Forums : Nemačka

 Comment
Nova pravila imigracionih kurseva
marijamhlc
2013-05-09 06:31 AM
posto se trenutno susrecem sa njima, imamo jednu vrlo specificnu situaciju.

dakle, to što ste polozili za sertifikat A1 u Srbiji, ili gde god, ne oslobadja vas od pohadjanja imigracionih kurseva, iako će vam oni reći da nisu obavezni. Dakle obavezni su i naterace vas da idete. Samo u slučaju da im donesete sertifikat A2 ili B1, mogu da vas oslobode istih. Nismo sigurni šta se desava kada imate plavu kartu, posto je moj suprug tek sad aplicirao za nju.

Ja trenutno imam situaciju, da zbog zdravstvenih razloga ne mogu da ih posecujem, posto sam dosla pre 5msc u Nemacku, donela sam sve papire iz Beograda od lekara, ovde od lekara koji me leci sam dobila takođe sve papire, ali na zalost, posto je moj lekar ovde kiroprakticar, a ne ortoped, sada moram da idem i kod ortopeda, koji treba da me vidi prvi put u zivotu i da mi napise taj papir za njih, pitanje je da li ću ga dobiti. Inače nikakve papire od lekara iz Beograda mi nisu priznali, iako me ta doktorka već 5 godina vodi i imam karton dugacak na 15 strana kod nje.

Takođe su nam rekli da možemo da uzmemo privatnog profesora, ali da oni moraju da odobre profesora i njegovu licencu.

tako da, ja sada imam situaciju da fizicki ne mogu da prisustvujem integracionim kursevima zbog zdravstvenog stanja, ali da ni oni ne znaju kakvi su dalje postupci u tom slučaju, posto im verovatno niko nikad nije naisao bolestan.
naravno, viza mi je do 15.06, šta će se posle toga desiti niko ne zna...

Vrlo smo razucarani generalno u ceo sistem, jer su nam prvo rekli jedno, a onda nam sada govore drugo, a sve sto smo im mi do sada dali, neće da uvaže, prosto su fascinanti...

Nemojte misliti da ja ne ucim i da ne znam jezik, naprotiv, ja ga ucim već godinu dana, i sporazumevam se sa komsijama odlično, kao i u prodavnici bez problema, čitam njihove casopise, sa otezanim razumevanjem naravno, ali smisao teksta razumem.

Desio mi se sada slučaj da sam odnela ženi na prepravku neku garderobu, žena me ništa nije razumela kada sam joj rekla šta da radi, iako sam proverila sve i na google translatu, i sa komsinicom da li sam dobro napisala recenicu, a žena u radnji Turkinja, koja reč nemackog ne zna da bekne!
Gojko
2013-05-11 06:30 AM
Vrlo smo razucarani generalno u ceo sistem, jer su nam prvo rekli jedno, a onda nam sada govore drugo, a sve sto smo im mi do sada dali, neće da uvaže, prosto su fascinanti...
...
ako nisi upoznata njihovim zakonom jedino ti preostaje da se obratis nekom advokatu.
vesela-domacica
2013-05-12 04:29 AM
U VHS Dreieich u Hessenu, po zakonu ne moras da ides na 600 casova, ako hoćeš možeš da polazes B1 odmah ako mislis da si spreman.Tako su bar meni rekli.

Veoma su nejasni, maltene ,mumljaju u bradu kad ih nešto pitas a sto oni nisu planirali da odgovore ili kad postavis pitanje za koje treba da pozovu sefa. Ja sam sa skolom za moje dete imala bas puno problema i tek kad sam se maltene svadjala s njima onda su me saslusali. Ako u toj skoli ne možeš da se dogovoris sa njima, promeni skolu. Ti po zakonu možeš da ides u bilo koju skolu za integracioni kurs. Čak možeš i u Austriju da ides. Na kraju, ovde kod mene postoji jedna skolu koju drzi jedan veseli Turcin, gde može sve...pa Turci zavrse c1 bez da jednu reč sroce kako valja.
sirchulle
(CAD Designer)
2013-05-12 02:56 PM
Eh, ta Nemacka i njeni integracioni kursevi. Integracija u 26 slika. Trapavo i nikakvo, ponizavajuce i kilavo. Meni za stalne papire traže da idem na B1 kurs ali i na integracioni kurs iako sam ja nosilac vize i stigao ovde kao strucna radna snaga, ali dobro sad. Znate ona pitanja koliko imaju saveznih država i ko bira kancelara pa sve do da li smes sa osamaris svoje dete. Kao clan SPO-a nekada i sada LDP-a sam bio aktivni ucesnik svih politickih dogadjaja u Srbiji i znam mnogo vise o parlamentarnom zivotu nego vecina Nemaca ali mora se na integracioni kurs. Tako to ide. Nemacka (EU) nikada neće biti USA ili Kanada i sva ova trapavost mi ne pada teško jer to je Nemacka. Sve rade trapavo, sporo ali organizovano. Ovde je čak i nesposobnost organizovana pa tako stices utisak o funkcionisanju sistema ali avaj. Kada sam uzeo testove za orientirung kurs bez bilo kakvog kursa sam odgovorio na 240 pitanja potpuno tačno od mogućih 250. Mislim, stvarno je smesno ali je tako.
Hobbit
2013-05-13 02:39 AM
Cisto da sebi razjasnim, za dozvolu naseljenja traže da:
1) Ides na B1 kurs
2) Polozis B1 nivo Nemackog
3) Ides na orijentacioni kurs, koji traje koliko i šta se na njemu desava, uci?
4) Polozis test od 250 pitanja vezanih pretpostavljam za kulturu, istoriju (ha!) i pravni sistem Nemacke

