Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Bareno a ukusno?
iksic24. februar 2013. u 09.18
Dragi moji, hitno mi trebaju saveti oko barene hrane, barenog povrca i mesa... moram da menjam ishranu zbog zdravstvenog stanja i skidanja kilograma koji prete da me ozbiljno ugroze pa po savetu lekara prelazim na zdraviju ishranu. Znaci bez pohovanog i przenog u dubokom ulju, sa minimalnim unosom testenina...
Nikad nisam volela barenu hranu jer mi je bljutava i neukusna. Dajte bilo kakve predloge kako da promenim ukus i cime da zacinim hranu a da ne bude preslana zbog visokog pritiska. Može i neki recept ako ko ima.
hvalaaaaa
MajstorZika
24. februar 2013. u 11.38
Pokusaj da se držiš tri osnovna pravila kod ovakvog nacina pripreme hrane:
- Barenje povrca ne treba da bude „kuvanje da mu dusu izvadis” već samo da povrce (ne bas svo!) malo omeksa
- Pvrce koje si odvojila od tecnosti odmah properi hladnom vodom kako bi zaustavila proces kuvanja u njemu.
- Dosta minerala iz povrca ostaje u vodi u kojoj si povrce barila. Smisli nacine kako da je i za šta da je koristis.

Dobri prelivi za bareno povrce mu uvek daju novi ukus i na njima radi malo vise.
Kuvana testenina je dijetalana hrana ali prelivi preko nje znaju da je pretvore u jako, jako kaloricna jela!

jedna_izmedju
24. februar 2013. u 14.53
Može I kuvano na pari, povrće bude jako ukusno. Meni je često mrsko da se bakćem sa onim rešetom odozgo, pa uzmem običnu šerpu, napunio povrćem, a vode samo dva prsta odozdo. Dole stavom najtvrđe dijelove. Tako se samo dio kuva u vodi, a ostalo na pari. Dobra je cijela cvekla da se tako skuva. Kod brokolija stabljiku izrežeš i staviš na dno, a cvjetiće gore. Slično uradiš i sa asparagusom. Možeš kuvati i karfiol, boraniju, krompir u ljusci, mrkvu, repu itd. Meso ne moraš bariti, peci ga u rerni na suho na foliji. Možeš ga držati u marinadi prije toga.
Od začina probaj nutritivni ili pivski kvasac, mješavine tipa kari ili svježu zelen. Možeš napraviti preliv sa nemasnim jogurtom i začinima po želji.
Sa srećom i da ti bude bolje!
A kako je mala djevojčica?
jedna_izmedju
24. februar 2013. u 15.02
Ako kuvaš krompir ili cveklu, provjeravaj povremeno da voda ne ispari. Ako dodaješ još vode, dodaj vrelu.
Siđi malo niže na moju temu o kupusu, možda nešto nađeš.
jedna_izmedju
24. februar 2013. u 15.14
Kako da zaboravim, hrskavo bareno na pari povrće je predivno sa limunovim sokom i svježe mljevenim biberom.
Liketa007
(photo)
24. februar 2013. u 16.31
Da li moras da jedes iskljucivo bareno? Ako ne, možeš i da ga grilujes pa prelijes maslinovim uljem i pospes svezim zacinima. Ribu možeš da peces u rerni u foliji sa zacinima.Evo ja ti dajem savete a i ja bih trebala da se pozabavim svojim kologramima.
Uz promenu ishrane je takođe jako važno da se bavis fizickom aktivnoscu
tweety_m
(?)
24. februar 2013. u 18.43
Ako možeš da jedes corbice/supe,meni je bareno povrce najbolje kad se kuva samo 10 tak minuta maximalno i onda svo povrce izblenda,bude bas onako gusta corbica.Brokoli recimo ubacim u vrelu vodu i kuvam 1 minut max,sto kaže majstor Zika prelijem hladnom vodom,posolim,pobiberim,ako ti je dozvoljeno vrlo malo otopljenog putera ili kajmaka (sad već nije dijetalno).Isto povrce spremam peceno,izrezem sve na stapove posolim,pospem sa malo maslinovog ulja,ubacim u vrelu rernu,to mu dodje kao peceni sataras.Možeš i upakovati u foliju,posolis koju kap maslinovog ulja i ispeces,uz to možeš ubaciti parce piletine ili ribe.
Svo ovo brzo bareno povrce (karfiol,brokoli) možeš da prelijes tzaziki sosom ili da umaces u sos (sos koriguj dozvoljenim namirnicama).
tweety_m
(?)
24. februar 2013. u 18.52
Ja sam već pisala ovdje kako sam uspjela da skinem kilograme,tek sad vidim da si i to spominjala.Definitivno su corbice spas,skuvas meso sjeckano na kockice kad je gotovo dodas povrce koje kuvas par minuta,povrce ocijedim izblendam vratim u vodu u kojoj se kuvalo meso i to daje gustinu da ne ubacujes zaprsku koju ne smijes.Jela sam samo grilovano meso i bareno,ništa przeno ni pohovano,dinstano na maslinovom ulju.Nemoj jesti krompir ,jedi sto vise zelenog povrca,izbaci tjestenine i pirinac.Evo par recepata sto možeš da jedes
-punjene tikvice ali ne ubacujes pirinac nego izdinstas na luku mljeveno meso,sitno nasjeckas povrca i dodas (paprika,sargarepa,celer,paskanat i unutrica iz tikvice),zacinis solju,može i malo paradajz sosa,napunis tikvice i peces u rerni pod folijom
-kupus kuvani
-brokoli+riba
-ceasar salata
-povrcna svastara corba
-pecurke przene,punjene
-sataras (peceni)
Ako te šta još zanima pitaj.
zvezda
25. februar 2013. u 10.01
Sarmice od ribe zavijene u Wirsing ili Kupus listove.Jako ukusno a zdravo.Pozz
Liketa007
(photo)
25. februar 2013. u 10.52
Sad sam se setila ovoga, meni je ovo ukusno i ponekad spremim da očistim organizam:
500 g svežeg kupusa
2 šargarepe
1 celer
1 glavica crnog luka
1 koren peršuna
1 paškanat
seckani sveži paradajz ili čaša kuvanog
1 veza svežeg peršuna
biber
so

