Дискусије : Велика Британија

 Коментар
Da li je licna karta obavezna?
sena04
17. октобар 2011. у 15.21
Pozdrav svima,

čuo sam pricu da policija na beogradskom aerodromu trenira strogocu, i trazi ličnu kartu ljudima koji ulaze u Srbiju na strani pasos, znaci osobe sa dvojnim državljanstvom. Ili vazeci srpski pasos.

Šta je zakon? Kako je moguće da sada odjednom traže srpski licni dokument?

Meni ne pada na pamet da vadim srpski dokument jer već 15 godina ne živim u Srbiji. Znaci nisam prijavljen u Srbiji, ali roditelji mi žive tamo tako da ih posecujem

Hvala unapred
shawnp
(student/kosarkas)
18. октобар 2011. у 18.40

Ako si državljanin Srbije onda je pod zakonskim obavezom da imash lichnu kartu al ako nisi onda ti ne treba. Shto se tiche za lichnu kartu na aerodromu to je ne istinita pricha barem kolko ja znam stime da putujem dole svakog meseca.

poz
sena04
19. октобар 2011. у 15.20
Covek se vratio iz Srbije pre mesec dana, i ipricao mi tu pricu. kaže da mu je policajac pretio da će ga privesti u stanicu.

Sad je pitanje, kako da imaš ličnu kartu u Srbiji ako nisi prijavljen u Srbiji, drugim rečima ako ti mesto prebivalista nije u Srbiji. Recimo ja nemam nekretnine u Srbiji, i živim već 15 godina van Srbije.

Srpski pasos mi je istekao već pre 10 godina.

Da li postoji na web-u negde zakonska uredba u vezi ovog slučaja?

Puno pozdrava

shawnp
(student/kosarkas)
19. октобар 2011. у 19.27

Ja sam se vratio iz bg-a pre par nedelja i niko me nije „smarao” za lichnu kartu pogotovo s'time da mi je bila istekla 2009 god. Evo ti mup-ova stranica za LK pa ti pogledaj al taj shto ti je reko il se shalio il je naleteo na neku budalu.

http://www.mup.rs/cms_lat/dokumenta.nsf/licna-karta.h
Sir_Rory
(Househusband)
20. октобар 2011. у 11.05
sena04
21. октобар 2011. у 13.02
clan 3 kaže moras imati ličnu kartu, ako ti je prebivaliste u srbiji, stoga ako ti nije prebivaliste u srbiji ja kontam ne moras imati ličnu kartu, jer logicno ne možeš aplicirati za ličnu kartu ako ti prebivaliste nije u srbiji. hmmm

da li policija zna zakon, pitam se ja.

Sir_Rory
(Househusband)
21. октобар 2011. у 13.53
Kako imaš pasos koji ti je istekao pre 15 godina ako nemas prebivaliste? Koja je adresa u pasosu? Ako je adresa sa podrucja danasnje R. Srbije ti si prijavljen na toj adresi i zakon je sasvim jasan.

To sto je tvoj drugar naleteo na neku budalu to je već druga prica, ali taj policajac nije uradio ništa protiv-zakonito, čak i da ga je uhapsio bio bi u pravu.

To sto je tebi istekao pasos pre 15 godina nije policijski problem, po zakonu ti si duzan napraviti novu ličnu kartu po isteku stare, pasos mislim ne moras.

Ja nisam čuo da su bilo koga zaustavljali zbog toga, možda im je EU dala neke nove uslove, yebem li ga... :-)
sena04
21. октобар 2011. у 16.05
Pardon, pasos mi je istekao pre 2 godine, i u njemu je adresa iz Engleske. Nije 10 godina malo sam se zaneo ;-)

Poenta cele price je da je policajac navodno tražio ličnu kartu, jer navodno ako imaš dvojno državljanstvo moras da imaš srpsku ličnu kartu ili srpski pasos, iako ulazis u srbiju sa vazecim britanskim pasosem.

E u zakonu stoji da ako nemas prebivaliste u Srbiji, ne možeš dobiti ličnu kartu. A negde procitah da pri podnosenju zahteva za produzenje pasosa, mores podneti ličnu kartu !!??

Treba da proverim da li to vazi i za ljude nastanjene u inostranstvu. Pretpostavljam da ne, bilo bi totalno ludo.
Sir_Rory
(Househusband)
21. октобар 2011. у 18.42
Pardon, pasos mi je istekao pre 2 godine, i u njemu je adresa iz Engleske. Nije 10 godina malo sam se zaneo ;-)

Poenta cele price je da je policajac navodno tražio ličnu kartu, jer navodno ako imaš dvojno državljanstvo moras da imaš srpsku ličnu kartu ili srpski pasos, iako ulazis u srbiju sa vazecim britanskim pasosem.

