Дискусије : Италија

 Коментар
Potrebna dokumenta za ulazak u EU.
luna100
(ucenik)
09. децембар 2009. у 18.01
BEOGRAD - Niko normalan ne spori ukidanje viza, ali prosečnom državljaninu Srbije nije na vreme rečeno šta ga sve čeka kada 19. decembra zakorači u neku od zemalja EU!
U prilog tome ide i jučerašnje saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije (vidi okvir), u kojem se potvrđuje ono što je Kurir već objavio - ukoliko želite da putujete u zemlje EU, nećete više čekati u redovima za vize, ali se vrlo lako može desiti da vas vrate nazad ukoliko nemate potrebnu dokumentaciju, dovoljno para ili zdravstveno osiguranje!

To praktično znači - a Kurir samo na to i ukazuje i pita vlast zašto nas 1. decembra o tome nije informisala - da ulazak svakog Srbina u EU ne zavisi od toga da li ima crveni biometrijski pasoš (on se podrazumeva), već zavisi od dobre volje carinika na graničnim prelazima, pošto svaki od njih ima diskreciono pravo da vas zaustavi i zatraži dodatnu papirologiju!

Zavisno od zemlje do zemlje (vidi okvir), ali za mnoge od njih potrebno je posedovati pozivno ili garantno pismo, potrebno je da ste zdravstveno osigurani tokom boravka u EU i da carinicima dokažete da imate dovoljno novca da finansirate putovanje. Možda vam sve ovo neće biti potrebno, ali kako nam je objašnjeno u desetak ambasada, lako se može dogoditi da baš vas carinik zaustavi i zatraži dodatne papire.

Ministar Vuk Jeremić, međutim, kaže da za Srbe važi sve ono što važi i za druge zemlje u bezviznom režimu putovanja.

- Ako se nekom traži potvrda na ulazu u neku zemlju, onda to važi ne samo za građane Srbije već i za građane SAD, Hrvatske ili bilo koje druge zemlje kojoj ne trebaju vize za putovanje. Svaka zemlja odlučuje i ima diskreciono pravo da traži na granici ono što traži - da li su to dokumenta ili zdravstveno osiguranje, to zavisi od zemlje do zemlje. Ne postoji ništa što će biti traženo građanima Srbije a da ne bude traženo od ostalih. Mi smo sada u režimu putovanja koji imaju svi drugi, prema tome, tretirani smo jednako - uveren je Jeremić.

Ipak, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da se zemlje EU na neki način moraju boriti protiv nekontrolisanih imigracija i da su eventualne provere upravo i smišljene zbog toga. Kacin nije želeo da komentariše činjenicu da građani Srbije nisu o svemu obavešteni na vreme.
- I meni policija na granici traži podatke, ispituje ko sam, šta sam i gde idem. To je normalna procedura i nema tu nikakvog posebnog uslova za Srbiju. Naravno da vas mogu pitati da im dokažete da li vi imate od čega da živite tamo, ako ste na turističkom putovanju, normalno je da vas pitaju gde ćete odsesti - ponavlja Kacin.

U Ambasadi Nemačke rečeno nam je da propisi za ulazak u „šengen zonu” važe za sve zemlje koje su na beloj šengen listi - Srbiju, Hrvatsku, Britaniju, Kanadu, SAD, Australiju...
- Postoji spisak raznih dokumenta koje graničar može da traži, a ne mora, i to je njegovo diskreciono pravo. Može da pita kod koga idete, na kojoj ćete adresi biti, imate li rezervaciju hotela ili ne, da li imate kreditnu karticu, ček ili gotovinu kojom to možete da finansirate. Može da se desi i da ništa od ovoga nemate ali da vas pusti da uđete u zemlju, kao što može da vas vrati s granice. To zavisi od samog graničara i njegove procene.

SVI NEOPHODNI PAPIRI KOJE BI MOGLI DA VAM ZATRAŽE NA ULAZU U ZEMLJE EU

Mađarska
- crveni biometrijski pasoš (obavezan)
- novčana garancija od 1.000 forinti (4 evra) po danu (diskreciono pravo carinika)
- podaci o hotelu u kojem odsedate
- adresa kod koga idete ili pozivno pismo
- preporučeno zdravstveno osiguranje

Slovenija
- crveni biometrijski pasoš (obavezan)
- novčana garanciju od 40 evra po danu boravka
- adresu hotela u kojem odsedate
- poziv prijatelja ili rođaka kod koga idete

