Дискусије : Швајцарска

 Коментар
Medicinskasestra
medicinskasestra
02. септембар 2012. у 17.20
Od skoro sam vlasnik eu (madjarskog) pasosa. Govorim solidno italijanski jezik. Da li bi postojala ikakva sansa da odavde iz Srbije pokusam pronaći u italijanskom kantonu posao u struci slanjem cv na adrese bolnica i casa di cura? Olaksava li mi eu pasos šta u vezi toga?
Hvala unapred.
spectator45
(you can`t touch this)
03. септембар 2012. у 06.56
Tukatukatukatukatuka
Ne shvata tragiku svoju ni nashu
Ogromnu, strashnu
Treba joj poslati „paklicu” tabletica
Uzeti pasos od ciganchina,,,grhhh
Čujem , na jugu uzimaju shipt.papire
Zarad pemzije od 45.-eura, ojha
:((
Bora_Boric
(turista)
03. септембар 2012. у 11.03
U svakom slučaju pokusaj. Sa EU-pasosem imaš sanse. Pokusaj i u starackim domovima.
Lista bolnica u Tessin-http://www.doktor.ch/spitaeler/spitaeler_k_ti.htmlu:

Lista starackih domova u Tessin-u: http://www.hotfrog.ch/Produkte/Pflegeheime/Tessin:
medicinskasestra
03. септембар 2012. у 15.03
Pošto ja i dvoje dece imamo eu pasos a suprug ima samo srpski, da li bi na osnovu mog eventualnog posla i suprug dobio porodicne papire tamo ili kako to već ide u Svajcarskoj? Pošto bismo se odvazili za dolazak samo u slučaju da možemo svi kompletno. Naravno, onda bi i suprug pokusavao naći posao.
_bezGranica
05. септембар 2012. у 08.39

Ima li u Beogradu svicarska ambasada?
medicinskasestra
07. септембар 2012. у 10.17
Ambasada mi može reci samo odredjene stvari. Zanima me kako to funkcionise u praksi. Tj. da li je sa pasosem EU iz Srbije moguće pronaći medicinski posao u Ticinu putem oglasa,otici sa porodicom, obezbediti papire za muza i tako dalje... Da li je to uopste moguća misija? Racunam da sa EU pasosem postoji određena mogućnost ali možda gresim.
_bezGranica
07. септембар 2012. у 17.31
Pa u ambasadi ti mogu dati tocnu informaciju kakva su ti prava kao osobe sa madjarskim državljanstvom.

Informacije radi, državljani Europske unije se u praksi dijele na tri klase, s tim da su Madjari druga klasa, a Bugari i Rumunji treca klasa.

Madjari i ostali pripadnici druge klase su sve do ove godine morali ponositi zahtjev za izdavanje radnih dozvola (bas kao i oni koji nisu državljani EU, npr. državljani Srbije) da bi mogli ostvariti pravo na rad u EU zemljama prve klase (uz svega par izuzetaka).

Za EU državljane druge klase, Svicarska je imala godisnju kvotu od 2 000 boravisnih dozvola.
Pouzdanu informaciju o tome da li je u međuvremenu doslo do povisenja ili snizenja godisnjih kvota možeš dobiti u njihovoj ambasadi.

_bezGranica
07. септембар 2012. у 17.37
Koliko visim, izbor poslova u medicinskoj struci koji bi u Svicarskoj mogla raditi sa srednjom medicinskom skolom je vrlo ogranicen.

medicinskasestra
07. септембар 2012. у 18.20
Znaci , nisu neke velike sanse da bih uspela pronaći posao i dobiti papire.
spectator45
(you can`t touch this)
07. септембар 2012. у 18.49
Rezimirajmo, obrishi se sas pasosh ,pa ga v dunavo
Baci, sramoto
administracija
(administracija)
08. септембар 2012. у 17.11
Ja živim u Ticinu i reci ću ti iskreno jer sam već upoznat. To o cemu razmišljas je prakticno „nemoguća misijsa” pa ti na osnovu toga mogu dati savet da ne gubis vreme i prolazis kroz „torture i ponizenja” kroz koja ćeš inače proći Sa srednjom skolom kao medicinska sestra i diplomom koju ti ovde niko neće prihvatiti ne možeš naći posao. Možeš potraziti možda samo brigu o starom licu ali i to sve manje traže a ako i traže moras proćispecijalnu skolu i obuku. Sa tvojim skromnim znanjem italijanskog je to veoma teško da ne kažem prakticno nemoguće.

Moja supruga je medicinska sestra (njihova)sa svim svojim silnim diplomama i kuresevima pa ipak trazi posao u struci preko 5 godina.

Što se tiče supruga i dece to je posebna prica. I da nadjes posao moras obezbediti idealne uslove da bi njih dovela sto je opet prakticno neizvodljivo za jednu osobu koja radi. Da podjemo od toga samo da moras obezbediti cetvorosoban ili petosoban stan sto je ovde astronomska cifra. U Ticinu nisu velike plate i time se ne treba zanositi previse.

Možda bi ti bilo najbolje rešenje da preko oglasa nadjes neku porodicu kao kucna pomoćnica ili cuvanju dece i sama se uveris kakve su ti sanse, jer kada si tu sve brzo saznaš i shvatis kako to funkcionise.
medicinskasestra
08. септембар 2012. у 18.57
Hvala puno na savetu. Ne bih onda ni pokusavala doći po svaku cenu ako je tako kao sto kažeš a verujem da jeste. Radije bismo ponovo pokusali otici u italiju, iako su tamo dosta manje plate. Prednost italije je to što tamo već imam nostrifikovanu diplomu srednje skole, imam eu pasos koji tamo izgleda dosta vise vredi nego u Svajcarskoj itd...
eperson72
(lekar)
10. септембар 2012. у 05.23
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.