Diskusije : Politika

 Komentar
Ko je bio Koca Popovic
Tarpe-
05. septembar 2024. u 17.08
https://www.youtube.com/watch?v=SrEh1NYKKcs
Ovo treba odslusati. Kako su svi komunisti bili lazovi. I kakva su nedela radili.

Simo
05. septembar 2024. u 18.33
Kad sam posle vojske otisao u nas Trst i video kakva je to razlika
nikad vise nisam ništa verovao komunistima, ali bogami nisam hteo ni da zucnem neku protiv njihovih ideja. Bilo je dozvoljeno kritikovati njihove neuspehe zajedno sa pojedincima tj jedinim krivcima i tako sam ostao uspesan clan najsire organizacije tj Soc. saveza radnog naroda Jugoslavije.
Jednom sam tako u svojoj kuci svom uglednom gostu postavio pitanje
dali bi mi bolje živeli da smo ostali Kraljevina Jugoslavija tj dali tada ja nebi izvirivao kad ću opet u Trst.
Bio sam opomenut da pazim i ne postavljam ovakva pitanja olako i svagde.
Drugovi komunisti nisu lagali oni su bili opijeni sanjari, dok sto su lagali nisu bili komunisti već opasan politicki ljudski olos koji danas vidjamo svuda oko nas ma gde živeli.
Milles_Broker
05. septembar 2024. u 19.27
Браво Симуне !!!

Браво Браво !

+++

lavandal
(perpetumobile)
05. septembar 2024. u 23.02
Idiotizam je poverovati u ovakav video jer je potpuno lažan i bez ikakvih istorijskih dokumenata.

Koča Popović je bio iz bogate beogradske porodice, intelektualac koji je govorio 4 svetska jezika ali je bio sklon radnickom pokretu i komunistima. (Bio je pre svega Srbin i to je poštovao!)
Tako je i otisao u rat, mada nije morao.
Posle rata je video da sve ono od čega se odrekao- bogatsvo - njegovi drugovi proleteri su usvojili i bili bogati i osioni, bahati.
Tada je rekao da se za to nije borio, nego samo za svoje ideale.
Kada je bila proslava bitke na Sutjesci, njega nisu pozvali. Došli su njegovu preživeli borci i primili ga u njihov šator.

Alhemijka
06. septembar 2024. u 06.57
Pretražite sve dostupne informacije na temu uloga Koče Popovića u saveznickom bombardovanju Srbije 1944 i videćete da svi naši istoričari i naučnici znaju da je ta njegova uloga u tome tačna. Pa ljudi,postoje arhive Britanije,SAD, pa i Nemacke,i postoje dokumenti o tome ko je saveznike obaveštavao i ko je od saveznika tražio da se gadjaju ti gradovi u Srbiji. Naši istoričari posećuju sve te svetske arhive i videli su dokumenta o tome. I ovo o ulozi Koče u tome ima u mnogim tekstovima i u medijima, i u istorijskim institucijama postoji. Takođe i tadašnji vojni funkcioneri Britanije i USA imaju izveštaje sa kim su komunicirali za vreme bombardovanja Srbije 1944.g. i ko ih je upućivao gde i šta treba da bombarduju. Svi ti njihovi izveštaji su sada u arhivama, arhive su sada svuda otvorene i tu ne može dabude laganje.

Još jedna informacija iz ovog videa je tačna a to je da Koča Popovic nije diplomirao na Sorboni. On jeste tamo studirao jer njegova porodica je imala novca da mu tamo placa studije ali on te studije na Sorboni nije završio. O tome je nedavno govorio javno u jednom intervjuu na TV i Milan St.Protic, nas aktuelni političar i on je rekao da Koča Popovic nikada nije završio studije na Sorboni.

Što se tiče tog njegovog ponašanja na Sutjesci to ne znam koliko je tačno ali obzirom da je njegova porodica našoj vojski na Krfu i Solunu prodavala dzakove brašna pomešano sa peskom i da su zato u Kraljevini Jugoslaviji bili i osuđeni onda ne isključujem ni ovakvo Kocino ponašanje na Sutjetski kada se on izvukao a ostavio hiljade ranjenika da umru.
CEKAC
06. septembar 2024. u 08.07
Nisam gledao video i neću ga gledati.
Ako bismo gledali sva videa i ostala medija o pojedinim licnostima proteklog vremena, čiji postupci i opredjeljenja nisu u skladu s danasnjim presjekom vremena, mogli bismo lako utvrditi da se radi o apsolutno negativnim licnostima. Pa tako i Koca. koji „nikada ništa nije dobro uradio.

Pa sad hajdemo malo Kocu promatrati iz drugog uvgla. Iskreno se upitajmo koliko bi nas napustilo sve ono obilje u kojem je živio Koca i otislu u sumu i borbu, koja u početku nije imala nikakvog izgleda za uspjeh? Vjerujem jako malo.

Koca je bio vlasnik hotela Bristol u Beogradu i cijelog bloka zgrada među koje je spadao i bivši studentski dom 14. decembar. Bio je suvlasnik Trepce u jednoj trecini i u Boru, ali ne znam u kom odnosu.
Sve je to poklonio državi Jugoslaviji. Danas tu istu njegovu imovinu uzivaju stranci, između ostalih Vesli Klrak i Klinton.”
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. septembar 2024. u 11.02
„Kocino ponašanje na Sutjetski kada se on izvukao a ostavio hiljade ranjenika da umru.”

Alhemijka,
Nije se „on izvukao” nego je izvukao svoju jedinicu. I otvorio put iz obruca drugim jedinicama. Svaki novcic, odluka, ima dvije strane. Dobru i losu.
C_A_B_O
06. septembar 2024. u 11.54
Nije normalno i danas HVALITI titoisticke ZločinCE...Identicno bi bilo danas hvalti nekog Heidricha da je slučajem prezivio cesku osvetu. KOLIKO je samo zla ,krvi,stradanja i PLJACKE pocinjeno od titoistickih komunista? Sinoubistva,bratoubistva...unistenje seljaka preseljavaje ono preostalih BEOGRADSKIH radnika po nekim BH wuko...inama zarad vlasti. Doseljavanje ZLA momunizma u CRNOGRAD i DANAS rezultira „ srpskom” politikom kakvu vidimo a romantiziranje KOMY ZločinACA ..od rankovica do ovog NESRBINA ...Ispade da je srpstvo zanavek OTROVANO zlom komunizma i da srbijici prEEti brisanje iz istorije i geografije...a Srbima status „mohikanaca”
ZATO da je SRAM svakog BIVSEG srbina ( malim nije bez veze) bilo kakvo romantiziranje ijednog komy ZločinCA jer danas i dalje VLADAJU dEca i UnUci istih koji u spomen na ZločinCE pretke restauriraju ZLO komunizma u danasnjem svEtlu, bolje reč' MRAKU!
MikaMira
(Voditelj)
06. septembar 2024. u 12.23
https://www.youtube.com/watch?v=QjszntlLvgo
Evo treba pogledati i ovaj video. Ja sam dosta postovala Kocu Popovica. Nekako sam ga sazaljevala, mislila sam eto Broz ga je odbacio, jadan Koca. Ali ranije nije se dozlo do svih ovih podataka. Nisu bile otvorene sve arhive ni naše ni svetske. Sada se dosta zna o tim desavanjima i tokom Prvog i tokom Drugog svetskog rata i u doba komunizma u državama koje su bile pod komunizmom. Tako i o Koci Popovicu dobijamo neka da kažem original saznanja. Ovo saznanje da je on određivao šta će i kada biti bombardovano u Srbji od strane saveznika 1944.g.zaista me je slomilo.

Ta saveznicka bombardovanja su bila daleko groznija od onih aprila 1941.g.Ta bombardovanja 1944.g. trajala su od aprila do kraja oktobra. To je bilo strasno. I ta savezicka bombardovanja su pocela na dan Uskrsa u aprilu 1944.g. a decenijama se plasiralo da je Hitler nas bombardovao na Uskrs a to su ustvari radili saveznici. Saveznici su 1944.g. gadjali porodiliste u Beogradu, gadjali skole, a vidite kako su Leskovac unistili bukvalno sravnili sa zemljom. Ništa više ne može da se sakrije. I dobro je da sve to saznamo ko je šta radio i ko nas je unistavao.

Sve u svemu, mnogo su nas lagali i zaista treba o svim ucesnicima tih ratova i zivota pod komunizmom da se sazna prava istina.
D-Man
(U prolazu)
06. septembar 2024. u 13.52
''Sve u svemu, mnogo su nas lagali i zaista treba o svim ucesnicima tih ratova i zivota pod komunizmom da se sazna prava istina.''

Наравно да би било лепо знати истину о свему и свачему али то је просто немогуће.

Како су лагали они бивши тако лажу и ови садашњи а лагаће и они будући. Тако је то од памтивека!

Ја увек кажем да ми не знамо ни шта се дешава данас а камоли да знамо шта се дешавало пре 30, 70 или 100 година.
Ево, погледајте само овог Вучића и његово муљање и схватићете да не можете да знате пуну истину шта се догађа данас а камоли шта се догађало у прошлости.

Осим тога, опет ти црни архиви! Кажу људи, отварају се архиви, сада ћемо сазнати неке ствари. И шта се сазна? Па, оно што су некад неки други написали а писали су онако како је њима одговарало. Нико није остављао писане доказе против себе.

Замислите када за 50 или 100 година неко чита шта се дешавало током деведесетих прошлог века (након што се отворе неки амерички или британски архиви) и шта мислите да ће бити закључак? Па да смо ми Срби били највеће зло на свету у то време јер ти подли западњаци неће у својим архивама написати ни једну лепу реч о нама Србима већ пишу оно што ће оправдати све њихове потезе а да би то постигли онда неког морају представити ђаволима.

Даље, видео о Кочи Поповићу нисам гледао, нити ћу га гледати. Зашто? Па управо због тога што сам већ рекао изнад. Сви лажу и питање је шта је истина.

Међутим, не заборавите само једну врло битну ствар. Код нас Срба врло често долази до сукоба између ''нас'' и ''њих''. Нека се свако сврста на страну која му одговара тј. ''нашу'' или ''њихову''.

У тим нашим сукобима и једни и други иду из једне крајности у другу. Једна од омиљених констатација једне те групе је како је цела Србија била за Краља и четнике а онда су дошли злочести комунисти са друге стране Дрине и уништили Србију.

Јбг, увек нам неко други крив! Ето, Коча Поповић је био из богате и угледне београдске породице а био је у партизанима и био је комуниста. Треба ли можда набројати и друге комунисте који су из Србије? Не, не треба!

То је било једно време када се десило то што се десило и на те ствари треба гледати трезвено а не због реваншизма. То је био судар две идеологије а ми Срби смо се нашли на том простору.

И та прича како је Коча Поповић ''наводио'' шта ће савезници гађати пред крај рата у Србији је врло проблематична.
Велико је питање колико је то бомбардовање било потребно (или непотребно).
Он сигурно није рекао да треба бомбардовати породилиште. Да ли се то случајно десило или не, можемо само да нагађамо.
Да ли су наши западни савезници то намерно учинили? Могуће је када све то посматрамо из ове данашње перпсективе и када знамо о каквим се зликовцима ради.

