Forums : Nemačka

 Comment
Vozacka dozvola u Nemackoj
vesela-domacica
2013-02-22 03:04 PM
Shvatila sam da možeš da „prepises” srpsku vozacku i polazes teoriju i casove voznje (koliko treba casova...) i da je druga varijanta da ne prijavis da imaš dozvolu i polazes iz početka.

Da li onima koji su prepisali vozacku dozvolu, nešto piše pozadi pod brojem 12, gde se inače pišu ogranicenja.

Puno hvala!
Jaga
2013-02-23 04:24 AM
Dobar dan

Teorija se može poloziti sasvim bez casova, samo iz knjige i testova.

Casova voznje, onoliko koliko smatrate da Vam je potrebno, za sigurno kretanje po nemackim putevima. Ako ste iskusan vozac, dovoljno će Vam biti par casova, ako niste onda par cosova vise.

Nije isto da li ste vozili u Srbiji u Beogradu ili u Kikindi. Morate sami proceniti.

Ne piše ništa pod tackom 12.

Pozdrav,
Jaga

Leon01
(ekonomista)
2013-02-23 09:34 AM
prvo treba covek da nauciti da parkira ;))
marijamhlc
2013-02-23 12:16 PM
Treba vam i da odslusate kurs prve pomoći, koji traje oko 5-6h
vesela-domacica
2013-02-23 01:17 PM
Hvala na odgovorima!!!

Lik je ladno dobio dozvolu i pod 12 mu piše 70.(pa broj njegove vozacke dozvole) to je kao ogranicenje gde piše da je dozvola prepisana, i valjda kad ide iz Nemacke nekad može opet da je prepise u svoju?St aje on polagao i kako nij emi jasno, iz Loznice je covek, e sad da li on ima nešto sto piše na njegovoj dozvoli, neke zabrane ili neke poene , ne znam nije mi rekao taj detalj. Ide sa mnom u skolu jezika, i pricali smo o osiguranju z aauto i tako dosli na temu dozvole, posto j eksoro polagao a ja tek trebam.

I ja prvi put čujem, za tako nešto. Tako ti neko da neku informaciju i baci u razmišljanje a bas sam mislila da dam svoju, Srpsku i da će mi nadam se tada biti manji procenat za osiguranje auta, valjda se racuna koliko imaš dozvolu i da nisi imao prekrsaje u Srbiji,koliko sam shvatila.

A što se parkiranja tiče *Leon to sam apsolvirala živeci u Solunu dugi niz godina, i to bez svog parking mesta. Grci su neverovatni oni se parkiraju na 3 cm jedan od drugog, ludaci. I tako sam stvarno naucila da parkiram.Pod stare dane :) A ovde je siroko i dugacko za parkiranje.
LaszloJ
(Dipl.Ing.El.)
2013-02-24 01:23 PM
Stanje povodom vozačke dozvole i osiguranja auta je ista kao i kad sam ja došao u Nemačku.

- Vozačka dozvola izdata u Srbiji važi PRVIH 6 MESECI boravka u Nemačkoj, a zatim one postaje NEVAŽEĆA.

- Tzv. „internacionalna vozačka dozvola” (izdaje AMSS) za pridošlice u Nemačkoj uopšte ne važi jer taj dokument je samo dodatak dozvoli za korišćenje isključivo u TURISTIČKE SVRHE.

- Upravljanje motornim vozilom u Nemačkoj sa vozačkom dozvolom izdatom u Srbiji nakon isteka onih 6 meseci se smatra VOŽNJOM BEZ DOZVOLE i može (a i ne mora) za sobom povući ozbiljne posledice:

1) Ako se u slučaju kontrole (nikad još nisam doživeo) ili npr. posle „slikanja” (npr. zbog prekoračenja brzine itb.) utvrdi da lice koje upravlja motornim vozilom nema U NEMAČKOJ važeću vozačku dozvolu, može mu/joj se izreći TRAJNA ZABRANA POLAGANJA VOZAČKOG ISPITA zbog osnovane sumnje u njegov/njen KARAKTER.
2) Ako se desi neki udes, osiguranje neće ništa da plati, jer se vožnja bez važeće dozvole tretira (isto kao i vožnja u pijanom stanju) grubom greškom vozača. To može biti jako skupo!