Skuva se u vodi kao čorbica i konzumira nekoliko puta dnevno.
jeka79
26. februar 2013. u 02.16
Jedno od omiljenih jela
Na kockice iseckam krompir, sargarepu, celer, crni luk i zacinim suvim zacinima.
ribu ili belo meso, na male kockice i takođe zacinim po zelji.
sve to dobro izmesam i stavim u kesu za pecenje, u rernu na 200C, i to je to.
Može neka kap ulja i ne mora.
Na isti način mozete i vece komade mesa i povrca, samo se duže pece
frauGabriela
26. februar 2013. u 04.31
Stvarno ima dobrih saveta,iskoristici ih i ja.
Pecena riba i bareno povrce, još bolje na pari.
Ako je riba u komadu marinirati je u limunovom soku i belom luku 15 minuta najmanje.Na pola kg ribe sok od pola limuna,kasiku maslinovog ulja i istucan veci cen belog luka.Zatim je peci 15-20 minuta na 225 stepeni.
Povrce se skuva na pari a može da bude karfiol,brokoli,zelena boranija,blitva,kelj,...Zacini se sa malo belog luka i malo maslinovog ulja.Uz to zelena salata ili mesana poput srpske.
Ako smes krompir onda skuvati oljusten nasecen krompir,procediti i zaciniti iseckanim persunom i maslinovim uljem poklopiti i protresti serpu.
Pecene sipe ili lignje ili komadi ribe
Na dno posude u kojoj će se peci se stave tanki kolutovi sargarepe i crnog luka,preko toga krompir isecen na kriske i lignje ili sipe,ako se one koriste.Istucati u avanu ili iseci u blenderu persunov list i beli luk maslinovo ulje(1 kasika po osobi),razrediti belim vinom pa preliti ribu i povrce.Prekriti folijom i peci pola sata na 200 stepeni.Potom otkriti(ako se peku komadi ribe oni se tada dodaju i preliju sokom od pecenja) dodati kolutove paradajza i otkriveno peci još 15 minuta.Neka sveza salata(zelena sa sokom od limuna?).
Corbice od mesanog povrca zacinjene mirodjijom,liscem celera,može se dodati komad piletine ali bez koze.
Od graska
Crni luk ili bolje praziluk
1/2 solje graska
1 sargarepa
1 manji krompir
celer
mirodjija
Od karfiola
crni luk ili praziluk
karfiol
sargarepa
može se dodati grasak ili malo boranije
celer
mirodjija
malo iseckane crvene paprike
Ja obično sve to dinstam ali ako je problem masnoca onda može da se dinsta „na vodi” ili jednostavno sve zajedno stavi u lonac i kuva.I ne treba da budu retke.
I ako možeš pokusaj da ti dorucak bude sveze voce.U toku pre podneva samo voce kad god si gladna.Mogu da budu sokovi,vocne salate ili komadi voca.Od svih tih vitamina,enzima i minerala je dvostruka korist,prva je ocita,zar ne,a druga je da u toku dana nema napada gladi zbog nečega sto telu nedostaje.











