Forums : Nemačka

 Comment
Ponuda za posao u Kelnu - prihvatiti li ne?
Zgubidan
(Oracle one-man-show)
2012-10-05 05:14 AM
Dobio sam ponudu za posao u Kelnu za 65.000 EUR bruto (Data Warehouse Developer) i sad me boli glava, prihvatiti je ili ne... Opisaću kako trenutno živim u Ljubljani i molim sve vas, koji živite u Nemačkoj, da uporedite moje uslove sa vašim i napišete svoje mišljenje.

Pre 11 godina sam dobio posao u Sloveniji. Počeo sam kao običan programer ali sam bio vredan, puno radio i učio, pa posle nekog vremena postao prvo vodja projekta, a kasnije i team leader. Nakon 5 godina izgaranja na projektima sam se umaknuo u unutrašnji IT veće firme gde sam trenutno vodja odeljenja za razvoj, a sad se sprema reorganizacija i uskoro bih trebalo da postanem pomoćnik IT direktora. Imam dvojno SLO i SRB državljanstvo, 12 godina iskustva u IT-u i malo više od 2100 EUR neto plate. Za SLO je to premija i ovde mi je odlično - sat vremena vožnje je do mora, ima dosta naših ljudi, imam par dobrih i puno manje dobrih prijatelja, priroda je fenomenalna, 5-6 sati vožnje je do mojih u Srbiji i idem dole 10 puta godišnje, jezik sam naučio i „uklopio” se u društvo (koliko je to sa Slovencima uopšte moguće, sličniji su Nemcima nego Srbima). Jednosoban stan plaćam 300 EUR i uz pomalo bahat život i putovanja mesečno uštedim 800-900 EUR. Imam 44 godine i neoženjen sam, bez dece (tražim „pravu” ali je dosad još nisam našao, intenzivno radim na tome). Imam 2 razloga zbog kojih razmišljam o odlasku:
- ovde sam dostigao maximum, veću platu i poziciju ne mogu dobiti (direktorska me ne zanima, radije bih ostao u struci)
- stanje u SLO je slabo i ide na slabije, ako se kakav zakon promeni i firma propadne ili počnu da smanjuju plate praktično nemam alternative. Ne bih propao ali morao bih prihvatiti slabiji posao i cca. 500 EUR plate manje (trenutno stanje, kako izgleda biće i gore).

Odlazak u Nemačku bi mi bio izazov, i profesionalni i životni (jesam mator konj, al' se izgleda još nisam naučio...). Sa SLO državljanstvom mi ne treba radna dozvola. Ako počnem kao developer za par godina ću sa svojim iskustvom i znanjem sigurno napredovati. Kad naučim jezik i upoznam njihov način rada bih se pokušao prebaciti na „contract” jer su tamo su ozbiljniji poslovi, veće pare i meni više odgovara takav način rada. Protiv su moje godine, neznanje jezika (posao iz ponude je na engleskom), udaljenost od Srbije i činjenica da se guzica navikla na lagodan život, pa je teško svemu se odreći o ponovo krenuti od početka.

'Ajd sad vi, šta bi uradili na mom mestu?

Hvala.
Jaga
2012-10-05 06:18 AM
Ukratko:

Moja preporuka ti je da ostanes di si.

Pozdrav,
Jaga
opera
(muzicar)
2012-10-05 07:18 AM
Jaga je savrseno u pravu. Pozz
marijamhlc
2012-10-05 07:36 AM
Odmah da ti kažem, moj suprug je u Koln-u, za tebe samog, to je ok plata, možeš sasvim pristojno da živis.

Ako ti je ok u Sloveniji, zašto menjas?

Vidim da je on sasvim zadovoljan, e sad, jedino će ti biti problem uznajmljivanje stana to je poduhvat, ali sa toliko iskustva, ja verujem da će ti stan biti placen prvih par meseci dok ti ne nadjes neki stan za sebe.
Moram napomenuti, i moj suprug je radio za sličnu platu u Beogradu, i skoro na sličnoj poziciji kao sto je tvoja, ali vidim da je dosta zadovoljniji sa nacinom zivota, poslom i t.d u Nemackoj.

Ipak, totalno je drugaciji odnos tamo prema zaposlenima nego na našim prostorima...

To što ne znaš jezik, pa naucices ga, nije to nauka o raketama!:)
Ako sam ga ja nekako savladala uceci ga u Beogradu za par msc, veruj mi, tamo ćeš ga brzo nauciti, a ja sam stvarno antitalenat za Nemacki jezik, ali totalni!:)

Jaga
2012-10-05 07:45 AM
Malo duže:

Od te bruto plate u tom gradu, sa tvojim godinama, neozenjen i beze dece bi imao neto 3.025,30 € mesecno.

