Дискусије : Италија

 Коментар
Zenidba i radna dozvola
djole_sp
01. јул 2010. у 17.49
Interesuje me da li bi eventualnom zenidbom sa italijanskom državljankom imao pravo rada u evropskoj uniji (konkretno Holandiji).
Srpski sam državljanin.
baxuz
(فاک شما)
02. јул 2010. у 04.32
imao bi ali tek kad dobijes italijanske papire...
djole_sp
02. јул 2010. у 07.24
Hvala Vam na odgovoru.
Šta podrazumevaju ti „papiri”, i za koliko vremena (od prilike) se oni dobijaju nakon sklapanja braka?

Hvala još jednom na odgovorima.
Lo_Piccolo
02. јул 2010. у 14.43
Morao bi do pasosa da ide, nema leba za Holandiju sa Permesso di Soggiorno.

Za pasos moras da cekas najmanje 4 godine, barem sam ja tako prosao.

Inače sam video da je minimalna plata u Holandiji zakonom uredjena, oko 1380 eura.

Ne znam kakva je Holandija, ali nije losa ni zabarijana, zavisi kako se snadjes i kako znaš da plivas i da muvas.
Mostro
(junior member)
02. јул 2010. у 20.17
Za pasos moras da cekas najmanje 4 godine, barem sam ja tako prosao.
-------------
ne ceka se isto ako je brak sklopljen u inostranstvu. Imaju oni to na sajtu. Evo vam link pa čitajte, mene mrzi :))
http://www.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/temi/cittadinanza/sottotema002.html
Mostro
(junior member)
02. јул 2010. у 20.26
Lo_Piccolo
03. јул 2010. у 15.46
To nema veze šta piše, pisalo je i za mene da se predaje posle 6 meseci, pa se ceka do maksimalno dve godine, posle čega mogu i da ih tuzim, ali je na kraju doslo posle 3 godine i 7 meseci odgovor, mislim.

Kod njih to što piše crno na belo u praksi nema kontakt sa realnoscu.
Mostro
(junior member)
03. јул 2010. у 17.11
pa zavisi koje godine si podneo zahtev, pa ima veze. Oni stalno menjaju neke regulative. Za sada je tako kako piše. Inače se u inostranstvu uvek vise godina ceka nego u Italiji. Bilo je perioda kada se dobijalo odmah. Pocetkom '90-tih si mogao da dobijes državljanstvo i bez zenidbe u roku od 2 meseca, a kasnije se menjalo iz godine u godinu i sve vise zapetljavalo. Tako je krajem '90-tih jedna moja koleginica na poslu, Brazilijanka udata u Italiji, dobila informaciju da mora da ceka 7 godina ! I to se opet posle menjalo. Ali najtacnije aktuelne informacije se mogu naći na prvom linku koji sam postavio, to je i najkompetentnija ustanova. E sad, administracija zna često i da zadržava, tu se ništa ne može, osim angazovati advokata koji će ubrzati proces.
Lo_Piccolo
04. јул 2010. у 08.24
Ja sam predao 2004 godine, mislim.

Uglavnom sam pratio sajtove i komentare ostalih na stranieri in italia kao i na tuttostranieri.

Isao sam i u Kvesturu da proveravam, ukucaju moje informacije i daju odgovor da moram još da cekam kao i preko telefona kada sam zvao Rim.

Po zakonu je bilo da u roku od dve godine moraju da odgovore ili odbiju zahtev, ali nije stiglo ni jedno ni drugo, pa sam kasnije preko neke Italijanke iz Italijanske ambasade u Beogradu, pokusao da ubrzam, ali to je već bilo to, skoro 4 godine i odobrili su.

Međutim, neke strankinje, uglavnom zenske iz Istocne Evrope, dobijale su i za kraci period od 2 godine, ako ne lažu, mada, ja nisam imao tu nešto prostora da se zalim, tako da sam cutao i cekao da dodje odgovor.