E u zakonu stoji da ako nemas prebivaliste u Srbiji, ne možeš dobiti ličnu kartu. A negde procitah da pri podnosenju zahteva za produzenje pasosa, mores podneti ličnu kartu !!??

Treba da proverim da li to vazi i za ljude nastanjene u inostranstvu. Pretpostavljam da ne, bilo bi totalno ludo.

Ne moras da podnosis ličnu kartu da bi uzeo novi pasos, ali moras da imaš vazeci dokument, britanska vozacka ili pasos su ok.

Policajac je odlucio da ga zayebava iz samo njemu znanog razloga, nama su recimo rekli da ako imamo srpske pasose ne moramo da stojimo u redu nego da idemo na one nove masine gde skeniras pasos i otisak prsta i prolazis bez da te pandur cima, ja koristim tu opciju kad idem.

Nisu mi neke stvari jasne iz tvoje price. Kažeš da ne živis u Srbiji već 15 godina i da ti je pasos istekao pre dve godine. Da li si se odjavio sa adrese u Srbiji kada si odlazio i da li posedujes staru/isteklu ličnu kartu?

Šta su ti tražili kada si pravio taj pasos koji ti je istekao sa britanskom adresom?

Totalno mi je nejasna tvoja situacija jer koliko ja znam više ne izdaju pasose sa britanskim adresama i da je to bio slučaj sa SFRJ pasosima nekad. Sada traže uverenje o državljanstu, izvod iz maticne knjige rođenih ne stariji od godinu dana, stari pasos i u slučaju da je istekao, vazeci dokument koji može da bude i britanski pasos, vozacka dozvola ili srpska licna karta ako je posedujes. Ispunis formular, slikaju te, das otisak prsta i platis £48 funti i cekas 2 meseca da dobijes novi pasos ako imaš sreće, a ako nemas onda cekas 4 ko ja dok dodje iz Sidneja. :-)

D-U-K-E
(B.S.E.)
22. октобар 2011. у 17.13
Ma boli te dupe
ako te uhapse, javi nam kad izadjes iz pritvora da mi koji još imamo stare lične karte zamenimo za nove.

Mada mi je ta prica malo smesna...al u neku ruku cika policajac ima pravo da ti trazi ličnu kartu.
shawnp
(student/kosarkas)
23. октобар 2011. у 09.47

Mogu da ti traže ličnu kontrolu radi redovne kontrole al ne mogu da te smaraju zbog nje na aerodromu.
blondinka
(avanturista)
27. октобар 2011. у 14.50
Da pojasnim, malo je komplikovano pa se nadam da ćeš me ukapirati.

Prilikom ulaska u zemlju, policajac pregleda tvoj pasos i kada vidi mesto rođenja u Srbiji, može da te potrazi u evidenciji,cisto da proveri da nemas nekakvu poternicu ili si mu prosto sumnjiv iz ko zna kog razloga, da ne ulazim sad u to. U tom slučaju, ako osoba ima prebivaliste u Srbiji odnosno nikada nije odjavljena sa tog prebivalista, ima zakonsku obavezu da poseduje ličnu kartu Srbije i policajac može da je zatrazi od tebe radi identifikacije, da npr. uporedi podatke sa pasosa i te lične karte.

Dakle, ako si se ODJAVIO sa adrese u Srbiji /možeš ti da živis i 150 godina negde ali dok se ne odjavis, ti za policiju živis u Srbiji i moras da postujes njene propise o ličnim dokumentima/,onda je sva prica o licnoj karti besmislena, neće te niko ni naći u evidenciji da si na nekoj adresi. Uvidom u evidenciju policajac vidi da li se nalazis na nekoj adresi kao prijavljen ili ne. Ako si odjavljen, nikom ništa, ne može da ti trazi ličnu kartu.

Ako se nisi odjavio iz Srbije onda, po zakonu, moras da imaš ličnu kartu i njegovo je pravo da te po njoj identifikuje bez obzira sto imaš i britanski pasos.

