Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Da li
elektra4-05. novembar 2012. u 19.08
Da li se žrtvujete u kulinarstvu?

Ja npr celo leto sam znala da pijem prokisao sok -sirup od visANJA šta bi moje tetke donosile a nemoš od tuge da ima kažeš da je propao kad su se namucile do besvesti oko njega.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
05. novembar 2012. u 20.17
ahahahaaa... Elektra, joj luda si! :))) Pozitivno luckasta, nisam mislila ništa loše, bas sam se slatko nasmejala.
Ja sad nešto slabo dobijam tegle i flase sa dzemovima i sokovima, sve manje se sprema zimnica kod nas po gradovima.
Idu žene na pijac pa kupe, svega ima na pijaci. Mnogi vise ni kupus ni tursiju ne kisele, nego kupe.
Sad bi mi bas prijala jedna casa tog malo prokislog sirupa od visanja, pa razredjen sa kiselom vodom.
Uh, kako to dobro osvezi. :)
baxuz
(φεμμινα™)
06. novembar 2012. u 01.06
ne ja vala... ni za ono sto sama skuvam, a ne svidi mi se recimo, a zamisli tek za druge...

kanta trans...
elektra4-
06. novembar 2012. u 05.32
hahaha kanta trans...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. novembar 2012. u 12.49
pa pazi, moraš još od najranijeg perioda da budeš odlučan. ja sam bio takav oduvek u tim babsko-tetkinskim-po-komšiluku tutkanjima i nutkanjima razne klope - ono kad ne valja - ja lepo u glavu istresem - ne valja bre. i ono „neću” je kod mene značilo upravo to - neću. tačka. paaaa aaajde siiine, pa vidi kako su leeepe štruuuudle. -fala neću. ne volem kolače na bazi 'leba, volem kolače na bazi fila.
i onda to ima za posledicu da te smarači zaobilaze. a ako si mek i neodlučan, i kažeš neću, a oni ti kažu, pa aaajde, nemoj da se stiiidiš, - i ti uzmeš - tu si se s***bo još gore nego da si odma reko, daj, fala.
a kod jedne ortakinje sam prvi x kad sam bio kod nje odr'o celu tepsiju nekih kolača, t.j. pun tanjir, i kaže njena keva - oćeš još - i ja reko' - pa možete još malo da naseckate - i oderem i to, i žena me u principu baš gotivi evo do dana današnjega, a tada mi beše nekih 16 godina ako se dobro sećam..
dakle - kad nešto vidim da ne valja - neću ni da probam, a kad ne provalim vizuelnom metodom da ne valja, pa probam, i skontam da ne valja, ja kažem - ovo se meni baki ne sviđa, sukladno tome, otvori der ti meni fino jednog pivkana, nek' smo mi živi i zdravi :)
Bane-san
(Долази смак Свет)
06. novembar 2012. u 13.57
Мазохизам ми није јача страна тако да прво учтиво, али одлучно одбијам што ми не прија, а у случају навалентности, прелазим на драстичније мере.

Зашто из чисте куртоазије (или је то курто-Африка?) уносити у организам нешто што њему и мени легне као моторно уље, испуштено? Обашка онај баба, мајка и остале стрине, ујне, тетке синдром, сипање (дебилу који не зна шта и колико хоће!?), типичне 3-4 кутлаче после „Хвала, довољно”?


Махом избегавам да једем „по кућама”, нарочито оним где немам појма шта и како се ставља у лонац.Ресторане сам такође избацио из навике.
slavica_t
06. novembar 2012. u 20.24
haha Bane tačno tako.
sto sam starija sve sam gora po tom pitanju, imam svoje omiljene tetke, strine, komsinice od kojih jedva cekam da dobijem ponesto jer su oduvek lepo kuvale i pravile i to je zapisano negde duboko u mom mozgu :D a inače veoma teško dodajem nove clanice/clanove u moj spisak.
a sto je najgore primetila sam i sebe , kad objektivno pogledam, da pocinjem da teram decu a i starije da ponesu ili pojedu nešto sto sam ja napravila :P
pre neki dan dosao neki mrljavko kod mog sina i ja imala neke kolace i pastete i nudim ga i teram ga i neće i neće i tačno sam popi.dela:P
tek kad je uzeo jednu pastetu onda sam prestala :)
TAKOOO - pomislim u sebi haha
posle je uzeo još , stidljivo dete neko haha
MAKPO
(косингас)
06. novembar 2012. u 23.13
Najjače su, kad te stoti put pitaju da uzmes, a ti kažeš da nećeš. Onda komentarisu kako si tvrdoglav...j38iga ;o)

Ako ne znam destinaciju, bilo to kuca ako neko nešto slavi ili restoran...ja se uvek malo nakrkam kuci za ne daj Boze ;o)

Pošto sam prebirljiv i još ako ne znam šta me ceka, praznoga stomaka ne izlazim iz kuce. Boze moj, ako je klopa dobra, uvek ostavim malo mesta i za takve stvari.

Jednom sam se postideo (ostao i gladan i zedan), i od tada sam rekao nikad vise.

