Diskusije : Pravopis

 Komentar
Trebacete..
varenika
04. decembar 2009. u 03.33
..ili trebace te?
hvala
Alan-Ford
(Uprkos tome / upravo zbog toga)
04. decembar 2009. u 11.03
vi ce te trebati da ...

treba ce te da ...

nisam ekspert - ali cini mi se da je ovako.

Alan-Ford
(Uprkos tome / upravo zbog toga)
04. decembar 2009. u 11.15
:)))

izvinjavam se.

vi cete trebati da ...

treba cete da ...

takmicar
(takmicenje)
04. decembar 2009. u 12.41
За оно што питаш,ви ћете требати /требаћете, иако мислим да са тим "треба" има нека мука... Не сјећам се јасно, чини ми се да треба користити само "треба" без мијењања. Ево очекујем да ће ти појаснити.
Alan-Ford
(Uprkos tome / upravo zbog toga)
04. decembar 2009. u 15.14
treca sreca:

:)))

izvinjavam se.

vi cete trebati da ...

trebacete da ...

vi cete pevati,

pevacete

varenika
04. decembar 2009. u 16.47
fala puno ljudi :)
sad jos manje znam nego kad pitah :)
nekako mislim da je ova alanova treca sreca - to
takmicar
(takmicenje)
05. decembar 2009. u 01.24
Како мање знаш? Све и да се користи, како би одвајала треба и ћете? Одговор на твоје питање је требаћете/ћете требати под условом да се користе такви облици тога несрећнога глагола. Најбоље је да навратиш, наићи ће Стадра.
McKinley
((stadra))
05. decembar 2009. u 02.38
"Треба" је безлични глагол, па су допуштени само облици "треба" и "требало". Према овом глаголу управља се конструкција целе реченице:
"Требало би да знаш...", "Треба га користити у безличном облику..."

Једино у случајевима када глагол "треба(ло)" стоји сам у реченици, без другог глагола, допуштно је да се мења по лицима:
"Требаш му...", "Требали су ти одговори..."

Што се тиче одвојеног и/ли састављеног писања скраћеног облика помоћног глагола "хтети" (по лицима: -ћу, -ћеш, -ће, -ћемо, -ћете, -ће) у футуру, пише се састављено када се инфинитивна основа главног глагола завршава на "-ти": "писаћу" (инф.: "писати"), "радићу" (инф.: "радити")..., а одвојено кад се глагол у инфинитиву завршава на "-ћи": "ићи ћу", "рећи ћу"...
varenika
05. decembar 2009. u 07.20
fala stadra
(i ostali)
ovo je zaista bilo poucno
Annnika
06. decembar 2009. u 12.13
Krecemo sa malo citata Odbora za standardizaciju srpskog jezika:.. и (често наводна) безличност глагола требати, коју угрожава чињеница да постоје бројне личне употребе тог глагола...

a zavrsavamo sa pumpanjem lektorskim i najstroze cuvanom tajnom srpske lingvistike:
"Иначе, та аномалија глагола требати уочена је и "названа правим именом" још шездесетих година, у лингвистичким круговима, али су, наравно, лектори и наставници ученицима и новинарима пумпали главу са "требати је само безличан, требати је само безличан, требати је само безличан", те је то вероватно сматрано врхунском јереси и најстроже чуваном тајном српске лингвистике..." izvor Vokabular

Znaci, trebati je glagol. A, sto ne bi bilo tacno trebacete?
takmicar
(takmicenje)
06. decembar 2009. u 13.01
Е докона ли си...
McKinley
((stadra))
06. decembar 2009. u 13.25
Аника, можда не капираш шта је написано, или је опет у питању терање да опонираш свему што ја напишем, па ево да ти нацртам:

"Треба(ло)" се користи као безлични облик ако је у склопу сложеног предиката, тј. ако постоје два глагола који чине предикатску синтагму: "Треба да прочиташ одговор" а не "Требаш да прочиташ одговор".

