Дискусије : Италија

 Коментар
Pomoć!
florenco
25. новембар 2010. у 15.52
Da li neko zna da li mogu dobiti italijansko državljanstvo ako ga je moja supruga dobila prije mjesec dana. Ja ne radim, niti sam radio u Italiji, prije mjesec dana sam dobio kartu di sodjorno. Da li meni i djeci treba nešto posebno da bi dobili državljanstvo ili ga možemo dobiti preko supruge, tj. majke. Jedno dijete je punoljetno ima 2 godine kartu di sodjorno, a drugo je maloljetno i ima kartu di sodjorno.

Molio bih za neki savjet.
Hvala!
Hobbit
26. новембар 2010. у 03.29
Evo linka:
http://www.stranieriinitalia.it/cittadinanza-guida_alla_cittadinanza_2180.html

To sto je dobila državljanstvo pre mesec dana ništa ne znaci, sada je italijanski državljanin i istog dana može da podnese zahtev za državljansto clana familije, ako ispunjava uslove.
Ako živis van Italije morate biti u braku bar 3 godine da bi ti mogao da trazis državljnstvo, 2 godine po novom zakonu (a ovde još piše 6 meseci) ako si rezident u Italiji. Ona može da izjavu o svojim prihodima i ko sve čini porodicno jezgro (nucleo familiare). Nigde ne kažu eksplicitno da supruga mora da ima dovoljne prihode da izdržava i tebe zato što ne radis u Italiji, ali i to uzimaju u obzir, na osnovu izjave koju daje.
Deca bi trebala dobiti državljansto automatski, na osnovu majcinog, ali kao sto kažem treba proveriti kako tretiraju taj deo sa prihodima, ona teorijski treba da izdržava sve vas koji ne radite u Italiji zvanicno i da ima stan dovoljno veliki za sve vas.
Na dobijanje državljanstva putem braka ili familijarnih odnosa se ceka daleko krace nego putem rezidence od 10 godina (obično od 6 meseci do godinu dana naspram 2 do 3 godine putem rezidence).
Otidjite u neki Patronat u vasoj zoni (patronati ACLI su ok), generalno su mnogo bolje informisani za problematike papira i državljanstva od Sindikata.
florenco
26. новембар 2010. у 12.15
Hobit cao,
puno ti hvala na pomoći. Mi smo duže u braku, 15 godina. Vjenčani u staroj Jugi. Ja imam rezidencu duže od dvije godine i kartu di sodjorno, jedno dijete ima 6 godina rezidencu i kartu , a drugo 2 i rezidencu. Imamo i stan i dovoljna primanja. Valjda neće biti problema.

Koja je razlika između patronata i sindikata?
Još da pogledam ovaj sajt, pa se valjda snađemo.

Hvala još jednom.
Florenco
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.