Diskusije : Kućni ljubimci

 Komentar
Macke
elektra4-
26. jul 2011. u 11.20
da li stara macka i nova tek donesena mogu zajednicki pesak za obavljanje nusze da koriste? ima li tu neka pravila?
avlijanerka
26. jul 2011. u 20.29
Ima koliko hoćeš pravila:) Veoma je retko da macke koriste istu kutiju sa peskom, jer to za njih nije samo wc, već i način kako obelezavaju teritoriju. Pravilo je broj kutija = broj macaka + 1. Meni je realnije ipak da taj broj bude isti, naročito ako se živi u malom prostoru. Nema ti tu nekog dobrog saveta, samo macke znaju šta ih privlaci/odbija kod nekog mirisa. Ono sto je opasno je da neke macke čim osete tudje mirise u svom wc-u, pocnu da vrse nuzdu na drugom mestu. Valjda kod njih proradi taj iskonski nagon pa kad osete tudje mirise, onda kapiraju da je tudja teritorija (macke su veoma teritorijalne zivotinje). Ovako - svakom svoje.

Ja ti nemam neki dobar savet i iskreno, ne bih ti ni preporucila da ih silom teras da idu u jedan isti wc, da ne bi jedna (ili obe) macke pocele da ti ostavljaju „poklone” na drugim mestima. Starije macke se daleko teze prilagodjavaju novodoslicama, ako su u pitanju macici onda bi to još nekako i moglo da se izvede.

Moja macak je recimo jedan, ali povremeno (za vreme odmora) bude sa svojim macecim drugarom. U početku smo imali dve kutije sa peskom, međutim od početka su obojica isli u istu. Zašto i kako, nemamo pojma ni dan danas, možda zato što se znaju od malih nogu. Nama je dobro doslo da se ratosiljamo one druge kutije. Nemam pojma otkud im takva ljubav i tolerancija, jer u principu ne spavaju zajedno niti čak jedan blizu drugoga, već se samo igraju (tj. mlate se, to su macece igre). Ali eto, nešto im je kliknulo, pa se ne osecaju ugrozenim. Doduse, posle obavljenog posla obavezno proveravaju šta je onaj drugi uradio, valjda da se uvere da je higijena na nivou:)
Avigeja
28. jul 2011. u 05.37
Imala sam 5 mačaka trenutno četiri, imaju dva wc ali uglavnom sve idu u jedan. Niko ne piški ili kaki van njih. Ono što je bitno to je da odmah posle korišćenja istih bude počišćeno. Mi im dajemo da jedu u određeno vreme pa i oni svi imaju nuždu u isto vreme. Čekaju jedan drugog da krenu ja sednem na stoličicu sačekam da prvi obavi šta ima to sklonim uđe drugi i tako redom.To traje 2-3- minuta i to je to. Znači jako je bitno da wc uvek bude čist i nema problema da koriste isti wc.
Naravno to je naše iskustvo.Vi možete probati sa jednim pa videti kako će ići... i shodno tome i reagovati.
Pozz
elektra4-
30. jul 2011. u 03.45
Ovaj stari poceo je da trazi nove sobe za spavanje i ulazenja u kucu a malog gleda sve onako preko oka...
Avigeja
30. jul 2011. u 05.05
U slučaju mog mačka to preko gledanjeje bilo samo na početku sada ih sve liže i brine o njima. Svaki dan sačeka da svi jedu i onda još ako priđu njegovoj posudici on ih pusti da i njegovo pojedu. Ustupa im mesto za spavanje i neverovatno koliko je požrtvovan i nesebičan. Jedino povremeno kad želi da se osami ako ga gnjave samo sedne i frkne i oni se sklone:)
elektra4-
31. jul 2011. u 07.25
Ovaj moj izgleda oce da se izolira-evo sad trazi novu sobu u kojoj provodi pop ceo dan sam. Još ću macjeg psihijatra da tražim )))
avlijanerka
31. jul 2011. u 09.10
Elektra, nemoj ni slučajno sada da im ostavis samo jednu kutiju. Stari macak se nije navikao, vidis da se povlaci i trazi svoje mesto. Ne znam kako ste ih spojili, da li ste ih odmah stavili zajedno čim ste doneli novu macku. Kod njih to upoznavanje u principu ide jako polako i postepeno, ne treba ih odmah ostaviti zajedno. Sad tu ste gde ste, moras da stvoris takvo okruzenje da stara macka ima svoj prostor (svoju kutiju, svoje mesto za spavanje, svoje cinije za hranu i vodu, ponekad čak i novu macku zatvori u drugu prostoriju na nekoliko sati).
barker
(istrazivac)
02. avgust 2011. u 05.47
E Avigeja, kao da sam ja napisala. Ja imam trenutno dva macka, tri kutije i ja sedim ujutro na stolici da sacekam da se piskenje zavrsi. U jednoj kake a u druga dva piske i uvek svi (bilo ih je i troje) svi hoće u istom momentu u istu kutiju i cekaju na red. A bitno je i koji su pol? Jer zenke se manje osecaju. U svakom slučaju važno je da sto cesce cistis kutije i onda će pre ići zajedno.
elektra4-
02. avgust 2011. u 06.25
stari macak evo ko malo dete samo spava kod nas u sobi)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.