Да ли је то био једини начин да се Немци отерају са те територије? Кажем, ми не знамо ни шта тачно Вучић ради данас а камоли да ли је бомбардовање било потребно или не пре скоро 80 година!
Можемо само да нагађамо и верујемо, више или мање, оним или овим архивама, званичним и незваничним информацијама и, да не заборавим, оном што се преноси са колена на колено а колико је то тек субјективно , можемо само да замислимо.
zlatiborac
06. septembar 2024. u 14.16
'Ko je bio Koca Popovic' ?

Revolucionar,spanski dobrovoljac-zanesenjak po put mnogih cija su
dela (čitaj nedela) ostavila pustos na prostorima bivše nam SFRJ_FNRJ.
Biti revolucionar nije uslovljeno materijalnim stanjem (poreklom),
već datim okolnostima u datom vremenu stvaranja licnosti.
To sto je K.P. rođen u tkz. burzoazkoj porodici koja je bila na
glasu tokom I sv. rata kada se manipulisalo sa snabdevanjem, jeste
opstepoznato siroj javnosti. Reč je o stricu 'druga' Koce koji je dobio titulu 'peskar'.
U brasno koje je namenjeno vojci,stavljao pesak. Inače ta sira porodica Popovic vodi cincarsko poreklo, kao i druge znamenite
licnosti; Lazar Pachu (ministar finans.), komediograf B. Nusic pa
i čak preds. vlade N.Pasic.
Kao i svi ostali revolucionari koji su u ime tamo neke 'pravde i jednakosti' ponistili mnoge narodne vrednosti po kojima je narod
živeo i trajao vekovima. Ti isti koji su u ratnom vihoru obecavali
'raj na zemlji', pokazali su svoje pravo lice kada im se za to ukazala
prilika. Kao i mnogi zanesenjaci (svetski pustolovi) koji se nisu pokazali kao primerni djaci ili pak privrednici, isti su kroz strano
i priredjeno znanje razno-raznih publicistickih agencija i raznih
internacionalnih aktivnih koncerna, prihvaili sve 'zdravo za gotovo'.
Tanko,povrsno,već priugotovljeno,nedozivljeno, ne kroz nastajanje
licnosti, već kroz primitivni intelekkt, a ne kroz coveciju i covecnu
duhovnost.Oni su od vekovno patrijahlnog naroda stvarali mase za
svoje eksperimentisanje što se u samom poceku vladavine ispostavilo
pogresnim, tj. nakaradnim., a ciji smo savremenici - uostalom.

toliko ovim povodom...
Istoricar67
06. septembar 2024. u 15.19
Da prodaju srpskoj vojsci brašno pomešano sa peskom samo zato da bi ti dzakovi bili teži i da bi ovi koji prodaju zaradili više je nešto najniže u moralu što može ljudsko biće da uradi. To je mogao da uradi samo ološ. I ovo zahtevanje bombardovanja Beograda i drugih srpskih gradova i targetiranje ciljeva - srpskih škola, porodilista...i to može da uradi samo osoba koja nema ni trunku ljudskosti u sebi.Ne može da se sakrije ta činjenica da je Koca Popovic to radio jer tu su dokumenta, telegrami,izveštaji oficira britanskih i USA. E sada, naravno ima onih koji pričaju kako je to laž i to su zaista oni potomci komunista koji sebe nazivaju drugosrbijancima jer oni kao misu bili u OZNI i UDBI, već su oni bili neka „demokratska” grupa - Koca, Latinka Perović, Nikezic...Jeste, moguće da su se oni 70-tih godina posvađali sa Titom ali šta su radili dok se nisu sa njim posvađali. Pa Djilas je napravio pasja groblja, koliko je ljudi tada pobio pa pustao pse na njih da ih raskomadaju,ali kada se 1955.g.posvadjao sa Titom odjednom poceo da se predstavlja kao vajni demokrata.

Nas je problem sto mi nismo kao druge bivše komunističke države odmah osudili komunizam. Mi još uvek velicamo taj sistem a poznato je da je EU donela rezoluciju kojom je izjednacila komunizam i Hitlerov nacizam. Sve ove države koje su se odmah po padu Berlinskog zida oslobodile komunizma brzo su napredovale i danas su razvijene i uspešne države.
D-Man
(U prolazu)
06. septembar 2024. u 15.43
„Nas je problem sto mi nismo kao druge bivše komunističke države odmah osudili komunizam. Mi još uvek velicamo taj sistem a poznato je da je EU donela rezoluciju kojom je izjednacila komunizam i Hitlerov nacizam. Sve ove države koje su se odmah po padu Berlinskog zida oslobodile komunizma brzo su napredovale i danas su razvijene i uspešne države.”

Као прво, без обзира са колико мржње поједини људи испољавали према југославенском ''комунизму'' свако зна да тај југославнески ''комунизам'' није био ни близу комунизма који је постоја у Румунији, Бугарској и другим државама источног блока.

Питај било којег Румуна, Бугарина, Пољака, итд. о њиховом комунизму и нашем ''комунизма'' и схватићеш да су постојале огромне разлике уколико си бар донекле добронамерам.

Дакле, тај наш ''комунизам'' нема никакве везе са Хитлеровим нацизмом а то што је Запад изједначио онај руски комунизам са Хитлером је шупља и подла западна пропаганда јер су више сматрали руски комунизам као проблем него нацизам (који су чак и врло успешно усвојили у многим елементима).

Ко је колико напредовао је тема о којој се може расправљати. Зашто мислиш да су, рецимо, Хрватска, Румунија и Бугарска уопште примљене у ЕУ? Па, није ваљда што су имале компатибилан систем са Западним?

А зашто се ми Срби нисмо дефинитивно одрекли комунизма? Па, у ствари и јесмо али то неки људи уопште неће да схвате јер је најлакше кривити и дан данас оне који су већ изумрли.
CEKAC
06. septembar 2024. u 18.27
istoricar

Nas je problem sto mi nismo kao druge bivše komunističke države odmah osudili komunizam. Mi još uvek velicamo taj sistem a poznato je da je EU donela rezoluciju kojom je izjednacila komunizam i Hitlerov nacizam. Sve ove države koje su se odmah po padu Berlinskog zida oslobodile komunizma brzo su napredovale i danas su razvijene i uspešne države.
---------------------------------------------------------------------

Mijenjaj ni na tvoje idolek jer stil i način izrazavanja u tvojim postovima ne ukazuje da se radi o osobi koja se profesionalno ili amaterski bavi proucavanjem istorije.
Ti bi odmah sudio. Velis trebalo je „sjeccu knezova”, ili po ugledu
na tvoje idole „kristalnu noć�? Pa covjece probudi se. Ti ljudi su krvarili četiri godine po sumama i vrletima i na kraju oslobodili nas od Svaba i ustaša.
Cinjenica je da su to bili i polupismeni ljudi, koji o vrsenju vlasti nisu imali pojma i sve što se radilo onako kako u SSSR-u. Jesu li pravili greške? Ogromne! A kada se covjek dokopa vlasti, teško je ostavlja.
99% tih ljudi je pomrlo, a i ono sto nije, ne zna reci ni svoje ime i prezime. Pa koga da jurimo? Vjestice?
Velis zapad doneo rezoluciju. Kog će im vraga rezolucija kada tamo nikada komunisti nisu bili na vlasti. I Sjeverna Kreja je donosila rezolucije. Znaš li i jednu?
Vrijeme je već odavno da se gleda unaprijed, a mi se stalno osvrcemo, iako ništa nema za nama...
zlatiborac
06. septembar 2024. u 19.37
„Cinjenica je da su to bili i polupismeni ljudi, koji o vrsenju vlasti nisu imali pojma i sve što se radilo onako kako u SSSR-u. Jesu li pravili greške? Ogromne! A kada se covjek dokopa vlasti, teško je ostavlja.”

Neosporno i sasvim dokazano - a uz to smo i savremenici recenog...

Kada se polupismen prihvati bilo kojeg posla, iza toga sledi i neminovna propast nevidjenih razmera. Taj polupismeni covek koji je zbog neke lične neprvde prezirao sve oko sebe, pa čak i svoje roditelje, rusio je sve pred sobom kad mu se ukazala prilika za to. A to je jedino moglo da se desi u vreme bezvlasca - okupacije, tj
gradjanskog rata. U prilog recenog, niti jedna u nizu ofanziva nije imala pozitivan ishod u kojem je neduzno gradjanstvo izvuklo deblji kraj, dok su se samozvani 'oslobodiJoci' premjestali po brdovitim vrletima cekajuci ishod sukoba svetskih mocnika. A to se naziralo polovinom rata, tj. 1943 kada su 'mudri Latini' (čitaj Italijani) polozili oruzje i po naredjenju Anglo-Saksonaca predali ga svojim poltronima. Uskoro se održava 'cuveno' i po redu drugo zasijedanje u Jjacu, kada su 'udareni temelji bratske nam zajednice i podela 'tamnice naroda' na buduce 'na vrat na nos' državice, a koje će priznati vaskoliki svijet - a kad za to dodje vrijeme.
I tako sticajem datih im okolnosti,čim se polupismeni dokopali vlasti,
započeto je 'vrzino' kolo' u kojem čak šta vise nisu bili postedjeni i
saborci. I to mnogo zesce nego svi oni 'izdajnici' na drugoj strani.
Za njih su (u to ime) osnovani logori za prevaspitavanje sirom nove
'slobodarske zajednice naroda i narodnosti'. Nije prošlo mnogo dana, nastaje prvo i jedino samoupravljanje za koje zna vaskoliki svijet, na cijim će se osnovima i temeljima vaspitavati novi narastaji koji će i preuzeti kormilo u susret 'srećnije sutrasnjice-danasnjice'!

'Idemo dalje - za iste pare'...
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
07. septembar 2024. u 00.25
Istoricar67,

>'Mi još uvek velicamo taj sistem a poznato je da je EU donela rezoluciju kojom je izjednacila komunizam i Hitlerov nacizam.'
- - -

На кога мислиш кад кажеш: „Mi još uvek velicamo taj sistem ...” ?

То што је „EU donela rezoluciju kojom je izjednacila komunizam i Hitlerov nacizam” је обична обмана за лаковерне, јер је ЕУ показала да сарађује и подржава све бивше нацистичке савезнике и политику која је неонацистичка.
Провери биографије породица политичара у Балтичким државицама, узми у обзир кога је Запад подржавао у току разбијања СФРЈ, кога величају Укро-нацисти, итд.
Наравно, сви политичари из врха ЕУ и НАТО-а ће хорски да осуђују Нацизам, али се по њиховим делима види да су исти. Једино су променили рухо, а и шминка је чудо.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
07. septembar 2024. u 00.44
Istoricar67,

>'Nas je problem sto mi nismo kao druge bivše komunističke države odmah osudili komunizam.'
- - -

Ваш проблем је што посматрате ствари црно-бело, што под утицајем западне пропаганде и даље тупите да је постојао Комунизам и што, због реваншистичких жеља мислите да је период од избијања социјалистичке револуције у Русији 1917. до расформирања, урушавања и разбијања социјалистичких држава, треба преко ноћи беспоговорно, ултимативно осудити.
Никад нисте помислили да би у архивама могли да се нађу и документи који указују на злочине и оне стране против које нисте.

