Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Pasterizacija mleka
PERISTERI03. oktobar 2012. u 14.30

Od skoro sam u mogućnosti da kupujem sveze mleko,izmuzeno i još toplo stigne u moju kucu.Zelela bih da ga kuvam tačno kako i koliko treba.Secam se da je nekada moja majka ,a i mnogi drugi,kuvala mleko da provri,sada sam dobila informaciju da to nije dobro.Navodno na tako visokoj temperaturi se unistavaju hranljive materije i da je poželjno da se kuva na temperaturi do 72 stepena.Na taj način se uniste stetne bakterije a sacuvaju se hranljive materije.Bilo bi mi drago da neko može da mi pomogne.
Hvala unapred!
Zar_Ptica
(Master of teaching)
04. oktobar 2012. u 11.00
Pasterizacija je postupak izlaganja namirnica (najčešće tečnih, posebno mlijeka) temperaturi 55-70 °C radi produženja roka trajanja.

Pasterizacija općenito je proces uništavnja vegetativnih formi mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Postiže se izlaganjem namirnica letalnom vremenu i letalnoj temperaturi koji su različiti za različite vrste hrane i referentne mikroorganizme. Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pri tome bitno ne mijenja sastav, ukus i prehrambena vrijednost namirnice. Međutim svakim toplinskim tretmanom dolazi do degradativnih procesa u hrani kao što je gubitak vitamina, pigmenata i sl.

Vrlo često se pasterizuje mlijeko kao i sokovi marmelade, kompoti i sl. Mlijeko se pasterizuje izlaganjem temperaturi 63 °C 30 min., zatim se brzo hladi i skladišti na temperaturi ispod 10 °C. Pivo i vino zagrijava se 20 min na 60 °C.

Pasterizacija je dobila ime po francuskom hemičaru Louis Pasteuru koji je prvi primjenio ovu metodu.
Zar_Ptica
(Master of teaching)
04. oktobar 2012. u 11.02
Pasterizacija mlijeka
Objavljeno: 31. januar 2008.

Autor: Zdravko Šumić

Osnovni cilj pasterizacije je da se u mlijeku:

uniste patogeni mo
inaktivisu njihovi enzimi

Mycobacterium turbeculosis mora biti unisten, jer je on najotporniji patogeni mo u mlijeku, pa ako se on unisti sigurno su unisteni i ostali mo. Zbog ovoga je rezim pasterizacije i određen na osnovu ovoga mo.

Istovremeno se pasterizacijom unistava i dio neskodljivih mo (saprofitnih). Stepen unistenja saprofitne mikroflore je 99.5 – 99.9%. Isti efekat na unistenje mo se može postici visom t za krace vrijeme, ili nizom t za duže vrijeme. Ali je za ocuvanje termolabilnih komponenata mlijeka znatno bolji prvi postupak.

Primjenjuju se dvije metode pasterizacije:

niska pasterizacija, 63oC /30 min
visoka pasterizacija, 72oC/15 s

Oba nacina se koriste u industriji, mada je drugi način kao mnogo povoljniji i brzi (kontinualan) potisnuo prvi, dugotrajan.

.
Niska pasterizacija

Mlijeko se zagrijava u zatvorenim duplikatorima sa ugradjenom mjesalicom. Ovaj način nije kontinualan, a i postoji mogućnost rekonataminacije, pa je napusten.

Drugi način izvodjenja niske pasterizacije je pasterizacija mlijeka u bocama. Ona se izvodi kontinualno: zatvorene boce se transporterom provode kroz uredjaj sa toplom vodom, gdje se obavlja pasterizacija, te ne postoji mogućnost ponovne infekcije.

.
Visoka pasterizacija

Danas iskljucivo koriscen način pasterizacije u savremenim mljekarama je visoka pasterizacija. Ovaj način je potisnuo prvi jer je brzi i bolje ostaju ocuvane termolabilne supsatnce (vitamini, proteini i dr.), i fizicko hemijske osobine mlijeka.