Austrija
- crveni biometrijski pasoš (obavezan)
- sredstava za putovanje i izdržavanje tokom boravka u šengenskom prostoru
- putnik mora da precizira mesto boravka, da pokaže hotelsku rezervaciju ili da navede adresu na kojoj će boraviti

Italija
- crveni biometrijski pasoš (obavezan)
- pozivno ili garantno pismo (diskreciono pravo carinika)
- novčana garancija zavisi od toga koliko ćete boraviti u toj zemlji

Grčka
- crveni biometrijski pasoš (obavezan)
- zdravstveno osiguranje (diskreciono pravo carinika)
- nema drugih zvaničnih podataka o dodatnim dokumentima ili novčanoj garanciji

ČLAN 5
ŠENGENSKE KONVENCIJE:

„Na granici se od putnika može tražiti da dokažu posedovanje sredstava za putovanje i izdržavanje tokom boravka u šengenskom prostoru. Od putnika se takođe može tražiti da preciziraju mesto boravka, da pokažu hotelsku rezervaciju ili da navedu adresu na kojoj će boraviti... Pogranične vlasti zemalja članica šengenskog prostora imaju pravo da ne odobre ulazak ukoliko ovi zahtevi nisu ispunjeni i donose konačnu odluku o odobrenju ulaska u zemlju”

ŠTA KAŽE MUP SRBIJE
MUP Srbije juče je izdao saopštenje u kojem objašnjava šta sve čeka građane Srbije koji bi da putuju u zemlje EU, čime je praktično potvrdio pisanje Kurira:
- Za građane koji poseduju novi biometrijski pasoš ne postoje dodatni finansijski ili administrativni uslovi da bi mogli slobodno da putuju u šengenske zemlje. Međutim, i dalje su na snazi uobičajene mere granične kontrole na ulasku u šengenski prostor, koje primenjuju sve države, pa i Srbija, a koje imaju za cilj da spreče prekogranični kriminal, ilegalne migracije i zaštitu javnog reda i mira.
- Granične službe država EU nastaviće da vrše odgovarajuću vrstu kontrole kada se radi i o državljanima Srbije koji putuju u šengenske zemlje.
- Zbog toga se od građana može tražiti da navedu krajnju destinaciju putovanja, da pokažu da li imaju dovoljno sredstava za putovanje.
- Važno je naglasiti da granične službe država članica šengenskog prostora zadržavaju pravo da ne odobre ulazak u zemlju ukoliko procene da konkretno lice predstavlja pretnju javnom redu i miru, zdravlju ili unutrašnjoj bezbednosti.

ZA HRVATE DRUGAČIJA PRAVILA?!
Zlatko Mehun, portparol Vlade Hrvatske, za Kurir kaže da građani te zemlje putuju s pasošima, pa čak i sa ličnim kartama u zemlje EU.
- Državljani Hrvatske za ulazak u EU koriste samo pasoš i nisu im potrebni nikakvi dodatni dokumenti. Štaviše, u zemlje s kojima se graničimo, Mađarsku, Sloveniju i Italiju, možemo ući samo s ličnom kartom. Jedino na šta naše građane upozoravamo jeste da, kad ulaze u šengenski prostor, obavezno dobiju pečat zemlje u koju ulaze, kako bi se znalo da su zaista tokom tri meseca, koliko pečat važi, bili na teritoriji te zemlje - objašnjava Mehun.

ISTO I CRNOGORCIMA I MAKEDONCIMA!
I od građana Crne Gore i Makedonije, koje su u paketu sa Srbijom dobile viznu liberalizaciju, zahteva se slična papirologija prilikom ulaska u zemlje šengenske zone. Kuriru je u nemačkoj ambasadi u Podgorici potvrđeno da je zdravstveno osiguranje obavezno, kao i 45 evra dnevno, ime i prezime osobe kod koje odlazite i njena adresa, odnosno hotelska rezervacija ukoliko odsedate u hotelu.
U Ambasadi Italije u Makedoniji ista stvar. Zdravstveno osiguranje i finansije su obavezni, ali nisu zvanično mogli da nam potvrde
qpqp
(Anti Pajser Divizija)
10. децембар 2009. у 13.04
Nije valjda da si tek sada chula za tu foru? To je isto vazilo i za Bugare i Rumune.Meni je jedan Bugarin prichao da su im Slovenci u pochetku obavezno tražili neku garanciju za boravak(pozivno pismo,rezervaciju u hotelu,novac) a da su kasnije redje zahtevali na tim dokumentima.Nije za odmet onome ko putuje,da ima kod sebe navedene dokumente da bi izbegao maltretiranje na granici,ipak znamo mi svi dobro kakvi su Slovenci...
sremac
(vozac)
10. децембар 2009. у 13.19