I još nešto, ja imam dvojno državljanstvo i prijavljen boravak u Srbiji /gde živim/ali i u toj drugoj zemlji /u kojoj ne živim ali se nisam od tamo odjavljivala i uredno imam pasos na adresu u toj zemlji/. Jednom mi se desilo da su mi tražili ličnu kartu da bih uopste izasla iz zemlje /ne usla, dobro si procitao, nego izasla/ jer se nisam prijavila kao turista na taj drugi pasos sto je zapravo nemoguće jer sam državljanin Srbije - ne mogu se prijaviti kao turista ili na privremeni boravak u zemlji u kojoj imam prebivaliste,logicno. Ali to je zapravo rupa u zakonu koju može da koristi neki policajac kome se nisi dopao. Ili još bolje receno, mi krsimo zakon ako smo prijavljeni da živimo u dve zemlje jer to je pravno nemoguće.

Dakle, ako imaš prebivaliste u Srbiji, vadi ličnu kartu i ne brigaj.
Ako nemas, boli te uvo ali kada ulazis u zemlju, preporucila bih ti da, ako ostajes duže, prijavis privremeni boravak ako se već plasis da će neko da te drnda zbog toga. Ako dolazis na kratko, nikom ništa.

Inače, postoji i mandatna kazna za takav prestup /licna karta/ i može da se izrekne odmah da aerodromu, platis i nastavis dalje. Dakle, ako imaš prebivaliste i to možeš da rizikujes, pa ako te uhvate, platis i cao, djaci:)

Malo zapetljano zvuci ali takav je zakon, ne pokriva bas sve rupe i rupice:)
sena04
28. октобар 2011. у 09.55
Hvala Blondinka,

ovu ima smisla sto pišes. Znaci šta se gleda je mesto rođenja u pasosu, jer prakticno u Britanskom pasosu nema drugog podataka koji te dovodi u vezi sa Srbijom, sem mesta rođenja. I naravno tvog imena ;-) koje je verovatno srpsko.

Mada možeš da imaš srsko ime a da si rođen u BiH ili Hrvatskoj, a da si bio prijavljen na teritoriji Srbije.

Sada, šta me zanima je ako si ikad bio prijavljen, da li si DOZIVOTNO prijavljen na toj adresi, ili moras povremeno da se DOJAVLJUJES putem recimo popune obrasca kada apliciras za ličnu kartu ili slično?

Drugim rečima, da li postoji mehanizam kojim se automatski odjavljujes sa mesta prebivalista, recimo kao sto je popis stanovnistava? Ako recimo po popisu stanovnistva nisi zaveden na toj adresi, da li te u policijskoh arhivi brisu sa te adrese?

Da li vojna evidencija ima veze sa civilnom evidencijom, recimo ja sam odjavljen u vojnoj evidenciji to znam sigurno, jer me je otac odjavio, ali se nikada nisam SPECIJALNO odjavio sa adrese na kojoj sam živeo, a živeo sam kod roditelja. Znaci kao podstanar.

I konacno, da li neko drugi može da te odjavi sa adrese, kao recimo gazda kuce u kojoj si bio podstanar?

Diskutujemo se ;-)

northweald
04. новембар 2011. у 07.53
ja ne znam je li obavezna, ali ako je izgubite, nayebali ste

http://tinyurl.com/c8ssdy
CeleBritySerb
(Spavanje je najbolji lijek)
11. новембар 2011. у 10.47
Samo će te Mrgud na carini traziti ličnu kartu u Srbiji ili osobnu u Hrvatskoj.
Jer ima Mrguda koji misle ako rade na granicu za mizeriju od place a ti kao bogatas is UK ea,kao ima pravo da te zayebava kako mu se prohte.

Mene su jednom pitali,dali imam hrvatsko državljanstvo,ja kažem,mislim da imam,nisam 100 % siguran...ono kao boli me briga,sto je i istina.

Ali kod nas se još pale na to ko je ko i gdje je rođen i šta je u horoskopu,te vrste gluposti.

Bitniji mi je iPhone u djepu nego pasos..eto cisto informacije radi.
CH
03. октобар 2012. у 11.17
Nije mi jasno sva ta tumecenja..

Ako ste državljanin samo Srbije i ako dolazis u Srbiju tad pokazujes srpski pasos.Zašto bi neko na ulazu u državu tražio ličnu kartu?
Granicni prelaz iz zemalja EU prelazi se samo sa pasosem...
Ukoliko ulazis sa CH ili nekim drugim pasosem neke druge države, zašto bi onda opet tražio srpsku ličnu kartu...? Čim posedujes CH pasos onda si CH državljanin..
Zašto je potrebno zbog koje kakve sumnje da se upoređuju dokumenti???
Na svakom dokumentu je isto ime i prezime i godina rođenjA.

Morate malo jasnije da razgranicite ova dva pojma...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.