"Треба" се као лични глаголски облик, који се мења по лицима, користи ако је сам у реченици: "Ти требаш помоћ".

У време о којем говори тај навод, језички чистунци су тражили да се глагол "треба" користи само у безличном облику.

Узгред, научи се да наведеш име аутора којег цитираш.
McKinley
((stadra))
06. decembar 2009. u 13.27
Ако си разумела, као што ниси, одговор је да је "требаћете помоћ" граматички сасвим у реду, али не и "требаћете да идете по помоћ". Још цртања?
pvl1
07. decembar 2009. u 01.35
Pravilno bi bilo:
Tребаћете Annnika да пишете под старим псеудонимом Dragoljub--
Annnika
07. decembar 2009. u 14.20
citat Odbora za standardizaciju srpskog jezika:.".. и (често наводна) безличност глагола требати, коју угрожава чињеница да постоје бројне личне употребе тог глагола..."
znaci govorimo o glagolu TREBATI
Pitanje je bilo:

varenika
04. decembar 2009. u 03.33
Trebacete... ili trebace te?

odgovor rece :-Mc K s... је да је "требаћете (помоћ)" граматички сасвим у реду.
Stadra ne budi licna toliko, da se ne pretvori ovaj forum u "Vi pitate Stadra odgovara".
Tebi bar ne mora da se crta,
Sad mozes da me obrises, a istina je iznad tebe i ostaje.

McKinley
((stadra))
07. decembar 2009. u 14.33
Аника, не буди толико параноична по питању модератор(ств)а. Немам везе с тим, али ако ти је тако лакше, настави да верујеш да имам.

Питање јесте било да ли је "требаћете" или "требаће те", али се кроз одговоре оно проширило и на употребу глагола "треба". Ти ниси прочитала остале одговоре, али си, по обичају, полетела да противречиш чим си видела да сам ја одговорила (а ни мој одговор ниси пажљиво прочитала).

Савет: прочитај све шта људи напишу (и смањи доживљај кад сам ја у питању).
McKinley
((stadra))
07. decembar 2009. u 14.46
Аnnnika
07. decembar 2009. u 14.20

Stadra ne budi licna toliko, da se ne pretvori ovaj forum u "Vi pitate Stadra odgovara".

----------------------
Укуцај у претрагу мој ник, па ћеш видети да се оглашавам ретко, на 2-3 недеље, или на свакој четвртој-петој теми. Укуцај онда свој ник, са сва три "n", па види колико овде има твојих одговора (сасвим је друга ствар што упркос томе остају непримећени.)
vltava
07. decembar 2009. u 22.11
ne vidim nista normalnije nego da se licno obratim nekome ko je strucnjak. moguce je da ima jos onih koji znaju koliko i stadra koji dolaze ovde, ali ja ih nisam primetila. ne citam redovno.

jadno je kritikovati nekoga ko ocigledno zna mnogo, daje svoje znanje i vreme besplatno, na dobrovoljnoj bazi. mogli bi sujetu ostaviti po strani i mozda deliti znanje koje licno imamo na stranicama prikladnijim za nasu struku.
Annnika
09. decembar 2009. u 13.59
Fekete 153. strana Jezickih nedoumica:

"Иван Клајн оправдано упозорава на то да кад је глагол требати у прошлом времену или у кондиционалу, а субјекат реченице — испред глагола требати — није лако спровести правило о стандардној употреби глагола требати у трећем лицу једнине. Тако уместо: И ја бих требало (безлично) да дођем, природније ће бити — И ја бих требао (лични глаголски облик) да дођем."
McKinley
((stadra))
09. decembar 2009. u 15.05
Фекете баш и није нека референца, бар не међу стручњацима, а с обзиром на његове често врло проблематичне изјаве и тврдње које немају никакво утемељење. Рецимо, та књига није у списку литературе за студенте београдског Филолошког факултета (јербо је пуна произвољних тврдњи), а његов Правопис неће бити озваничен, ако ти то нешто говори.