Imao sam problema i oko izdavanja lične karte, tražila uvek neki novi dokument, naročito oko promene imena u Srbija i Crna Gora, kasnije i u Srbija, pa su mi na kraju iz Prefekture na Via Moscova rekli da je prijavim policiji, jer i kod njih ima puno onih, kojima je vise potrebnija policija, nego da imaju posla sa klijentima, ali sam to odbio da uradim, jer ne želim neke velike probleme da pravim drugima a i sebi, pa su me zvali za ličnu kartu, kada su videli da se nisam vise od 6 meseci pojavljivao usred procedure i dali mi odmah ličnu kartu bez i jednog pitanja.

Italijanska birokratija je test nerava i to tako shvatite a ne treba ništa da vas iznenadi, samo cutite i iskulirajte a doći će na kraju samo od sebe.
djole_sp
04. јул 2010. у 16.48
šta je poenta price? Moram da cekam najmanje 2 ili 4 ili vise (zavisno od birokratije) godina na pasos, pa tek onda mogu da radim u Holandiji?
A da li mogu pre toga da radim u Italiji? Ne?
Mostro
(junior member)
04. јул 2010. у 18.24
Djole, najbolje je da se vencate u Italiji i odmah podnesi za dokumenta i za pasos. Dokumenta sa kojima možeš da radis u Italiji dobices odmah, a pasos kad stigne, ali ćeš ga dobiti mnogo brze nego ako se vencate (i pogotovu ako i boravite/živite) u inostranstvu. U Italiji se malo vise zapinje na poslu, ali ćeš se privici kao i ostali, a kasnije možeš i da promenis.
baxuz
(فاک شما)
05. јул 2010. у 07.08
ne može mostro da podnese papire za pasos kad nema pravo na to...mora da bude u braku 6 meseci minimum...i odlično znam kako ide ta procedura, prošla sam kroz nju...neko pasos dobije u roku od 2 godine, neko ga ceka i 5...sve zavisi od grada u kome se nalazis...a postoje i drugi faktori na koje se obraca paznja...

može da se ozeni i u las vegasu italijankom ako hoće i dobice permesso di lavoro...

olaksanje je ako se ozeni u italiji jer vencani list i ostale papire neće morati da prevodi na italijanski jezik...

neće ga docekati raširenih ruku i preko noćimu dodeliti permesso ali u razumnom roku dobice ga...

kad to dobije i sredi svoj boravak u italiji: prijavu stana, ličnu kartu, zdravstvenu knjizicu...onda „napada” holandiju...

italijanski papiri olaksavaju mu dobijanje holandske radne dozvole...bez obzira sto je unija, svaka zemlja stranim državljanima izdaje svoje radne papire...isto vazi i za mene koja imam IT pasos i za njega koji ima SRB pasos...

to ne znači da holandjani kad vide IT papire crknu od sreće i odma mu izdaju svoje radne dozvole već da prvo mora da nadje poslodavca koji mu nudi zagarantovan posao i da ima obezbedjen stan...da nikako ne ide njima na grbacu...ako ispunjava sve te uslove može da ostane u holandiji...
Mostro
(junior member)
05. јул 2010. у 12.51
koliko ja znam, uvek je trebalo mnogo vise vremena predvidjenog zakonom za dobijanje državljanstva ako bracni par živi u inostranstvu, pa sam zato tako i napisao. A o rokovima ne mogu ništa precizno da kažem jer može rok da bude i 2 godine, a administracija da zadržava pod raznim izgovorima i to ne mora da zavisi samo od komune jer ide preko Rima. Lično poznajem osobe koje su dobile državljanstvo za 3 meseca, ali to se do sada 100 puta promenilo i nikad ne znaš šta će i kada sve izmisliti da dodaju ili oduzmu. Tu ti niko ne garantuje nikakve rokove, nego podneses i cekas, javljas se i dostavljas ako nešto naknadno traže. A permesso dobijas brzo i sa njim možeš da izvadis radnu i zdravstvenu knjizicu. Codice fiscale i residenza se odmah zavrse, nisu problem i osnovni su dukumenti.
baxuz
(فاک شما)
05. јул 2010. у 15.53
mostro njemu pasos treba koliko i meni jucerasnja kisa :)
Mostro
(junior member)
05. јул 2010. у 17.08
ako pasos ne dobije za 3 meseca, imam osecaj da će talijanka da ostane baba devojka ;)
Mostro
(junior member)
05. јул 2010. у 17.12
pardon, zitella !
Mostro
(junior member)
05. јул 2010. у 17.15
Djole, nemoj zenis zabarku, nema ruznijih žena u evropi. Da su neke, nebi se zabari zenili sa crnkinjama i indijankama :))
baxuz
(فاک شما)
05. јул 2010. у 17.47
e sad nakon te izjave, moras da mi objasnis zašto se srbi onda loze na zabarke? :)
Lo_Piccolo
05. јул 2010. у 18.24
italijanski papiri olaksavaju mu dobijanje holandske radne dozvole...bez obzira sto je unija, svaka zemlja stranim državljanima izdaje svoje radne papire...isto vazi i za mene koja imam IT pasos i za njega koji ima SRB pasos...
_____________________________________________________________________