Postoje naravo izuzeci. Ja imam jednu poznanicu koja je više od dve godine vozila po Berlinu bez važeće nemačke dozvole. Ona nikad nije zaustavljana, uvek je vozila pravilno, nikad nije kažnjavana i nikad nije bila učesnik bilo kakvog udesa. Imala je i sreću a posle je otišla u Francusku gde su joj Srpsku dozvolu jednostavno „pretvorili” Francusku (i samim tim EU)-dozvolu sa kojom je (koja ironija!) mogla da vozi po Nemačkoj sasvim legalno.

Elem, „pretvaranje” dozvole izdate u Srbiji u Nemačku dozvolu nije tako jednostavno kao u Francuskoj. Obzirom da je Srbija još uvek na nekim crnim listama, za nas je u Nemačkoj obavezno kompletno polaganje (i test i vožnja). Na prvi pogled isto kao da i nismo imali nikakvu dozvolu. Ali ipak postoji velika razlika u parama koja se moraju potrošiti u odnosu na „novi početak”. Kada odete u neku auto-školu, imajte na umu sledeće (hoće da vas nasankaju ali se ne dajte :).
- Teorijska nastava: ne mora se pohađati a naravno ni plaćati (~300€),
- Vožnja: nije obavezna, ali uzmite nekoliko časova da vam instruktor pokaže gde su skriveni znaci „STOP” i uopšte gde su mesta na kojima ruše kandidate. A i da steknete neki utisak o vožnji u datom gradu. Mislim da je dobar kompromis uzeti nekih 6 časova (6x45min) vožnje ako ste iskusan vozač i ako se radi o većem gradu (npr. FFM).
- Polaganje i teorija i vožnja. Za polaganje teorije bolje naučiti sve na nemačkom. Nekad je postojala mogućnost polaganja na Srpskohrvatskom jeziku, ali to ne bih nikome savetovao jer su testovi za učenje a i oni za polaganje bili pune grešaka koje su često menjale kompletan smisao rečenice.
- Nezgodna je stvar, što Nemačke vlasti (iako je ne priznaju) proveravaju „ispravnost” vaše dozvole izdate u Srbiji što može da traje mesecima. Pre nego što se ta procedura ne završi, ne možete na polaganje.

Kad ste konačno prošli sve ispite i dobijete certifikat od TUV-a o polaganju, morate otići u „Zulassungstelle” gde vam oduzimaju srpsku vozačku dozvolu i umesto nje vam izdaju nemačku dozvolu. Da, tu je upisana naznaka u koloni 12. u sislu „70.SR...” ali to nije nikakvo ograničenje već samo naznaka (delimičnog) porekla. I ta naznaka ne utiče ni na šta.

LaszloJ
(Dipl.Ing.El.)
2013-02-24 01:43 PM
I još nešto o osiguranju vozila.

- Visina osiguranja koju godišnje plaćate je produkt dva broja.

1) Osnovni troškovi za vaš tip automobila. Izračunava se za svaki tip vozila posebno, kao odnos uplaćenih premija i nastale štete. Dakle, kao neki odnos „dobrih” i „loših” vozača za taj tip vozila. Pre kupovine vozila vredi pogledati ovu vrednost.

2) Vaš lični rizik, izražen u procentima. Prilikom kupovine prvog auta u prvoj godini ona je 250%, a ako ste dugo vlasnik vozačke dozvole i imate neke argumente (vozili ste službena kola u Nemačkoj i sl.) ona može biti 140%. Zatim se svake godine (u kome niste napravili udes svojom greškom) taj procenat smanjuje, sve do nekih 30%. Kada prodate kola i kupite novi (u određenom vremenskom periodu) imate pravo da „preuzmete” prethodni rizik. Kada napravite udes procenti vam skaču (mnogo brže nego što opadaju kad ne pravite udes!) u pravcu 250%. Ako napravite jako puno udesa, može se desiti da vas nijedno društvo neće osigurati. U novije vreme ti procenti se mogu (tako sam čuo) prenositi i između EU-zemlje. Ali što se Srbije tiče, vozačka karijera u toj zemlji (makar vozio i 20 godina bez udesa) nema nikakav uticaj na procente. Ovde vas jednostavno smatraju početnikom, jer to zakonski mogu i jer to im donosi više para.

