centra i negde na ulazu u Milano.

Da li može da se dodje do Fox Town-a a da se ne ide auto putem u Svajcarskoj?

Otprilike koliko su te takse na auto putu u Italiji?
_bezGranica
20. јануар 2011. у 14.36
Znaš li ti razliku između POREZA i CESTARINE?

:-))
kalimero23
21. јануар 2011. у 14.55
Taksa nije porez. I naravno da znam razliku između putarine i takse. Možda se nisam dobro izrazila ali ko hoće da pomogne vrlo dobro zna šta sam pitala.
stari_panj74
(kompjuteras)
24. јануар 2011. у 15.14
čestarina od trsta do milana trebalo bi da bude oko 20-22 €. slovenija vinjeta 7 dana mislim da je hmmm oko 15€ ali nisam siguran.za auto česte u hrvatskoj ne znam.
imate dobar outlet u seravalle scrivia, 100 km od milana, sve autoput.ima sve sportske marke, ukupno 180 radnji.
u milanu obavezno obici galleria vittorio emanule II, piazza duomo, opera scala i dosta.
kalimero23
25. јануар 2011. у 10.17
Super. Hvala na informaciji.
U principu smo se odlucili za Fox town, to je jedan dan. Saznala sam da ne mora da se ide auto putem. I taj outlet kod Djenove, drugi dan, nam je zanimljiv. Nazalost Palmanova je previse daleko iako deluje vrlo primamljivo.
Od ostalih stvari otprilike nam to preostaje da vidimo, treci dan.
Lo_Piccolo
29. јануар 2011. у 16.52
Moj prijatelj radi u Fox Town-u, ide iz Milana vozom na posao, tako da mislim da je i vama to najbolja opcija.

Sednete na voz u Monci, Porta Garibaldi ili nekoj drugoj stanici i pravac tamo, pa da ne razmišljate kojim putem i slično a cena karte u jednom pravcu je oko 2.5 eura, pa vidite jel vam se isplati.

Imate i Seravalle outlet, dok uglavnom svuda mozete vozom, koji Italijani uglavnom i koriste, obzirom da u Italiji ne funkcionisu autobusi kao u Srbiji.

Pored Duoma, Galerije Vitorio Emanuele,Kastela Sforcesko, Skale, San Siro, mozete da pogledate i Poslednju Veceru od Leonardo da Vincija, koja se nalazi u Crkvi Santa Maria dela Gracie, inače u Centru Milana.

Takođe u Monci u Katedrali se nalazi kruna sa kojom su krunisani mnogi vladari, među i Napoleon.

Imate i dve ulice u kojima su sve modne radnje, Via Spiga i Via Montenapoleone.

Uglavnom, najbolje je uzeti za turiste onaj vodic iz agencije turisticke i videti šta sve ima još.

Usput, trenutno je na akciji vozna karta Milano-Torino-Milano, koja kosta 10 eura u jednom pravcu a u Torinu ima dosta toga da se vidi, obzirom da je bio vladarski grad.

Link za voz za Torino.

http://www.arenaways.com/
kalimero23
02. фебруар 2011. у 09.17
Super, hvala na savetima. Nazalost, mislim da nećemo imati dovoljno vremena za odlazak do Torina, možda neki drugi put. U svakom slučaju imam informaciju pa ako se karte tako otvore znam šta mi je ciniti :).
kalimero23
17. фебруар 2011. у 06.17
Evo ga i izvestaj sa puta.
Krenuli smo u petak u 6 sati ujutro, a u Milanu smo bili u 15:30 (presli smo 980 km, pravili smo pauze da sipamo benzin u Srbiji, u Sloveniji na ulasku i izlasku).

Putarine: u Srbiji 340 dinara, u Hrvatskoj 15 evra (može u evrima, vracaju kusur u kunama, u odlasku su nam vratili 2 kune, a u povratku 5), druga je na izlasku iz Hrvatske i iznopsi 1 evro (odnosno 0.69 centi ali ne primaju manje novcanice od 0.5 centi), vinjeta u Sloveniji 15 evra za nedelju dana (odmah se lepi u levi cosak, kod vozaca), u italiji smo platili jednu taksu na ulasku u Milano i iznosi 23.20 evra (placa se ili coveku u kabini ili automatu, ko kako ima sreće, kažu da automat vraca kusur ali mi ga nismo isprobali :) ).

Cena benzina: u Hrvatskoj 9.28 kuna (1 evro oko 7.3 kuna, u Sloveniji 1.27, a u Italiji od 1.399 do 1.5).

Put u Srbiji katastrofa, u Hrvatskoj solidan, monoton i vuce da se vozi brzo, u Sloveniji extra ali zeznuto zbog dosta krivina i voznje uzbrdo - nizbrdo, u Italiji najdinamicniji autoput koji sam videla. Imaju 3 + zaustavna traka i teško je razviti veću brzinu od 130 km/h. Najveca guzva je bila kod Venecije.