У том погледу, не разликујете се од мишљења револуционара, ни из времена Буржоаске Револуције у Француској, ни од Инквизиције у Средњем Веку, ни од мишљења и понашања комунистичких револуционара на власти у периоду диктатуре пролетаријата.

А кад се узме у обзир да многе ране због подела у нашем народу још увек нису залечене, ваше учестало покретање оваквих тема је чепркање по тим ранама.
Istoricar67
07. septembar 2024. u 06.13
CEKAC, nije u redu da mi se ovako obracas. Nisam ja za „seču knezova” niti za „kristalnu noć�. Ja sam samo za to da se otkrije prava istina za one koji su kako ti kažeš „krvarili četiri godine po šumama i vrletima”, a onda još dodajes kako su nas oni oslobodili od Nemaca i ustaša.

Ja samo želim da se o njima konačno zna puna istina. A zna se vrlo dobro da su oni sve godine rata proveli na teritoriji NDH, da tada sa ustašama nisu imali problema a na toj teritoriji NDH je održano i prvo i drugo zasedanje Avnoja u Jajcu i Bihacu. Zatim nisu hteli da oslobode Jasenovac punih 10 dana iako su već bili oslobodili celu Hrvatsku do Zagreba. Tada je u Jasenovcu bilo 25.000 logorasa i ti partizani su ostavili taj logor da radi punom parom,stajali su pored tog logora, ustaše su svakog dana tamo likvidirali po 2.500 ljudi i zadnjeg dana kada je ostalo samo još 2000 živih logoraša oni su morali golim rukama da se izbore sa ustašama u tom logoru, borili su se jadnici ceo dan i na kraju je iz logora izašlo 124 živih logoraša koji su bili svedoci svega što se tamo dešavalo. Za vreme borbe golorukih logoraša sa ustašama u logoru partizani koji su stajali pored logora nisu hteli da im pomognu jer je cilj komunista bio da ni jedan ziv logoraš ne izadje iz logora da ne bi bilo svedoka tih stradanja.

Eto partizani nisu imali tu sreću da i ovih 124 logoraša bude ubijeno pa da onda nema svedoka tog najvećeg stradanja u istoriji sveta jer nigde u svetu do tada nije postojao logor za decu.

I na kraju ko je predvodio tu proletersku brigada koja je oslobodila Slavoniju i Zagreb. Pa upravo Koca Popovic. Ta njegova brigada je stajala tu pored Jasenovca dok su ustaše ubijali po 2.500 logoraša dnevno, a i kada su došli do Zagreba, nisu hteli odmah da uđu u Zagreb već su stajali ispred Zagreba dok ustaše NDH se nisu spremili za bekstvo i pobegli. Pošto je ta partizanska brigada još stajala nepomično ispred Zagreba, Simo Dubajic sa Ličnom divizijom je uleteo u Zagred i ispred Banjskih dvora zatekao rukovodioce NDH kako se pakuju za bežanje i ulaze u automobile kojima su pobegli.Tu su bili neki rukovodioci NDH Mandic i ostali, a komunisti su posle rata Simu Dubajica proglasavali za ludaka samo zato što je to otkrio.

To su činjenice koje su danas poznate. Sve se to zna. A tek kako su ti vajni „oslobodioci” od oktobra 1944-do 1948.g.pobili u Srbiji najmanje 150 hiljada nevinih Srba, među kojima je bilo
preko 1000 sveštenika kojima su vadili oci,sekli jezike i cupali im nokte. Preko milion Srba su tada morali da pobegnu iz Srbije u beli svet i sada treba da ceo zivot i mi i naši unuci i praznici slušamo pricu nekih tkz. drugosrbijanaca. Nema tu nikakvih drugosrbijanaca. Svi su oni isti bili samo što sada ti drugosrpijanci pokušavaju da se lažima operu.
zlatiborac
07. septembar 2024. u 09.10
'А кад се узме у обзир да многе ране због подела у нашем народу још увек нису залечене, ваше учестало покретање оваквих тема је чепркање по тим ранама.'

Neosporno, a tako to i biva u svemu pa i sa ranama dok se iste ne zacele. I još nešto; da bi se iste (čitaj rane) zacelile, treba znati-poznavati uzroke istih.
Dokle god se ne oslobodimo samovoljstva, tj. bezakonja iznutra,
i dalje ćemo nositi ovaj birokratski jaram kojeg i nadalje trpimo i osecamo zadnjih osam decenija...
Milles_Broker
07. septembar 2024. u 10.46
Само нас ИСТИНА и ПРАВДА,

може довести до ПОМИРЕЊА .

Ма каква да је.

CEKAC
07. septembar 2024. u 11.01
istoricar

Izvpnjavan se zbog neprikladne opaske u odnosu na mijenjanje nika.
Prihvacam tvoje prijedloge da bi u korist istine trebalo ispitati sve istorijske okolnosti i cinjenice radi utvrdjivanja istorijske istine.Nekada sam imao priblizno mišljenje kao i ti, posebno sto su moji nroditelji imali rojalisticko opredjeljenje za rjesavanje državnog ustrojstva nove Jugoslavije. Kako covjek uci svakog dana, a nova saznanja pomalo mijenjaju i stavove i covjeka, tako se dogodilo i meni, da od nepokolebljvog borca za istorijsku istinu shvatim da ta istina i ne Već sam u nekoliko navrata rekao da sam rođen i odrastao u Hrvatskoj, skolovao u Hrvatskoj i Srbiji, a istovremeno prozivio sve strahote rata u Hrvatskoj, sto citanjem, sto u razgovoru s većim brojem ljudi,neposrednim opazanjem, stekao sam neku sliku o istinitosti dogadjaja za vrijeme Drugog svjetskog rata i neposredno nakon rata. Danas nalazim u hrvatskim udzbenicima obrnutu sliku svih tih dogadjaja, zbog čega je sadasnje moje shvacanje istorije „pricam ti price”.

S ovim uvodom objasnio sam ti moje mišljenjhe o otvaranju arhiva i eventualnim posljedicama tog otvaranja.

Ne osporavam da su se, van ociju i saznanja javnosti,
dogadjale grozne stvari, ali ne toliko da bi trebale utjecati na objektivnu ulogu u oslobadjanju zemlje. I odmah da objasnim polozaj Koce Popovica kao komandanta Prve proeterske. Koca je stvarno bio komandant, a strategijske i takticke planove stvarao je Velimir Terzic. Kao komandan jedne jedinice bio je obavezan izvrsavati naredbe vrhovnog staba, pa se ne bi smjeli neki propusti pripisivati njemu. Nije on odlucio da stane ispred Zagreba, nego netko iznad njega, a znamo tko je to bio.

Sada se vracam da trenutne dogadjaje u Hrvatskoj. Velicaju se licnosti iz ustaškog sastava, a partizani proglaseni su u najgoroj slici koja se može zamisluti.
U partizane, il četnike isli su ljudi da spase glavu. Vecina od njih nije ni čula da postoje komunusti. Pa i na kraju rata ne znam je li bilo vise od 5% komunista u partizanskim jedinicama. Pokvareno i podlo je tretirati ovih 95% zajedno s onim ostatkom. I među onih 5% najmanje 80% nije imalo pojma što se dogadja.

Zbog toga razmislimo malo...

zlatiborac
07. septembar 2024. u 12.53
„А зашто се ми Срби нисмо дефинитивно одрекли комунизма? Па, у ствари и јесмо али то неки људи уопште неће да схвате јер је најлакше кривити и дан данас оне који су већ изумрли.”

Pa ustvari Srbi nikada nisu bili zagovornici komunizma niti su ga pak
prihvatili - već im je isti nametnut putem sile i ucena - ako nisi znao.

Prema tome nisu u pitanju samo i jedino oni koji su izumrli, već ovi
njihovi potomci-naslednici koji i nadalje presipaju iz supljeg u prazno.
Razlika onih 'izumrlih' i ovdasnjih je u tome; sto su 'izumrli' pod
izgovorom 'drustvene pravde i jednakosti' ličnu svojinu pretapali u
drustvenu kojom su eksperimentisali-manipulisali dok se sama po sebi nije urusila.
Nasuprot tome, ovi njihovi potomci-naslednici istu preko noćipretvaraju
sto u ličnu, dok ostatak rasprodvaju belosvetskim mocnicima koji su nas
u pola veka 3x bombardovali.

P.s. 'nije sija - nego vrat'!...

CEKAC
07. septembar 2024. u 13.58

sto su 'izumrli' pod
izgovorom 'drustvene pravde i jednakosti' ličnu svojinu pretapali u
drustvenu kojom su eksperimentisali-manipulisali dok se sama po sebi nije urusila.
---------------------------------------------------------------------

Stovani sogore

Izuzetno cijenim tvoju pismenost i sirinu poznavanja razvoja dustvenih
odnosa AQko koristis strucne izraze moras biti pazljiviji i uzdrzaniji.

Naime, ovdje si poceo nabrajati vrste svojine, pa ti je promaklo i ucunio si grešku. Ako bi to citao netko tko nema pojma o desavanjima u Srbiji stekao bi sasvim drugaciju sliku od realne.

I odmah da konkretiziram: upotrebio si pojam lične svojine, tvrdeci da se ta imovina oduzimala i pretvarala u drustvenu.To ti je ogroman lapsus pa ću to obrazloziti: U ono vrijeme je u Srbiji postojala državna svojina, zadruzna, privatna, licna i javno dobro. Neću se sada upustati u objašnjenje drugih vrsta svojine, nego ću se zadrzati na licnoj svojini. Licna svojina je ksulja, cipele, cetkica i pasta za zube, kaput i slično. Nitko tu imovinu nije oduzimao i pretvaao u drustvenu.

U državnu (ne drustvenu) na osnovu zakona oduzimana je privatna imovina i pretvarana u državnu putem

1. nacionalizacije: obradivo zemljiste do deset hektara koje je ostajalo prijasnjem privatnom vlasniku, ili do sesnaest hektara ako se radi o neobradivom zemljistu; dva veca ili jedan veci i dva manja stana; proizvodna preduzeca s vise od deset zaposlenih;

2.eksproprijacijom: ako postoji javniinteres za izgradnju objekata od opcejavnog interesa. Ako do izgradnje ne dodje, nekretnina se vraca bivšem vlasniku;

3 konfiskacijom ako je netko pravosnažno osuđen za krivicno djelo protiv naroda i države.

Za oduzimanje imovine iz toc. 1. i 2. pripadala je pravicna naknada.

Ličnu imovinu stovani sogore nitko nihje dirao.
zlatiborac
07. septembar 2024. u 15.42
'Ličnu imovinu stovani sogore nitko nihje dirao.'