Ovo nema veze sa realnoscu.
Jednom kad imaš ITA pasos, zavrsio si posao, odes u Holandiju, izaberes gde treba da živis, odes i prijavis se u lokalnu opstinu, tj. adresu gde živis i odmah možeš da radis.
Nikakve radne dozvole ne treba da trazis i dokazujes nekome nešto.
Ja sam tako uradio u Becu, prijavio se i odmah sam mogao da radim legalno, dobio odmah od njih sve sto je potrebno da bih funkcionisao u Austriji.
On sa PDS u Holandiji nema šta da trazi, to je samo za Italiju i čim izadje iz Italije, to ne vredi vise nigde za rad u EU.
Italijanke, to su gluposti da su loše zenske, ima ih dosta dobrih, takođe su i dosta sredjene, pa i one preko 40 godina, dok su kod nas sa preko 40 godina već kante.
Teško će nas da smuva dobru zabarku, tako bi se lakse dobio odgovor, nego da se lažemo da su Italijanke ruzne.
Usput, sve one furaju neki fazon, voze Fiat 500, Mini, nose Luj Viton tasne, napucane i onda se pojavi neki nas Tarzan da je muva, pa kasnije Italijanke ne valjaju, al za malo.
Naše su lake zenske, čim cuju da je Italijan, one su pale, pa tako Italijan umesto da se lomata oko zabarke, koja ga ne zarezuje 3%, on ode i pokupi neku laku Srpkinju, Ukrajinku, Rumunku i slično sa Istoka, jasno ko dan da ne lažemo sebe i druge.

Meni je bilo najneverovatnije, kada je Ciga iz Crne Gore Ferdi, smuvao Francesku iz Grande Fratello.

http://www.spaziogossip.com/wp-content/uploads/2009/05/francesca-ferdi.jpg

http://cinemaegossip.files.word press.com/2009/05/n1286705992_30415912_1690448.jpg
maxmarija
06. јул 2010. у 03.37
U julu prošle godine, tacnije 15. jula 2009., su promenili zakon po kome je bilo potrebno 6 meseci braka, residenze i permessa za apliciranje za državljanstvo. Dakle, 6 meseci za sve, ukoliko živite u Italiji. Sada je 2 godine, a onda oni imaju još 2 godine da odluce. Ako živite u inostranstvu je bilo i ostalo 3 godine braka + vreme potrebno za odluku. Znam, jer sam do grla u tome. Po isteku zakonskih rokova mozete im uputiti difidu kako biste ubrzali proces. Ako sklopite brak u Italiji ubrzacete za vreme koje je potrebno ambasadi u stranoj zemlji da obavi prepis braka u Italiji. Tj. pojasnicu. Ako se, pretpostavimo, vencate u Beogradu kao ja, vencani list na internacionalnom obrascu predajete ambasadi kojoj je duznost da diplomatskom postom posalje taj dokument vasoj opstini koja obavlja prepis braka. Od tog trenutka vi vencani list vadite u Italiji sa njim obavljate ostalo: residenza, codice fiscale, permesso di soggiorno. Tu, u zavisnosti od toga kako vasa opstina funkcionise i da li ste uhvatili period odmora kao ja, cekate mesec-dva. Ja sam cekala oko dva i po meseca u Rimu. Kako biste imali u svojim rukama residenzu i permesso di soggiorno proćiće još neki mesec (opet zavisi od toga kako radi Prefettura, u Rimu je haos!).Dakle, poenta je da je sve relativno. I ranije onih 6 meseci nikada nisu bili samo 6 meseci već mnogo vise, jer osim braka u trajanju od 6 meseci vam treba i boraviste i permesso. Sa permessom mozete da radite u Italiji, za ostale zemlje Evrope ne znam.
Nadam se da sam pomogla.