Dali se odlazenje na kurseve može izbeci samo polaganjem ispita (jezik i test od 250 pitanja).
Za ovo 250 pitanja nemam reci, na testu za profesionalni Project Management ima samo 200 pitanja :-)
sirchulle
(CAD Designer)
2013-05-13 04:48 AM
Mene su sa time propisno iznenadili jer kad sam dobio šta treba da pripremim za dozvolu za naseljavanje nisam imao vremena da bilo šta uradim osim da upisem B1 kurs i polaganje kao i samo da upisem orientirung kurs. Kako god bilo do termina za dozvolu za naseljavanje neću ni dobriti rezultate jer se na njih ceka oko sest nedelja tako da idem tamo na blef. Sve sam upisao i ispolagao ali nemam rezultate. Čak nisam mogao ni kurseve na nađemslobodne u popodnevnim smenama je pre podne radim. Opsta ludnica. Još jedan dokaz da je svaka birokratska odluka ide na stetu korisnika usluga. Što se tiče tih 600 casova za ucenje jezika ja ne da nemam volje nego nemam ni sposobnosti da sve to izdržim. Pita mene predavacica u skoli jezika:„Jel' ti to sada sa posla na kurs?”. Ja joj kažem, ma jok nego upravo dolazim sa bazena pored koga sam parkirao Maserati koji se isprljao na Alpima gde sam bio na skijanju. Šta oni misle, da ja mogu da odvojim vremena toliko da idem mesecima na kolektivno zaglupljivanje kao da nemam šta drugo u zivotu da radim? Orientirung kurs je posebna kategorija. To već prevazilazi sve moguće gluposti...
Gojko
2013-05-13 04:58 AM
Što se tiče tih 600 casova za ucenje jezika ja ne da nemam volje nego nemam ni sposobnosti da sve to izdržim.
----------
E,onda bato zayebi Germaniju i pravac Luxenburg.
sirchulle
(CAD Designer)
2013-05-13 05:01 AM
Šta da radim u Luxemburgu, bato?
Gojko
2013-05-13 05:21 AM
tvoj posao brate..pre ćeš uspeti tamo nego kod ovih ludaka.

„”„Die meisten Anträge kommen aus Serbien.
Über das Jahr gesehen, führt Serbien mit 357 Bewerbern (17,36 Prozent der Anträge”
Nicht-EU-Bürger müssen, um in Luxemburg arbeiten zu können, über eine Aufenthaltsgenehmigung und eine Arbeitserlaubnis
verfügen. Diese Dokumente müssen bereits vor der Einreise noch im Heimatland bei der luxemburgischen Botschaft.
Gojko
2013-05-13 05:31 AM
danas mi sve nešto die naopako..

„-Diese Dokumente müssen bereits vor der Einreise noch im Heimatland bei der luxemburgischen Botschaft beantragt werden..”
marijamhlc
2013-05-13 09:07 AM
i ja se slazem da je totalno zaglupljivanje ići na tih 600 casova, pogotovu kada covek ima posao, samo mu još to fali posle posla da se cima 4-5h.

još uvek ne znamo šta će biti sa mojim dokumentima, treba da idemo do otopeda, mada ja iskreno mislim da on nema sanse da nam izda taj papir, posto on nije moj lekar, nego je moj lekar neko drugi, ali moram po zakonu da idem kod njega po taj papir.
zašto oni nisu priznali papire iz Beograda, ni to mi nije jasno, posto nije lud nijedan lekar koji ima privatnu ordinaciju da rizikuje svoj rad i svoju licencu, kada sve može sada da se proveri.

Ako me vrate nazad, mislim da ću biti prvi covek u istoriji covecanstva koji je vracen zbog ne mogućnosti pohadjanja integracionih kurseva...

marijamhlc
2013-05-14 01:29 PM
Situacija se polako razmotava, uzeli smo advokata, pišem za koji dan sve sto su mi rekli, mislim da će mnoge interesovati ovi podaci
marijamhlc
2013-05-17 06:52 AM
Jedini savet koji imam je da uzmete advokata i da vam on sređuje svu dokumentaciji, posto ne znate zakone, i mogu da vas tako zezaju, da je to prosto cudo. Na zalost mi smo se nasli u toj situaciji, uzeli advokata i sve se resilo vrlo brzo...

Hobbit
2013-05-17 07:16 AM
Dobro, koji su detalji tačno? Šta su rekli advokatu sto nisu rekli tebi?
marijamhlc
2013-05-17 09:27 AM
šta se desava, meni u integracionim kursevima zadržavaju dokumenta i NEćE da ih salju u daljnju proceduru dok ne rese pitanje mojih integracionih kurseva.

ja sam inače već 6 meseci ovde, još uvek nisam dobila njihovi ličnu kartu.

ako se pogleda po zakonu, da, oni treba da dobiju dokumenta o meni, ALI, ne smeju da koce proces izdavanja mojih dokumenata, a takođe je napisano, da, ovi sa imigracionih kurseva imaju pravo da krenu sa mnom u proceduru TEK Nakon što ja dobijem ovde papire, a ne kada nemam papire!

takođe, u zakonu ima jedna recenica - da ako je mala potreba za integracijom - ne morate nikad pohadjati te kurseve, kao i ako vam bracni partner ima Blue Card, isto ne morate da ih pohadjate posto vi po automatizmu imate radnu dozvolu, i nikakav sertifikat o znanju jezika ne smeju da vam traže.

Ja ispunjavam gore sve navedeno, a oni mene sada prisiljavaju/ucenjuju da ja moram da podpisem dokumenta da ću da pohadjam te kurseve i NEćE da salju dalje dokumenta u proceduru, dok ja prvo sve ne sredim sa njima.

Sto bi se reklo, samo vas prave ludim i misle da ste vi idioti
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.