Дискусије : Велика Британија

 Коментар
TV, internet, kanali?
Ptica_trkacica
(beachbabe)
11. март 2011. у 14.16
zamoljavam ako neko je voljan da pomogne, za savjet. preselila sam u Englesku i sad treba da sklopim ugovor za internet, TV i mobilni.
Zbunjena sam sasvim s previse informacija, a i neke stvari ne razumije, To je jednostavno svagdje drugacije, u prethodnoj zemlji sam imala samo jedan ugovor za sve skupa i bilo je lako.
ovde me pitaju hoću cable, broadband i ko zna šta.
meni treba internet, mobilni i TV programi. ne treba mi kucni, osim ako ne mora znog interneta. imam dosta web stranica, ali sam se izgubila u informacijamaþ
šta vi koristite? da li moram imati land line ?
da li ima negdje da napravim ugovor s jednom firmom za sve, ili ako nema, šta ima? Ko ima najbolji deal i šta vi koristite?
hvala unaprijed!
Misk0
(IT)
11. март 2011. у 17.11
Internet - imaš 3 varijante
Kablovski (Virgin Media) - za ovo ti ne treba telefonska linija (landline) ali ne možeš svuda da ga dobijes. Proveri šta možeš da dobijes na njihovom sajtu. Prednost je uglavnom veca brzina.
Broadband (jako puno njih) - za ovo ti je neophodna telefonska linija jer se internet isporucuje preko iste.
Mobilni internet ili često se reklamiraju kako mobile broadband, dobijes ili kupis USB stick, dobro je ako ne koristis previse ili ako putujes dosta. Nude sve mobilne mreze.

mobilni telefon - 2 varijante, mnogo mreza
Ako uzimas na ugovor, dobijas jeftiniji telefon i uglavnom nešto besplatnih poruka i razgovora, uglavnom i internet. Uglavnom jeftiniji pozivi
Pay-as-you-go, kupis svoj telefon i dopunjavas kad ti treba. Nema ugovora

TV - 3 varijante + internet
Kablovski (Virgin Media), zavisi od oblasti, dobar signal, ne zavisis od vremena, veliki izbor kanala. Dobijas (iznajmljujes) prijemnik (receiver) koji vracas kad zavrsis ugovor.
Sky, to su ti male crne antene koje vidjas nakacene na kuce, sve isto kao i kablovski, ako je bas jaka kisa ili sneg/led, signal može da bude los, sto uglavnom nije problem u ovoj zemlji.
Obična antena - nakacis na tv i to je sve. Obično se naziva freeview, čak ima i HD kanala. Kupis prijemnik i to je to. Kvalitet zavisi od postojece antene na kuci i da li je kraj u kome živis presao na digitalni signal

Virgin Media bi trebalo da nudi sve u paketu, BT radi isto s vremena na vreme, za ostale ne znam. Mi koristimo Sky za tv, BT za kucni, Orange za internet, Vodafone za mobilni.

Za šta da se odlucis, zavisi od tvojih potreba. Izbor je veliki i sigurno ćeš najjeftinije proćiako sve uzmes zasebno. Sad pitaj šta te tačno interesuje.
Ptica_trkacica
(beachbabe)
12. март 2011. у 02.54
Misko odusevio se me sa odgovorom! na netu ima toliko informacija da sam se izgubila. Ok, sad shvatam da ne mogu dobiti u paketu sve šta sam htjela od jedne firm (ili bi bilo tako skuplje jer uvijek dodaju nešto što ne treba). S time sam htjela izbjeci previse peripetija i previse racuna.

Pošto vidim da si zaista voljan :)))) sa mi pomognes, reci ću ti šta me konkretno zanima, pa se vjerovatno odlucim na ono sto ti predlozis.

Internet mi je potreban za svakodnevnu upotrebu, ne zanima me download, već brzina i sto povoljnija cijena.

Kucni telefon ne trebam, ali ako moram i ako je isplatnije zbog interneta, onda ok. Tu bi onda neku opciju samo da postoji linija recimo bez upotrebe, ili ako ima besplatne pozive vikendom.

Mobilni mi je već sve jasno i to ću sama, osim ako nemas predlog iz iskustva s kojim providerom da sklopim ugovor, to je isplatnije.

TV kanali. znam da moram kupiti TV licence. Ne gledam puno TV, ali voljela bih imati izbora, a opet da cijena bude povoljna. Da li uz TV licence dobijem neke kanale? Šta znaci freeview, vidim da to dodje uz neke TV (treba da kupim TV).

Sad kad znaš moje potrebe, šta mislis da li je bolje (ako je moguće ) da nešto od ovog uzmem u paketu ili sve posebno i s kim?

da kažem hvala, zaista nije dovoljno, jer već osjecam da si mi jako puno pomogao. Hvala još jednom !
Misk0
(IT)
12. март 2011. у 03.52
Nema problema, sto bi ovde rekli to je moje dobro delo za danas :-)

TV license je za TV, ne za kanale i na to gledaj kao na još jedan porez. To moras da platis u svakom slučaju.

Freeview su u sustini besplatni kanali ali i ime prijemnika. Ako imaš noviji TV, verovatno već imaš digitalni prijemnik pa nema potrebe da uzimas ista.