"Сваком писменом човеку познато је (у теорији, додуше, знатно више него у пракси) да се глагол требати мора употребити као безличан, дакле само у облицима 3. лица једнине. При том се често губи из вида да то ограниченје важи само када се требати јавља уз други глагол. Ако другог глагола нема, глагол требати може се слободно мењати кроз сва лица (...) Ако уз требати долази други глагол, морају се употребити безлични облици..." Српски језички приручник" (П. Ивић, И. Клајн, М. Пешикан, В. Брборић)

Савет: важне су референце на које се позиваш ;о)

"Српски језички приручник" (Ивић, Клајн, Пешикан, Брборић):
McKinley
((stadra))
09. decembar 2009. u 15.32
Завршетак навода на који се Фекете позива иде овако: "При том морамо имати на уму да је ово изузетак од општег правила и да ћемо му прибегавати само када нема никакве могућности да се употреби безлична конструкција", Српски језички приручник.

http://img3.imageshack.us/img3/5868/dscn2777o.jpg
П.с. Не чуди ме што си се определиЛО за Фекетеа -- имате исти манир цитирања из целине истргнутих делова који вама одговарају :)
inverse
09. decembar 2009. u 18.29
Hm...da. moj drug Bruno Fekete, zubar, mi je preporucio lanac samoposluga koji pripadaju njegovoj porodici.
od jezika se ne zivi. da.
Annnika
11. decembar 2009. u 13.30
"... mada su pitanja složena i moglo bi se o njima raspravljati letnji zimski dan do podne...

O odeljku iz Srpskog jezičkog priručnika ... mi autori smo svojevremeno dosta raspravljali, posebno na insistiranje pokojnog Branka Brborića, i složili smo se da trebati katkad naprosto NE MOŽE da bude bezlično, u rečenicama tipa "Došli su svi koji su trebali da dođu".

Tamo gde je bezlično, opet, kongruencija katkad mora da se žrtvuje. Ne znam koliko su učesnici vašeg foruma upoznati sa onim pronalaskom praške škole koji se zove funkcionalna jezička perspektiva, ili tema i rema, ili "topic" i "comment" i tako dalje, ali on je dokazao da položaj subjekta nije proizvoljan, kao što se moglo zaključiti iz tradicionalne školske gramatike...

Zamislite neki sastanak na kome sekretar proverava da li ima kvoruma, pa kaže: "Pera je tu, Mika je bolestan, Laza je javio da neće doći, Joca je treba(l)o da dođe ali nije..." Tu možemo raspravljati da li da kažemo trebao ili trebalo, ali subjekt Joca mora ostati ispred glagola...

Dodao bih još samo da glagol trebati, zajedno sa morati, moći, hteti, znati, umeti i još pokojim, spada u grupu modalnih glagola, koji se svi ponašaju slično. Zato, ako kažemo Svi mogu da rade, Svi hoće da rade, Svi moraju da rade i tome slično, bilo bi neprirodno da zabranjujemo konstrukciju Svi treba da rade i da je na silu zamenjujemo sa Treba da svi rade."
Ivan Klajn

McKinley
((stadra))
11. decembar 2009. u 14.27
НепорпављивО Аннника, не наводи изворе, ц-ц-ц. Ово је копирано с форума Вокабулар, то је Клајнов одговор једном кориснику с којим је и иначе у повременој преписци. Хвала Аннники на труду да прикупи све што се о "требати" писало на форумима :о)

Кога занима да прочита све што је о томе писано на овој расправи, нека копира овај линк: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=325.msg5109#msg5109