Inače moj otac mi dovlaci tamo nekoga mesa, i govorio nemoj donositi, a on suprotno meni vidi kako lepo meso...i tako jednom ja bacio kerovima, sledeću put u kantu za smece...i onda je shvatio poruku ;o)

Pozdrav
baxuz
(φεμμινα™)
07. novembar 2012. u 04.50
ne volim ja to mentalno silovanje: uzmi, sipaj, turi, ajde još, pa moras, nisi ništa jela, kako ne možeš itd...

to je moja pokojna baba radila, kako nama ukucanima (pod parolom jedi da se ne baci) tako i gostima koji su nam dolazili na razna slavlja...dok im ne bi izazvala pretovarivanje hranom, nije prestajala...

mene je to vrhunski nerviralo i zaklela sam se da nikad ni jednog svog gosta neću smarati hranom... lepo iznesem na sto pa nek jede ko koliko hoće... i ne pakujem gostima da ponesu, mene je to sramota da radim...pre ću sve u kantu da bacim nego da nutkam ljude...

što se tiče odlaska na slave i svadbe:
iskusno znam da sve slave na koje idem imaju bogate trpeze pa neću ostati gladna i uglavnom se vrhunski najedem...

svadbe su već nešto drugacije... moj pokojni deda (muž moje pokojne babe koja nas je nutkala hranom) je govorio da uvek treba da se jede pre nego sto ides na neku svadbu... meni je to bilo smesno sve dok jednom prilikom ja i muž ne odemo na par svadbi gde smo ostali gladni a hrana koja je servirana nije bila dovoljna za 150 ljudi...

od tad jedem uvek kod kuce onoliko koliko je potrebno da utolim glad a ostavim mesta za svadbenu klopu...
baxuz
(φεμμινα™)
07. novembar 2012. u 05.00
sad skoro bili na jednoj svadbi:

- okupljanje kod mladozenje u 10
- odlazak po mladu u 11
- vencanje u crkvi u 12
(u crkvi zavrsili u 12.30 a onda cela svita bleji sat vremena ispred opstine, doduse ja u kaficu)
- vencanje u opstini u 14
- stigli u restoran u 15
- predjelo posluženo u 16

pa ako sam na nogama od 8 ujutru (frizer, oblacenje, spremanje) i prvi obrok koji vidim je u 4 popodne jel treba da padnem u nesvest od gladi?
i to kad vidim predjelo od 3 lista pecenice, 2 kulena, parce proje i kasika kajmaka i kocka sira na tanjiru, mogu samo da se posle aperitiva onesvestim pored stola...

eto zašto jedem kod kuce ili nađempekaru negde usput... još kad je klopa na svadbi očajna, dodje mi da odem do prvog kioska i kupim pljeskavicu...

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
07. novembar 2012. u 06.07
Ne volim ni ja to nutkanje, još kad mi neko sipa u tanjir to me najviše nervira.
Na svadbama skoro ništa ne jedem, ne stignem od igranja :)
zvezda
08. novembar 2012. u 17.26
Hi hi Baxuz ovo ti dajem za pravo što se tiče svadbe,y..s to tamo gdje se najviše hrane sprema i servira ostane covjek gladan:)) a oko ovog nutkanja nekog da na silu jede mi se kosa dize na glavi.Desavalo mi se par puta da dozivim to i moram priznati da je stvarno naporno sa takvim osobama izaci na kraj...ili ćeš da se prezderes ko stoka da bi taj neko bio zadovoljan ili ćeš snjim zaratovati.E sad ako je u pitanju tetka,strina,ili nedaj boze svekrva onda imaš problem,pogotovo kad krenu sa onom:Ma hajde uzmi barem jedno parce,da bi nakon toga slijedilo..hajde možeš još malo,pa sto si takva...jel ti se ne svidja moja kuhinja...bla bla bla i onda uzmes eto da se taj neko ne uvrijedi...a sto je meni loše poslije to nikog ne brine.Islo je to neko vrijeme tako dok se nisam pozalila muzu,on je alergican na to pa njega ne smiju da gnjave zato se udruzenim snagama borimo protiv napasnih domaćica:)))Poslije kada smo dobili djecu poprimila i ja bila taj „obicaj”pa sam prvo djecu nagovarala da pojedu i vise nego sto mogu a poslije i goste kada bi dosli..:))muž mi jepar puta skrenuo paznju i prestala sam,kažem jednom onako reda radi:poslužite se još ako vam se svidja i to je sve.
Zar_Ptica
(Master of teaching)
11. novembar 2012. u 06.28
Znate onu dobru staru ~~da se ne baci~~ :)))
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. novembar 2012. u 16.28
ha ha, ovo mi je super - „uvrediće se ” (taj neko) - pa i treba da se uvredi, -po meni jako lep način da čovek oj... jednog siledžiju iz svog života (ili pak da napravi čoveka od siledžije).
-meni samo neprijatno što nije tu i tamo pristojno da kažem da je stepen zvonjave mojih balls zastrašujuće-zaglušujući, a povodom činjenice da će neko da se uvredi što sam mu ja na lep način objasnio da me njegov siledžijski koncept ne interesuje ič.
*b.t.w. u autu uglavnom imam neku quick-energy - pošto kad sam aktivan (a to je jako često), jako retko i malo jedem, pa kad baš mi bude frka od gladi - munem malo (suncokret, suvo voće, kikirikiji, i t.d. ..)
*uglavnom, mislim da ex-yu možda i nije toliko seljoberska zemlja, koliko se ta neka ne-seljoberska raja povuče pred nasilnim seljoberima.
-ako je drug tito mog'o staljinu jusufu da kaže ne - mogu vala i ja baba-tetki, pa ma čija da je :)
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…