- Vozilo možete generalno osigurati samo ako ste vlasnik vozačke dozvole koja važi u Nemačkoj. Ali, postoje i mala vrata ... ima osiguravajućih društava koje vas „osiguravaju” i bez da im prikažete važeću dozvolu, zatim vas „ostave” na 250% sve dok im ne prikažete dozvolu (može i godinama)... i konačno, ako napravite udes elegantno se izvuku bez plaćanja ijednog centa jer VI NISTE IMALI VAŽEĆU VOZAČKU DOZVOLU. Dakle, takvo osiguranje su bačene pare, ali sa druge strane, vozilo ne možete registrovati ako je prethodno niste osigurali. Tako da ste bez važeće EU-dozvole u začaranom krugu.

Nadam se da nisam suviše ugnjavio, probao sam da opišem stvari kratko ali ipak sa dovoljno detalja za lakše razumevanje.
Hobbit
2013-02-25 04:21 AM
Jel´ovo tvoja slika? :-))
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
2013-02-25 04:31 AM
Da, i to u originalu. Šta fali?
Leon01
(ekonomista)
2013-02-25 05:16 AM
A što se parkiranja tiče *Leon to sam apsolvirala živeci u Solunu dugi niz godina, i to bez svog parking mesta. Grci su neverovatni oni se parkiraju na 3 cm jedan od drugog, ludaci. I tako sam stvarno naucila da parkiram.Pod stare dane :) A ovde je siroko i dugacko za parkiranje.

>>>

znaci isto ko franzuzi, smao ono ti ne ostavljaju ni 3 cm, a moras da ih guras kako bi iszaso, jednom me uparkirali pola sata nisma mogo da izadjem;)
Hobbit
2013-02-25 06:03 AM
Nešto si mi poznat. Koje si godiste? Da ne bude da ispitujem, ja sam generacija ´88 smer EES sa ETF u BGD.
Tabanac
(DR.voseca)
2013-02-25 09:26 AM
„Lazslo.J”...pozdrav!Postoji i još jedna mogućnost,prenos procenata,starijeg i dobrog vozaca na početnike i mlade vozace,uz znatno snizenje na to stvarno skupo osiguranje od 250%...
Tu pogodnost je iskoristio i jedan od mojih potomaka i to vise godina...raspitaj se (...i ja sam,jednom davno od moje mameiskoristio tu pogodnost,koja je bar 10 puta,proklinjala dan kada je to učinila...he,he,he...nisam ja prebrzo vozio već kako je policija rekla „prenisko sam leteo”)
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
2013-02-25 10:06 AM
Ja sam bio krenuo od 140% pošto mi je tadašnja firma (Daimler) dala zvanično pismenu izjavu. Davno je to bilo. I trenutno sam kod nekih 30-35%. Nekad je moglo i do 25%.

Ja sam studirao FTN u Novom Sadu ... i diplomirao juna 1995.
vesela-domacica
2013-02-25 04:02 PM
Puno mi znace ove informacije. Neko je rekao da je sve individualno ali ipak iskustva drugih ljudi, iz prve ruke znace.

Leon*
Ja sam čula da se u Francuskoj, pogotovu u Parizu, kaznjavaju vozaci automobila koji digne rucnu, jel u tom slučaju, ne mogu da se „izguravaju”.
Leon01
(ekonomista)
2013-02-26 03:25 AM
da tako je bilo ranije, ne znam dal je sad još uvek tako.
kaosmonk
2013-11-19 08:08 AM
Pozdrav svima!

Hteo bih da se prikljucim diskusiji, jer trenutno prolazim kroz proces dobijanaj nemacke vozacke dozvole, jer je u međuvremenu proteklo 6 meseci, ali me zanima da li postoji neka sansa da se ipak uvazi vozacko iskustvo iz Srbije, sto će i te kako uticati na visinu osiguranja? Da li je neko pokusao uopste da podnosenjem papira kojima dokazuje da nije krivicno i prekrsajno gonjen smanji visinu osiguranja odmah na početku?
krle76
(pravnik)
2014-07-27 05:00 PM
Ja sam moju ladno predala prvih 6 meseci i ladno mi pretvorili za 35 e u nemacku bez ikakvih testova nikakvih!
DTTT
2014-08-02 02:52 PM
U kom to gradu su zamenuli našu vozačku u nemačku bez ikakvih polaganja? I gde su to uradili, u auto školi ili u rathausu?
Simokosmos
2014-08-31 04:18 AM
Dobar dan
Ja nemam vozacku dozvolu pa hoću da polazem ovde u Nemackoj imam madjarski pasos.
Interesuje me dali mogu da polazem sa madjarskim pasosem
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.