Diskusije : Politika

 Komentar
BeliVukPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Hrvatima od Rusa 90-tih stizale TONE ORUŽJA
BeliVuk
24. jul 2024. u 10.47
Tokom krvavih ratova devedesetih godina, Hrvatska je uprkos embargu kupovala i nabavljala oružje sa svih strana, a najveći deo stigao je iz Rusije. Među moćnim naoružanjem u Hrvatsku je stigao i PVO sistem S-300, koji je za cilj imao da odvrati eventualne vazdušne napade srpske vojske, što je potvrdio i ambasador Rusije u Zagrebu Anvir Azimov. Nakon ponovnog pominjanja ove saradnje, postavlja se pitanje: šta je Srbija dobila od Rusije u tim ratnim godinama?

Odgovor je - ništa.

- Srbi tokom tih godina od Rusa nisu dobili apsolutno ništa. Za razliku od nas, Hrvati su dobili helikoptere Mi-8, koje i sada ima hrvatsko vazduhoplovstvo. Oni su legalno kupovani u Rusiji, i to novi, za šta postoji čak i potvrda. Priča oko toga da Rusi navodno nisu znali, ne pije vodu. Naravno da su znali, zato što je Rusija po proceduri koja se primenjuje u UN prijavila izvoz tih helikoptera kao „sredstva naoružanja”, iako je to bilo sporno vreme. Tada je u Hrvatsku stizalo štošta - kaže vojni analitičar Aleksandar Radić za „Blic”.

Radić za kaže da u Srbiji i dalje vlada neki mit da je Zapad bio taj koji je naoružavao Hrvate u ratu devedesetih, a zapravo su to bili Rusi. Aleksandar Radić: Srbijom vlada mit da je Zapad bio protv, a Istok podržavao

Vojni stručnjak ističe da su to bila vremena kada se tražio novac, te da nije bilo mnogo premišljanja hoće li se oružje isporučiti ili ne.

- Ipak, treba imati u vidu da su to bile drugačije političke okolnosti. Recimo, usred 1995. godine, kada kod nas vlada snažan mit oko toga kako je Zapad protiv nas, ruski predsednik Boris Jeljcin prima Franju Tuđmana kao gosta na proslavi godišnjice pobede nad fašizmom, 9. maja! To je bilo vreme kada je u Hrvatsku i dalje stizalo oružje iz Rusije. Konkretan primer, koji može da se potvrdi, jesu novi helikopteri. Te helikoptere Hrvatska i sada ima u naoružanju - zaključuje Radić.

„Otrežnjujuća poruka”

Dr Dušan Janjić kaže da je formulacija ruskog ambasadora, „da su Rusi Hrvatima dali S-300 da obuzdaju Srbe”, veoma dobra i poučna, pre svega za našu zemlju.

- Milošević je stalno očekivao da potpiše ugovor o nabavci S-300, ali to se nije dogodilo. S druge strane, Tuđman je u tome očigledno uspeo i po svemu sudeći, platio deo. Mislim da je ta vest jako poučna, pošto Srbija i dan-danas čeka neke sporazume, a drugi dobijaju oružje. Drugo, mislim da je ta poruka otrežnjujuća. Ta percepcija je inače normalna u međunarodnim odnosima, naročito kada su u pitanju velike sile. Ponašanje Rusije je potpuno normalno, a ono što nije normalno je način na koji mi vidimo Rusiju - ističe Janjić za „Blic”.

On ističe da je činjenica da su Rusi naoružavali Hrvate tokom rata devedesetih kontradiktorna tvrdnjama šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

- Ove vest je kontraporduktivna po Lavrova i njegovo ucenjivanje Amerike pričom o bombardovanju Srbije jer je progon Srba u „Oluji” bilo etničko čišćenje. A naoružavati nekoga ko sprovodi etničko čišćenje je malo delikatna stvar, znate. Drugo, krajnje je vreme da Rusi zaborave termin „mi smo vama dali”. Oni sve što daju žestoko naplate. Njihove kamate u takvim stvarima nikad nisu ispod 9 posto. Dakle mogu misliti koliko je Tuđmana koštao S-300 i „obuzdavanje Srba”. Sve u svemu, mislim da je ta vest dobrodošla, ona je tužna i govori najviše o Rusiji, nemilosti velikih sila, ali bi trebalo da bude otrežnjujuća za političare i javnost Srbije - podvlači Janjić.

Moćni S-300 isporučen sa najvažnijim delom

Hrvatski list „Nacional” pisao je da je veći deo PVO sistema S-300 bio isporučen Hrvatskoj, sa sve specijalnim 8-bitnim čipom na osnovnom lanseru, koji poznavaoci sistema smatraju njegovim ključnim delom koji povezuje sve vitalne delove raketa s komandnom pločom, hidraulikom i njegovim sistemom veza.