Tako je - u pravu si sogore stovani,

Imaj u vidu da nisam strucnjak pa prema tome i ono napisano portrazuje
pojasnjene. Drugim rečima sve tkzv. lično podrazumeva što se nosi na i u sebi. Kao recimo; licna karta i sva ostala dokumenta koja glase na
doticnu osobu-licnost,pribor i sredstva kojima se sluzi-mo i još po nešto.
Ono sto sam pomenuo odnosilo se na materijalno stecena dobra koja su pripadala jedinki (osobi), uzoj ili visegeneracijskoj siroj porodici-zadruzi u prvom redu. I ne samo to tkzv. 'viska' zemljisnih poseda, već i nasilno oduzimanje zivotnih namirnica. Posebno zitarica i stocnog fonda koji uslovljava fizicki opstanak, sto nije ni okupatoru padalo na pamet. Zato je to naše selo i pruzilo najzesci otpor koji je trajao čitavu jednu deceniju, dok konacno nije sasvim ugusen.
Da bi se uspostavio kakav takav sistem, ustrebale su mase proletera
a kojih je bio neznatan broj u tkzv. 'tamnici naroda'. U kratkom vremenu sela su polu-opustela. Mnogi koji pocese da 'rade za državu'
nisu sasvim napustali svoje posede već ih obradjivali da prezive.
I tako mic po nic, nismo se bas razlikovali od istocnih suseda sve
do početka 60-ih. Dok su u međuvremenu mnogi ilegalno prelazili
granice naših zapadnih suseda. Otom potom otskrinuse kapije, najpre
u Trst gde se putovalo danonocno svim tada raspoloživim sredstvima.
Ono sto nas je postedelo nove revolucije je otvaranje velikih kapija
za odlazak na 'privremeni rad' kada je d.m. postala glavno platezno sredstvo. Posle neku godinu eto i moje porodice da okusa 'sreću' na tom 'divljem zapadu' gde sam i dan danasnji.

A sad Ti sogore stovani nastavi i dalje da nam pojasnis-objasnis kako i zašto smo tu gde jesmo...

Bazorilo
07. septembar 2024. u 17.21
Kakvi su nas od 1945 vodili,dobro smo još uvek na nogama.Custe li,saradjivao sa ustašama.A nije ovo prvo pisanje o toj sramnoj titoistickoj istoriji.Treba reci i to da je Ivo Lola Ribar,likvidiran jer je bio protiv saradnje sa ustašama i tolerisanja njihovih zločina prema Srbima.
CEKAC
07. septembar 2024. u 20.42
Stovani sogore

ispunjavam ti zelju i nastaviti ću, ali ja ću to potkrijepiti cinjenicama.

U prethodnom poswtu napisao sam ukratko o nacinu pretvaranja privatne svojine u državnu.
Pored navedenog postojali su još i klasicni nacini stjecanja državne svojine i to putem ugovora o kupoprodaji, poklonu, putem odrzaja, komasacijom, arondacijom i agrarnom reformom.

Kada je u pitanju privatna imovina na nju se placao porez i postojao je „obavezan otkup poljoprivrednih proizvoda i stoke. Pretp-ostavljam da je tvoja porodica ovim zadnjim najviše pogodjena. I kod mene je to bio isto slučaj, pa smo psenicu sakrivali, a stoku drzali u sumi. I meso smo skrivecki suslili, tako da mirne duse mogu konstatirati da smo imali skoro identicne sudbine.

Promjena nastupa donosenjem Zakona o predaji državnih privrednih preduzeca na upravljanje radnicima iz 1950. godine. Tim zakonom zapocinje samoupravljanje, mada prilično stidljivo. Međutim ovim zakonom dolazi do prekida vodjenja privrede po ugledu na privredjivanje u SSSR-u i otvaranje vrata za uvoz stranog kapitala.
Ovim istovremeno rezim putovanja van granica Jugoslavije postaje otvoreniji...”
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
08. septembar 2024. u 01.08
zlatiborac,

>'I još nešto; da bi se iste (čitaj rane) zacelile, treba znati-poznavati uzroke istih.'
- - -

Узроци нису на само једној страни. У архивама има докумената о свим странама (на нашем терену).

Ако се говори о партизанима, четницима, Недићевцима и Љотићевцима, да би се објективније сагледали догађаји од 1941. до 1990, потребно је да истричари непристрасно упоредно анализирају архивску грађу о свим странама које су биле активне на територији Србије, БиХ и делу НДХ.
MikaMira
(Voditelj)
08. septembar 2024. u 03.49
Nedić je spasao srpski narod jer je prihvatio da bude predsednik Vlade nacionalnog spasa zato što su Nemci već napravili plan da ako se u Srbiji ne osnuje ta vlada oni će Srbiju podeliti na tri dela - jedan deo Srbije bi pripao NDH, drugi Bugarima a treći Albancima. Da li možete da zamislite šta bi sve ustaše radile po Beogradu,Užicu,Kragujevcu...Ja mislim da svi to znaju pa i oni koji napadaju Nedica jer njima je zao sto je Nedić tako sprečio da ustaše pobiju i Srbe po Srbiji. Osim toga Nedić je spasao najmanje 300 hiljada Srba koji su tada u Srbiju pobegli od ustaškog noza,spasio je 70 hiljada Slovenaca a spasio je i oko 2.600 Jevreja kojima je dao lažne dokumente i poslao ih u srpske porodice po selima u Srbiji gde su tamo živeli pune tri godine do kraja nemačke okupacije.

I sada komunjare pljuju po Nedicu jer im je Nedić kriv sto je spasavao Srbe jer znamo da je još na Drezdenskom kongresu 1928.g.je doneta odluka da Srbe treba uništiti kao narod.

A britanski guverner na jednom britanskom ostrvu u Severnom moru koje su tokom Drugog svetskog rata okupirali Nemci je sarađivao sa Nemcima da bi se održao mir na toj okupiranoj teritoriji i znate šta je uradila Velika Britanija kada se završio rat - nagradila je tog svog guvernera najvišim Kraljevski ordenom jer je saradnjom sa okupatorom obezbedio mir i tako spasao gradjane tog ostrva.
zlatiborac
08. septembar 2024. u 09.10
@Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)

Узроци нису на само једној страни. У архивама има докумената о свим странама (на нашем терену).
-------------------------------------------------------------------

Naravno da nisu niti mogu biti, ali je samo jedna jedina strana odlucivala i presuđivala. I to jednostrano po kratkom postupku
bez suda, tj. prava na odbranu i to u kratkom roku.
Najvece žrtve su bili oni koji bi mogli pruziti otpor nasilnog uspostavljanja vlasti tj. visi narodni sloj kao sto su; profesori,pravnici i cinovnici,trgovci,umetnici svih vrsta itd.
Drugim rečima elita na kojoj pociva svaka sira drustvena zajednica.

Srbija (a posebno Beograd) je u kratkom vremenu postala masovna grobnica. Čak šta vise nisu bili postedjeni ni stariji ucesnici otadzbinskih ratova 1912-18. Posle toga dolazi na red obracun sa
selom koje cinilo 3/4 celokupnog stanovnistva, gde je pruzen najveci
i najduzi otpor koji je nasilno i metodski ugusen,ciji sam savremenik.
Ni to nije bilo dovoljno,pa je u tom haosu od države doslo i do
međusobnih obracuna tih istih koji su obecavali 'raj na zemlji'.
Za njih su posebno stvorili logore za prevaspitavanje, sto je trajalo
jednu deceniju dok nije ugusen svaki otpor u zemlji. Oni koji su
preziveli, bili su senke onih predjasnjih silnih i svemocnih.

I na kraju Jocko-Jole 'sokole' (ɹǝʌɹǝsqo) nadzornice, možeš da nam
pripovedis šta li sve piše u onim-gore arhivama koje su ti dostupne.

Za nas koji smo bili savremenici doba 'kojeg su pojeli skakavci'
nisu potrebni, dok za ove sadasnje i dolazece narastaje mogu biti
od neke vajde...

Branko-123Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Branko-123
08. septembar 2024. u 10.01
D_Man, ti kažeš da je postojala velika razlika između Jugoslovenskog komunizma i komunizma u Poljskoj, Cehoslovackoj, Rumuniji, Bugarskoj...Da da, postojala jeste razlika ali ta razlika se sastojala u tome što Poljaci, Cesi, Slovačka, Rumuni, Bugari nisu slali svoje službe bezbednosti u države gde je živela njihova dijaspora da ubijaju svoje sunarodnike. A znamo šta su radile naše udbaske službe, kako od njih nije mogao nas narod nigde u svetu na miru da živi.Kad god bi osnovali neko udruženje Srba u dijaspori što je sasvim normalno za ljude koji žive van svojih matičnih država odmah je naša udba slala ubice da pobiju te ljude. Setimo se Dragise Kasikovica, osnivača udruženja Srpska narodna obnova, bio je novinar, osnovao je list „Danas” i satiricni list „Cacak”. Pripadnici jugoslovenske tajne službe upali su nocu u njegov stan, on je sedeo u radnoj sobi i pisao, ovi idioti su maskirani upali i iskasapili ga a potom mu i glavu smrskali. Njegova mala pastorka stara 8 godina je čula buku i kada je sišla sa sprata da vidi o čemu se radi nju su ti monstrumi takođe iskasapili i izvadili joj oba oka. Njena majka koja je bila Kasikoviceva supruga je te noći radila u jednom restoranu i kada je došla kući zatekla je taj užas.

Koliko je takvih likvidiranja i zločina pripadnika udbine tajne sluzbe bilo po svetu, tome nema broja, u svakoj zapadnoj državi ubijali su nas narod. I po tome se razlikuje jugoslovenski komunizam od komunizma u Poljskoj, Rumuiji, Bugarskoj, Cehoslovackoj...
CEKAC
08. septembar 2024. u 10.31
Za nas koji smo bili savremenici doba 'kojeg su pojeli skakavci'
nisu potrebni, dok za ove sadasnje i dolazece narastaje mogu biti
od neke vajde...
-------------------------------------------------------------------

Stovani sogore
Cinjenica je da su neki od nas bili savremenici tog doba, ali konkretno o tim dogadjajima ipak doznajemo iz druge ruke. Jako je malo ostalo živih koji mogu o tome reći da su ocevici tog doba, a koliko cijenim možda sam ja jedini rođen prije rata, dok ste svi ostali rođeni nakon 1944. godine. I moje sjecanje ne može bit relevantno, jer su mi u sjecanju ostali samo neki dijelovi tih dogadjaja. I to bih zaboravio da se o tim konkretnim dogadjajima nije pricalo u vise navrata.

Sve što se rada dogadjalo mi, ucesnici ovog foruma, čuli smo iz druge, treće ili ikste ruke. A svaka ruka malo je svog dodala, pa je i Musa Kesedzija imao tri srca.

Ne ljuti se zbog ove alegorije, jer sam se samo slikovito izrazio koliko i kakvo je sjecanje djece u najranijoj dobi.

Ovim istovremeno ne želim negirati da je bilo slučajeva samovolje, pa čak i ubistava za koje nitko nije odgovarao. Međutim,isticati to ao pravilo i pogresno je i zlonamjerno.

Upoznao sam nekoliko osoba, Srbijanaca, koji su bili u četnicima do kraja rata i nijedan se nije pozalio na los tretman prilikom zarobljavanja ili predaje.

