Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Zeppter?
any4pistols27. novembar 2012. u 12.10
Drage kuharice!
Da li mi neko može reći da li je ikad pohovao meso u zeppter tavi(tiganju) i kako ispadne i da li se stavlja isto ulje ili ne?
To sudje imam godinama ali skoro nikad ne koristim osim lonca u kojem kuham sarmu i slično tome a tavu nikad nisam ni upotri...ila, a kamoli za pohano meso. Hvala za odgovor!
banjalucanka
27. novembar 2012. u 16.57
Zepter koristim preko 20 godina i u njemu kuvam i pečem sve. Naravno da možeš pohovati meso ali na klasičan način, znači uz dodatak masnoće koju inače koristiš. Potrebno je da zagriješ masnoću (ulje ili mast) na srednjoj temperaturi i pohaš meso kao i u običnoj tavi. Možeš koristiti termokontrol ili jednostavno opipaj dlanom poklopac-kad je zagrijan i masnoća je spremna za pohanje.Možeš grijati masnoću i bez poklopca, samo pripazi da ne pregriješ-napravi test: pusti sa kašike malo smjese za pohovanje i ako odmah krene da se prži, možeš početi sa pohovanjem. Ako ne paniraš meso, onda ti ne treba masnoća, jer meso ima svoju vlastitu-piletina i krmenadle budu perfektne-sočne i mekane. Tad koristiš tavu bez masnoće.Nadam se da sam malo pomogla. Ako imaš još nejasnoća, samo pitaj. Lijepi pozdrav!
any4pistols
27. novembar 2012. u 17.49
Banjalucanka,Hvala sto si se potrudila:)
Samo još nešto...a zar se neće u zeppter tavi nevezano za to malo masnoce(ulja) ta smjesa zaljepiti,znaš kako mislim? jer znam koliko je to sudje dobro i kažu zdravo ali bojim se da se nezaljepi kad stavim pohanu piletinu. Znam ja kako se koristi temperatura zepptera tako da mi nije to problem. Evo bas sam danas pohala to meso po receptu od Kopir i sve se kontala hoću zeppter tavu ili običnu,i naravno prevagne ova druga. De mi odgovori još samo na to pitanje molim te. Hvala ti i pozdrav:)
banjalucanka
28. novembar 2012. u 02.45
Ma nema našta :) Ja uživam kuvajući u Zepter suđu, jednako kao i prije 20 i kusur godina (od 1990. godine)kada sam ga kupila. Naspi masnoću kao u običnu tavu i sve radi kao i obično. Ako ti se slučajno desi da malo uhvati, kad se tava ohladi naspi vode da se otkiseli i to je to. Ja svoje perem u mašini za suđe i sija se kao prvog dana. Ako pereš ručno uz obični deterdžent dodaj malo sirćeta za salatu.I ja koristim ulje za klasično pohovanje, ali piletinu i krmenadle isključivo pečem bez masnoće, čak ni ne solim. Nema razloga da toliko oklijevaš, samo naprijed.Srećno i veliki pozdrav! :)
any4pistols
28. novembar 2012. u 06.55
:)) Ej Hvala ti za odgovor. Perem i ja u masini ali nisam znala za to sirce da se pomjesa sa deterdzentom,hajde bas super još nešto nauci:) Pozdrav!!!
Javim ti se ovdje kad budem eksperimentisala sa pohanim mesom u zeppter tavi a posebno sa piletinom pa da znaš kako je prošlo:))
banjalucanka
29. novembar 2012. u 02.29
Nadam se da nećeš imati problema, nema razloga. Pozdrav :)
any4pistols
29. novembar 2012. u 09.08
:)))
visnja77
05. decembar 2012. u 19.18
Koliko citala o tim Zepter serpama, nikako mi nije jasno... Te bez vode, te sa vodom... Stedi struju... Mene interesuje, na primer, da li ja mogu staviti veci komad mesa (rostbif), malo masnoce i vode, poklopiti i ostaviti 1 sat ili 2, a da ne moram stalno da stojim pored sporeta i podlivam vodu? Da ispadne lepo dinstani komad mesa u svom sosu? Moja baba je tako pravila meso u nekom debelom loncu, ali je ona stajala sve vreme pored mesa i podlivala vodu, ispadalo je strasno ukusno! Da li to može Zepter lonac ali bez stajanja pored serpe? Ako ne Zepter, koja druga serpa može da izvede to remek delo?
Hvala!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. decembar 2012. u 18.50
Višnja to što pitaš može bilo koja posuda, i nije kvaka u posudi, nego u vatri.