Delovi sistemaa S-300 u Hrvatsku su stigli između 1994. i 1996, dobavljali su se preko aerodroma u Puli, a javnosti su pokazani na paradi Hrvatske vojske na Jarunu 1995. Uoči zločinačkih akcija „Bljesak” i „Oluja”, javno pokazivanje tog sistema na vojnoj paradi za Dan državnosti bio je ujedno i znak da je to događaj od ogromnog globalnog strateškog značaja, jer su vojni analitičari shvatili da se jedan sistem S-300 prvi put našao izvan neposredne kontrole ruske vojske ili njenih saveznika.
https://www.blic.rs/vesti/svet/hrvatima-od-rusa-90-tih-stizale-tone-oruzja-a-šta-je-dobila-srbija/d6pfy5g

Hrvatsku naoružali Rusi: Jeljcin odobrio 150 letova transportera
https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatsku-naoruzali-rusi-jeljcin-odobrio-150-letova-transportera-569795

Списак руског оружја који су руси испоручили хрватима:
https://www.vecernji.hr/media/img/e5/24/ed8e981d893ab0fcdef9.jpeg
U razgovoru sa Zubakom Azimov je kazao da je Rusija razočarana ponašanjem Hrvatske te da bi se Hrvati trebali podsjetiti tko ih je u vrijeme međunarodnog embarga naoružavao i spašavao. Stoga je i zatražio popis svih isporuka. Izgledno je da Rusija zna što je tih godina isporučivala zaraćenoj Hrvatskoj, no trebala im je i dodatna potvrda. U popisu, koji je u posjedu Večernjeg lista, navode se goleme količine tog naoružanja. Na popisu je i znameniti raketni sustav S-300 PMU koji je dijelom bio isporučen Republici Hrvatskoj uoči Oluje i koji je potom bio poslužio kao psihološka kočnica zračnim snagama SR Jugoslavije da ih odvrati od intervencije tijekom Oluje. Sustav, prema tvrdnjama Zvonka Zubaka, nikada nije otplaćen pa on još od 2001. vodi sudski proces u kojemu traži isplatu, povrat ili nagodbu.

poster
S-300 popis
https://www.vecernji.hr/vijesti/ruski-pritisak-isporucili-smo-vam-s-300-gdje-su-nestale-rakete-1162920
D-Man
(U prolazu)
24. jul 2024. u 11.11
Ха, ха, ха! С 300 (и то онај за који и Хрвати кажу да је ДЕЛОМ био испоручен) је био разлог због чега Србија није интервенисала када су усташе започеле још један геноцид над Србима!

Дакле, ДЕЛОМ испоручени С 300 је разлог а не то што Бихаћ никад није пао (а могао је и то више пута) а падом Бихаћа би се заокружиле територије РС и РСК и више од 20 хиљада српских бораца је могло бити пребачено директно у Хрватску. РСК никад не би пала да је Бихаћ ослобођен. Иначе, ВРС и ВРСК 3 пута улазиле у Бихаћ и онда добијале наређење да стану. Бихаћ је лако могао бити ослобођен и предат на употребу Абдићу да га контролише. Бихаћ је фактички био кључ рата али никад није ослобођен.

Дакле, ДЕЛОМ испоручени С 300 је разлог а не то што је Милошевић одбио да се уједине тадашња Југославија (Србија и ЦГ), РС и РСК. То је било у пролеће 1993 када су скупштинске делегације и РС и РСК биле у Београду и када је одржана заједничка скупштина. Требало је доћи до уједињења, цели свет је то очекивао и онда Милошевић, на своју руку, без икаквог објашњења послао поруку (није се ни појавио у Сава центру) како још није време за то.

Дакле, ДЕЛОМ испоручени С 300 је разлог а не то што су у том рату ратовали само Срби са западне стране Дрине (Србија у том рату није учествовала са војском већ је логистички помагала за шта је Милошевић захтевао безусловну послушност што никако није одговарало Младићу који је војно ослобађао територије а онда их на чудан начин губио захваљујући политичким договорима Милошевића и Караџића са Западом).

Могао бих овако до сутра али не знам какве користи од тога.
D-Man
(U prolazu)
24. jul 2024. u 11.55
Теби је очигледно најлакше кривити Русе уместо да мало погледаш у наше српско двориште.

Не могу и не требају Руси бити већи Срби од нас Срба.
BeliVukPoruka negativno ocenjena. Pokaži

BeliVuk
24. jul 2024. u 13.48
Русија је 90их била усташка, сад нек се носе са украјином и западом у проклетство.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
24. jul 2024. u 15.28
BeliVuče,

Колико пута си у протекле 2 године покретао овакве теме и покушавао да искажеш своју мржњу према Русији, као да ти није познато да не могу да се пореде околности у свету и Русији у време Јељцина и данашњој Русији.

