Forums : Nemačka

 Comment
Upis deteta u školu.
MrNo
2013-12-01 04:05 PM
Interesu je me kada deca u Nemačkoj polaze u školu? Koliko smo čuli ranije je bili negde sa 6 a negde sa 7 godina. Navodno po novom zakonu svi su dužni da u školu pođu sa 6 godina. Nas konkretno zanima kako je u Minhenu? Dete nam je septembra napunilo 6 godina i trenutno ide u predskolsko u Srbiji. U Minhen stižemo marta meseca, kada supruga treba da počne da radi. Da li će dete morati da im se priključi odmah marta meseca u njihov prvi razred ili može da u skolu pođe septembra u njihov prvi razred? Da li postoje neka pripremna odelenja za decu koja ne znaju Nemački jezik?
Jaga
(1Q84)
2013-12-02 02:25 AM
Ukratko, dva puta da:

Da, može dete da krene i sa sedam gdodina u skolu, tj. u Vasem u slučaju narednog septembra.

Da, postoje i tzv. „predskole” (Vorschule), bas za decu, koja još ne vladaju nemackim dovoljno dobro da bi krenuli u skolu.

Za detalje se morate raspitati u mestu stanovanja.

Podrav,
Jaga
MrNo
2013-12-02 05:14 AM
Da li to znači da bi tek septembra dete moglo da krene u prvi razred u Vorschule a kasnije kada savlada jezik da bude prebačeno u normalnu skolu?
Da li bi eventualno bilo moguće da već od marta krene u neku ustanovu gde bi učio jezik sa drugom decom ili je to zakasnio za ovu godinu i mora čekati septembar mesec?
Jaga
(1Q84)
2013-12-02 06:17 AM
Dobar dan

Ta predskola sluzi deci bez dovoljnog poznavanja nemackog. Screening dece pocnjije pretposledje godine zabavista. Deca nisu u obavezi da pohadjaju tu predskolicu, ali osnovna skola ima pravo da odbije decu i vrati u predskolu, ako ne znaju jezik. Znaci u interesu dece i roditelja jeste da pohadja tu predskolicu.

Da li se može u sred skolske godine uskociti, to konretno morate da saznate u toj opstini gde je ta skola. Vrlo moguće da se može uskociti u u martu. Drugo pitanje je, da li dete od marta do septembra, može savladti nemacki dovoljna za upis u skolu. Ako ne, biće prinudjeno da još jednu godinu ide u tu predskolicu,da bi naucilo jezik.

Zato vam je moj savet, da već koliko sada, pocnete sa casovima nemackog. Pa onda kada dodjete ovde, isto da uzimate još dodatane privatne casove za dete, ne bi li sto brze savladalo jezik.

Ali i u slučaju da ne savlada do jeseni jezik, nije tragedija da krene godinu dana kasnije u skolu. Pogotovu zato što deca ovde pocinje skolu sa sest godina.

Još nešto, ne znam kojeg ste profila, ali recimo za decu ciji roditelji rade u velikim, internacionalnim firmama, obično postoje internacionalne skole na engleskom, privatne doduse, znaci placa se, ali dosta tog novca se dobija nazad preko poreskog obracuna na kraju godine. Tako da i nije toliko skuplje od državnih skola, posto je u toj ceni za privatne već ukljucen obrok,i pododnevni boravak, a te dve stavke se placau i u državon skoli.

Pozdrav,
Jaga

MrNo
2013-12-02 08:50 AM
Hvala puno na odgovorima.

Što se tiče onoga ukoliko ne stigne da nauči dovoljno Nemački do septembra i ostane još jednu godinu u tu predškolu, tada bi ona kad krene u redovnu školu bila starija 2 godine od dece koj bi pošla sa 6 godina, što je velika razlika za decu tog uzrasta. Ali šta da se radi.

Da li znaš kako je nastava u državnim školama u Nemačkoj organizovana?Da li je samo obavezna prepodnevna nastava a popodnevna nije i ona se samo plaća, jer koliko znamo škola je besplatna. Verovatno se plaća dodatno ko želi obrok u školi.
Jaga
(1Q84)
2013-12-02 11:30 AM
Dobro vece

Jeste 2 godina sa jedne strane velika razlika, ali sa druge i nije. Recimo kod mog sina u razredu je upravo to raspon u godinama, i to vrlo mesano. To je inače i razlog zašto uvek svima govorim, da je otprilike to max. starost deteta sa kojim još ima smisla doći ovde. S tim da je još starijoj deci i zakonski zabranjeno da dodju ovde, upravo iz tih razloga - uklapanja u skolski sistem.

Možda još jedna preporuka. Vase dete može i trebalo bi svejedno da uci paralelno to što uce u prvom razredu, a uce veoooomaaaa sporim tempom. Nastavni cilj u prvom razredu je da nauce abecedu, da nauce stampana slova da čitaju i pišu, i brojeve do 20 i racunske operacije u tom opsegu brojeva. I ako to sve paraleno savlada, velike su sanse da preskoci prvi razred, pa tako nadoknadi tu jednu godinu razlike.

