Diskusije : Pravoslavlje

 Komentar
Pitanje „mrsna” Slava na dan posta (petak, srijeda)
banjalucanka_
(svasta_nesto)
27. decembar 2011. u 11.57
Pomaze Bog
pitanje za one sto stvarno znaju ;). Slava koja inače nije u vrijeme Posta npr Djurdjevdan,Sv.Jovan itd..ako padne na petak ili srijedu, treba li komplet trpeza biti posna ili trebaju da poste samo slavljenici domaćin,domaćica, ukucani? A gostima se smije servirati i mrsno?
Hvala
NikojeNikic
(Radnik)
27. decembar 2011. u 14.24
Svaka Slava koja „pada” u dane sreda ili petak, bili ti dani u postu ili ne je posna.
Ne mora da se Slavi na „vodi” ali na „ulju' je obavezno.
Sreda se Slavi jer je to dan kada je Juda izda Isusa Hrista, a petak kao dan kada je Isus Hrist razapet...”
dragans
(e sad je gotov stvarno)
27. decembar 2011. u 17.34
Manji je greh Slavu ne slaviti nego na dan Slave krkati svinjsku ili jagnjeću mesinu ako je posna Slava.Al proće još dva tri milenijuma dok Srbi to shvate.
banjalucanka_
(svasta_nesto)
28. decembar 2011. u 13.55
Dragans slazem se :) Ja ne želim ništa pogresno uraditi i znala sam tj logicno je da je tako, reko da ipak pitam i ovdje, cisto me zanimalo eto. Inače muž je u crkvi kupio Pravoslavni podsetnik leta Gospodonjeg 2012, sa pravilom posta i poukom za svaki dan, i tu stoji sve najvaznije.
Zaista bih imala griznju savjesti da za slavu kada treba biti posna trpeza, krkam svinjetinu kulen cvarke itd
A i gosti mogu ukoliku postuju taj dan, slavu i domaćine, jesti posno pa iako mrse inače.

Svako dobro od Boga i pozdrav
HOCUKUCI
(MAMA)
01. januar 2012. u 21.48
Kad smo već kod ove teme i o postu da pitam i ja nešto. Prvi put sam čula danas, a s obzirom da nisam najpametnija nisam se ni upustala u raspravu. Od nedavno odlucih da se trudim i postim svaki post i dane koji su određeni za to. U poseti prijatelju ponudise me mrsnom hranom (Nova Godina je i tako to) i ja uctivo odbih. Drugi gost koji je razumeo da ja postim rece mi da se kod kuce posti a u gostima ako te neko ponudi mrsnom hranom, ne treba odbijati. Malo sam googlala cisto jer mi bese neobično. Mislim, kakav bi mi to post bio uostalom.Posebno što se poprilično družim i posecujem prijatelje koji ne vode zivot identican mome. I nezavisno od hrane, da li to znači da kad mi predloze 'gresno delanje' treba da prihvatim jer mi je ponudjeno u gostima...
Eto, pitam vas koji znate da znam i ja za ubuduce.
Što se tiče mrsne hrane na posnim slavama, jer gosti vole prasetinu, stvarno mi je bio sok kada sam se prvi put sa tim sudarila. Svaka cast svakome, čije ime i svetinja se obelezava toga dana. Valjda svecu se prinosi po hrišćanskom i Bozijem redu a ne po redu presitih koji su vecito gladni. Ovo kažem, jer živim u sredini gde se ekonomski daleko bolje živi nego u Srbiji i gde i te kako možeš priustiti raznovrsnost trpeze. Sojinih, rizinih proizvoda, vegtarijanske i vegan hrane koliko volis, ribe takođe po priustivim cenama. Al izgleda da sto je covek sitijiji, on je u stvari gladniji. Prokletstvo, kako stari kažu.
Sneksi
(spanac)
03. januar 2012. u 17.15
Evo ovde imaš sve o postu, pa i o tome kad inače mrsna slava pada u posni dan (sredu ili petak):

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/VelikiPost/Način-Posta.htm

Znaci recimo za Sv. Jovana sad u januaru pada u petak, i posti se , ali ne strogo, već može na ulju i ribi, znaci može i vino.

Znaci, prebranac, podvarak, posna sarma sa pirincem, pecurkama, mrvicama od soje, prste da polizes. Ribu možeš spremiti na sto nacina.

Nemoj mrsno spremati gostima ako ti dolaze u petak, ako ikako možeš to da izbegnes, pozovi ih onda u subotu ako bas ne mogu bez mrsnog.
Sneksi
(spanac)
03. januar 2012. u 17.17
Sneksi
(spanac)
03. januar 2012. u 17.20
Neće lepo link da se postira, znaci ides na sajt www.svetosavlje.org, pa na levoj strani klikni na Biblioteka, pa onda klikni na Veliki post i tu ćeš naći tekst Način posta - Jeromonah Evtimije.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.