Не морам да питам шта желиш да постигнеш понављањем оваквих тема, јер је јасно да, из неких личних побуда, користиш сваку прилику да учествујеш у завади Србије са Русијом.
Не верујем да си толико глуп и кратковид, да не видиш да би лоши односи Србије и Русије били судбоносно опасни по Србију и српски народ у Србији и Републици Српској.
Да ти отворено кажем, мислим да си подмукао.
BeliVuk
24. jul 2024. u 15.39
Jocko4, нисам подмукао, само износим чињенице. Ништа Русија неће помоћи са оружјем Републици Српској нити Србији ако потурице, хрвати, шиптари или запад крене на Републику Српску или Србију. Русија од никакве користи није, једино у УН што ће да гласа за Србију али то не значи ништа, једино значи оружје а то неће Русија да да Републици Српској нити Србији. У проклетство да се носи Русија, Запад и њихови пулени.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
24. jul 2024. u 15.57
BeliVuče,

Мој став се не заснива на само ове твоје три (симптоматичне) теме. Јеси подмукао, јер врло добро знаш да, у случају таквог сценарија, од Русије може да се очекује помоћ, а уколико би се односи Србије и Русије покварили, било каква помоћ би изостала и ти би онда опет рекао да су нас Руси оставили на цедилу.
Зато боље о'лади.

Пашињан је кривац за ремећење односа Јерменије и Русије - кад ти неко иза леђа ради лоше ствари, нормално је да не треба да очекује од тебе помоћ. После неколико његових гафова, на штету Русије и Организације за Заједничку Одбрану и Безбедност, Русија више није видела разлоге да држи тамо своје мировне снаге.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
24. jul 2024. u 16.08
BeliVuče,

>'Русија од никакве користи није, једино у УН што ће да гласа за Србију али то не значи ништа, ...'
- - -

У садашњим околностима, то што Русија и Кина раде у УН у прилог Србије и Републике Српске изузетно је драгоцено и само кратковиди као ти мисле да то не значи ништа.
Је л' за Србију и Републику Српску боље и без тога ?

D-Man
(U prolazu)
24. jul 2024. u 16.10
На жалост, колико ми се чини, и Вучић све више и више руши добре односе са Русијом, све нешто по систему топло хладно.

Сад се већ зна да Србија продају Украјини оружје (и то већ за неких 800 милиона долара до сада). То више нико и не демантује осим што наводе да се оружје не продаје директно. Русији то, је ли, не треба да смета? Наравно да ће им то засметати и да им уопште није драго!

Копање литијума у Србији иде против кинеских интереса. Ајде сад да ми продајемо малине и јагоде али, брале, док се тај литијум ископа огромне су шансе да се животна средина толико загади да ће у том делу бити немогуће живети.
Да од копања литијума нема последица онда би га и Немци копали у Немачкој. И Чеси. И Португалци.

Иначе, тако је односе са Русијом био уништио и Милошевић јер отворено подржао Жириновског на изборима а био је против Јељцина. Можеш ти да приватно навијаш за било кога али као Председник државе мораш да се издржаваш од фаворизовања противкандидата који чак није ни имао неке велике шансе да победи.

Дакле, ја увек прво гледам какве смо ми глупости починили па тек онда гледам шта је неко други нама урадио.
ofarbaniboy
(varim)
24. jul 2024. u 16.38
Već sam ti stoput rekao...sagni se rujama...
C_A_B_O
24. jul 2024. u 17.00
Kolko je sEcam..LJOBI postavi granicu na Drini ..dok je lEEEpo prodavao 122 mine Aliji...kažu NIJE rat 99 izgubljen...tako je Vlada Kraljevine pretirala aprilski rat, kažu NEćE sitari na Gazivoda a EVO vladaju u CRNOGRADU!

Koja bEse razlika medj W DrasSkowcija i Wuckija???? samo u debljinu gubice...nego znamo GDE će maLji ZeLjeni kad yukrejn nestane no PITANJE sad je GDE će Wucky gad srbijicu izbrisu s karte?
BeliVukPoruka negativno ocenjena. Pokaži

BeliVuk
25. jul 2024. u 02.46
Jocko4, само оружје је битно а не УН. Што се тиче оружја ту нема никакве помоћи од Русије и Кине ако се не плати за оружје, док запад поклања огромне количине оружја Украјини.
D-Man
(U prolazu)
25. jul 2024. u 09.55
Запад ништа не поклања Украјини.

Украјинци су то оружје платили већ стотинама хиљада живота и Запад се уопште не узбуђује због тога јер Украјинци гину ратујући против Русије коју Запад хоће да исцрпи економски.

Даље, шта год да остане од Украјине, Запад ће економски поробити и Украјина више никад неће моћи да сања о било каквој независној држави.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
25. jul 2024. u 13.53
BeliVuk,

Теби изгледа треба да се нацртају последице које би наступиле да је у СБ УН прошла британска резолуција, којом би Срби били проглашени за геноцидан народ.

Види се да бркаш помоћ у мирнодопским условима и помоћ у случају рата.
C_A_B_O
25. jul 2024. u 14.58
nEMOJTE ga BRACO kastigovat'! Odljubice s e zabludEli sin kad mu sinovi ostanu neplodni, kad pocne uzgajati praziluk u saksijama i kad doJde Wuckijewo zaduzivanje na naplatu.

Tada ,BRATE, NEMOJ plakati, stavi sliku WODZE u novcanik i idi radi na gradjevini u Rumuniji
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.