Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Jabukolač/Jabukopita
jojaj07. oktobar 2012. u 06.41
By Branislav Cetina (Bcetina) on Saturday, January 15, 2000 - 7:41 pm:
::English APPLE PIE - varijanta lenje pite
svaki komad (8 kom) sadrzi oko 280 kalorija = 1170 dzula ali ako se sece na 12 parcica (prporucujem) to je onda 190 kalorija svaki, dzabe.
TESTO:
250 gr brasna
170 gr margarina ili putera
6 kasika ledeno hladne vode
malo soli (prstohvat, ide u svako testo)
FIL:
1 kg brasnjavih jabuka (toga ovde ima retko, uzmite obične)
1 limun, sok i narendana kora
2 prepune kasike kristal secera
1 kesica vanilin secera
na vrh kasike cimeta i morskog orascica
50 gr krupnog suvog grozdja
2 prepune kasicice gustina (možda 4 zbog socnih umesto brasnjavih jabuka)
PREMAZ ZA ODOZGO:
Pekmez od kajsija (najbolji je jer je kiselkast i lepe boje) malo secera u prahu za posuti na kraju.
Brasno margarin i so izgnjeciti i promesati viljuskom. Mesati i postepeno dodavati ledeno hladnu vodu, pa dobro izmesiti. Dobije se fino glatko testo. Rastanjiti ga u jednu veću i jednu manju okruglu „palacinku” malo vece od pleha. Treba imati plehove za to, ja nisam imao nego sam na velikom običnom plehu stavio vece testo na sredinu i zavrnuo mu ivice na gore. Viljuskom izbosti testo na vise mesta, e ja sam to zaboravio.
Jabuke oljustiti i iseci na vrlo tanke kriske. Za ovo je idealan onaj secko, fino ih isece skoro ne potamne. Ako nemate, može i obične rende i odmah zalivajte limunom da ne tamne. Dodajte secer, vanilin secer, cimet, orascic, suvo grozdje i gustin. Ovo izmesati pa sipati preko donje „kore”, prekriti gornjom (manjom) i DOBRO zatisnuti ivice. Ne sme da curi, meni je malo procurilo na 2min pred kraj pecenja, secer se karamelizirao, pocrneo i poceo da dimi. Odmah sam ga izvadio, nije strasno, pekao sam na masnom papiru. Pece se na 200 C 40min.
Zatim premazati vrelu pitu zagrejanim pekmezom od kajsija, ohladiti je i premazati glazurom od prah secera.
Pekmezom sam premazao pa posuo prah secerom, ne znam tačno šta je glazura, a na slici sam video bele fleke, tako da lici. Ja sam u fil bacio i malo lomljenih oraha.
Inače recept je iz Burdinog kuvara, vrlo precizan i jasan. Sve je bilo po ocekivanju. Vrlo sam zadovoljan, odavno se ostrim da probam te njihove katolicke pite. Pošto nisam imao pleh da vam kažem da sam dobio pitu precnika oko 28cm. Fila ima puno, nemojte da se uplasite.
I još jedan savet, kad zavrsite sa testom stavite ga u frizider dok spremate fil. Mislim da su to te vrste testa bez kvasca, idu na hladno a ona dizana sa kvascem na toplo. To nigde ne piše nego se meni čini.
-------------------------
Sad da dopinim recept dosadasnjim iskustvom. Jul 99, do sad sam ga napravio bar 50 puta. Toliko se svima dopada. Da znate mozeta ga praviti od svakog voca, najbolje svezeg a može i smrznutog. Samo malo taktizirajte. Ako je voce kiselo (kasije), ne stavljajte limunov sok i dodajte malo vise secera ajos bolje meda, ako je voce suvise corbasto, dodajte vise gustina. I već prema tome. Ako na kraju sok procuri, zagori po dnu rerne, ali piti neće ništa faliti. U svakom slučaju pokusajte da nabavite pravi teflonski pleh, ja imam jedan Tefalov, savrsen je.
Ja odozgo premazujem iskljucivo dzemom od kajsija. Mislim da mora biti kiselkast, eventualno bi mogli da prodju dzemovi od sipka i visnje ako su kiseli.
Sasvim izuzetan kolac, jeftin, brz i jednostavan, a tako ukusan i reprezentativan kao torta. Treba izabrati nekoliko kolaca koje volimo i onda (bar jedno vreme) samo to praviti. Ja tako radim.
****

--------------------------------------------------------------------------------
Kuvar u pitanju je pok. Bane Cetina, idejni tvorac KLAK-a (KLuba Amatera Kulinara).
Recept preuzet sa foruma Kulinarije na beograd.com discussion board-u, gde možete naći još svašta interesantno na temu kuvanja, klope i druženja...
--------------------------------------------------------------------------------
frauGabriela
08. oktobar 2012. u 02.08
Hvala za recept.Ja sam svoj izgubila i odavno nisam pravila ovu pitu a veoma je ukusna.
jojaj
(chater)
09. oktobar 2012. u 04.27
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…