Diskusije : Fotografija

 Komentar
Ima li razloga danas kupit novu kameru?
Seeb-VN1700
18. mart 2024. u 05.30
One male kamerice i kompakte odavno prestigao mobilini telefon.
Proizvodjaci fotoopreme sumnjam da rade na nekim novim modelima, a pogotovo ne male i srednje kamere.
Sony i Canon još se malo muce da nešto prodaju, a Nikon je definitivno razocarao i izgubio svoje musterije.
Ne samo kamere već i objektivi nemaju šta danas da traže na trzistu, pomeli ih softveri.
Neki novi objektiv sa vecom ostrinom nema smisla jer softver to popravi i uradi bez problema. Dugo je šum bio problem ali i to softver danas rjesava, veca rezolucija isto nije problem ili povecanje piksla..
Tako da ko razmišlja o nekoj novoj kameri možda najbolje sacekat da izadje zaista nešto novo ili sledi zakljucavanje prizvodjaca kamera.
Sony i Canon imaju sirok spektar drugih prizvoda, ali Nikon teško..
Digitala unistila filmaše, a sad eto i digitalne kamere.
Imam neku manju digitalnu kamericu i starog filmaša i to je to..

-
505
(Senior)
24. mart 2024. u 16.01
Na kraju će se sve svesti na mobil kao dnevni hlebac ozbiljni amateri
kao manjina i permenetni proffesionalci koji će uvek biti izazvani novim igrackama. Proizvodjaci opreme uveliko trpe gubitke i prestrojavanje u proizvodnji, Podjimo samo od toga da su i Nikon i Canon
namerno promenuli fasung objektiva kako bi napravili pometnju i poslali stare standarde na smetliste.
Post produkcija u svakom smislu reci nadmasuje hardversku tehnologiju. tako da smo danas još uvek živi svedoci strasnog razvojnog puta fotografske slike a video da i ne spominjem.
Prosto mi je krivo kako je nekad bilo teško biti plodonosan fotograf a danas uz nešto malo truda postajes pravi strucnjak.
U video tehnologiji je izvrsen pravi zločin sa fake video montazom.

alpskiSrbin
(Mile)
15. avgust 2024. u 07.44
Nema razloga, ako imaš neku OK kameru, čije snimke središ dodatno u softweru. Dakle samo dobre leče, solidna kamera i znanje za PC rešava. Sada su Nikon i Kenon prešli na to što je imao Oly-Pana-Sony pre 10 godina. Trebalo im puno. Bio sam u Maroku ove godine, Oly+Pana, 3 sočiva (Olympus 12-100, Leica 8-18 i macro Oly 60 mm). Sve u jednu torbu koja sme da se nosi kao handbag. Slike iz Maroka su super i ima šta da se slika, pogotovo arhitektura, pustinja, kamile.

Seeb dali još imaš onaj stari dobro skaner, dali beše Nikon EX 5000 ? Još slikam filmom, negde bi voleo jak skaner, ne znam dali u Beogradu ko ima.

„505” šta bi danas uzeo za snimanje videa, mislim na kamera sa 3 sensora, ali ne preskupo, može i polovno. Hteo bi malo više videa, sa zoomom.

Evo jedne sa DJI Mavic 3 Clasic, bio u Grčkoj ove godine, kad je bilo najlepše. Pivo i giros po 2.5 eur, apartma jefin u nulu. Tako da i ove neče biti kampa u Kroaciji. Cene su ludost, ske skupo a najgore da je more posve lom, sada cvetaju alge od vručine.

https://tinyurl.com/mrx55zmj

Sada sam mislio opet u Afriku, ali dođu ovaj virus koza, a merkao sam Kubu i možda tamo, kako Bog da.
alpskiSrbin
(Mile)
15. avgust 2024. u 08.07
p.S. Seeb, u Egiptu sam imao Sony RX100, prva verzija. Spašava dosta i imam ga još. Ako je muka nositi DSLRe ili mirorlese može. 20 MPx je dosta i šum se sredi. 1 inč sensor je super. smartfoni imaju neke piksele, rade bining, ali max 20 Mpx, ako imaš senzor te veličine, a koštaju previše. Sa manjim senzorima ide do 12 Mpx i slike od blizu. Njihov zum zasada nije OK, ne ide da se uspoređujem kamerama.

Imali smo tu i one koje su imali S90 i S95. 12 Mpx koliko znam. Ko je več to bio. Imali smo slike iz puta Turska, sa brodom. Sve super.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.