Pozdrav svima.
baxuz
(فاک شما)
06. јул 2010. у 04.33
malecki, a jesi ti bio u holandiji pa znaš...mislim to pricas na osnovu svog iskustva ili na osnovu onog iz austrije?

jer biti ozenjen italijankom, imati IT permesso (da batalimo pricu o pasosu, o kome ovde nije ni reč) znaci imati sve olaksavajuce okolnosti za evropsku uniju...
Mostro
(junior member)
06. јул 2010. у 05.34
moras da mi objasnis zašto se srbi onda loze na zabarke?
------
ma kakve zabarke, pale se zbog pasosa :)
E da, kad je lepota u pitanju, nisu ništa bolje ni one sa Pirineja :))
Pa vidis i po manekenkama po svetu u kom su broju najzastupljenije iz kojih zemalja. U Beogradu kad prosetas glavnom ulicom vidis vise lepih žena nego na RAI za 10 dana.
Lo_Piccolo
06. јул 2010. у 09.17
Al mu ga dajes Mostro, svaka ti cast.Sad sam video jednu zabarku u radnji Cinti, hipermarket Carrefour u Carugate, bruka kakva riba i odmah sam se setio tebe kad tvrdis da Italijanke ne vrede ništa.
Usao sam u radnju satro da vidim neke patike, ali stvarno da snimim malo ribicu.
Nisam mogao da je slikam, pa da ti pokazem lepotu.
Poenta je da se obične Italijanke ne guraju po televiziji i ne vucaraju po krevetima kako bi dosle do javnosti, kao te po RAI i Mediaset, koje nisu nikakve zenske a ne skidaju se sa TV, poput one kalasture Valerije Marini i sličnih.
Prava lepota je među običnim svetom, kada izadjes na neko obično mesto i vidis obične lepe devojke.
Italijanke imaju kulturnu rafiniranu facu, mekane crte lica, ali naravno da ima i onih nikakvih, kratke noge, faca nikakva, kao i svuda sto ima kanta zenski.
Istocna Evropa devojke o kojima govoris, jesu možda one rahiticne manekenke sa nekim facama, koje meni ne bi skrenule paznju na običnom mestu, ali to što se nekima dopada ta seljanka ruralna Istocna faca, sve super, svako ima pravo na svoj izbor.
Mostro
(junior member)
06. јул 2010. у 09.42
nisi ti zagledao kad u Veneciju dodju spanski turisti... ;)
ma, ima zabarki, ali retko. Dobro glancaju po kuci ;)
paxxx
14. јул 2010. у 01.23
odvlacitecoveka na pogresnu stranu.

ako je u braku sa državljaninom evropske unijeima skacen put do dobijanja boravisnih i radnih papira u bilo kojoj zemlji evropske unije.

prvi korak...sklkapanje braka.
drugi korak..supruznik , državljanin jedne od zemalja evropske unije treba da podnese zahtev za boravak u zemlji gde želite de živite.
treci korak..na osnovu boravka supruznika, državlanin izvan evropske unije dobija po skarcenoj proceduri boravisne papire
četvrti korak.. posle boravisnih papitra dobija radne papire..i to je to.

djole_sp
15. јул 2010. у 15.56
Hvala svima na odgovorima.