Majda
26. februar 2013. u 07.34
Ja sam mislila da brokoli mogu da jedem samo zamaskiranog sa necim „konkretnim” i onda sam otkrila kuvanje na pari. Brokoli, karfiol, ma šta god hoćeš, skuvano na pari je mnogo ukusno, ja mogu da jedem čak bez soli. Moras samo da pazis da povrce ne prekuvas, nego da bude još uvek onako polutvrdo. Posle sam jednom probala isti taj brokoli kuvan u vodi, fuj, razlika je bila bas drasticna.

Inače, za slabljenje je najbolje da strogo smanjih i ogranicis unos ugljenih hidrata. Osim hleba, belog brasna, testenina, pirinca i krompira, pazi na skrivene ugljene hidrate u vocu, pasuljima, orasastima plodovima. Neki ljudi su osetljivi na kazein i laktozu u mlecnim proizvodima, pa moraju i njih da izbace da bi oslabili.

Srećno i cuvaj zdravlje! I sto manje gledaj ovaj kuvar, nećeš tu naći ništa dijetalno:)
iksic
(birotehnicar)
26. februar 2013. u 15.53
Hvala svima na savetu, uglavnom mrzim bareno meso ali sad zbog pritiska i kilograma moram pod hitno na rigoroznu promenu ishrane, a fizicku aktivnost sam već pocela da praktikujem.
Nego nije mi jasno kako vi to povrce kuvate samo par minuta u vreloj vodi? Zar ne bude zivo? Ja imam onaj gorenje aparat za kuvanje na pari pa sad krompir kuvam u njemu čak i sargarepu i bude ok ukusnije nego u vodi, ona mu voda dusu uzme. Kako to marinirate ribu? Nikad nisam ništa pekla u foliji, kako to da uradim, nekako bih meso opet vise volela da pecem nego da barim sama pomisao na to mi je mrska. Povrce ok ali kako da barim meso!? Nije mi zabranjeno ništa osim puno soli, koju sam do sada jela mnogoooooo, ali sad je skroz izbegavam i dobro mi ide. Izbacila sam hleb skoro skroz i nije mi ni potreban nešto posebno. Pojedem neki taki laki kukuruzni dvopek kad me uhvati napad gladi ili zelja za hlebom. Ako može još neki recept bilo bi super inače supe i corbe obozavam, meni je bitno da je kasikom nešto, sto bi rekli nasi stari... Koje voce da izbegavam, koje je to mnogo bogato ugljenim hidratima, znam za bananu.
E još jednom hvala svima bas sam mislila da je svet barenog mnogo crn... hehehehe

