Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Banja Luka 2024
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
08. septembar 2024. u 07.07
Setaliste na desnoj strani Vrbasa od zelenog mosta do mlinova je po meni najvaznija pozitivna promjena od prošle godine. Setalo se i prije, ulicama i stazama, ali spustivsi stazu uz rijeku, dalje od saobracaja, Vrbas je postao aktivniji dio grada.

Vidikovac. Autom do rampe i pjesice do spomenika već vise godina postaje ritual. Pogled na grad sa vidikovca nema cijenu. Hvala onome ko postavi automate sa vodom i sodom u kucicu pored spomenika. Preko 30 stepeni bi. Kako motel ne radi voda nas je spasila od dehidracije. Inače bi krv uz kovid zgrusnjavanje bila kao mazut. Ja bih dao dozvolu za nekoliko stolova, automat za kafu, sladoled? u hladovini. Jedno radno mjesto i radost za posjetitelje. Savjet: ponesite dvogled, da „prosetate” pogledom ulicama do mjesta i zgrada koje vam nešto znace.

Jednosmjerni saobracaj u centru i veliki kruzni tok mi se čini da su olaksali saobracaj. Uredjene povrsine uz ulicu kraj Kulture izgledaju lijepo. Jedan dan smo isli negdje, kcerka „navigator” nas provede od Kulture oko čitavog kruznog toka nazad do preko puta Kulture. „Ups, bila sam u auto modu”. :)
Bicikli i trotineti voze po trotoaru, iako imaju stazu na ulici. Malo „pomoći” od strane saobracajaca da se preusmjere u staze ne bi bilo na odmet. Gdje nema staze izgleda da je neizbjezno. Za dvije sedmice uz stotine prolaza bicikla pored, jedno doticanje ruke guvernalom.

Citadela zatvorena. :( Nedostaje punch sladoled tokom vecernje setnje. Ima ga samo u kaficu/slasticarni nize Male stanice sa lijeve strane. Podaleko, ali dize broj koraka za koju hiljadu.

Parkovi. Park Kulina Bana i na mjestu kina Kozara su plus. Mali balans novim zgradurinama. Plus i za knjizaru u parku. I tekst na spomeniku.

Vozaci su značajno ljubazniji. Staju i pustaju one sto skrecu u lijevo iza kojih je kolona, pjesaci na prelazima se postuju. Čini mi se da je u pitanju poboljsanje kulture. Izuzeci su dio statistike.

Minusi? Cijene su značajno porasle. Muzika je glasnija nego sto je potrebno. Automobila u centru ima previse. Prioritet bi trebale biti obilaznice sa obe strane grada. Administracija je izgleda pred izbore fokusirna na sminkanje. Sistemske i važne stvari kao vodovod su zanemarane.
BL
(Dr.)
12. septembar 2024. u 15.03
Kako lijepo napisano :)
Svaka cast Pjer.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. septembar 2024. u 12.47
Lesinari
Prolazim jedno vece prema starom Ninonu, u susret ide grupa od 30-tak jednako obucenih mladica. Svi obuceni u crne majice, crne sorceve, mislim i crne patike. Malo bucniji i pricaju strani jezik. Ništa posebno sem male nelagode. Jer u našim krajevima muskarci u crnom prizivaju sjecanje na loše stvari.
Jedno pola sata kasnije čujem buku na ulici i vidim grupu od 80-tak navijaca Borca. Nose maske na licu i svi imaju u rukama bezbol palice, letve ili poduže drvene palice. Idu u pravcu SUP-a gdje je prva grupa otisla. Strecnu me nešto, jer grupa maskiranih na ulici ne nosi ništa dobro.
Oko ponoci policija okruzila grupu „crnih” i drzi ih ispred Moskve, gdje su valjda odsjeli. Nekoliko ih vidljivo sepa.

I? Navijaci Borca su pretukli navijace Ferencvarosa koji su dosli dan ranije na utakmicu. Nekoliko Madjara je zavrsilo u bolnici. Ne znam razloge za tucu. Sem huliganstva fudbalskih navijaca. Mislim da je vaznija bila borba na terenu. Koju I da je Madjare trebalo docekati otvorenih ruku, posetati kroz grad zajedno, odvesti ih u nekoliko cevapdzinica i predstaviti Nektar pivo. I ispratiti ih na spavanje. Bezbjedo.
To bi bila MOJA podrska Borcu i nasem gradu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.