Drugacija je situacija bila za one koji su pobjegli i bili zarobljeni kod Blajburga. Ni dan danas nitko se u Srbiji nije sjet5io da bi im trebalo odati bilo kakvu pocast, sto su nasuprot Hrvati obilno koristili i koriste...

zlatiborac
08. septembar 2024. u 10.45
'Stovani sogore

ispunjavam ti zelju i nastaviti ću, ali ja ću to potkrijepiti cinjenicama.'

E bas ti veliko hvala sogore stovani! I kao drugu i komunisti - naravno.

Imajuci u vudu da smo svremenici svih faza naše nedavne-slavne proslosti
a koju smo dozivljavali na sebi svojstven način (reklo bi se) imade
vise dodirnih tacki-tocki o kojima se može divaniti-diskutirati...

I još ovo; ono sto nam je najbitnije tj. zajednicko, jeste cinjenica
da smo se posle sveg onog što se zbilo - oba nasli u inozemstvu.
U mojem slučaju 'trbuhom za kruhom' i gledajuci wetern (čitaj kaubojske) filmove, docim kod Tebe u neminovno-pobjednonosnoj zavrsnici...

P.s. 'to je nama - nasa borba dala' - kužiš?
CEKAC
08. septembar 2024. u 10.46
Branko

Jesu li ubice ostavili svoje lične karte ili pasose. Upoznao sam Tosu Klisurica i popa Momcila Djujica i ni jedan se nije pozalio da su bilo kada bili izlozeni opasnosti u emigraciji.

Ovo sto ti želiš dokazati bilo je. Recimo atentat na Pavelica ili Djurekovica, zbog kojeg i dan danas u njemackom zatvoru trunu naredbodavci...
zlatiborac
08. septembar 2024. u 11.10
„Sve što se rada dogadjalo mi, ucesnici ovog foruma, čuli smo iz druge, treće ili ikste ruke. A svaka ruka malo je svog dodala, pa je i Musa Kesedzija imao tri srca.”

I to što rece,

Im`o Musa tri srca te nijedno izdrzalo do kraja, docim ovi potonji ga
nisu bas ni imali - pa smo zato tu sada gde i jesmo.

P.s. sogore stovani - 'nemo` se pravis Toso', ziv mi Ti...
zoxthegreat
08. septembar 2024. u 11.25
Ko je bio Koca Popovic
Tarpe-
05. septembar 2024. u 17.08

https://www.youtube.com/watch?v=SrEh1NYKKcs
Ovo treba odslusati. Kako su svi komunisti bili lazovi. I kakva su nedela radili.

========================

masonska goveda, sluge duzvdzonske
zlatiborac
08. septembar 2024. u 13.03
Još po nešto o tekovinama NOB:

O tome svedoči i citat Moše Pijade sa prvog zasedanja AVNOJ-a novembra 1942. u Bihaću. U kratkom obraćanju skriven je deo istorije koji nas nisu učili u školama - borbeni potezi partije koja je u vrtlogu rata tražila malo plodnog tla da zaseje svoje seme. I uspeli su u tome. A koja je bila cena?

Citat Moše Pijade sa prvog zasedanja AVNOJ-a novembra 1942. u Bihaću: Potrebno je stvoriti toliko beskućnika, da budu većina u državi
„Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.”
Narodnooslobodilačka borba vezuje se, pre svega, za oslobođenje Jugoslavije od fašističkog okupatora i marionetskih država koje su stvarane na tlu nekadašnje kraljevine, navodno nezavisne države u čije je temelje ugrađena krv svih onih koji su bili manjina ili protiv Hitlerove, Pavelićeve i Nedićeve ideologije.

Ali, postoji i mračna strana ovog sukoba, a to je ideološka borba za prevlast i opstanak komunističke partije koja će biti osnova budućeg poretka blagostanja kakvo pamtimo iz doba Tita. Ta borba bila je surova, a oružje nisu bile samo puške i bajoneti. Izgleda da je to bila i beda po sebi, osiromašenje i ekonomsko sakaćenje.

=====================================================================
Komunisti zbog posta namerno klali svinje 29. novembra?
„Bio je to genocid nad prasićima”.

CEKAC
08. septembar 2024. u 13.37
sogore stovani - 'nemo` se pravis Toso', ziv mi Ti...
-------------------------------------------------------

Stovani sogore

Klisuric Toso je autentican. Živio je u Hamiltonu i imao trgovinu nsamjestaja i bijele tehnike.
1984. godine upozao sam njega i popa Djujica na pikniku u Niagari.
Od Djujicevog rođenog brata sin živi u Novom Vinodolskom.

Stovani sogore ništa ja ne izmišljam. Onako kako se dogodilo, ili kako sam ja to dozivio.

Kužiš? Pa naravno. Samo si ti stari namcor...
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
08. septembar 2024. u 16.24
zlatiborac,

>'I na kraju Jocko-Jole 'sokole' (ɹǝʌɹǝsqo) nadzornice, možeš da nam
pripovedis šta li sve piše u onim-gore arhivama koje su ti dostupne.'
- - -

Чудно питање.
Најпре бих те замолио да избегаваш ироннисање и називаш ме надзорником. Бити осматрач, или посматрач, не значи бити надзорник.
Прочитај и други пасус мог горњег коментара. Нигде нисам рекао да сам ја претресао архиве, него да то треба да обаве непристрасни историчари.

Што се тиче архивираних докумената:
- Какав би то архив био, ако би се у њему налазили само документи само једне стране ?
- Каква је то анализа која се бави само документима само једне стране ?
***

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
08. septembar 2024. u 16.41
Branko-123,

>'... ti kažeš da je postojala velika razlika između Jugoslovenskog komunizma i komunizma u Poljskoj, Cehoslovackoj, Rumuniji, Bugarskoj...Da da, postojala jeste razlika ali ta razlika se sastojala u tome što Poljaci, Cesi, Slovačka, Rumuni, Bugari nisu slali svoje službe bezbednosti u države gde je živela njihova dijaspora da ubijaju svoje sunarodnike. A znamo šta su radile naše udbaske službe, kako od njih nije mogao nas narod nigde u svetu na miru da živi.'
- - -

Тешко је поредити околности у државама које си побројао са стањем на територији окупиране Краљевине Југославије, као што ни увођење Социјализма у тим државама није ишло истим путем као у ФНРЈ.

Што се тиче појединих случајева ликвидација, било је и обрнутих случајева.
zlatiborac
08. septembar 2024. u 18.18
'Чудно питање.
Најпре бих те замолио да избегаваш ироннисање и називаш ме надзорником. Бити осматрач, или посматрач, не значи бити надзорник.„


Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)@ izvinjavam se za ono 'nadzornik' i s` time ću nastojati i pokusati da izbegnem ironisanje - omaklo se.

-------------------------------------------------------------------

'Што се тиче архивираних докумената:
- Какав би то архив био, ако би се у њему налазили само документи само једне стране ?'

Reklo bi se jednostrani, utokiko sto su ga pisali 'nepristrasni pobednici', a koji je još uvek nedostupan siroj javnosti.

P.s. a tako nešto bi trebalo biti dostupno u svakoj narodno demokratskoj državi - pa čak i nasoj nam zajednickoj.

P.s.s. unapred izvini - ako sam negde nešto pogresio...
dulebg
(posmatrach)
08. septembar 2024. u 18.19
Наше класе од 1903. раде за Енглезе. Тако и комунисти и њихови потомци. Једно време су причали да раде за Русе, колко да се умиле народу. Али исто раде и они и њихови потомци.
zlatiborac
08. septembar 2024. u 18.55
„Stovani sogore ništa ja ne izmišljam. Onako kako se dogodilo, ili kako sam ja to dozivio.”

Nema vise potrebe da se izmišlja - sogore. Bilo pa prošlo, jer 'sila Boga ne moli'. Bitno je sacuvati zivu glavu - kužiš?



Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
09. septembar 2024. u 00.25
zlatiborac,

Ако сам добро разумео, ти не би имао ништа против да се врше непристрасна истраживања и анализе архивских материјала о активностима и нтеракцији свих страна ?
zlatiborac
09. septembar 2024. u 08.22

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo) - upravo tako, ni manje ni vise,

'Ni po babu ni po stricevima'...

Branko-123
09. septembar 2024. u 08.47
Neko pomenu ovde govor Mose Pijade na prvom zasedanju AVNOJ-a u Bihacu 1942.g. kada je on rekao da treba u Srbiji napraviti veliku kolicinu beskucnika da bi komunisti bili podržani u Srbiji. A ja sam nedavno čitao da je tada Mose Pijade takođe rekao da u Srbiji treba pobiti sve koji su obrazovani i pismeni i da većina budu nepismeni i neobrazovani jer će samo tako ti nepismeni podrzati komuniste.Tada je u tom članku gde je to objavljeno rečeno da se taj zapisnik sa te sednice AVNOJ- a u Bihacu nalazi u Arhivu Jugoslavije u Beogradu i čak je dato i pod kojim brojem je to u Arhivu zavedeno.

I onda ljudi razmislite. Zar ta sva ubijanja ljudi po Srbiji od oktobra 1944 do Inforbiroa 1948. nije bio genocid. I to pravi genocid. Pročitajte definiciju genocida koju je usvojila OUN. U toj definiciji piše da nije samo genocid kada se ubijaju osobe druge nacionalnosti već i kada se ubijaju i odredjene grupe ljudi koji ne odgovaraju ili smetaju onima koji ih ubijaju.

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
09. septembar 2024. u 11.04
Branko-123,

>'A ja sam nedavno čitao da je tada Mose Pijade takođe rekao da u Srbiji treba pobiti sve koji su obrazovani i pismeni i da većina budu nepismeni i neobrazovani jer će samo tako ti nepismeni podrzati komuniste.Tada je u tom članku gde je to objavljeno rečeno da se taj zapisnik sa te sednice AVNOJ- a u Bihacu nalazi u Arhivu Jugoslavije u Beogradu i čak je dato i pod kojim brojem je to u Arhivu zavedeno.'
- - -

Баш тако рекао ? Од речи до речи ?
***

>'U toj definiciji piše da nije samo genocid kada se ubijaju osobe druge nacionalnosti već i kada se ubijaju i odredjene grupe ljudi koji ne odgovaraju ili smetaju onima koji ih ubijaju.'
- - -

Немој да причаш !?
Значи да су током II С.Р.-а геноцид вршили и припадници других страна, а не само једне.

П.С. Провери шта се подразумева под 'групама' у дефиницији геноцида.

zlatiborac
09. septembar 2024. u 12.24
'U toj definiciji piše da nije samo genocid kada se ubijaju osobe druge nacionalnosti već i kada se ubijaju i odredjene grupe ljudi koji ne odgovaraju ili smetaju onima koji ih ubijaju.'

Nije sporno,ima primera na pretek

Utoliko sto to nisu cinili samo Nemci-nacisti,već i njihovi sledbenici
na prostorima jugoistocne & istocne Evrope. U YU osim hrvatskih ustaša
madjarski' hortijevci'. U SSSR-u ukrajinski 'banderovci' od kojih još
niko nije prozvan - pozvan, a kamoli osuđen.