Jedna između cerkica sad ima 14 meseci i prohodala je pre 15 dana pa je sad sva bitna. S`obzirom da je rođena sa 2150 i mesec dana ranije sad je super jer ima 11 kg i lepo je porasla. Ziva i zdrava Bogu dragom hvala, sad samo trcka za mnom po kuci i nešto brblja a ja od porodjaja gram jedan nisam izgubila, em sam jako depresivna zbog toga em imam jako puno problema sa pritiskom koji uzasno skace.
frauGabriela
27. februar 2013. u 02.56
Marinirana riba
riba od 1/2kg(dve od po 250gr)skusa,orada,lubina,...
sok od pola limuna
vezica persunovog lisca
veci cen belog luka
1-2 kasike maslinovog ulja
Izgnjeciti beli luk i pomesati sa limunovim sokom i uljem.Time premazati ribu spolja i iznutra i ostaviti 15-30 minuta.U unutrasnjost ribe staviti nasecen persunov list a može i svez ruzmarin ako volite(nekoliko listica,5-6).Zagrejati rernu na 225 stepeni.U posudu gde se pece riba se može staviti papir za pecenje,na njega ribu,Peci 15-20 minuta ili dok riba malo ne porumeni.
Za pecenje ribe,naravno,nije neophodan marinat ali ako se pravi bez soli onda je zgodno dodati zacine i tako obogatiti ukus.
Meni se svidja i salata od kuvanog mesa iz supe:
kuvano meso i povrce(sargarepa,koren persuna,koren celera)
crni luk ili praziluk
malo ulja
malo sirceta,ne balsamiko već neko neutralnije kao sto je jabukovo,od belog vina
može biber i persunov list
Mesa treba da bude vise ili jednako kao povrca.Sve se isece na kocke iste velicine i zacini.Druga je varijanta da se izdinstaju sampinjoni sa crnim lukom i belim vinom i dodaju u salatu i tada nije potrebno dodavati ulje.Ovo je slično salati koja se pravi sa dodatkom majoneza i senfa.

Majda
27. februar 2013. u 23.20
Pa cvrlica je sada već velika devojka, svaka cast!

Nije povrce zivo, nasmeja me, pa povrce može da se jede i potpuno presno. Nas narod uglavnom voli sve dobro da ukuva (tj. prekuva) dok ne izvadi dusu svakoj namirnici :) Povrce nekoliko minuta, samo 2-3 minuta, na pari, divota. Ja mogu da ga jedem bez soli i bez ikakve masnoce, bas se onda lepo oseti ukus povrca. Ovde se deca od malih nogu uce da jedu presno povrce, njima nije ništa da glodju stap celera ili glavicu brokolija.

Krompir bi isto trebala da izbacis, nema neke velike razlike između njega i brasna. Što se tiče voca, ono sadrzi vocni secer, fruktozu (koja je vrsta ugljenih hidrata), pa voce koje je sladje, ima u sebi vise fruktoze - čitaj ugljenih hidrata. Znaci, zaboravi na lubenice, sljive, kruske, dinje, grozdje, ananas... sve sto je slatko. Moras da pratis svoj organizam i da vidis od čega se gojis, odnosno ne slabis. Svi smo mi razliciti, nekome voce ništa ne smeta, a neko se od njega goji kao da jede secer kasikom.

Ribu i meso ne moras da baris (osim mesa za supu), možeš slobodno da ga peces u rerni ili dinstas. Iskreno, bareno meso i nije bog zna kako ukusno, može to covek jednom ili dva puta da pojede, a treci put će ga radije zavrljaciti u kantu.

I nikako ne smes da preskaces obroke, kod vecine ljudi to je ono sto dovodi do gojenja. Ja znam po sebi da ako ne jedem pre podne dovoljno često, negde oko 4 sata mogu slona da progutam u cugu, od gladi. Naravno da se onda covek obeznani i oplevi frizider:) I potrudi se da pijes dovoljno tecnosti, vode najbolje.
frauGabriela
28. februar 2013. u 03.03
Kalorije-100gr voca
lubenice-11
jabuke-48
banane-61
sljive-50
grozdje-70
jagode-37
ananas-32
...
Kalorije-100gr
hleb-250
jogurt-68-120
pastrmka-52
junetina-123-213
cokolada-530
secer-394
...

