Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Iznutrice
Svetomir222. oktobar 2012. u 13.38
U mnogim prodavnicama nije moguće kupiti iznutrice, ali postoje i prodavnice gde ih ima.
Mozak ima neke sastojke koje nigde nema, Ima i mnogo holesterola, ali ukusan. Kako spremiti mozak (osim pohovanja)?
Juneće srce je specifičan mišić. Kako spremiti juneće srce?
Izvolite sa ličnim iskustvom!
Svetla
22. oktobar 2012. u 18.35
Ne znam za mozak i srce ali evo imam recept za govedji jezik koji sam nekad često pravila.
Govedji Jezik.
1 1/2kg. govedji jezik. Operi ga i stavi u lonac pa dodaj vrelu vodu da ogrezne
dodaj;
2 kasicice soli
3 lista lorbera
1/2 kasicice morskog orascica
1/2 kasicice cimeta
3 zrna bibera
1 kasiku sirceta
1 crni luk isecen na kriske
1 sargarepu isecenu na kolutove
1 rebro celera isecenog na kolutove
6 grancica svezeg persuna
Sve to kuvaj na najmanjoj vatri 3h.
Ostavi da se ohladi u tom loncu.
Oljusti kozu.
Iseci na kriske i serviraj sa sosom od Rena.
Sos od Rena
korenje rena, operi, oljusti, izrendaj na sitno.
Stavi u teglu skoro do vrha i dosipaj;
belo destilirano sirce.
Drzi na ladnom suvom mestu
snow
(Zivi kao da ti je svaki dan po)
23. oktobar 2012. u 03.03
Mozak jako volim da jedem i dok sam bila mala tata mi je spremao na prost i jednostavan način, a opet po meni najlepsi. Ovako ide recept. ocistiti glavicu crnog luka (ili vise zavisno od kolicine mozga koja se sprema) i sitno iseckati. Luk staviti na vrelu masnocu malo posoliti i dinstati da postane staklast. Za to vreme mozak oprati i na dasci ga isitniti nozem (odvojiti ga od zilica, nozem ga istisnuti iz opne). Kada je luk izdinstan dodati mozak, posoliti po ukusu i dodati bibera (ide dosta bibera, naravno ko voli). dinstati kratko i jelo je gotovo. Sluzi se uz pire krompir.
Od srca (svinjskih, pilecih, telecih, junecih) sam pravila pilav i meni se jako svidja. Postupak je isti kao kada se pravi klasican pilav od mesa. Nadam se da sam pomogla.
elektra4-
23. oktobar 2012. u 03.36
jezik je ukusniji i izgubi intenzivn miris kad se malo namace pre kuvanja
slavica_t
24. oktobar 2012. u 23.32
ja bih to junece srculence recimo spremala kao i sve unutrasnjice,ako se neko seca toplog predjela koje se pre sluzilo na svadbama, slavama i veseljima, sada mnogo slabije, a zvalo se u mom kraju cevapi od unutrasnjica ili jednostavno cevapi, i stavljalo se sve, od srca, pluca, dzigerice, gusterace itd pa do tankih creva, s tim što se islo postepeno u zavisnosti od zilavosti organa.

ja bih to srce ocistila od zilica i skrame, isekla na kocke dva da dva ili vece, malo isusila sa papirom i samo pokrila ili zabrasnila sa brasnom ili gustinom.

Da pretpostavim da je između pola i kilo,
u tiganju ili serpici od oko 2.5 litra, dobro zagrejati malo ulja, samo da pokrije dno, znaci oko 30-40 ml, na vrelom ulju i vatri i proprziti kockice pokrivene brasnom, uz stalno mesanje samo dok promene boju i dobiju malo braonkaste, oko 2-3 min, a zatim izvaditi u posudu.
ako ima vise od pola kile uraditi iz dva puta da se srce ne bi dinstalo već da se samo zapece povrsina.
U istom sudu i u istom ulju, na vreloj vatri, proprziti sasvim sitno iseckane 4-6 cena belog luka, zavisno koliki su, samo dok pocnu da pustaju aromu, ali ne da zagore ili da odu braon, znači da kao pocnu da pene malo :P
ubaciti u to uz stalno mesanje, 2-3 normalno secenog, ili prepolovljenog pa na sitne kriske secenog, crnog luka i prziti dok ne omeksaju i postanu staklasto providni, a u slučaju da bas nema ulja , dodati kasiku dve supe/bujona ili vode.
Sledeći korak je dodavanje raznih zacina uz paznju da ne pregori luk, skloniti sa vatre ako pocne da gori :)
Ja bih u ovo dodala 3-5 cela bibera, na vrh kasicice mlevenog bibera, 2-3 lovorov list, između 1/2 i 3/4 kasicice dimljene ili normalne tucane parike , na vrh ljute papricice, na vrh majcine dusice, 2-3 bocke ruzmarina, na vrh ssuvog zacina, od 1/4 do pola soli i pola kasicice brasna ili gustina.
Uz stalno mesanje proprziti samo dok ne osetis lepu aromu svih zacina i onda dodati proprzeno srce i promesati da je sve lepo pomesano.
U to dodati oko 200-300 ml slabo zasoljenog ili nesoljenog bujona ili ciste pilece supe, tako da vrhovi srca/kockica samo vire van supice, ili sa su ravni sa supicom,

sve to cekati da pocne da kljuca, dobro promesati, smanjiti temperaturu na najmanji stepen, pokriti sa poklopcem, i tako krckati najmanje sat i po, zavisno od zilavosti srca :P
polse jedno 15 20 min proveriti za ukus i so i podesiti, a ukus će se razvijati do kraja kuvanja.
uz to normalno, pratiti nivo tecnosti i dodavati a pri kraju ostaviti da malo ispari i da ima gustinu kao lep bogat umokac lepe crvenkaste boje.
ako se upotrebljava slani bujon onda podesiti dodavanje soli i suvog zacina (zacin C) na početku.

ovo gore bi bilo slično originalu, a za malo dublji ukus, sa primesom italijanskog, sajedno sa zacinima dodati oko 200-300 ml konzervisanog isecenog paradjza i kasicicu secera, proprziti malo paradjz jedno minut dva, a posle pri dodavanju bujona podesiti da se doda manje.

kad ste zadovoljni ukusom i mekocom mesa, po iskljucivanju vatre, dodati jednu supenu kasiku persuna i pola kasike sremusa (chives ??) ( i jedna kasicica svezeg bosiljka u slučaju upotrebe paradajza) i pred služenje promesati>

Može da se sluzi sa krompirima, rezancima, pirincem ili raznim povrcem.

mljac

Zar_Ptica
(Master of teaching)
25. oktobar 2012. u 05.04
Kod nas se sve to spremalo na sličan način: dosta luka + iznutrice po zelji da se izdinsta + so + biber + ulje ili mas :)
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…