Diskusije : Kućni ljubimci

 Komentar
Papiga
tombina
15. jul 2011. u 16.17

Imam papagaja već dva meseca Rosen Colins .Divna pticica ali je i dalje jako uplasena i nikako da se pripitomi.Rekli su mi da nije stara i da sada ima 6 meseci,znaci mlada papiga.
Ako neko ima iskustva
avlijanerka
19. jul 2011. u 08.57
Tombina, na ovoj diskusiji na zalost nema vlasnika ptica, uglavnom su samo kuckari i mackari. Pozdrav i nadam se da ćeš uspeti da dobijes odgovore na svoja pitanja, ima puno toga na internetu.
Straza
(trazitelj)
20. jul 2011. u 11.47
Imao sam lepog zutog Cockatiel-a pricao je ponesto bio strasno zanimljiv i bucan :)
Ne znam za tvoju pticicu ali znam za moju i mojih poznanika.Ponekad je potrebno vise od godinu da se pripitomi.Moj je to učinio posle nekoliko meseci.Opustio se i poceli smo zajedno da se igramo.Međutim pticice znaju biti povucene dugo vreme dok nesteknu sigurnost u okruzenje.Nepokusavaj ga milovati ako nezeli,to može izazvati kontra efekt i inicirati samoodbranu,pa ćeš da dobijes kljunom po prstu.
Prvo sto cinis ispruzi svoj kaziprst i pokusaj da stavi nogicu na njega,pa drugu.Ako neće odustani i za pola sata ponovno,zatim opet.Ako neuspes za taj dan je dosta.Sutra ponovi isto,uspece sigurno ali budi strpljiv,i nikako da je ili ga gnjavis mnogo.Kad uspes iznesi ga iz kaveza polako,zatim ga vrati .na prst pa van kaveza zatvori prozore i vrata,ako poleti da nema kud nego u kucu.opet ponovi isto malo vani pa ga vracaj i sve će doći na svoje
Mnogo sreće u ucenju.
A da pokusaj pratiti njegovo-njeno pevanje,oseti zvuk i uporedi ga sa najpriblizniom ;judskom reci.Kad progovori do će već biti nešto.Neće prestajati ponavljati istu.
struktura
(Bene Gesserit)
27. jul 2011. u 08.22
Ja imam muzjaka love bird peach face, to je po naski rozen kolins ili već kako ga zovu. Star je tu možda oko devet ili deset godina, dobila sam ga od prijatelja. Papagaj je po dolasku kod nas već bio strasno pitom i mio. Oni imaju snaza kljun sa kojim mogu da probuse kozu bez problema i nanesu ozbiljnu povredu. Međutim, ovaj mali nikada nije ujedao. Ja samo pruzim ruku i uhvatim ga, on ne mrda. Spava mi na ramenu, u kosi, u dzemperu, ljubimo se, pricamo, cvrkucemo, kupa mi se u rukama i još sto cuda. Pre njega sam imala iskustva samo sa tigricama. Da bi se ptica pripitomila treba imati strasno puno strpljenja a i vremena. Treba sesti kraj kaveza i pricati joj dugo svaki dan po nekoliko puta. Ništa ne sme na silu, nikakvi nagli pokreti, dranje, glasni zvuci i ostalo. Kavez kao prvo treba da je prostran, da ima drvene precke, raznovrsne igracke koje će da se rotiraju nedeljno, svezu hranu i vodu koja mora da se menja nekoliko puta na dan. Pomislite samo na šta bi licilo da mi ceo dan pijemo vodu iz case koju smo napunili ujutro ili pre dva dana? Ptica treba da ima vreme kada je pustena i to redovno. Zamislite da ste ceo dan zatvoreni u spajzu, e pa tako je i sa papagajima. Dok se ptica pripitomljava ne treba joj stavljati ogledalo u kavez a ja inače nisam zagovornik drzanja ogledala u kavezu. Ako je rozen kolins mlad, on bi trebao da ima bledu crvenu boju perja na glavi i obrazima a koja će mu postajati sve jača kako stari dok ne bude zarko crvena jednog dana. Kljun mlade ptice, pileta, je taman a starija ptica već ima zut kljun. Papagaja ne treba prepadati rukama, gurati ruku u kavez, ako izleti juriti ga posle sa krpama, peskirima, majicama i sl. da bi ga uhvatili i strpali nazad. Ovi papagaji su jako pametne ptice pa tako dugo pamte i loše i dobro. Kavez treba staviti u prostoriju gde porodica najviše boravi, znaci prometno mesto, dnevni boravak. Nikako na promaju. Pa tako da se papagajcic navikava na sve zvuke, posmatra šta se radi i na taj način navikne na svoju novu kucu. Znaci, otvoriti mu vratanca kaveza i ne dirati ga. On će sam izaci i ispitivati i bitno je ne mesati mu se u posao. Kada ogladni vratice se sam u kavez. Zato nikada ne sme jesti napolju, dok se pripitomljava, samo unutra pa mu na taj način kavez postaje sinonim za hranu i vodu i neće biti problema da nadje put nazad. Još jednom da ponovim, samo neznost, strpljenje, tiho i lepo, pustiti pticu da se sama oslobodi.
wildflower
(Your attitude, not your aptitu)
20. avgust 2011. u 01.59
Ja se slazem sa strukturom da im uostalom kao i svakoj zivotinji treba pricati i to polako i ne glasno. Isto tako i pokreti trebaju biti lagani i mirni tako da se ne plasi. Ako se tako ponasate ona će se naviknuti, vremenom će početi da se osjeca sigurna i tako će razviti povjerenje. Ptice su radoznala bica i čim se osjete sigurne prici će vam.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.