Објашњење: Клајн је изнео своје мишљење о употреби глагола "требати", јер се на Вокабулару водила конструктивна дискусија о томе. Међутим -- а то важи и за сва друга језичка питања о којима лингвисти дају свој лични суд -- док га не буде унео у неко издање Српског језичког приручника или Речника језичких недоумица (који, наравно, морају да прођу и редактуру другог или других ауторитета у стручним круговима да би били објављени), остаје само мишљење а не и правило.
McKinley
((stadra))
11. decembar 2009. u 14.37
П.с. А најважније: "ni Klajn u svom pismu nigde ne gleda blagonaklono na lični oblik tamo gde nije neophodan" - ко што рече Б.Б., вероватно најбољи стручњак за граматику и правопис на интернету.
Annnika
11. decembar 2009. u 16.56
НепорпављивО... oVO stadra kvari utisak:) kakvo treba da je porpavljivo ? 'Broj'tro
McKinley
((stadra))
12. decembar 2009. u 04.17
АннникО, а шта теби тачно није јасно? Или ти, по обичају, ништа није јасно? Молим те за мало артикулисаније примедбе, пошто заиста не могу да нагађам шта стоји иза твојих недоречених и прилично заумних коментара (сем кад нешто копираш, али тада то нису твоје речи). Хајде, потруди се да објасниш, али на српском, разговетно.

McKinley
((stadra))
12. decembar 2009. u 05.19
Ако је до "непоправљивО" и "АннникО" и сл., то се мало играм у вези с темом (безлично "требалО") и у вези с твојим стварним идентитетом (Драгољуб, Ета, Аннника, Данд...), тј. неутврђеним полом, па отуда средњи род :о)
Annnika
13. decembar 2009. u 06.46
"Čovek može biti junak na bilo kojem polju: uvek ga
prepoznamo kada se pojavi." -H. Miler

Ti si se pojavila ovde.

Koliko imas likova (nick-ova) nije od znacaja za ovaj kutak pravopisni, koliko ti je stalo do afirmacije, isto.

Zahvaljujuci tebi, rasprava o TREBA uglavnom je uspela, glagol "gordo posrce" rekose oni koji to bolje znaju.:)

McKinley
((stadra))
13. decembar 2009. u 09.05
Аннника, заиста си напорна. Пиши модератору и провери колико имам никова.

Што се афирмације тиче, јави ми се на мејл да ти откријем свој идентитет па онда ћеш самО просудити да ли ми значи афирмација под анонимним ником на овом или било ком форуму, или сам овде ипак због тога да бих помогла другима у вези с језичким питањима (при чему се петљам и с таквима као што си ти, који траже помоћ да би те онда острашћено запљунули).

Твоје писање, отварање тема на које нико не одговара, јер су углавном потпуно небулозне, и нападно супротстављање, и то најчешће без икаквог знања онога о чему покушаваш да се препиреш, недвосмислено говоре о твојој вапијућој потреби да скренеш пажњу на себе и добијеш признање, које вероватно не добијаш у стварном животу. Но, то је већ тема за други форум.

Dragoljub--
20. decembar 2009. u 07.40
samo reci bez imalo volje ... i reka suza pocinje ... ugasi svetlo i bice bolje ... za nekog drugog kad te probude ..." NB
takmicar
(takmicenje)
20. decembar 2009. u 13.16
Јужнокорејски трајфун вратио нам је Драгољуба.
Благородни господине, можда још које слово о писменима?
takmicar
(takmicenje)
20. decembar 2009. u 13.17
Трајфун :)))
dnand
(student)
21. decembar 2009. u 02.14
McKinley
((stadra))12. decembar 2009. u 05.19

>>>>(Драгољуб, Ета, Аннника, Данд...), ...
*************

Овде је нека за-буна. :)))
Ник под којим се јављам је ДНАНД. Немам везе са Аннником, Драгољубом и Етом.
takmicar
(takmicenje)
21. decembar 2009. u 03.08
А што би ти фалило да имаш? Драгољуб је љубитељ старих језика, Аника поѕнавалац истих, а Ета и рођаци аквилски насрћу на сваку лингвистичку нелогичност.
dnand
(student)
21. decembar 2009. u 12.49
Не бих имао ништа против. У овој теми нисам учествовао, већ само читао, а јавио сам се да бих указао на забуну око никова. То могу и они да потврде.
appassionata
22. decembar 2009. u 08.35
Postavljacu teme: ne kaze se "fala", nego "hvala".
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.