Дискусије : Скандинавија

 Коментар
Vozacka dozvola
SerboSveagardet
(preduzetnik)
05. фебруар 2012. у 21.31
Evo ovako za početak; nisam potpuno siguran da li sam izabrao tačno mesto za postavljanje ove teme ali ako neko ima predlog gde treba nek kaže jer se neću ljutiti:)

Moj otac, (stariji covek) ima svedsku vozacku dozvolu i živi u Svedskoj već 47 godina. Poseduje svedsku zovacku dozvolu. Kao penzioner odlazi za Srbiju svake godine i tamo ostaje po 5-6 meseci. U Srbiji je kupio auto i zbog relativno novih pravila morao je da uzme u Srbiji vozacku dozvolu jer pravila kažu da se nesme voziti duže vreme auto sa nasom registracijom ds stranom vozackom dozvolom. Pravila u Srbiji takođe (a verovatno u u drugim državama pretpostavljam) kažu da se nesme posedovati dve vozacke dozvole istovremeno. Zbog tih razloga moj otac je u MUP:u mesta gde ima kucu morao da DEPONUJE svoju svedsku vozacku dozvolu i da je zameni za nasu. Kad se vraca za Svedsku ode opet u MUP i tamo zamenu nasu vozacku za svedsku.

Ali šta se desilo jesenas; kad je ostavio svoju svedsku vozacku dozvolu u MUP:u oni su je poslasi svedskim vlastima koji su mu onda nju ponistili jer su smatrali da već poseduje jednu vozacku dozvolou. Kad se otac vratio morao je da posalji sve nove dokumente i slike za svedsku vozacku dozvolu jer su naše u toj državi nevazece (važe samo na kraci rok pod posebnim okolnostima itd da ne skrecem dalje od glavne teme).

Želim da čujem da li vi imate slična iskustva i šta predlazete mom ocu da učini da nebi vise imao problema sa ovim birokratijama i maltretiranjima?

Ko je ovde po vasem mišljenje kriv za ovo što se desilo i imali nekakvog razumnog i dugotrajnog rešenja koja bi svima odgovarala?

Hvala unapred na konstruktivnim i ozbiljnim predlozima i sugestijama;

Pozdrav

GJ
SerboSveagardet
(preduzetnik)
05. фебруар 2012. у 21.38
Edit predhodnog teksta/

Evo ovako za početak; nisam potpuno siguran da li sam izabrao tačno mesto za postavljanje ove teme ali ako neko ima predlog gde treba nek kaže jer se neću ljutiti:)

Moj otac, (stariji covek) ima svedsku vozacku dozvolu i živi u Svedskoj već 47 godina. Poseduje svedsku vozacku dozvolu. Kao penzioner odlazi za Srbiju svake godine i tamo ostaje po 5-6 meseci. U Srbiji je kupio auto i zbog relativno novih pravila morao je da uzme u Srbiji vozacku dozvolu jer pravila kažu da se nesme voziti duže vreme auto sa nasom registracijom sa stranom vozackom dozvolom. Pravila u Srbiji takođe (a verovatno i u drugim državama pretpostavljam) kažu da se nesme posedovati dve vozacke dozvole istovremeno.

Zbog tih razloga moj otac je u MUP:u mesta gde ima kucu morao da DEPONUJE svoju svedsku vozacku dozvolu i da je zameni za nasu. Kad se vraca za Svedsku ode opet u MUP i tamo zameni nasu vozacku za svedsku.

Ali šta se desilo jesenas; kad je ostavio svoju svedsku vozacku dozvolu u MUP:u oni su je poslasi svedskim vlastima koji su mu onda nju ponistili jer su smatrali da već poseduje jednu vozacku dozvolu (nasu). Kad se otac vratio morao je da posalje sve nove dokumente i slike za svedsku vozacku dozvolu jer je nasa u toj državi nevazeca (važi samo na kraci rok pod posebnim okolnostima itd da ne skrecem dalje od glavne teme).

Želim da čujem da li vi imate slična iskustva i šta predlazete mom ocu da učini da nebi vise imao problema sa ovim birokratijama i maltretiranjima?

Ko je ovde po vasem mišljenje kriv za ovo što se desilo i imali nekakvog razumnog i dugotrajnog rešenja koja bi svima odgovarala?

Hvala unapred na konstruktivnim i ozbiljnim predlozima i sugestijama;

Pozdrav

i izvinjavam se na greškama u pisanju (ovde sam rođen i svedski jezik mi je prvi)
Ugljesomir
07. фебруар 2012. у 06.17
Лично не видим проблем. Твој отац сада има српску возачку? Њу је добио тако што је предао шведску у МУП? И они из Србије су се правили паметни па послали његову Шведску? И ту је она поништена али је он онда извадио нову? Значи сада има и шведску и српску? Па гдје је онда проблем? У шведској се возачка може лако извадити. Изгубиш, наручиш од Завода за транспорт један папирић, на њему се потпишеш и на њега залијепиш фотографију и то је то. А пошто сада има српску возачку онда му више ту шведску неће ни тражити.

Чија је грешка, па грешка у бирократији неприлагођеној стварности. Све ми се чини да је та српска бирократија у питању. Измисле/препишу масу правила која немају никакву сврху и онда их као поштују. А оно што је битно се не поштује јер је неком исплативије тако.
SerboSveagardet
(preduzetnik)
07. фебруар 2012. у 13.32
Svedske vlasti traže sada ponistenje naše vozacke dozvole da bi imao pravo da izvadis novu svedsku vozacku...

U tome je problem...

U Srbiji kosta sa lekarskim pregledima i ostalim taksama oko 30 hiljada dinara da se uzme nova vozacka dozvola a u Svedskoj to isto kosta oko 600 SEK ( 6000 RSD).

Steta bacati oko 40 hiljada dinara godisnje na ovakve birokratse gluposti. A penzioneri poput mog oca taj novac mogu da koriste na nešto pametnije. Da ne pricamo koliko vremena treba da još prođe bez prava na voznju dok se ne saceka ta vozacka dozvola...znaci gubi se mnogo vremena ne samo novca.
Ugljesomir
07. фебруар 2012. у 15.20
Значи и Швеђани поништавају. То ми не звучи баш шведски. А шта буде ако кажеш да си изгубио возачку из Србије? Није ми јасно што траже у поништавање ако у принципу и непризнају Српску дозволу (онима који су настањени или држављани Шведске.

У сваком случају пуно среће, јер ми ово изгледа као тешка једначина за ријешити.
SerboSveagardet
(preduzetnik)
07. фебруар 2012. у 16.51

Pozvao sam Transportstyrelsen itd. Oni su me saslusali i objasnili da im nije jasno ZASTO im je MUP u Srbiji poslao vozacku dozvolu kad nisu morali. Potpuno im je jasno u kakvim problemima je sad moj otac ali oni smatraju da ne mogu ništa da učine jer su već izdali nalog da se vozacka dozvola mog oca (znaci svedska dozvola ponisti). On je od njih tražio i dobio svoju vozacku dozvolu ali par meseci kasnije je stiglo pismo de sledi izvestaj o tome da će mu vozacka biti ponistena tj nevazeca zbog toga sto već poseduje „nasu” vozacku.

Transportstyrelsen je već obavesten o tome da moj otac poseduje nasu vozacku pa ne moze sad da kaže de je „izgubio”.
Braca
([Brejka])
09. фебруар 2012. у 16.52
Kao da je skupo poloziti vozacki ispit u Srbiji?

Problem rešen bez ikakvih problema, natezanja i nerviranja...

Nema na cemu
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.