Boravak i obrok u državnoj skoli kosta oko 200 Evra mesecno,a u jednoj internacionalnoj skoli ovde kod nas, mesecno kosta oko 300 Evra, a tu je već sve ukljuceno - i skolarina, i boravak i obrok.

Pozdrav,
Jaga

Jaga
(1Q84)
2013-12-03 03:50 AM
Dobro jutro

Da ne bude zabune, privatne skole ne kostaju bas preterano puno. Ali isto tako ne primaju svu decu, znaci imaju dodatnih kriterijuma.

Za ovu kod nas - to su ili da malci pricaju engleski kao maternji jezik, ili da im bar jedan od roditelja radi u takvoj firmi, gde je vrlo moguće da ih karijera odvesti opet u neku treću zemlju, pa da dete nebi ucilo srnaest jezika. S tim sto posle niko ne proverava, da li su stvarno otisli u treću zemlju.

U Minhenu ima i francuska skola. Po planu i programu Francuske.

Svasta nešto ima ovde, samo treba znati šta se hoće. Kao i za sve ostalo u zivotu.

Pozdrav,
Jaga

MrNo
2013-12-03 04:16 AM
Jaga još jednom hvala na odgovorima.

Kad kažeš „Boravak i obrok u državnoj školi kosta oko 200 Evra mesecno” da li pod boravkom podrazumevaš samo dopunsko ostajanje u školi a koje nije obavezno? Kada ujutru počinje škola i do koliko traje redovna obavezna nastava a kada počinje i dokle najduže traje taj poslepodnevni boravak? Da li dete može da dobije dečiji dodatak, i do koliko godina može da se prima? Koliko znam on je negde ok 200€ što bi taman pokrilo te troškove boravka.

Drug mi je pričao da u Holandiji dete može da se priključi bilo u kom razredu npr. 5 ili 6 razred s tim da prvo ide u tu pripremnu školu dok ne savlada jezik a kasnije se prebacuje u redovnu školu. Kaže da u toj pripremnoj školi rade i nastavu ali dosta manje nego u redovnoj. Koliko sam te shvatio to z starije razrede u Nemačkoj nije moguće ako dete ne zna jezik.
Jaga
(1Q84)
2013-12-03 12:32 PM
Dobro vece

Pod boravkom sam mislio na popodnveni boravak.

Skole u Nemackoj sve imaju iskljucivo pre podne nastavu. Pocinje oko 8 i traje do oko 13:00. Onda je rucak, i posle toga pocinje taj boravak u skoli, gde rade domaće zadatke, igraju se itd. S tim da se sada tezi da se to vremenom pretvori u celodnevni boravak u skoli. Ali je tek u povojima.

Za stariju decu, postoji neki zakonski limit, nisam siguran, mislim nešto oko 16 godina starosti.

Ali problemi su vise prakticne prirode za decu.

Skolski sistem ovde je drugacije organizovan nego sto je u Srbiji bilo. Pre svega ovde se dele deca na gimnaziju ili ne, već posle 4. razred osnovne skole. U gimnaziji uce u prvim godinama prvenstveno jezike. Recimo nemaju uopste hemiju, ili fiziku prvih godina gimnazije.

Znaci sto dete starije, nije nemoguće da dodje, ali postoje razredi gde je zgodnije doći, i opet gde je nezgodnije doći.

Za gimnaziju je potrebna preporuka nastavnika iz osnovne skole. Ne znam šta se desava ako se bas u petom razredu prebaci ovde.

I naravno - zavisi od deteta. Ako je pametno celjade može sve, ako nije - djaba sva planiranja.

U Nemackoj je veoma jaka segregacija ucenika već od malih nogu. Ko nije siguran da mu dete može savladati šta je potrebno, mislim da mu ne čini nikakvu uslugu. Jer sigurno ne želite da vam dete zavrsi u odeljenju/skoli gde su većinom strana deca i gde im je već tako malim zapecacena sudbina nekog radnika na montazi - u boljem slučaju.

Na dobroj gimnazji opet, sve im je na raspolaganju - sportovi, muziciranje, pozorisne sekcije, razmena sa skolama u Engleskoj, Franscukoj, relativno mala odeljenja. Ma prosto da poželiš da se vratis u skolsku klupu.

Pozdrav,
Jaga

MrNo
2013-12-06 06:00 AM
Znaš li orjentaciono kolika je cena za te predškolice?
Jaga
(1Q84)
2013-12-11 05:18 PM
Dobro vece

Predskolica je deo skole i besplatna je. Barem ovde u Hessenu-u. Ali verujem i u Bavarskoj, zato što je cilj države da tom besplatnom skolicom sto brze i sto bolje integrisu decu u redovnu skolu. Pa posto je to zelja države, naravno je besplatna.

Pozdrav,
Jaga
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.