Obisli smo Duomo kako iznutra tako i spolja. Ko god je u prilici treba da se popne na krov stvarno je fantasticno, mada je fizicki iscrpljujuce. neverovatne su sve te sklpture i volela bih da znam bar delic price o njima. Liftom je 7 evra, stepenicama 5 evra, a porodicna ulaznica stepenicama je 3 evra po osobi i vazi i za porodice sa jednim detetom (moje dete ima 13 godina).
Obisli smo zamak, koji je Viktorija Bekam zelela da kupi sa fantastisnim parkom koji kvari luna park i mnosto preprodavaca raznorazne robe sumnjivog kvaliteta.
Bili smo na utakmici Milan-Parma, na San siru.Fantastican dozivljaj, mada je trebalo popeti se do tribina (opet stepenice, možda malo previs eza jedan dan, ali nema se vremena). Milan je pobedio 4:0, vredelo je ići zbog golova, nismo inače ljubitelji fudbalskog kluba Milan. Posle utakmice fantasticna organizacija metroa, izbegnuta je bilo kakva mogućnost gurkanja, prevelike guzve i slično.

Bili smo u katedrali u Monci i videli smo krunu kojom je između ostalog krunisan Napoleon. Iako je ponedeljak neradan dan za sve muzeje pa i za tu katedralu nasa prijateljica je uspela da se dogovori da nas puste i pogledamo. Top zadovoljstvo kosta 4 evra po osobi (malo preskupo, ali to je jednom pa nikad vise). Nazalost nismo imali vremena da odemo da pogledamo i gde se održavaju trke.

O sopingu malo kasnije.
Mostro
(junior member)
17. фебруар 2011. у 18.00
Videla si i sama da je preveliki put za tako kratko vreme, prakticno samo da se omirise. Troskovi manje vise, ali za Italiju, bilo gde da odes, malo je dva dana.
Auto put se placa po tarifama za ravnicu i planine, prema kategoriji vozila i kilometru, evo ga cenovnik: http://www.autostrade.it/pop_tariffa_1.html
I mislim da si sada primetila da ne vredi tamo gubiti od tako kratkog vremena mnogo na soping. To je našim ljudima nešto kao po default, pa je i Toma Nikolic pricao kako u inostranstvu kupuje ženi konce za goblene :)) Našima su kupovine pod brojem-1, pa makar ništa ne videli :)
Larami
18. фебруар 2011. у 15.07
Hvala Kalimero na izvestaju!

Bas si korektna da se javis da ste dobro otisli i bolje se vratili:)

Rekordno vreme Beograd -Milano! Samo benzin i piskenje?Leleee..Kao da ste na reliju hahaha

Nadam se da vam je ostalo sve u pozitivnoj uspomeni, iako prekratko!

Mene lično ne zanimaju te cene putarina i benzina:(

Naprotiv, ocekivala sam neki utisak koji nije u eurima.
kalimero23
18. фебруар 2011. у 16.21
U principu mi volimo tako da putujemo. Jedemo u kolima sendvice, kiflice. Priznajem da sam dogurala 155 km/h po navigaciji, 165km/h po kolima u Hrvatskoj. Takav je put, prosto vuce da se brzo vozi.

Ja sam napisala šta smo mi uspeli za efektivno 3 dana da obidjemo. Odnosno jedan ceo dan smo posvetili samo obilasku Milana i za to vreme smo videli najstrozi centar i utakmicu na San siru. I u ponedeljak smo otisli do Monce da vidimo krunu. Iako je Monca blizu vrlo lako se upadne u guzvu i put traje vise nego što se nadate.

Sa druge strane prijatelji koji tu žive kažu da smo videli ono sto je nalepse u Milanu i da to i nije neki mnogo lep grad. Vise preporucuju Padovu.

Cene sam dala kako bi neko ko možda planira sličan put mogao da iskalkulise. Meni su trebale te informacije pa možda će trebati još nekome.

Soping u outletu kod Djenove seravalle (čini mi se da se tako zove). Od minimalnih (elegantne pantalone za 6 evra, ili sako za 12 evra), preko pristojnih cena (4 kosulje za 80 evra, nike patike za 35 evra),do astronomskih cena (kaput od 5750 sada je 2750 evra).

Soping centri u Milanu otprilike isti raspon. Kupila sam npr. kaput 80% vuna za 35 evra ili kosulju u stradivarijusu za 6 evra, sportski dux za 4.5 evra...