Jedan u nizu primera jeste nedavno odavanje pocasti ukrajinskom nacisti u glavnom gradu Kanade. I nikom ništa.

U Srbiji još uvek niko od zvanicnika da pomene masovne grobnice,
a kamoli da se pokrene postupak. Samo u Beogradu i okolini u prvom
naletu likvidirano na desetine hiljkada civila. I to po kratkom
postupku bez suda, tj. prava na na odbranu, a njihova imovina oduzeta.
Ne samo Dedinje gde se 'oslobodiJoci' ugnjezdili, već svuda po gradu.
Isto se dogodilo i drugim gradovima i varosicama sto je i dan-danas
'javna tajna'. Ako bi se to kojim cudom pokrenulo, na prvom mestu bi se nasli danasnji vlastodrzci-naslednici. Ali kao sto narodna kaže;
'nikad se ne zna šta nosi dan a šta noć jer ničija nije gorela do zore'. Uostalom i po zakonima prirode - zločini ne zastarevaju.

P.s. kako god bilo i da bude, nadajmo se ne onako-isto ko pre osam
decenija. Ovo su druga vremena kada se malo šta da ili može sakriti.
D-Man
(U prolazu)
09. septembar 2024. u 14.04
„A zna se vrlo dobro da su oni sve godine rata proveli na teritoriji NDH, da tada sa ustašama nisu imali problema a na toj teritoriji NDH je održano i prvo i drugo zasedanje Avnoja u Jajcu i Bihacu. Zatim nisu hteli da oslobode Jasenovac punih 10 dana...”

Више и не знам ко је ово изнад написао али нема везе.

Видиш, драги господине, ја имам родбину из тих крајева (данашња територија Републике Српске) и управо ми је један деда из тих крајева и био је првоборацу у том рату.

Страшно је шта ти пишеш и очигледно појма немаш шта се дешавало у тим крајевима. Усташе су поклале у тим српским деловима све Србе до којих су дошли. Само у Јасеновцу изгубио сам 12 чланова што ближе што даље родбине.

И онда дођеш ти и теби слични и кажете како партизани (или комунисти како их ти увек крстиш) нису имали са усташама никавих проблема!!!

Дакле, те усташе побиле све српско што су могли а они преостали Срби који су се нашли онда у партизанима нису са тим усташама имали никаквих проблема!!!???
Како те само није срамота! Имаш ли ти уопште образа?

Да ли уопште имаш појма о снази једне тадашње НДХ (која је иза себе имала и Немачку и Италију) и снагу тог партизанског покрета који се борио против те НДХ? Да ли ти заборављаш да се НДХ протезала до Земуна?

Фамозна заседања АВНОЈа су одржана на ослобођеним територијама - ако ниси знао до сада, надам се да сада знаш! Па није баш све лаж што смо учили у књигама али је управо проблем у томе што та твоја страна хоће да историју промени за 180 степени негирајући било шта позитивно том партизанском покрету те, уз то, да им пришије и ствари са којима они нису имали било какве везе.

Да су били безгрешни, нису! Далеко то тога; много су они грешака и глупости направили али оптуживати их за ствари са којима везе нису имали је тотално неморално.
D-Man
(U prolazu)
09. septembar 2024. u 14.15
''Pa ustvari Srbi nikada nisu bili zagovornici komunizma niti su ga pak
prihvatili - već im je isti nametnut putem sile i ucena - ako nisi znao.

Prema tome nisu u pitanju samo i jedino oni koji su izumrli, već ovi
njihovi potomci-naslednici koji i nadalje presipaju iz supljeg u prazno.''

Златиборац,

Ја обично избегавам овакве теме јер су оне увек повод за наше српске поделе.

Е, сад, то што ти тврдиш да Срби никад нису били заговорници комунизма нити су га прихватили је, најблаже речено, смешно.
Тема је о Кочи Поповићу, Србину из имућне београдске породице и он је прихватио комунизам. Колико је било таквих не знам али комунизму су управо још више нагињали они сиромашни.

По теби испаде да је цела Србија била за Краља а, јбг, упорно ти и заговорници таквих ставова, заборављате да је ВЕЋИНИ народа у Србији и Краљ био докур4ио, хтео ти то признати или не.

Даље, ако је не знам колико дођоша у Србију, након Друго светског рата, силом и уценама натерало милионе Срба у Србији да прихвате комунизам, онда, јбг, брале, ми имамо један сасвим други проблем, зар не!?

И, пази, то пресипање из шупљег у празно тих, како их ти зовеш, комунистичких наследника, не треба уопште да чуди (ако већ постоји) када узмеш у обзир оно што сам изнад већ одговорио неком другом.

Нико неће дозволити да се историја промени за 180 степени јер једноставно није тачно да је све оно што смо учили у СФРЈ била лаж.

Наравно, историју пишу победници али лаж има кратке ноге и то се јако добро зна. Да је све била лаж, та би лаж изашла на површину још док је Броз био жив а нарочито након његове смрти. Па, ипак смо ми Срби били огромна већина како у Србији тако и у целој СФРЈ! Зар ти заиста хоћеш рећи да смо толико блесави?
D-Man
(U prolazu)
09. septembar 2024. u 14.19
''D_Man, ti kažeš da je postojala velika razlika između Jugoslovenskog komunizma i komunizma u Poljskoj, Cehoslovackoj, Rumuniji, Bugarskoj...Da da, postojala jeste razlika ali ta razlika se sastojala u tome što Poljaci, Cesi, Slovačka, Rumuni, Bugari nisu slali svoje službe bezbednosti u države gde je živela njihova dijaspora da ubijaju svoje sunarodnike.''

Бранко,

Пронађи било којег Пољака, Чеха, Румуна или Бугарина и питај их о њиховом комунизму а онда упореди са нашим социјализмом.
Ми у бившој СФРЈ никад у ствари нисмо ни знали колико је било лоше, примера ради, у једној Румунији. СФРЈ је била 5 светлосних година испред Румуније у то време.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. septembar 2024. u 14.23
„Mose Pijade takođe rekao da u Srbiji treba pobiti sve koji su obrazovani i pismeni i da većina budu nepismeni i neobrazovani jer će samo tako ti nepismeni podrzati komuniste.”

Mislim da je u Sloveniji bilo vise pismenih i obrazovanih, je li Mose reka da i njih treba pobiti?
Praviti ljude beskucnicima da dobijes njihovu podrsku?

Nešto tu ne stima. Lako je rijesiti dileme citirajuci rijeci a ne prepricavajuci šta je neko rekao ili uradio.

D-Man
(U prolazu)
09. septembar 2024. u 14.24
Још да прокоментаришем оне наводе о наводном писму које је Моша Пијаде написао како треба чинити неке ствари (да их сада не понављам).

О томе је овде била једна посебна тема пре пар година о којој смо у детаље расправили о том фамозном писму.
Уколико ме сећање добро служи, ради се о најобичнијем фалсификату. Ко има времена нека потражи ту тему.

Заболи ме нека ствар за Мошом, да будем искрен. У Јајцу је начињена велика неправда према нама Србима и према Србији у целини али не можемо ми сада да се служимо глупостима како бисмо мењали историју из темеља. Све то је много компликованије него онима који би само да кажу како је све било лаж.

Неким Србима није стало до потпуне истине већ до реваншизма и то је оно са чим ја лично имам проблем.
zlatiborac
09. septembar 2024. u 15.21
„Златиборац,

Ја обично избегавам овакве теме јер су оне увек повод за наше српске поделе.”
--------------------------------------------------------------------

D-Man
(U prolazu) @

Mogao si ali nisi, u to nema sumnje, pa prema tome; 'produzi igumane i
ne brini za manastir'...

ofarbaniboyPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ofarbaniboy
(varim)
09. septembar 2024. u 16.24

CEKAC
06. septembar 2024. u 08.07

Nisam gledao video i neću ga gledati.

Reche ustaša al ga to ne sprečhava da bude najglasniji,da yede gofna lopatama,sve zna bolje od svih a da pojma nema o cemu se radi...
zlatiborac
09. septembar 2024. u 17.35
„Mislim da je u Sloveniji bilo vise pismenih i obrazovanih, je li Mose reka da i njih treba pobiti?
Praviti ljude beskucnicima da dobijes njihovu podrsku?”

Mo`s da mislis i nagadjas, jer to nis` ne kosta. Nego taj isti Mose je
zahtevao (ako ne i naredio) da se iz Srbije posalje nekih 35.000 golobradih (a za rat neobucenih) mladica na sremski front! Jer:
Srbija (navodno) nije prolila dovoljno krvi za oslobodjenje'- kužiš???

A po pitanju beskucnika, ili pak proletera je - posebno poglavlje.
Obzirom da je nekih 3/4 stanovnistva cinilo agrarno stanovnistvo, zatrebale su mase da bi se sa njima moglo upravljati-vladati, kužiš?
Sela su u kratko vreme opustela, ali ne sasvim i zapustena. Ostali su
stari, dok su njihovi potomci povremeno dolazili u vreme setve-zetve
da bi se prehranjivali. Za te prilike uzimalo se 'bolovanje' i ceo
godisnji odmor, sto je trajalo još jednu deceniju.

Prema tome 'bez diktaturure proleterijata' nije moguće ostvariti
rezultate revolucije, pri cemu je selo pruzilo najzesci otpor, a koji
je trajao vise od jedne decenije.
Otom potom se 'otvaraju kapije prema Zapadu'. Samo u prvom talasu (polovinom 60-ih) odlazi nekoliko stotina hiljada radnika na tkzv. 'privremeni rad'. Od tada pa do dana danasnjeg,iseljavanje ili pkak
'visak' radno-sposobnih ne jenjava...

P.s. početkom naredne decenije (70-ih) nadjoh se porodicno (kao i mnogi) u iseljenju. I još uvek bez nade (i pomisli) o stalnom
povratku. Ode se svake 4-5 - te godine da 'napune baterije', posete
humke predaka,za pomen upale vostanice, ode u neki od mnostva hramova-manastira koje su nam pretci u amanet ostavili - i ti je TO!

CEKAC
09. septembar 2024. u 18.15
Stovani sogore

Razmišljam cijelo vrijeme o ovim našim međusobnim pisanijama i nekako, da se slikovito izrazim, igleda kao metalni novcis s dvije strane anvers i revers. Izaberi koju hoćeš. I ma koliko puta bacili taj novcic, koji će pri bacanju, tocnije padu na zemlju, pokazati jednu stranu. I ma koliko puta ga bacamo uvijek pokaze jednu o0d dvije slike. Bacamo ga koliko god puta želimo, ipak se radi o novcicu koji je cjelina, a i jedna i druga strana imaju istu vrijednost.

