Pogačice za roštilj

Date: Jan 20, 2011. | Category: Breads and Pastries | Cuisine: Serbian


kopiR

Zooom
Lenten

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Introduction

Pogačice za roštilj ja zamesim kao hleb samo što ih onda oklagijom još razvaljam. Evo ovako :


Ingredients

1 kgbrašna
500 mlmlake vode
14 gsuvog kvasca (2x7)
1 puna kašičicasoli
brašno za posipavanje

Method

1

U jednu vanglicu staviti brašno (oko 900 g) rukom napraviti malo udubljenje, sipati kvasac, so i mlaku vodu. Mikserom za testo mutiti dok ne počne da se odvaja od vanglice. Isključiti mikser i nastaviti još 10 min. rukom mesenje. Onim brašnom što je ostalo (100 g) kvasiti ruke i posipati dasku na kojoj se mesi. Oblikovati kuglu i staviti je u manju vanglicu ili poseban sud za testo.

2

Na ruku naneti malo ulja i površinu testa premazati, pa ako je obična vanglica pokriti čistom krpom, a ako je specijalan sud poklopiti odgovarajućim poklopcem.

3

U veću vanglicu naliti vruću, ali ne vrelu vodu i spustiti u nju vanglicu s testom. Ostaviti da testo naraste. Ako je pokriveno krpom paziti da se ne zalepi. Ako je odgovarajućim poklopcem on će sam da se otvori i signalizira da je testo naraslo. Posuti dasku s malo brašna, testo izvaditi iz vanglice, premesiti ga i ponovo vratiti. Vodu u onoj većoj vanglici promeniti tj. nasuti vruću i ponovo ostaviti da testo naraste.

4

Izvaditi ga na dasku za mesenje posutu brašnom, oblikovati ga u obliku valjka i podeliti na 10 delova. Svaki deo premesiti i ostaviti na površinu posutu brašnom. Kada smo sve delove premesili, oblikovali u kuglu, uzmemo onaj prvi deo – kuglu i oklagijom razvijemo kao koru debljine prsta, a prečnika oko 20 cm. Svaku izvaljanu koru – pogačicu izbodemo viljuškom na par mesta. Kada smo to uradili krenemo sa pečenjem na roštilj ili ringlu, a ko ima šporet na drva još bolje na ploču. Uzimamo prvo onu prvu pogačicu pošto je ona malo narasla dok smo ove druge razvijali. Za prvom druga i tako redom do zadnje. Ako ih odmah ne jedemo, ređati ih u čist stoljnjak i dobro zamotati do služenja.

5

Ove pogačice su predivne. Kada se stave na roštilj ili šporet, prvo se naduju pri pečenju, a kada ih jedemo prosto se testo odvaja.


People who like this recipe

  • AleksandraSask
  • Jelena76
  • jelena81
  • bakica
  • Kaya

Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…