To jeste malo vise nego šta imaš dole, ali po mom skromnom mišljenju, blizina mora i planina za odmore, blizina Srbije, poznavanje slovenackog jezika i nesumnjivo mnogo lepsa priroda u neposrednom komsiluku, se može pretociti u novcanu vrednost, koja će uz skuplji stan i zivot u Kelnu, sasvim istopiti tu novcanu razliku.

Iz još jednog razloga ti preporucujem da ostanes di si. Lakse ćeš tu naći si devojku/ženu negoli ovde.

A da ne pomnijem naviku na lagodan zivot.

Znaci, jedini validan razlog jeste da ti je do avanture, pa onda prihvati, ali sve u svemu mislim da bi se kajao.

Pozdrav,
Jaga
marijamhlc
2012-10-05 01:04 PM
Svakako će ti biti teze kada si sam u Nemackoj, nego li u Sloveniji. Ali opet, sve zavisi kakav si tip coveka, i šta ti vise prija.

Ja lično ne planiram da dolazim često za Srbiju, tu je Francuska, Belgija, Engleska, Holandija...Jednom godisnje mi je sasvim ok da se pojavim u zemlji Srbiji, možda čak i redje od toga...
Mislim da sa tvojom platom, bez problema možeš da putujes i do mora, i do planina i gde ti se prohte.

Sa poslovne strane, 11 god si u istoj firmi, mislim da je vreme da se promeni firma, da steknes možda neka nova iskustva poslovna, a koliko je moj suprug uspeo da skapira i koliko su mu Nemci pricali, kod njih se dosta ceni poslovno iskustvo, i sa 50 god ćeš lakse naći posao ako se resis da promenis opet, nego li na Balkanu.

Opet, moj suprug je radio 17 godina u istoj firmi, i resio je da ode, naravno na bolje uslove, ali i da promenimo malo atmosferu.

Slovenija je mnogo bolja što se tiče svega nego Srbija.

On se super tamo uklopio, ima drustvo da se izadje, da se zeza, samo je bitno uklopiti se u sve to. Svaki novi početak je tezak...

Entwickler
2012-10-06 06:42 PM
@Zgubidan,

Tvoja situacija me po malo podseca na moju. Mada ja nemam vise dileme da li treba otici u Nemacku ili ne. Sa suprugom već radimo na tome, može se reći da smo „prelomili”. 50% ljudi koji su već u Nemackoj savetuju da treba doći a 50% da treba ostati „na balkanu” ako se već ima solidna pozicija u struci.

Ja sam u Beogradu i nisam bas dosegao tako jaku finansijsku poziciju kao ti ali nisam bas ni mnogo ispod toga. Međutim to je neki manje vise maksimum koji se u Beogradu može dostici. Iako je to za Srbiju premija ipak teško covek može da se zadovolji time. Supruga ne može da nadje posao, živimo u malenom jednosobnom stanu u centru Beograda i vozim tzv. zenski auto (B segment), doduse nov kupljen. I to je neki maksimum. Možda može još koja stotka EUR-a gore i to je to.

Da je u Nemackoj teško u to ne sumnjam. Verujem da je taj početak stvarno pakao. Treba uciti jezik, uklapati se u sistem, uklapati se u novu firmu, dokazivati se itd itd. Eto i to nalazenje stana u Nemackoj kažu da je prava avantura i pravi poduhvat. I meni će teško da padne da se sve ponovo gradi iz početka. Ali bukvalne sve jovo na novo! Pa čak i polaganje vozackog :) Samo kad pomislim da na nemackom jeziku moram ponovo voznju polagati sve mi se prevrne u stomaku :)

Kad bi ja dobio ponudu za posao u Nemackoj od 65K ja bih pevao. Ne ocekujem da svoj prvi posao tamo bude bas toliko placen. Ti si dosta iskusniji od mene pa i možeš da ocekujes toliku platu ali ja ću verovatno morati da se pomirim sa nekih 40K, 45K za početak. Ali ono sto je meni motiv jeste da ipak u Nemackoj prakticno nema limita. Pre neki dan sam video oglas gde nude 500 EUR dnevno, pozicija IT consultant. Takođe skoro videh posao za C# .NET developera gde nude 450 EUR dnevno. To su naravno retki slučajevi ali postoje. Verujem kad covek tamo usavrsi jezik i „nagruva” još znanja i iskustva može da peca i takve ponude. Ti bar sa iskustvom ne manjkas, ja sam negde na polovini tvog staza :) Šta god da odlucis srećno!