Onako vrlo pojednostavljeno: ako ti za kuvanje nije potrebna baš baš jaka vatra - onda podesi T na minimalnu moguću na kojoj ključa. - u principu retko ćeš se nešto zeznuti. (*naravno, podugo kuvaš)
banjalucanka
10. decembar 2012. u 12.39
Možeš da ispečeš veći komad mesa (u Zepter posudi odgovarajuće veličine). Masnoća ti nije potrebna, meso ima svoju masnoću.Zagrij suvu posudu na srednjem dovodu struje (ako šporet ima 6 podioka, onda na 3). Podigni poklopac i kapni iz kašičice malo vode-ako se raspe kao živa, posuda je spremna. Stavi meso i poklopi, ostavi 2-3 minuta da se zapeče i lagano ga okreni, smanji na 1 i uživaj. Meso se lagano dinsta u soku koji je pustilo. Vrijeme zavisi od veličine komada. Ja sam davno prestala gledati na sat. Otklopi, bocni nožem i vidi da li je gotovo. Od soka koji je pustilo možeš uz dodatak pavlake, gljiva, začina napraviti savršen umak. A ako želiš da je „reš” korica, na kraju pečenja podigni poklopac, istresi saft i malo pojačaj ringlu, pa zapeci sa svih strana. Za početak uzmi neki manji komad mesa, samo da „uđeš u štos”. Zaista je jednostavno. Lijepi pozdrav!
banjalucanka
10. decembar 2012. u 12.46
Višnja 77, nadam se da sam ti malo pomogla. Samo, da napomenem, ušteda vremena kod kuvanja u Zepter posuđu nije u tome da za 10 minuta ispečeš komad od 2 kg mesa, već u tome što ne „čučiš” kraj šporeta i za to vrijeme uradiš hrpu drugih stvari! Znači laganica, na minimalnom dovodu struje. Naravno, ti svoj šporet najbolje poznaješ, pa prilagodi kuvanje istom! Još jedan pozdrav!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. decembar 2012. u 12.49
pa da. al' za „laganica vatru” nije potrebna laganica posuda, nego laganica šporet. (figurativno, -a i bukvalno)
banjalucanka
10. decembar 2012. u 13.11
Sasha, ja sam napisala kako Zepter suđe funkcioniše uopšte, a koristim ga preko 20 godina na električnom šporetu koji ima isto toliko godina. Pojačavanjem ringle ne dobija se na brzini. Ne kod Zepter suđa.To je to.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. decembar 2012. u 16.57
da da, skontao sve. nego čisto mala upadica, tako da kažem. :)
(b.t.w. cepter sudovi definitivno jedni od kvalitetnijih na planeti)
visnja77
11. decembar 2012. u 16.38
Sasa i Banjalucanka, bas vam hvala! Sad mi je jasno da moram da kupim Zepter serpu! Htela bih da napravim isto meso kao sto je moja baba pravila, ali posto nemam prigodne sudove i ne mogu da stojim satima pored sporeta, izgleda da je to idealan način! Pekla sam ja meso i u kesi u sporetu, ali to nije to, a i meso je nekad verovatno bilo ukusnije...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. decembar 2012. u 06.49
ne znam gde si - ako ti je dostupnije - amc posudje je na istu foru (filip je valjda bio njihov komercijalista, pa skontao da je dobra fora, pa onda... plus... plus... = zepter international) :)
LeaDiKaprio
(shumska)
19. decembar 2012. u 04.38
Jel zna neko kako se može kupiti Zeppter posudje u Srbiji?

Ja bih narucila mojima da donesu posto sam čula da ih nema u Australiji.
banjalucanka
19. decembar 2012. u 16.19
Zepter posuđe se može kupiti isključivo preko prezentanata ili menadžera prodaje, tako da treba kontaktirati ili Zepter biro u gradu u kojem živi rodbina (ako postoji biro) ili centralu u Beogradu-sektor prodaje. Oni će dati punu informaciju o cijeni, načinu plaćanja i isporuci.Pozdrav
visnja77
24. decembar 2012. u 18.51
Nema u Kanadi ni Zepter ni AMC posudja... Ipak, videla sam oglas na jedna firma u Torontu, Vudbridz, prodaje pojedinacno Zepter serpe, jedna serpa=400$! Ja sam mislila prvo da se raspitam da li mi se zaista isplati kupovati tu serpu, da li zaista može da dinsta meso u komadu, pa da pocnem da skupljam pare... Inače, sto god kupim, posle se razocaram, a nema mesta da držim sve, pa sam dosta i bacala stvari... Čini mi se da ovaj stand mikser sto sam kupila, radi, pa će možda on opstati u mojoj kuhinji... Agostini serpi sto sam poslednju kiupila na rasprodaji, drzac na poklopcu se odvija, sad tražim neku drugu, pristojnu serpu, a ovu da bacim...
banjalucanka
26. decembar 2012. u 13.29
„Ja nisam toliko bogata da bih kupovala jeftine stvari!” U prevodu: za 22 godine, nakon kupovine Zepter posuđa nisam kupila ni jednu drugu posudu za kuvanje!
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…