Ne želi ona da radi u Italiji, ima dobar posao ovde u Holandiji.
Camaron
18. август 2011. у 11.11
Vidim da se razumete u ovo pa me interesuje sledeće.Zanima me u koliko stupim u brak sa osobom koja ima papire neke clanice eu mogu da radim u celoj eu? Stvar je u tome da bi mogao lako da nađemposao u spaniji,ali mi naravno trebaju papiri,imam devojku koja je iz italije i preselila bi se sa mnom u spaniju.Šta tačno posle vencanja?Mogu da zatražim radnu dozvolu i da se zaposlim dok je procedura u toku? Nije mi važno da dobijem državljanstvo,niti koliko dugo bi to trajalo,samo mi je bitno za koliko mogu da pocnem da sljakam.
mala21
07. новембар 2011. у 14.43
da li neko može da mi pomogne molim vas udajem se za italijanskog državljanina gde trebam da idem posle vencanja za ostale papire tj dozvola za rad i boravak vencanje je u italiji unapred zahvalna
jovica9222
27. јануар 2013. у 17.46
zdravo svima, da pitam ako neko zna kako bih ja sad kad bih otisao u austriju inače ja sam državljanin ove bosne mogao da dobijem kakve boravisne i radne papire. imam strica(tatin brat) u becu koji ima njihovo državljanstvo da li bih ja preko njega šta mogao da uradim,da li bih on mogao kako da mi pomogne ,nisam ni u šta upucen ako neko zna da mi kaže nešto o ovome ,hvala
asox
06. новембар 2017. у 17.51
Pozdrav svima,molim hitno za savet,vencao sam se u Srbiji sa nasom zenom koja živi i radi u Italiji,nema državljanstvo ali ima trajne papire,i uradili smo to kao spajanje porodice familiare,da bi posle nekoliko meseci tražila da ponisti dogovor koji smo sklopili.Ne znam šta da radim,sva dokumenta za permeso sam skupio i predao u kvesturu,sad cekam da mi stigne permeso disedjorno,kada smo podneli za permeso rekli su mi da je odobreno na 2GODINE i dali su mi privremeno ricevutu koja je validna u Italiji i mogu sa njom da radim,imam i kodicifiskale.Skupili smo i sva dokumenta u vezi stana rezidence,papire od geometra,za gas,struju,vodu i sertifikat od policije muncipale da je stan regula i da mogu da pravim rezidencu tj boraviste u tom stanu.Čim dobijem permeso odma podnosim za rezidencu i izlaze vidjili kontrola,kada izadju i provere dali je sve u redu tj.dal sam na toj adresi,ona hoće da se razvencamo.Ne znam šta da radim kakve su posledice za mene
Hvala unapred
asox
06. новембар 2017. у 17.53
Pozdrav svima,molim hitno za savet,vencao sam se u Srbiji sa nasom zenom koja živi i radi u Italiji,nema državljanstvo ali ima trajne papire,i uradili smo to kao spajanje porodice familiare,da bi posle nekoliko meseci tražila da ponisti dogovor koji smo sklopili.Ne znam šta da radim,sva dokumenta za permeso sam skupio i predao u kvesturu,sad cekam da mi stigne permeso disedjorno,kada smo podneli za permeso rekli su mi da je odobreno na 2GODINE i dali su mi privremeno ricevutu koja je validna u Italiji i mogu sa njom da radim,imam i kodicifiskale.Skupili smo i sva dokumenta u vezi stana rezidence,papire od geometra,za gas,struju,vodu i sertifikat od policije muncipale da je stan regula i da mogu da pravim rezidencu tj boraviste u tom stanu.Čim dobijem permeso odma podnosim za rezidencu i izlaze vidjili kontrola,kada izadju i provere dali je sve u redu tj.dal sam na toj adresi,ona hoće da se razvencamo.Ne znam šta da radim kakve su posledice za mene
Hvala unapred
asox
06. новембар 2017. у 18.52
Da dodam samo da mi je majka tu u Italiji već 13 godina takođe nema državljanstvo,i ima isto trajne papire,kad se budem razvencao sa tom zenom,dali bi mi ponistili papire i morao da napustim državu,ili ima nekog nacina da ostanem kod majke pa da mi ona napravi rezidencu,ako ne,kakve su posledice za mene,molim vas za savet
Hvala
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.