Kužiš stari moj?
CEKAC
09. septembar 2024. u 18.33
D-man

Неким Србима није стало до потпуне истине већ до реваншизма и то је оно са чим ја лично имам проблем.
---------------------------------------------------------------------

Ja bih još dodao; i radoznalost.
Sve je to uvijeno nekom tajnom, a ljudi uzivaju kada se tajne otkrivaju.
Cesto se preuvelicava uloga UDB-e. U vecini slučajeva (moje osobno posmatranje i zakljucak) je da je najveci dio kadra UDB-e bi prilično nesposoban. Birani su podobni, a ne sposobni. Cesto su se ponasali kao slon u staklani i kada je trebalo da budu nevidljivi, mogli su se primjetiti na kilometre. Najveci dio bio je neobrazovan i zbog neznanja mislili su da im je sve dozvoljeno. Siguran sam da jedan posto od njih nije ni dodirnuo, a kamoli citao Zakon o krivicnom postupku, pa vecina predmeta koja su dosla na sud rijesena su oslobadjajucim presudama zbog povrede potupka.

Čak i ako se otvore arhive mislim da se tu neće naći ništa važno, jer i u arhivama unistavaju se dokumenti koji bi mogli izazvati negativne posljedice...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. septembar 2024. u 20.06
„Mo`s da mislis i nagadjas, jer to nis` ne kosta.”

Ne nagadjam, nego mi se učinilo nelogicno. Pa pitam za izvor. Smeta mi to rekla-kazala blacenje onih koji ne mogu da odgovore. MISLIM da Koca jeste koordinirao sa saveznicima koji ciljevi će se bombardovati. Ima smisla jer je znao gdje su koncentracije Njemaca. Ili četnika. Jer zašto ne iskoristiti situaciju da se oslabi ideoloski protivnik.
I vjerujem da je neki saveznicki pilot, izlozen vatri sa zemlje, istresao bombe bilo gdje i vratio se u bazu. Kriviti Kocu za strahote na zemlji nešto mi ne stoji. Šta bi bilo ko od nas uradio u toj situaciji je mjerilo njegovih djela.

Industrijalizacija je donijela globalno migraciju stanovnistva sa sela ka gradovima. Trend je i danas prisutan.

Odlazak u inostranstvo 70-tih je relativno mali u poredjenju sa odlaskom 90-tih. Posebno iz BiH. I motivi su razliciti. No druga tema.

Hvala za djeljenje ličnih informacija. Respekt. Sudbine su nam slične.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. septembar 2024. u 20.06
„Mo`s da mislis i nagadjas, jer to nis` ne kosta.”

Ne nagadjam, nego mi se učinilo nelogicno. Pa pitam za izvor. Smeta mi to rekla-kazala blacenje onih koji ne mogu da odgovore. MISLIM da Koca jeste koordinirao sa saveznicima koji ciljevi će se bombardovati. Ima smisla jer je znao gdje su koncentracije Njemaca. Ili četnika. Jer zašto ne iskoristiti situaciju da se oslabi ideoloski protivnik.
I vjerujem da je neki saveznicki pilot, izlozen vatri sa zemlje, istresao bombe bilo gdje i vratio se u bazu. Kriviti Kocu za strahote na zemlji nešto mi ne stoji. Šta bi bilo ko od nas uradio u toj situaciji je mjerilo njegovih djela.

Industrijalizacija je donijela globalno migraciju stanovnistva sa sela ka gradovima. Trend je i danas prisutan.

Odlazak u inostranstvo 70-tih je relativno mali u poredjenju sa odlaskom 90-tih. Posebno iz BiH. I motivi su razliciti. No druga tema.

Hvala za djeljenje ličnih informacija. Respekt. Sudbine su nam slične.
zlatiborac
09. septembar 2024. u 21.55
„Ne nagadjam, nego mi se učinilo nelogicno. Pa pitam za izvor. Smeta mi to rekla-kazala blacenje onih koji ne mogu da odgovore”.

Naravno da ti je nelogicno, utoliko sto kad nešto drugacije procitas od onog što se nije moglo znati nit` saznati decenijama. Ono što se zbivalo na našim prostorima nije, bilo niti licilo na oslobodilacki sukob, već izricito bratoubilacki rat, u kojem nema niti može imati pobednika.
Pola veka se okestrirano proslavljalo-senlucilo do iznemoglosti da
smo pobedili. Koga? Ruku na srce pa recimo; koliko je u tim sukobima stradalo okupatorskih vojnika, a koliko neduznih gradjana ni krivih
ni duznih? Ubio brat brata na pravdi Boga, pa to proglasise za ustanak protiv okupatora? Isti scenario se dogodio pola veka kasnije u kobnbom Sarajvu gde komsija ubi komsiju. Isti oni koji su koliko juče polozili pionirsku a potom vojnicku zakletvu, nosili stafetu, i da ne
nabrajam-o. Nigde okupatora na vidiku, a kamo li da je krocio na tlo YU. Kužiš stari moj?

A drug Koca (kažeš) znao gde su okupatori i domaći izdajnici, sto je
logicno koga treba bombardovati. Znao je drug Koca gde je i Zagreb
u kojem je tokom 1943 proveo tri meseca pregovarajuci sa okupatorom
šta ciniti kad i ako se 'saveznici' iskrcaju na Jadran.
Može sad i ovo receno da ti bude nelogicno, kao i mnoge pojedinosti
koje napokon i neminovno izlaze na povrsinu i videlo dana...

Vozdra

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
10. septembar 2024. u 01.06
CEKAC,

>'Čak i ako se otvore arhive mislim da se tu neće naći ništa važno, jer i u arhivama unistavaju se dokumenti koji bi mogli izazvati negativne posljedice...'
- - -

Оне најцрње често нису ни доспеле до архива - уништаване су пре тога, а многе одлуке су доношене усмено, тако да ни њих нема у архивима. Поготово ако су и сведоци у међувремену изгинули, или умрли.

Примера има свуда, а један од њих је документација логора Јасеновац, коју су усташе уништавале неколико дана пред напуштање логора.
Istoricar67
10. septembar 2024. u 02.22
Jocko,ovo za Jasenovac si u pravu. Ustaše uništavali dokumentaciju nekoliko dana pred zatvaranje logora. Samo treba o ovome reči i to da su uništavali dokumentaciju dok je Kocina brigada bila oko Jasenovca a pustila ih je da rade punom parom još punih 10 dana ( dok ne pobiju sve logoraša da nema svedoka o toj grozoti). Zna se da je u to vreme Kocina brigada stigla i do Zagreba ali Jasenovac nisu hteli da oslobode. Sve kako je bilo treba reci do kraja.
Simo
10. septembar 2024. u 09.29
Istoricar (malo sutra}
Zašto si aj da kažem cinican, Bili su oko Jasenovca ali nisu hteli.
Šta nisu hteli? da poloze svoje zivote. „Radovali se ubijanju Srba.”
Ko je imao tacne informacije šta se tih zadnjih dana desavalo u samom logoru.
Znaš li ti covece kako je lociran Jasenovac.
Sa koje strane su mu mogli da pridju i bez velikih zrtava osvoje logor.
Jel tu možda bila dovoljna neka Kocina brigada?
Jasenovac je bio osvojiv samo sa teskom artiljerijom i avijacijom uz garantaovane žrtve svih logorasa.
Dali je Maja 45 vredelo ginuti za Jasenovac ili je Blajburg dosao sam po sebi kao kakav takav racun, meni se svidja a da je za njih bolan nema sumnje.
Koliko je tačno logorasa bilo u Jasenovcu u proleće 1945 nikad nećemo znati. Ustaše kažu malo a mi ...? Mi znamo samo da ih je na kraju malo izvuklo zivu glavu.
zlatiborac
10. septembar 2024. u 12.45


'Sa koje strane su mu mogli da pridju i bez velikih zrtava osvoje logor.'

Moglo se sa sve četiri strane po put onog na Sajmistu kod
'brankovog mosta' oktobra 1944, tj. pola godine pre Jasenovca.

Međutim i ali, oslobodiJoci su protutnjali pored Jasenovca
prema Austriji u susret 'saveznicima' koji su im predali
nenaoruzane izdajnike sa mnostvo civila. To je (reklo bi se)
bio najzesci i pravi obracun sa saradnicima okupatora.

Nije Jasenovac bio isto sto Goli Otok na Jadranu ili Alkaraz na Pacifiku, gde je posada sa jednim camcem i mitraljezom mogla
spokojno održavati red i poredak.

Šta tek reci za podizanje zadruznog doma u Glini, a na temeljima
hrama u kojima je nekoliko stotina pucana likvidirano 'srbosjekom'?

P.s. nije - nego?
CEKAC
10. septembar 2024. u 12.51
Ovo je tema o Koci Popovicu.

Tko je od nas bio u vojsci, taj zna sto je vojna subordinacija. Koca nije bio glsavni. Iznad njega je bio komandant korpusa, a iznad ovog vehovni komandant. Ko0ca je bio obavezan izvrsavati sva njihova naredjenjaq.
Sjetimo se pravila u vojsci „izvrsi pa se zali”. Za neizvrsenje, zavisno od vaznosti disciplinski ili vojni sud. U rau prijeki sud, a znamo kakve sau kazne tog suda.
Istoricar67
10. septembar 2024. u 13.04
124 logoraša je posle goloruke borbe sa ustašama u logori izašlo živo iz logora i oni sigurno znaju šta se tih 10 dana u logoru dešavalo. Oni su svedocili da je svakog dana za tih 10 dana ubijano po 2500 logorasa i kada je ostalo njih nešto više od 2000 znali su da će i oni narednog dana biti likvidirani. I zato su jadnici i odlučili da se bore za ustašama u logoru golim rukama.Tog zadnjeg dana u toj jezivoj borbi ubijeno je oko 2000 logoraša ali je njih 124 izašlo živo iz tog logora i svi su oni bili svedoci o tome šta se sve u tom logoru dešavalo. Naravno komunističke vlasti su bile očajne što je ipak ostalo živih svedoka koji su mogli da svedoce o svemu pa i o tome šta se dešavalo tih zadnjih 10 dana. Ima još informacija o ponasanju tih naših partizana tada tamo, te naše Prve proleterske brigade koja je tada bila oslobodila celu Slavoniju do Zagreba ali da sada ne dužim o tome.
zlatiborac
10. septembar 2024. u 14.47
'Tko je od nas bio u vojsci, taj zna sto je vojna subordinacija. Koca nije bio glsavni. Iznad njega je bio komandant korpusa, a iznad ovog vehovni komandant. Ko0ca je bio obavezan izvrsavati sva njihova naredjenjaq.'

Ajdeee...ma šta kažeš sogore stovani,casna pijonirska?

Zar drug Koca nije biJo clan najviseg tjela, tj. u vrhovnog staba gde se donose odluke. Nešto po uzoru 'konzilijuma' kod medicinara, skup-zbor mnostva strucnjaka prilikom gradjnje: puteva-saobracajnica i drugih poduhvata od opste potrebe i vazvosti za siru zajednicu. Drug Koca i mnogi drugi često su znali donositi odluke i bez konsultovanja sto 'znaju i dzivdzani na grani; - kužiš? A tek moj zemo Krcun koji se od 'valtera' nije razdvajao i kad je bio u Narodnoj Skupstini.

A tek ono: 'pravila u vojsci „izvrsi pa se zali”. Ta nije moguće?
Sogor je pre vise od 6 decenija biJo u 'slavnoj' nam jna - uvjerivsi
se na licu mjesta kako to funkcionse. Jedino kad je ta ista 'slavna' nam istovetno nastanku-nestala, nisam imao cast da budem i svedok-ocevidac, a još manje i ucesnik...