Ovde ukucaj adresu da vidis da li možeš da uhvatis signal
http://www.freeview.co.uk/availability/
Gledao sam za Sky, mislim da je ovo dosta dobra ponuda. Imaš gomilu kanala + telefon + sky+ (može da snima 2 programa istovremeno) + internet za oko £35 mesecno. Pogledaj ovde http://www.sky.com/quickbuy/build

Za internet, pogledaj http://www.broadbandspeedchecker.co.uk/ ukucaj svoj post code i pogledaj šta nude. Pazi samo da gledaš koliko kosta za celu godinu i da li je ukljucena linija.

Za mobilni, moja bolja polovina koristi Vodafone jer je prijem dobar u kuci i ima jeftine pozive za Srbiju. Ovo moras sama da nadjes jer ne znam šta ti je bitno. Ja već godinama imam mobilni od firme.

Ptica_trkacica
(beachbabe)
12. март 2011. у 09.23
Neizmjerno ti hvala :))) dobila sam odgovor koji mi je trebao razumljivim „jezikom”, sve ću da provjerim, ali uglavnom sve mi je jasno:)))
JV
15. март 2011. у 06.31
Jeftini pozivi za Srbiju su ako imaš Vodafone Passport koji ti za £16.67 + vat sto mu dodje oko £20, omogućava 200 minuta internacionalnih poziva free. Ako to nesvesno prekoracis, bacas se u trosak jer će te pola sata kostati oko £40.

Ja sam sad skoro uzela Pay-as-you-go sa aktiviranom Vodafone International Freebe opcijom pa me pozivi za Srbiju na fixne kostaju 5p po minuti a na mobilni 25p. Takođe, kad napravis top-up od £30 mesecno, sledećeg meseca od njih dobijes 240 minuta free telefonitanja, ima sita da se ispricas...:)

Kad zovem sa kucnog telefona koristim Telestunt koji funkcionise tako što prvo pozoves tzv. access number pa kad dobijes signal pozoves broj koji si htela. Na BT racunu ti se pokazuje samo kao poziv na 'access' broj.
Ptica_trkacica
(beachbabe)
16. март 2011. у 04.42
Hvala ti puno, zaista jako, jako korisne informacije koje je teško dobiti u moru prepunom informacija!
JV
20. март 2011. у 18.40
Nema na cemu...:)
abvilejn
21. март 2011. у 19.50
Draga ptice trkacice dobrodosla u Englesku! Iz tvog prethodnog posta vidim da si se doselila u Kingston Upon Hull (skraceno:Hull). Ja živim već skoro 9 godina u Hull-u. Pokusacu da ti opisem situaciju što se tiče interneta i telefona jer je Hull specifican po tom pitanju u odnosu na druge gradove u GB. Naime, 90% Hull-a je primorano da koristi telefonske linije a i Internet konekcije kompanije koja ima apsolutni monopol u ovom gradu - Kingston Communications. Ako si u ovih srećnih (kažem srećnih jer su im usluge skuplje nego drugih provajdera zbog monopola koji imaju u gradu) onda su saveti prethodnih clanova Serbian Cafe-a odlicni. Ako živis u centralnom Hull-u (kao npr. ja) ili u istocnim ili zapadnom kraju grada onda imaš samo jedan izbor - Karoo broadband i Kingston Communication telefonsku liniju. I oni rade neke pakete, ali u principu ustedis samo £2-3.00 na nekih £30.00 mesecno za broadband i telefonsku liniju. Ako živis izvan Hull-a u nekom od prigradskih naselja, onda imaš veliku verovatnocu da možeš da koristih i druge provajdere koji imaju mnogo bolje cene jer je velika konkurencija na trzistu.
Što se tiče kablovskog interneta, to takođe nije moguće u Hull-u. Virgin Media radi nešto po tom pitanju, ali 100% znam da nisu na sirem trzistu ovde u Hull-u.
Televizija: da se ne bi vezala za godisnji ugovor sa nekim od kablovskih kompanija ja bih ti predlozila da pogledas prve selekciju programa na „freeview”, pa ako ti programi ne odgovaraju uvek možeš potpisati ugovor (minimum godinu dana) sa SKY kablovskom televizijom. Iz meni nepoznatog razloga, Virgin Media nije dostupna u HUll-u (iako ima Hull kao opcija na websitu).
Ovo ti je link na kojem možeš da vidis sve sto te zanima što se tiče telefona i interneta.

http://www.karoo.co.uk/products/default.aspx

Što se tiče mobilnog interneta, tu imamo izbor kao i svi ostali u GB, ali sa moje tacke gledista brzina mobilnog broadband-a nije bas zadovoljavajuca.

Ako imaš još neko pitanje u vezi interneta i telefonskih linija slobodno pitaj.
Ptica_trkacica
(beachbabe)
22. март 2011. у 15.43
pa ne mogu vjerovati da nadjoh nekog bas u Hull-u!
jako mi je drago, a pogotov kad čujem da si tu 9 godina-znaci nije ti loše :)
ako želiš javi se na vesnajd kod hotmail dot com
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.