Forums : Nemačka

 Comment
Kupovina nekretnina u Nemackoj
undergrounder
(menadyer)
2012-11-23 11:27 PM
Pozdrav svima. Interesuje me dali stranci imaju pravo kupovine nekretnina u Nemackoj i pod kojim uslovima.Svako iskustvo je dragoceno.Hvala vam puno
Jaga
2012-11-25 06:12 AM
Zdravo

Kupovina nekretnina u Nemackoj od strane stranaca je regulisano posebnim zakonom.

Ukratko: Sva fizicka lica nezavisno od državljanstva ( a i sva pravna lica iz bilo koje države) imaju pravo kupovina nekretnina u Nemackoj.

Ali, kupovinom nekretnine ne stice se nikakvo pravo boravaka samo po sebi. Tj. ako nemas neko pravo boravka ovde, ni kupovina nekretnine neće to promeniti.

Pozdrav,
Jaga
undergrounder
(menadyer)
2012-11-25 05:02 PM
Hvala puno. Ja živim u Australiji tako da mi to nije bitno.Rodjaka je kupila stan u Berlinu /Lankwitz za 45,000 eura ,oko 53m2 i izdaje ga za 400 eura sto mi deluje zaista povoljno. ono sto je sad drugo pitanje je kolike su dazbine prema opstini,porez na dohodak itd...Taj procenat povracenog novca je definitivno dobar.
Ako bilo ko ima da doda na ovu temu bio bih zahvalan.
Pozdrav
vesela-domacica
2012-11-26 05:22 AM
Nedavno je porodicni prijatelj, dosao iz Autralije i kao penzioner kupio stan u Frankfurtu.Ima Australijski pasos. Kupovina je prošla bez ikakvih problema, to znam sigurno mm je isao sa njima zbog jezika.
Morao je da dostavi, nisam sigurna kome, pitacu, dokaz da može da se izdrazava bez obzira sto ima tu svoj stan u kome će živeti.Pitacu detalje pa ću ovde staviti odgovor.
Pozdrav
undergrounder
(menadyer)
2012-11-26 04:53 PM
Hvala puno. Svaka informacija je dobrodosla
vesela-domacica
2012-11-26 05:30 PM
Stan je kupljen za kes, advokat je bio iz agencije koja je prodavala stan. On kao vlasnik živi u tom stanu, ne izdaje ga, i predao je za nemacki boravak, godinu dana posle kupovine stana. Odobren mu je boravak odmah, valjda zato što ima Australijski pasos. Trebao je da preda socijalnom(ili tako nekoj instituciji, nije znao da mi objasni kako se tačno zove), da može da se izdržava on i žena njegova od te penzije, tj. da dao je cek od penzije i ugovor da prima penziju. To je sve. Kaže da je lakse kupio stan u Frankfurtu nego u Sidney-u.
Nadam se da je malo pomogla ova informacija!
Pozdrav
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
2012-11-26 08:51 PM
U BGD traže 400 evra za toliki stan, a ovde je prica o Berlinu i EU?!
Nama i ne treba EU, već smo distigli njihov std cena, samo još da plate skoce za koji cent i tu smo.:)
marijamhlc
2012-11-27 06:37 AM
traže u Beogradu toliko ali u kom delu grada? možda u centru samo.
ako živis u Beogradu, onda ne znaš da se u Nemackoj stanovi izdaju kompletno ne opremljeni, znaci sve sam kupujes, naravno u to spada i kupovina kompletne kuhinje!:) a daj boze da imaš i parket/laminat u stanu i da je okrecen stan

a 400Evra je bez racuna i održavanja zgrade, na to dodaj još jedno 200-250Evra/msc. opet zavisi i koja je lokacija, da li je blize centru, da li je kraj dobar i t.d...
mimozaaa
(posmatrac)
2012-11-27 12:29 PM
Na stan u vlasnistvu placa se kvartalno porez te se na izdavanje placa porez tj. porez na zaradu. Ne znam tačno koliki je porez na zaradu ali nije sigurno jako veliki jer nebi ljudi kupovali i izdavali stanove. Vlasnici stanova placaju sve popravke na zgradi tako da se ti racuni djele na sve vlasnike. Postoji i održavnje kao i zajednicka potrosnja koja se isto placa ali ako je stan izdat onda to placa stanar.
Što se tiče stranaca oni bez problema mogu kupiti stan a gore pomenuti Australac je bez problema dobio i boravak zato što ima AU pasos jer 7 zemalja je izuzeto iz posebnih uslova koje moraju da ispunjavaju za dobijanje boravka. Naravno da je morao da dokaze da ima dovoljno veliku penziju s kojom može da se izdržava jer je to uslov za sve strance. Ako nemas posao onda može i s penzijom ako je dovoljno visoka. Kupovina stana se obavi za sat vremena i sve se to odradi kod Notara, još ako ide preko agencije onda se sva papirologija spremi i sve obavi za 15 minuta.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
2012-12-05 10:05 PM
Hlc,

Jasno je meni kakvi su stanovi takvi u Njemackoj, jer ista stvar je i sa Holandijom.
Dora95
2014-07-07 04:20 PM
Da li neko zna imam salon u BL oko 6mje.želim tao da ga proširim ali da iznamljujem prostor da li se to može?Hvala..
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.