Forums : Nemačka

 Comment
Porez na drugi posao u DE
sirchulle
(CAD Designer)
2013-05-08 09:21 AM
Pozdrav svima. Prvo da vam se javim jer nisam odavno, ucim gramatiku te se spremam za ispit iz B1. Zauzet sam a i ne pada mi neka pametna tema koju bih pokrenuo. Green card (lutrija) nisam dobio ni ove godine, nazalost ali trudicu se i dalje. Svejedno, trebala bi mi jedna informacija oko poreza u Nemackoj. Kako ide i koliki je porez na drugi posao ako zarada od tog drugog posla prelazi onih 400-450 EU? Šta je potrebno uraditi da bi recimo radio dodatni posao koji prelazi ovu vrednost? Koliko bih platio porez na drugu (dodatnu) zaradu od recimo 2000 EU mesecno?
Hobbit
2013-05-08 10:33 AM
Ne znam za porez, ali sam nasla odličan sajt sa kojeg ucim nemacku gramatiku; veoma jasno i sazeto objašnjeno, sa pdf dokumentom na kraju.
http://www.deutschseite.de/inhalt.html
Što se tiče dodatnog poreza, ako ovde niko ne odgovori, probaj da postavis pitanje na www.toytowngermany
Gojko
2013-05-11 06:25 AM
kažu da cigani u nemackoj ne placaju porez
sirchulle
(CAD Designer)
2013-05-11 12:12 PM
„...Ni dzabnav ma Romane”, sto u prevodu znaci ne znam ciganski. Elem, ciganski sam naucio u Srbiji druzeci se sa skolskim drugovima ali to je bio samo usmeni jezik jer pravopis ne postoji. Dan danas znam dosta od ciganskog jezika (Srbijanske varijante) između Sapca i Valjeva, dakle Koceljeva, Draginje pa onda Lajkovac, Obrenovac i sl.
Berlin2006
(carpe diem)
2013-05-11 03:51 PM
Www.brutto-netto-rechner.info
Po njima bi zaradjivao netto 1000 (na brutto 2000).
Isti podatak daje i www.steuerberaten.de
Gojko
2013-05-13 03:03 AM
Green card (lutrija) nisam dobio ni ove godine, nazalost ali trudicu se i dalje.
------
azilanti na zapadu vise prava imaju od ovih koji su tamo zaposleni
sirchulle
(CAD Designer)
2013-05-13 04:36 AM
Normalno je to da azilanti imaju prava vise nego zaposleni jer po staroj narodnoj uvek se tuce konj koji vuce. Tako je u Srbiji a vidim da je tako i u EU. Kako vise zaradjujes vise te procentualno oporezuju i sve vise traže. Oni koji zaradjuju kažu da je neposteno a oni koji dobijaju od države kažu da to tako mora jer ako si sposobniji i vredniji moras sve vise i vise parazita da izdržavas. Blagodeti kapitalistickog socijalizma...
Gojko
2013-05-13 04:51 AM
meni nikako nije jesano da im je zabranjeno radititi..
sve im država placa, struja voda ,stan,garderoba,namestaj itd..ovde u Srbiji brate pocrkasmo..Niko nam ništa ne daje, za lekove nemamo.
Eh, kažem ja sebi „ samo da mi je docepati se Nemacke”
Tabanac
(DR.voseca)
2013-05-22 03:41 PM
„sichulle”...postavljeno pitanje ti je jako konfuzno,pokusacu da odgovorim,koliko mogu precizno a i sazeto...Poreski sistem je u Nemackoj vise složan,prvenstveno iz socijanog odnosa države prema pojedincu cuvajuci onu zlatni „srednji stalez”koja je osnova svakog normalnog drustva.Princip je spojenih sudova.Sipanjem visih i bogatijih slojeva drustva u nizi,novcano ograniceniji.
Ovde ima sest,poreskih nivoa ili ovde nazvane „shtojer klase”...od zavisnosti koliko se zaradjuje do tvog bracnog i porodicnog odnosa.
Koliko sam osetio u tvom pitanju,nema pomena ni žene ni dece...ti si prvi nivo (shtojer klase ajnc)...tu se puno skida!Spomenuo si cifru od 2000 Eura,znaci...bruto!Na kraju meseca ćeš dobiti oko 650 Eura,manje...znaci,neto.Ne...nešto se može i vratiti,ali to je druga tema,od placanja za put-benzin do radnog mesta,neka popravka u stanu,radno odelo,pa čak i pranje vesa...kupovina naocara...itd.Ali,uvek podneti racun.
Znam tebi je puno,skoro trecina...ali meni zbog,mog primanja,skoro polovina.
Drugo pitanje je za „neben dzob” od skorog vremena „auf 450 Euro”,dodatni posao.Mora biti prijavljen (ako ništa vise bar na tih 450 a koliko će ti gazda davati,ispod ruke,to je druga stvar,ali nikome o tome ni reč!!!)
U tvom slučaju. „drugi”posao je POTPUNO OSLOBODJEN,placanja poreza!!!Bez obzira na tvoju prvu platu...Pitanje je samo fizicke kondicije.
Toliko od meine,pozdravljam te!

Hobbit
2013-05-24 03:58 AM
Dr. pazljivije čitaj, neće covek da cisti u slobodno vreme, pa mu treba opasna kondicija i „koliko mu gazda da” nego da radi, da ti to maksimalno uprostim, tehnicke crteze.
Što ne pitas na toytowngermany sirchulle, tamo ima definitivno upucenijih ljudi?
Tabanac
(DR.voseca)
2013-05-26 08:36 PM
Nema neke specifikacije u boljem poznavanju „materije”.Ovo poznaju skoro svi zaposlenici (a tek,privatnici)prosecnog gradjanstva...„zeznuti” ili otkinuti od poreza je svuda „nacionalni Sport” i tema svakog „smol tolkinga”...
Kako se kaže...samo su dve stvari izvesne...mora se umreti i mora se placati porez!
Problem je u mojoj dijagnostici,sto rekoh...nepreciznost pitanja.Svako dobro postavljeno pitanje je ne samo pola odgovora već i tri četvrtine rešenja.
Ja sam bio u opsegu...„šta je pisac hteo da kaže”!

Meni je ponekad bolno ovo pitanje a odgovor je bolniji...ako je moja plata 10,000 eura a na platnom spisku stoji do 5200 eura..(pusti me da vrisnem) a u situaciji „klase stojera”gore napomenutog,možeš misliti!
To je prvi cin!
U drugom cinu,već će moju (za sad,buducu)penziju, će ponovo oporezivati.Da prevedem...na već porezovano ću opet placati porez!
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.