banjalucanka
28. februar 2013. u 03.22
Ono što je meni moja doktorica preporučila, a čega sam se pridržavala je da se voće jede samo do ručka, nikako uveče (šećer je šećer, pa i voćni) ili poslije jela, tad je bačeno „u vjetar”. Ja sam jela greip, on je odličan kod skidanja kilograma, ali sa njim budi oprezna-meni sada od njega skače pritisak. Kao grickalica neka ti posluži mrkva ili celer. Kad jedeš piletinu, obavezno skidaj kožicu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje i bijeli luk su dobitna kombinacija,probaj! Navika je naša druga priroda; liši se loših, prihvati dobre i osjećaćeš se bolje.Želim tebi i tvojoj princezi dobro zdravlje i puno sreće !
tweety_m
(?)
28. februar 2013. u 11.44
Od voca najbolje jagode,borovnice,maline,kupine i grejpfruit.Ostalo zaboravi prvih 15 dana.E da može i avokado.Sad ne znam koliko ti je ovo sve dostupno u Srbiji,ali najbolja fora ti je ogroman tanjir salate,onda mnogo supe i kad dodje do onog glavnog jela slabo šta možeš i pojesti.
Evo ti super recept za ribu u foliji

http://allrecipes.com/video/1325/baked-salmon-ii/detail.aspx?e11=baked%20salmon&e8=Quick%20Search&event10=1... ent8=1&prop24=SR_Showcase&e13=B%3aSearch%20Results-Grid%28test%29&e7=Video
slavica_t
28. februar 2013. u 18.31
Navika je naša druga priroda; liši se loših, prihvati dobre i osjećaćeš se bolje.

---------------------

tačno tako banjalucanka :).
ako polazimo od loše pretpostavke da je bareno neukusno onda je teško nauciti šta je dobro za zdravlje i ne pomazu nikakvi recepti jer opet tezimo onom sto mislimo da nas zadovoljava i da je ukusno.

Moj savet za OP je da napravi jednonedeljni jelovnik, unapred svake nedelje, sacinjen od hrane koja joj odgovoara i da se toga strogo pridržava bez ikakvih devijacija i dodavanja dok se organizam ne nauci i ne zavoli takvu hranu, i time ćeš smiriti svoje „gladovanje” za necim „dobrim i ukusnim” jer toga vise neće biti u dogledno vreme, a masnu, jaku i preslatku hranu ukljucijuci vocne sokove i alkohol planiraj samo za specijalne prilike, praznike ili izlaske :P i rešen problem :)

iksic
(birotehnicar)
01. mart 2013. u 09.08
Hvala svima na savetima i pozdravima, za početak sam ubacila dosta supica i corbica uglavnom junecih i telecih. Meso zaobilazim ali zato svo povrce jedem pogotovo iz supe. Hleb sam svela na minimum kao i so, koja mi u poslednje vreme jako smeta. Jedva cekam pravo proleće jer obozavam sveze povrce. Meso sam barila dva puta i stvarno mi se smucilo sad ga grilujem u tiganju ali bez masnoce ili pecem u rerni i to gledam da izbegavam svinjsko meso nekako mi piletina vise prija. Od sutra pocinjem i da radim pa ću osim teretane u koju sam pocela da idem imati još jednu aktivnost. Voce ne volim posebno pa umesto da jedem pomorandze strpam ih u sokovnik i vrlo rado popijem. Nadam se da će sve ovo dati neke rezultate najviše u pogledu pritiska jer mi te česte osilacije prave bas veliki problem, često imam vrtoglavice i uzasne glavobolje. Kad dobijem napad gladi nateram sebe da pijem vodu jer to uzasno malo i retko radim. Nekako mislim da mi najviše fali tecnosti.
još jednom hvala svima
puno vas pozdravljam
Pomoravka
(vesela i srecna zena)
01. mart 2013. u 10.28
Iksič, molim te, pročitaj moj najnoviji „recept” možda ćeti pomoći.
http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/4/9511/laneno-seme
Puno sreće u tvom poduhvatu.
tweety_m
(?)
01. mart 2013. u 10.47
Evo da se ja nadovezem na Pomoravkin komentar sa jednim dobrim receptom,moji klinci obozavaju ove krekere a i ja ih jedem,još su bolji kad koji dan odstoje pa krckaju,jeste da nema ukus kao pravi cips ali radi posao,ja ih istanjim kao cips prije pecenja i samo izlomim.

http://lowcarbdiets.about.com/od/snacks/r/flaxcrackers.htm
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…