CEKAC
10. septembar 2024. u 17.01
Stovani sogore

Cijenim tvoju pismenu retoriku i nekoga, tko ne zna cinjenice, ti bi mogao ubijediti i da Drina tece prema izvoru. Međutim, za one, koji raspolazu cinjenicama, tvoje price nisu tako ubjedljive.
U svakoj vpjsci, pa tako i u nekadasnjoj JNA, osnovno pravilo je pravilo subordinacija. Mladji po cinu izvrsava naredjenja starijeg bez pogovora, izuzev ako bi se tim naredjenjem učinilo krivicno djelo.

Tako ti stoje stvari moj ugodni sagovornice...
CEKAC
10. septembar 2024. u 17.11
Werba

Od tada, Jozina netrpeljivost prema Koci, nikada nije prestala
-------------------------------------------------------------------

Već sam te se zazelio. Tvoje mudre izreke prucavati će u skolama i fakultetima. Mislim da je Njegos imao tebe u vidu kada je pisao stihove:

„Blago onom ko navijek živi,
imao se rasta i roditi”.

Jozina netrpeljivost je još ranijeg datuma. Mrzi se bolji, a omalovazava gori...
zlatiborac
10. septembar 2024. u 18.46
„U svakoj vpjsci, pa tako i u nekadasnjoj JNA, osnovno pravilo je pravilo subordinacija. Mladji po cinu izvrsava naredjenja starijeg bez pogovora, izuzev ako bi se tim naredjenjem učinilo krivicno djelo.”

I to što kažeš - sogore stovani,

U svakoj vojsci izuzev one u kojoj su lakat i podvala bili mjerilo
napredovanja i svakog uspjeha- jelte?. Recimo jedan od uspjesnih heroja izbosne (zaboravih mu ime) postao general u 26-oj godini zivota. Drugi kojeg se sjecam; djetic - upravnik Golog - Jovo Kapicic (Kapa) stekao zvanje generalisma u 28-oj. Tako nešto sam saznao na casu politicke nastave minulog vijeka u Gospicu - nedaleko od Jadovnog - kužiš?
Negdje sa mprocit`o da je slavna nam JNA imala vise generala nego li
SSSR & USA - skupa. Ono nije bas da u to vjerujem, ali mogu se zakunut`
'casnom poJonirskom'.

Docim ono da 'Drina može teci prema izvoru',nije sporno, pa nek tako i ostane. Nismo mi sogore stovani za badava imali ono naše bReZplatno edukovanje - kužiš?
CEKAC
10. septembar 2024. u 19.53
Stovani sogore

Onaj iz Bosne zvao se Slavko Rodic. Poznavao sam mu brata Milivoja.

Inače Truhiljov sin čim se rodio dobio je cin pukovnika. Napoleon je posta general, a bio je mladji od Slavka Rodica.
zlatiborac
11. septembar 2024. u 07.55
Veliko hvala sogore,

Nego kad pomenu 'slavog-cuvenog' Slavka, da li je i Mirko dobio neki cin?
Ili je (može biti) previse skrenuo ulijevo - te nakon toga poslat na prevaspitavanje - kužiš?

CEKAC
11. septembar 2024. u 08.17
Stovani sogore
Mirko je nestao. Otisao je zajedno s autorom stripa.

Inače, Slavko je poginuo pod još nerazjasnjenim okolnostima. Možda je čak prvi dizident...
zlatiborac
11. septembar 2024. u 10.28
Pih 'majku mu boz`ju', velis pod nerazjasnjenim okolnostima?
Kao recimo Krcun, Mizara, i još mnogi znani i neznani u međusobnim
razmiricama-cistkama 'po put vaski' - kako se kaže u narodu.

Elem samo u mojem zavicaju od nekih 30-ak domova (u po ratnom dobu) stradala trojica znanstvenika pod 'nesretnim' okolnostima. Jednog pogodila 'srcana kap' tokom gozbe, drugi nehoticno stradao u lovu na divljac, docim treceg na splavu krive Drine 'udarila'suncanica. Neki 'zlobnici' tvrde da ga nehoticno dokacila ona dugacka motka kad se prolazilo kroz kanjon Tare.
Nego sogore stovani, kako li tek ovi njihovi potomci-naslednici rade
daleko i mnogo perfidnijim metodama. Njima ni holivud nije ravan - kužiš? Nisu Oni tek tako i za badava doneli zakon o 'zastiti imena i dela' koje je još uveliko na snazi - do daljnjega. Zapadni susjedi nikad nisu ni pomišljali, a kamo li potrazivali da 'neumrli' bude i pociva u Zagorju kako to nalazu obicaji i tradicija, već po 'zadatku' - kužiš?

P.s. tako ti je to; 'moj brate u tudjini'...
CEKAC
11. septembar 2024. u 12.42
Što se tiče Krcuna, stovani sogore, ja sam skoro ocevidac nesrece.
Naime, kratko vrijema nakon nesrece isao sam tim putem i s obzirom da je bilo još sve svjeze ( pomalo se još pusilo) , ali povrijedjeni i mrtvi već su stavljani u kola hitne pomoći.

Cesta je bila mokra, a bila je i sumaglica, zbog čega je i vidljivost bila ogranicena, Auto je bio veliki americki, mislim oldsmobil, ali nisam siguran. Cesta je bila ravna i u dolasku i u odlasku. Oko česte je nbila livada s rijetkim usamljenim drvecem. Cesta je bila blatnjava, od traktora koji su dolazili s okolnih njiva. Vozio je krcun. Na jednom mjestu vozilo je skrenulo na bankinu pokraj asfalta, srusilo dva stupica, a od treceg se odbilo, ili je Krcun naglo skrenuo, te dijagonalno preslo preko česte i udarilo u drvo u livadi. Da je bilo vozilo samo jedanh metar desno nesreca se ne bi dogodilaq.

Ovo kratko da razbijem mit o Krcunovoj smrti. Za ostale ne znam...
zlatiborac
11. septembar 2024. u 15.51
„Ovo kratko da razbijem mit o Krcunovoj smrti. Za ostale ne znam...”

Pa i to je vise nego dovoljno sogore.

Toga dana se zatekoh na vojnom odsustvu (povodom krsne slave) kad je
objavljeno na radiju u seoskoj birtiji, a gde se povremeno čula i
muzika sa gramofonskih ploca. Tim povodom gramofon iskljucen na čitavih sedam dana. Posle vesti na 'krugovalu' lahki intermeco - sa
marsevima slavne nam povjesti...

Elem nekih tri decenije posle, u jednom od nedeljnika izlazio feljton
povodom godisnjice stradanja Krcuna i S. Stefanocica - zvani Ceca.
DakleM; posle udesa naisao jedan od autobusa,vozac stane i
sa putnicima uputi ka autu koji je udario u jedno jedino drvo pored
ibarske magistrale, a nedaleko od Stepojevca. Da bi se ukazala hitna pomoć, među putnicima bila i jedna ucenica med. skole. Krcun je još uvek davao znake zivog, ucenica prisla - u tom momentu žrtva udesa otvori oci,pogleda spasioca - a potom ih sklopi zauvek.

Epilog: kako je vreme odmicalo, ispostavilo se da je: ona med. ucenica
bila kcerka jednog od mnogih svestenika koje je Krcun po povratku iz
NDH po kratkom postupku poslao u 'vecna lovista'.

P.s. 'zaklela se zemlja raju - da se tajne sve saznaju',kužiš? sogore!
CEKAC
11. septembar 2024. u 17.03
Stovani sogore

Iskreno nisam obracao paznju tko se tu nalazio prije mene, a tko poslije. Zanimalo me uzrok nesrece i moj je zakljucak:velika brzina, ogranicena vidljivost i kliska česta zbog blata na asfaltu. Cinjenica je da je vozio Krcun...
zlatiborac
11. septembar 2024. u 17.16
'Iskreno nisam obracao paznju tko se tu nalazio prije mene, a tko poslije.'

Stovani sogore.

'Bilo pa prošlo - ne ponovilo se'!
CEKAC
11. septembar 2024. u 21.53
Stovani sogore

Jedan filozof, zaboravio sam koji, rekao je „sve tece, sve se mijenja” (omnia fluid, (omnia mutandur), sto i sam često koristim kao maksimu.

Tvoje „bilo pa prošlo”, biti će opet u istom ili razlicitom obliku, ali biti će. Posmatraj prirodu. Godisnja doba. Proljece, ljeto, jesen i zima. Mi9jenjaju se iz jednog u dreugo, krajem godine nestaju, a iduce opet se pojavljuju. U istom ili razlicitom obliku. Kruska pupa, cvjeta, donosi plodove, opada lisce i ponovo pupa...

Možda ću i ja, ovakav sav nikakav nekada i negdje opet se pojaviti. Kažem „možda” ne daj boze.

Da moj prijatelju nekako, nakon ovih podosta godina, dosao sam do zakljucka da se dobro i zlo stalno smjenjuju. Ulaze jedno u drugo. b
Bezlicni su. Cesto [puta ih zamjenjujemo.

Ništa se ne gubi. Ne mislim u smislu materijalizma. Ali je ipak cinjenica da je materija neunistiva. Mijenja i oblik i svojstvo, ali je neunistiva.

Možda su nekada, neka dvojica, slično kao mi raspredala, slagala se i neslagala. Ljudi su se oduvjek i mrzili i voljeli. Ne znam je li u pitanju bog ili zanon prirode? i ne mislim otkrivati...
zlatiborac
12. septembar 2024. u 13.01
„Jedan filozof, zaboravio sam koji, rekao je ”sve tece, sve se mijenja„ '

Neka fiozofa tamo gde im je mesto i gde pripadaju sogore. Dok oni
'mlate praznu slamu' gledajuci ukupan zivot sa visine, dotle običan
smrtnik, tj. velika vecina rinta i jedva sastavlja kraj s` krajem da prezivi.

Pa 'majku mu boz`ju' sogore stovani, Nemci su manje od jedne decenije svakodnevno slusali Goebel-sa -'obrali zelem bostan' i krenuli svojim
putem. Docim u nasem slučaju još uvek 'ne skrecemo s`puta' onog belo-
svetskog hohstaplera. Čak i doneli zakon o zastiti imena i dela - kužiš?
Ovi njegovi naslednici 'piJoniri maleni' bajagi od jedne ofucane partije stvorise tamo neke 'demon-kratske, tj. svoje lične - 'budi Bog s` nama'. Koliko juče u istim skolskim klupama sedeli,iz istog kazana kasu jeli, istom ucitelju stafete nosili, pa čak istom se i dan-danasnji kjlanjaju i uzdisu. Nije - nego?
Njihova skupstina-sabor-sobranje,divan - kako god se zvali,je u najmanju ruku leglo javasluka. Narodnim jezikom receno:”isti svinjac - samo se svinje promenile„.

Šta derugo reci, stigli smo pred svrsen cin = ”zlo radjenje-gotovo sudjenje„...

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.