Mi smo poprilično zadovoljni i drago nam je sto smo bili i omirisali zivot u Italiji. Nama je ispalo bas onako kako smo želeli i planirali.
Mostro
(junior member)
18. фебруар 2011. у 16.49
165km/h po kolima u Hrvatskoj
-------
mogu da ti kažem da ste imali sreće, jer da su vas uvatili, odrali bi vas sa kaznom. A oni često idu sluzbenim kolima na kojima im je samo tablica policijska, ja sam jednog video kad me je preticao i sva slova izlizana, jedva i primetis da su policajci. Ja tamo ne vozim vise od 140, 130 je ogranicenje, a u slučaju magle i manje i menjaju na elektronskim znakovima iznad puta. U Italiji je isto 130 ogranicenje. Ja u proseku idem brze, ali se zaustavljam samo na granici gde moram. U Beogradu natankujem do vrha i posle kod Venecije :)
Slovenci takođe imaju policajce u civilu, mene kontrolisali na parkingu od pumpe, stao da pojedem sendvic. Voze neki beli mercedes Vito kombi i na krovu jedva primetna antenica od 10 cm.
Guzve sa zastojima na auto putu su najcesce kada ilazis iz Milana na kraju radnog vremena i u isto vreme ili kad pocinje vikend ili god, odmori na naplatnoj rampi kod Venecije, iako imaju jedno 25 kucica, ali ja sam ponekad cekao i po sat vremena.

Sve u svemu drago mi je da ste dobro prošli. Sad znate kako je, a sledećeg puta odvojite vise vremena da ne setate umorni. Veronu ste takođe mogli da obidjete, bar ono po centru za jedan dan, divna je. Za Veneciju i ne znam koliko bi dana bilo dovoljno :)
Lo_Piccolo
21. фебруар 2011. у 01.26
Možeš i da postiras neke slike, naravno bez vas.

Inače oko brzine, ja u Italiji kada sam imao auto sa bg tablicama, izvlacio sam ga maksimalno, tacnije, pratio sam one luksuznjake, koji uglavnom voze preko 200km u levoj traci a ne znam kako prolaze oko kaznenih poena.

Kada sam spao na auto sa Italijanskim tablicama, postujem zakon, jer mogu da vas kazne veoma lako.

Kroz Sloveniju vozim i po 180km, mada tamo se vozi brzo, pa se to i ne primecuje, dok je neka klinka sa autom iz auto skole, vozila 140km.

Hrvatska, tamo idem po 170km, jer je onaj put maksimalno dosadan kroz Slavoniju, pa tako da brze prođe dosada, usput i nema saobracaja, bas tezak smor.

Nisu me nikad uhvatili, verovatno sto kroz Hrvatsku prolazim nocu, pa ih možda tada nema a inače kroz Zagreb redovno ih pozdravljam sa preko 170km na obilaznici uz aerodrom.

Verovatno će uvesti low cost letove iz Beograda za Italiju, pa ćete imati i u buducnosti sanse da se malo odmorite preko vikenda i promenitie malo sredinu, sto je svakome od nas ponekad potrebno.
Mostro
(junior member)
21. фебруар 2011. у 06.46
Lo_Piccolo, u kom si gradu ?
kalimero23
04. март 2011. у 09.07
Lo_Piccolo svaka cast za voznju po Sloveniji. Meni je to bas prebrzo zbog krivina.
Stavila bih slike. Ali nemam pojma kako se to radi. Pa ako može kratko uputstvo, bila bih zahvalna.
Mostro
(junior member)
04. март 2011. у 12.29
slike prvo smanji, da ne budu po 2-2,5 Mb, već oko 100-200 kb najviše ! Ako ne znaš kako da smanjis, onda nadji na google jpeg resizer, on je besplatan i jednostavan, pa na njemu namesti na 50 %, pa to što dobijes na 'save as' pod drugim imenom.
Zatim:
1. odes na sajt: http://imageshack.us/
2. kliknes na „Browse” i otvorice ti se prozorce da nadjes sliku.
3. nadjes sliku i kliknes na ok i taj prozor će se zatvoriti.
4. kliknes na „Upload now” na sajtu i sacekas da se pojavi slicica,
5. kad se pojavi na levoj strani, kliknes na nju da se uveca,
6. kad se pojavi uvecana, desni klik na nju i onda na „View Image”
7. otvorice se nova stranica samo sa slikom i taj link iskopiras i postavis ovde.

evo ti primer, mada sam je smanjio na 393 kb, a da je nisam smanjio dugo bi se otvarala jer bi bila 2,5 Mb:

http://img9.imageshack.us/img9/952/60399464.jpg

napisi ako ti nešto nije jasno.

kalimero23
10. март 2011. у 06.19
Evo da pokusam. Ja imam nalog na photobucket-u.

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011009.jpg[/IMG]

[IMG]http:/ /i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011015.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/ kk130/kalimero23/Milano/Milano2011018.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milan o2011027.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011028.jpg[/IMG]

[IMG]ht tp://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011038.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/alb ums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011063.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/M ilano2011149.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011064.jpg[/IMG]

[IM G]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011092.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com /albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011099.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Mila no/Milano2011166.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011172.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011175.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket .com/albums/kk130/kalimero23/Milano/Milano2011227.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/ Milano/Milano2011263.jpg[/IMG]

[IMG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano2011259.jpg[/IMG]

[I MG]http://i279.photobucket.com/albums/kk130/kalimero23/Milano2011241.jpg[/IMG]
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.