Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Rice cooker?
visnja7715. mart 2013. u 17.41
Da li neko koristi rice cooker za još neka jela sem za pirinac? Da li je pirinac zaista lepsi iz rice cookera nego obično skuvani?
Sve sto sam pogledala na internetu nije mi dalo jasnu sliku-pirinac mi izgleda vlazan, kao dinstani, a ne suvkast, kao onaj portugalski ili indijski. Da li imati još nekih ideja šta se može praviti u rice cooker-u, povrce, meso itd? Hvala!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. mart 2013. u 17.47
pa ako umesh da skuvash pirinach, onda nema razlike. ako si standardna srbijanska keva (koja od pirincha pravi kashu :) :) ), onda je to prava alatljika. kad sam bio u aziji, vechina tamo je koristila to. dodushe mislim da je ona baba u kafani gde sam uglavnom klopao kuvala na pari u onom situ od bambusa, al ne uzmimo me za rech.
b.t.w. bash sam evo danas skuvao si za ruchak pshenicu u rice-cookeru. (tu i tamo obarim razh).
visnja77
15. mart 2013. u 23.06
Pa ja bas neću kasu, htela bih odvojena zrna i još nešto uz to, gledala sam multicooker, mnogo ga reklamiraju, a ja ništa ne vidim da je razlicit ot ricecookera, samo sto je duplo skuplji!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
16. mart 2013. u 04.47
pa pazi, chim je neshto multi-svashta - uglavnom begaj od toga, neshto tu uglavnom ne valja. n.pr. ja volim da seckam po kujni kojeshta sa nozhekanjom od minimum 20cm. s druge strane, mali nozh guliver je praktichniji da recimo ocistish luk - onaj „nos” da mu izdubish, ako covek ne voli da baca klopu, a ni ne klopa mu se bash sad koren od luka. a tu je sechivo recimo 6cm. znachi da bi multi-uber-kuhinjski nozh bio velichine 13cm. -you guess -s tim nozhem nechesh isechi lepu shniclicu nikad, ima da otegnesh papke dok neshto „nakockash” i t.d. i imash povechane shanse da se secnesh ako si nespretan, a u situacijama gde bi inache koristio mali guliver-nozh.
za kuvanje se brate koriste sherpice, tiganji i t.d. a pod to se turi neki sporet (ili oko toga, ako je rerna u pitanju) :)
slavica_t
16. mart 2013. u 09.26
ja sam koristila rice cooker i on skuva lep rastresit pirinac, i nije kao kasa sto kaže Sasha :) a ne upotrebljavam ga vise jer mi nekako lakse serpicu da upotrebim za solju ili dve kuvanog pirinca.

ovaj metod koji ću napisati je najlaksi i daje isti rezultat kao i rice cooker: potrebna je serpica od oko litar do litar i po zapremine sa dobrim poklopcem, 1 solja (cup) belog pirinca i jedna i po solja vode. Kuvati na malo vise od pola jakoj vatri sa nakrivljenim poklopcem sve dok pirinac ne upije svu vodu i dok se ne pojave mali krateri po pirincu, obično oko 12-15 min, čim voda nestane, poklopiti dobro sa poklopcem (upotrebi kuhinjsku krpu ispod poklopca ako poklopac nije dobar) i skloniti sa vatre i ne otvarati vise ni slučajno sledećih 15-30 minuta.
posle tog vremena imaces lep rastresit pirinac koji se ne lepi i koji je lepo skuvan, odnosno koji je lepo ravnomerno nabubreo:)

za brown pirinac treba oko 2 solje vode i malo duže kuvanje oko 25 min, dok za mali okrugli beli pirinac može i malo manje od solje i po.

ja obično stavim u vodu oko 1/5 kasicice turmerika ili malo safrana i ofarbam pirinac da bude zuckast ili narandzast i isto toliko suvih zacina i naprstak soli da ima lep ukus, zavisno šta dalje radim sa njim.

)

visnja77
16. mart 2013. u 11.39
Hvala vam puno! Ja sam ustvari, mislila da se uz pirinac može još nešto skuvati na pari, povrce, snicle itd. Za meso sigurno treba puno vremena?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
16. mart 2013. u 13.40
ma meso u sherpu/tiganj :)
ja sam u ovom mom kuvao pshenicu, razh, i t.d. - u principu mislim da mozhe bilo koju zhitaricu. u pshenicu sam stavio neshto malo vishe vode nego u pirinach. ponekad turim pshenicu dan/dva ranije u jako slanu vodu da nabubri, chisto da bi bila slana i „iznutra”. ali to sam samo ja... malishan koga bi se svaka prosechna srpska keva odrekla kao antihrista koji „ko zna shta on sprema i jede”
mornar7
(mornar)
16. mart 2013. u 14.39
u nekim zemljama ima i preko 40 vrsta rize. I svaka se razlicito priprema. Rice cooker je za uglavnom duguljasta zrna koja otpustaju malo brasna. Riza je MNOGO bolja, ako volis takvu rizu. Ne možeš dodati meso (masnoca) ali možeš verovatno praviti jela tipa sporo kuvanje. U azijskim kucama u kojima sam živeo rice cooker je bio svaki dan pun rize, i jede se za dorucak, rucak, veceru prakticki mesto hleba.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
16. mart 2013. u 17.11
ja u ovom mom opušteno cepam sticky-rice (nekoliko), i uvek se skuva o.k. - u principu kvaka je da se skonta koliko koji pirinač odstupa u smislu količine vode - mada je to uglavnom sve tu negde.
tweety_m
(?)
17. mart 2013. u 23.46
Ja kuvam pirinac u rice cooker-u i to sticky sto Sasha rece.Moj muž samo taj pirinac jede.Klinci ne jedu od kad su imali alergo tretmane laserske i jednom nedeljno su zadnjih 6 mjeseci 24 sata mogli da jedu samo kuvan pirinac.Kad smo zavrsili sa tretmanom prestala sam da im dajem pirinac jer je i meni na nos izlazio gledajuci ih kako ga jedu.Meni je jedina prednost rice cookera sto nemam iznenadjenja,ubacim pirinac,ubacim vodu ukljucim i to je to.Niti obilazim niti nadgledam.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. mart 2013. u 05.33
pa u odnosu na kako keve standardno (ne)prave pirinac, to je velika prednost. dobro ajde, da ne gresim dushu, sigurno ima i raje koja voli kashu od pirincha :), al' ja neshto nisam u toj grupi.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…