Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Брисел даје Српској 17, 3 милиона евра
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. jul 2024. u 19.28
https://tinyurl.com/4e3djybx

Nije bas jasno da li daje ili pozajmljuje. Grant? Ako daju cije daju?
Sredstva odobrena 2019, a sad se trose. Volim ovo novinarstvo, nadji kolika je kamata ako možeš.

Zapadni Balkan „dobio” 300M bespovratnih, a od toga BIH cijelih 17M. Ko li je dobio ostatak? Ursula prica o 30 MILIJARDI investicija.

Kako je selo moga oca dobilo vodu 1960 i neke? I danas funkcionise.
30-tak domaćina je skupilo novac za crijevo i nešto cementa. Bazen na izvoru iznad sela salili akcijom za jedan vikend. Svaka kuca je dobila dionicu da iskopa kanal za crijevo. Kopali su i žene i djeca. Cijelo ljeto. I voda potece bez Ursule i duga. Ko se prikljucivao kasnije uplacivao je istu sumu koja je isla za održavanje. Kad je potrosnja porasla kaptirali su još jedan sporedni izvor. Struju su uveli i prve sporete kupili od novca koji su žene zaradile posumnjavajuci goleti. Neko drugo vrijeme.
vacuum
11. jul 2024. u 06.29
17 miliona... šta je 17 miliona na ovu skupocu?!?

P.S. Ovaj sajt je pukotina zesca, k'o da EU s njim upravlja.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. jul 2024. u 06.57
BN: „četiri kantona u Federaciji BiH (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Unsko-sanski) su poslali saglasnost nakon dan i po pregovora, ali uz određene uslove.

Međutim, prema mišljenju Savjeta ministara potrebno je bilo izjašnjavanje ”za„ ili ”protiv„, bez uslova, pa je njihova komunikacija shvaćena kao glas protiv.

Kako nije bilo konsenzusa, Reformska agenda neće biti poslata u Brisel, odnosno danas će biti poslana informacija kako BiH nema usaglašen dokument.

Konkretnije, BiH je trebalo da usaglasi 112 tačaka iz reformske agende.

Već ranije je vlast iz Republike Srpske odbila da da saglasnost za dvije i to popunjavanje Ustavnog suda BiH i implementaciju odluka te za ukidanje entitetskog veta u Vijeću za državnu pomoć.

No, vlasti su se nadale i pokušale još jednom da dobiju pristup 70 miliona evra na osnovu 110 mjera koje je trebalo usaglasiti i na što su saglasnost trebalo da daju svi kantoni. Ali, četiri kantona u kojima su premijeri iz SDA (USK, TK, ZDK i SBK) dali su uslovnu saglasnost, što Savjet ministara, prema njihovom tumačenju ne može tumačiti kao ”za„ jer je navodno potrebno poslati poruku Briselu vrlo jasno, postoji ili ne postoji saglasnost za 110 mjera.

Kako je potvrđeno za Kliks na dijelovima Reformske agende će se dalje raditi kroz individualne resore.

Podsjetimo, radi se o prvoj tranši EU Plana rasta, koja iznosi 70 miliona eura, odnosno sedam posto od milijardu eura koji su bili namijenjeni za našu zemlju.”

Puno teksta, a opet nejasno ono bitno, da li je u pitanju kredit/pozajmica ili nepovratna pomoć. „Pristup sredstvima”, „tranša”... koji sve termini neće biti koristeni.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.