Дискусије : Скандинавија

 Коментар
Hmm, jel neko čuo za ovo?
Revelations
(Freethinker)
10. новембар 2011. у 01.42
http://www1.serbiancafe.com/lat/vesti/14/93708/devojcica-iz-beograda-zlostavljana-u-svedskoj.html

Prvi put čujem, a dnevno pratim online vesti.
U svakom slučaju, koji bolesnici, nadam se da neće uskoro izaci iz zatvora, a devojcica bi trebala da ostane i nadje neku dobru familiju.
sasha91
10. новембар 2011. у 02.56
Ugljesomir
10. новембар 2011. у 04.06
А како би и могао чути ако је ово нова вијест, па макар и читао вијести сваки дан? Ако је вијест од јуче, како би могао чути прекјуче?

На жалост за дјевојчицу нема пуно наде. То што је доживјела оставља дубоке трауме, надам се да ће успјети да нађе начин како то да поднесе. Њој слиједи изгон из Шведске и живот у неком ромском дивљем насељу у Београду. Можда баш близу оца који је у свом очају и од тешког живота уништеном осјећају за било какво разумијевање и морал продао овима у Гетеборгу. У таквој околини је чека само патња, преживљавање и лагана морална и физичка смрт ако се не деси чудо. Ако буде имала среће добиће контејнер у неком предграђу гдје живи српска сиротиња. Зато, надајмо се чуду.

Ово је очигледно догађај из најсиромашнијих и највише морално-уништених ромских миљеа. Мада како се Србија уништава и морално и економски све смо ближи дану када ће се овакве ствари почети све чешће догађати и у ширим друштвеним круговима гдје изопштеност из друштва и сиромашто владају. А таквих је све више и више. Људи сатјерани у морални и економски ћошак чине незамисливе ствари.

На жалост ово је и дио „развојне” политике која се води и од нашег новца. Док разне СИДЕ (Шведска агенција за развој) и подорганизације финансирају разне прoјекте „демократизовања”, „развоја”, „едукације”, „инклузије”, „помоћи мањинама”... на начин да пројекти онемогућавају било какав развој било кога ово ће бити све учесталије и распрострањеније.

Циник би рекао да они помажу развој оне мале клике која спроводи ове пројекте у стварност, али тада треба напоменути да и њима уништава осјећај за морал и будућност њихових потомака. Значи ни такви се не развијају, ако морални суноврат није развој у постмодерном свијету у ком живимо.

И тако док „моралне громаде” причају о „развоју”, „помоћи” сиромашнима и сличне бајке људски и економски и морални ресурси иду у неповрат. То су они који из финих станова „алтернативних” дијелова Штокхолма, Београда,... гдје се стан не може добити или без добрих веза или без добрих пара причају како је маса назадна и нетолерантна. А они, који поткопавају темеље и будућност друштва су много фини и тапшу једни друге по рамену. И сутра ће им бити нејасно зашто млади гангстери отимају њиховој дјеци телефоне и јакне. Гангстери чију будућност ови „фини људи” отимају.

Колико би се ових дјевојчица могло спасити новцем који се улаже у „развој и помоћ” када би циљ заиста био развој и помоћ?
Liticovjesac
10. новембар 2011. у 05.30
Gde je izlaz tom moralnom sunovratu?
Simba
10. новембар 2011. у 06.10
I svedi koja su to samo g...na,biti će opet da je Srbin iz Srbije a može biti bilo ko sto i mislim,sigurno neko od Roma ili možda čak i siptari ali neće to njihov sugavi medij da objavi jer da je pravi Srbin to uradio oni bi već to na neki način dali u javnost i na znanje samo da nas sto vise još ocrne!

p.s.jadno djete pa ko god da je!!!
vwolf
(ing)
15. новембар 2011. у 06.02
šta mrsti koji k. ..?
cigancica u 13 nije dete.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.