P.S. Možda tamo jednog dana postanes neki Team-Lead pa napravimo neki deal da mi ponudis poziciju u firmi! :))))
Jaga
2012-10-07 04:38 AM
Zdravo

Ja sigurno nikada nisam nikome preporucio da ostane u Srbiji. To nema veze s Nemackom, ali ima sa Srbijom. Dovoljno je citati novine.

Pozdrav,
Jaga

LaszloJ
(Dipl.Ing.El.)
2012-10-07 08:56 AM
Evo nekoliko reči o mom iskustvu, možda će ti pomoći oko donošenja tako bitne odluke.

Ja sam otišao iz Srbije pre 11 godina. Prve godine mi je plata u Nemačkoj bila 39000€ (bruto) i tada se od toga moglo sasvim lepo živeti u Frankfurtu. Nemački sam malo i znao, ali sam je morao znantno popraviti. Da, vozačku sam morao ponovo polagati, ali to je sitnica.

Promenio sam nekoliko firmi, radio i na jednom fakultetu (tj. odradio tao doktorat a bio zaposlen kao naučni saradnik), sada sam ponovo u jednoj firmi. I zaradjujem bruto 65000€, isto kao što bi i ti ako prihvatiš ponudu.

Nisam nikakav šef, radim kao konsultant i razvijam rešenja za naše stranke, pomalo radim i na razvoju internih projekata. Moj šef ima završenu višu školu i u malo oga se razume što ja trenutno radim (da, da, to me je baš pogodilo, ali me zato malo i teši što zaradjuje oko 10000€ manje godišnje nego ja). Mogao sam da odem i u drugu firmu i da imam bruto platu od 70000 do 80000€/godišnje, ali mi je bila bitnija atmosfera na poslu a i nisam želeo danonoćno da radim. Tj. ponovo sam želeo da imam i nešto slobodnog vremena.

Dakle „radi se mnogo”, to je istina a opet relativno. Pre bih rekao da ono što radim radim efektivnije, bude bolje iskorišćen, ponekad stvarno dugo ostajem a ponekad ne, nekad ceo dan tražim rešenje za jedan problem, ponekad samo sve od sebe ide ... ali ne nosim kući probleme, niti radim kod kuće dodatno.

Elem, od tih 65000€ godišnje se može super živeti (žena mi je doktorirala teoretsku fiziku u Nemačkoj, ali nikako da nadje posao, decu nemamo). Neto plata mi je 3400€ mesečno + 13. plata u Novembru (dakle u proseku to bude oko 3700€/mes). Od toga oko 700€ mesečno ode na stan (četvorosoban, više od 100m2) tj. na stanarinu i na troškove. Živimo u dosadnom gradiću (130 000 stanovnika) ali OK.

Keln je veoma interesantan grad; tu svako može naći nešto interesananto. Ako se ne osećaš suviše starim za promenu, mislim da ti neće škoditi. Ako te interesuju neki dodatni detalji, pitaj.

Pozdrav L.
KaJ_Kolja
2012-11-11 02:05 AM

Bato, da nisi spomenuo ONO SLABO I SLABIJE u Sloveniji, rekao bih ti i ja da ostanes, ali ako sumnjas, idi i nastavi u nemackoj.

Istina, bićeš početnik, ali obzirom da si uporan, iskusan i opet uporan, sve sanse su na tvojoj strani.

Na kraju krajeva, budi „pametniji od sudbine”, pa ovako:
Rastani se lepo sa slovenskom firmom, ne zatvaraj vrata doopetom,
pa u slučaju da ne bude u nemackoj kao sto si ocekivao, velika je verovatnoca da ćete slovenska firma -kao dobrog- strucnjaka opet primiti.

(šta vise, pomalo im das na znanje.. onako lepo kroz kompliment iz zahvalnosti.)
Sve najlepse...
Keln
2012-11-18 03:15 PM
odmah da kreneš!!!

Keln je strava od grada, ima da ti padnu muda, kad vidiš noćni život. Ja nažalost ne živim više u Kelnu. Dosad sam promenio 4 pokrajine (Bundesland) u Nemačkoj i u Kelnu mi je bilo najsuper. Tu imaš ljudi iz više od 150 različitih zemalja i ženske svih boja, crne, žute, braun, bež. Brate, grad je do bola. Ako već nisi tamo, onda kupuj odmah kartu i kreći. Ako imaš još pitanja, samo piši.
Annunaki
(Kakve su ti misli takav ti je)
2013-01-30 03:36 AM
Pošto Vas je dosta iz IT struke da li mi možete reći na šta je najbolje da se fokusiram iz IT oblasti. Šta se najviše traži u Nemackoj a šta je najbolje u smislu odnosa plate i obima posla?

1. Software Developer C#, asp.net, Delphi
2. Microsoft MS SQL Server
3. Microsoft Windows Server
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.