Дискусије : Италија

 Коментар
Racunovodje u Italiji
Oktopus
(student)
05. јануар 2011. у 06.09
Pozdrav svima! Ne bih da gnjavim nikoga od vas s razlozima zbog kojih mi se ide iz BiH, to je jasno ko god hoće da zna. Isto tako mi je jasno i da su svugdje vremena teska, pa ne bih da gubimo vrijeme ni diskusijom kako je i u EU kriza i kako su sanse za posao tamo minimalne.
Umjesto toga, bila bih vrlo, vrlo zahvalna svima od vas koji ste tamo, i već imate iskustva s trzistem rada u Italiji, ako ste raspoloženi da ta iskustva podijelite i da date koji koristan savjet na temu „kako?”...
Elem, moja situacije je takva da ja zaista imam pristojnu struku, racunovodja sam, licencirana u BiH, bavim se racunovodstvom i finansijama već dugo, prošla sam sve oblasti poslovanja - i pri tom naravno znam da sve ovo na prvu ne pije vode u Italiji. S druge strane vidim da je struka prilično trazena, jer pratim neke talijanske portale za zaposljavanje...
Kako god, moja ideja je da pokusam zavrsiti neki talijanski on line kurs racunovodstva, da dobijem neki njihov „papir”, nadam se da ću se uskoro licencirati i za NAV (Microsoft business solutions) iako mi djeluje da je tamo zastupljeniji SAP, ali dobro... Što se tiče jezika - imam pristojno početno znanje talijanskog, i mislim da mi ne bi trebalo vise od 2-3 mjeseca da stvari na tom planu „sjednu” na svoje. Bilo bi mi bitno samo da negdje dobijem sansu, nemam nikakvih silnih ocekivanja o zaradi, situacija ovde gdje sam sad je takva da bi za nas bio raj zivot u kojem ne moramo da razmišljamo o elementarnim egzistencijalnim pitanjima...
Dakle, molim vas koji imate volje i imate nekih korisnih komentara, sugestija, savjeta, informacija i sl. na ovu temu - da to sa mnom podijelite, sve sto dolazi iz perspektive onih koji već zaradjuju tamo gdje bih i ja će mi zaista mnogo znaciti...
Mostro
(junior member)
06. јануар 2011. у 15.28
moja ideja je da pokusam zavrsiti neki talijanski on line kurs racunovodstva, da dobijem neki njihov „papir”
----------
ništa tu ne zavisi od tvojih pretpostavki već o stanju na trzistu rada. A stanje je takvo da su mnoge firme presle sa petodnevne radne nedelje na cetvorodnevnu i čak trodnevnu ! Ne znam gde si ti to videla toliku potraznju za administratorima, ali i ako postoji neka potraznja oni su obavezni prvo da prime bilo koga sa biroa iz Italije ili lice iz EU, pa ako i tako ne nadju, tek onda iz zemalja van evropske unije i to iskljucivo preko italijanskih ambasada pri cijim se kulturnim centrima odvijaju kursevi jezika i upoznavanja sa obicajima i zakonima u Italiji.
Znaci, vreme je jako nezgodno za to što si zamislila, naročito sto mislis da ides u kompletu sa porodicom. Možda bi sve te zavrzlame mogla da zaobidjes da si neki naucni kadar pa im bas ti trebaš ili da se udas tamo i tako steknes papire. Ispravniji stav bi ti bio da ti ili suprug ili oboje, potrazite sezonske poslove preko specijalizovanih agencija za poslove na određeno vreme, pa bilo šta da nadjes bolje je nego zaludjivanje. Kod njih ima sezonskih poslova i leti na moru i zimi u ski centrima i u jesen na branju voca i grozdja. Pitanje je čega ima i od tih sezonskih poslova, vremena se menjaju. U principu, najbitnije je da se pocne bilo šta, pa kad se ostvare neka poznanstva, onda je već nešto lakse za nastavak.
Hobbit
11. јануар 2011. у 05.36
E, ala si joj pomogao Mostro… Nije svačiji zivotni put da bere grozdje „dok se ne ukaze nešto bolje”… Možda žena sa takvim uslovima i neće da se mrda iz svoje kuce.
Elem, iako nisam iz finasijske struke, da probam da ti napisem šta znam. Ekvivalentno zanimanje za racunovodju u Italiji je commercialista i to se postaje posle zavrsenog ekonomskog fakulteta. To su privatnici, imaju svoje kancelarije i bave se finasijskim stanjem manjih i većih preduzeca. Pored fakulteta potreban je strucni ispit, tj. licenca kao sto je imaš u Bosni (ali ti to ovde ne vazi). Zaradjuju zavisno od broja klijenata koje imaju, ali generalno se ne zale.
Drugi izbor je rad u nekom preduzecu u odeljenju finansija. Uglavnom i ovde traže fakultet i plate su tek nešto vece od plate radnika. Sa velikim znanjem i bez italijanske diplome se verovatno može naći posao, ali to zavisi od toliko mnogo faktora da nema smisla da filozofiramo.
Ako si odlucila da dodjes u Italiju online kurs sigurno neće da skodi, kao početak da se upoznas sa terminologijom i steknes uvid u stvari kako ovde fukncionisu. Posle toga ti ipak preporucujem nostrifikaciju strucne spreme koju imaš, licenca ti može pomoći da skratis vreme ucenje i dobijes manje ispita. To funcionise tako što, za početak, kontaktiras italijanski kulturni centra u Bosni (dobices informaciju u Ambasadi o tome) i onda sledis ono sto ti oni kažu. Nostrifikaciju možeš obaviti iz Bosne ali i dok živis u Italiji (pod uslovom da imaš italijanske papire). Sve to može da traje i da kosta (svaki papir koji predas mora da bude preveden kod zvanicnog prevodioca i overen Apostilom npr.) i isplati se kao rešenje na duge staze, tj. rešenje za zivot u Italiji.
Uzmi u obzir i da je ovo samo prica o obrazovanju, kako doći do papira za boravak i rad je drugi i još komplikovaniji problem.
Srećno
Hobbit
11. јануар 2011. у 05.51
Moram još nešto da dodam na sve napisano gore, jer mi nije bas sasvim jasno to zanimanje racunovodja. Ako je to ono sto je u Italiji ekvivalentno sa „ragionere”, tj. srednja skola, neki ekonomski smer, njih ima koliko hoćeš i nalaze posao iskljucivo preko veze. Svaki internacionalni sertifikat je sigurno koristan, ali ovde je ekonomski fakultet prilično lagan tako da se često pretendjuje da se ima fakultet za neko radno mesto, čak i kad nije neophodan.
Probaj da saljes CV na neke od tih oglasa koje pratis, tek da vidis dali imam ikakvog odziva. Ako te neko pozove na intervju lako ćeš doći na par dana do Italije.
Mostro
(junior member)
11. јануар 2011. у 12.22
Nije svačiji zivotni put da bere grozdje „dok se ne ukaze nešto bolje”
---------
pa neka konkurise i za direktorska mesta, bilo bi mi drago da se može i tako. Ali poznajuci Italijane, teško da je to ostvarljivo. Sad su i oni u cabru sa poslovima, već sam o tome gore napisao. A sem toga, to je toliko ljubomoran narod, da popizde i kad vide da stranac vozi neka dobra kola, a taman posla da ga još stave za direktora.
Nije ni moj zivotni put da berem grozdje, nisam to ni radio, ali danas je uspeh u Italiji dobiti i takve poslove !
Oktopus
(student)
12. јануар 2011. у 07.42
OK, hvala, u svakom slučaju...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.