Ne razumem u cemu je vas problem! Pa i kad putujes po Italiji ili bilo kojoj drugoj državi postoji mogućnost da te policija zaustavi kontrolise i pita gde spavas ,to rade i po Srbiji. Normalno je da ako negde putujes imaš dovoljno para da jedes ili da znaš kod koga ides, imaš ,na primer broj telefona i adresu. Čini mi se da ste pali previse pod uticaj nekih „novinara”.
namernik
(Comandante)
11. децембар 2009. у 07.12
Ma Kurir su lopovske novine koje finansira mafija,tajkuni,radikali i najveci olosh Srbije.
Pre mesec dana je jedan idiot ovde preneo pisanje Kurira;naime tada je produzena vaznost starih pashosa do kraja sledeće godine,i na osnovu toga Kurir je tvrdio da nam neće ni ukinuti vize.A ono dodje 30.novembar i ukinuse ih.
Tačno je da policija na granici ima pravo da ne dozvoli nekome ulazak,to su mogli i kad smo imali vize.Tačno je da mogu i da se raspituju,ali bitna je interpretacija svega toga,bitan je zluradi ton Kurira.Njihov cilj je da zbuni gradjane,da omalovazi ukidanje viza jer ocigledno je da da se Kurir finansira od onih koji bi da dodju na vlast.
Ne obozavam ni ja vlastodrzce ali ne treba zarad sitnih interesa zbunjivati gradjane.
I siguran sam da će bar polovina Cigana koji krenu iz Srbije,biti vraceni sa granica EU.Oni su bili vracani i dok je postojala SFRJ.
A znam da će dosta i nashih raznih lopova,dzeparosha,kurvi i ostalog shljama krenuti put Evrope posle 19.12.
ana_mi_je_rekla
(slobodni umetnik)
22. децембар 2009. у 06.58
e, drustvo, a šta mislite, je li dovoljno da pozivno pismo posaljem samo mail-om, a ne kao nekad za vizu original?
hvala unapred
qpqp
(Half a man-Half amazing)
22. децембар 2009. у 12.16
Poshalji fotokopiju lichne karte i permessa.
SREMAC
(vozac)
23. децембар 2009. у 17.20
Ne ne ne ne treba ništa od toga meni dosla tasta bez ikakvih pisama i ništa joj nisu tražili,ne treba ništa samo pasos novi
qpqp
(Half a man-Half amazing)
24. децембар 2009. у 12.53
Juche mi je prichao jedan chovek,koji je doputovao Fudexom,da su mu slovenci tražili adresu osobe kod koje će odsesti.On je imao „certificato di residenza” svoje supruge i oni su ga posle malo „mozganja” ipak pustili.Međutim,na mestu gde je nekada bila italijansko-slovenchka granica autobus su zaustavili „carabinieri” i od odredjenih putnika zahtevali pasoshe na uvid i dokaz gde će boraviti,ili novac na uvid.Bilo kako bilo za pochetak nije na odmet imati koji dokument vishka,chisto da bi se izbegle neoprijatne situacije.

Srećni praznici,i sve najlepshe!
namernik
(Comandante)
26. децембар 2009. у 18.16
Ko ne ide avionom i dalje je !@#$nje sa sto granica do Evrope.Ko krene na zapad ima prvo naše granicare,pa ulazak u Hrvatsku,pa izlazak iz nje,pa ulazak u Sloveniju,pa možda i posle da vas drnda policija ako vidi da ste Srbi.
Zvanicno mi smo sa putovanjima kao i Hrvati,a u praksi nije tako.
I dalje nas drže za majmune a Hrvati u Evropu mogu samo sa licnom kartom i ne drndaju ih na svakom mestu kao nas.U ostalom njima nikad vize nisu ni uvodjene.
Slovenci su pametno postupili sto su usli u Shengen i uveli evro.
Kako god ipak su najvece guzve na srpskoj granici.Gde god vidite negde guzvu,neke redove,da nešto sporo ide i da se odlaze,to je uglavnom znak korupcije.Tako i nasi granicari zadržavaju i prave kolone da bi im neko munuo mito i prosao preko reda.
Prođete tudje zemlje i lakse u njih udjete nego u Srbiju.

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.