Odvija se u kontinualno u plocastim pasterizatorima (plocasti izmjenjivaci Q) sa regeneracijom upotrebljene toplotne enrgije. Mlijeko se prvo zagrijeva već pasterizovanim mlijekom (cime se ovo hladi), a zatim se u narednoj sekciji pasterizatora dogrijeva vrelom vodom na temperaturu pasterizacije 75oC koja se održava u cijevi za održavanje temperature pasterizacije 15 s.

Nakon pasterizacije mlijeko odlazi u sekciju za regeneaciju cime se hladi[1]. Zatim u sekciju sa hladnom vodom, pa kroz sekciju sa pothladjenom vodom, gdje se hladi na +4oC.

Ako nije dobro pasterizovano mlijeko se preko sigurnosnog ventila vraca na početak procesa u balansni tank. Da li je mlijeko dobro pasterizovano provjerava se pomoću termometra postavljenog na izlazu iz sekcije za pasterizaciju. Dakle, provjerava se da li je postignuta t od 72oC.

Danas se primjenjuje i jedna metoda netermicke pasterizacije, a to je bakteriofugiranje mo iz mlijeka. To su centrifuge. Obrazovani talog mo i drugih sastojaka u mlijeku (leukociti, sluz, zgrusani proteini) se izbacuje u toku rada. Nedostaci ovog postupka su:

ukloni se 90% mo, sto je manje od toplotne pasterizacije kojom se unisti 95-99% mo,
zaostaju najmanje celije, a među njima i M. turbeculosis,
ne inaktivise enzime.

Zbog ovih nedostataka se kombinuje termicka obrada i bakteriofugiranje. Mlijeko se prije ili poslije termicke obrade podvrgava bakteriofugiranju. Ovaj kombinovani postupak je skup, ali daje odlične razultate.

Spisak korišćene literature možete naći u Literatura – Tehnologija mleka.
Zar_Ptica
(Master of teaching)
04. oktobar 2012. u 11.03
http://www.tehnologijahrane.com/tehnologijamleka

ovde ima bas dosta informacija pa pogledaj
PERISTERI
(NEMAM MOTO)
05. oktobar 2012. u 03.51


Hvala na odgovoru!
Istrazivala sam malo preko interneta i čini mi se malo teško primeniti proces u kucnoj varijanti.Kupicu termometar i pokusacu da održavam potrebnu temperaturu 30-ak minuta.
Kada se setim koliko sam mleka popila u detinjstvu...loše obradjenog:(
Zar_Ptica
(Master of teaching)
05. oktobar 2012. u 04.20
Ne znam, ovo sam nasla po nekim hrvatskim sajtovima,na srpskom bas i nema!
Na engleskom ima dosta literature o tome,nasla sam i to, mogu ti to kopirati ako hoćeš.
Pa ja i dalje tako kuvam mleko :=)
„valja se”!
Ali već možda par godina unazad gledam onako pred kraj i pre nego sto uopste pocne da vri, neko se tek tek malo uhvati kajmaka tada skidam sa ringle. Zašto - ne znam ali mi se dopalo da ga tako kuvam, a i onda mi neće iskipeti :)

Napila sam se ja i mleka koje uopste nije kuvano, da ne kažem direkt iz krave :))) (dobro nije bilo direktno,ali shvatas na šta mislim).
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
05. oktobar 2012. u 07.21
Ja uvek to domaće mleko dobro skuvam. Pustim da prokljuca i da se podigne pena, pa sklonim sa ringle i opet vratim da još malo prokuva.
moguće da mu ubijem korisne sastojke, ali bas me nešto strah od potencijalnih bakterija iz mleka.
Ja i kad sam bila dete, pamtim da su ljudi sa sela uvek dobro prokuvali tek izmuzeno mleko.
PERISTERI
(NEMAM MOTO)
06. oktobar 2012. u 02.41


Kriska,tako sam i ja radila ali sada ga kuvam ovako kao Zar ptica.Ukusno,lepo mleko...za sada nemamo nikakvih problema,digestivni trakt pod kontrolom...ja resila „pod stare dane” da unosim hranljive materije iz mleka :) Bolje ikad,nego nikad!
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…