Forums : Šabac

 Comment
Čivijaški Karneval 19 septembar 2009
centar_bair
2009-09-10 05:28 AM
Karneval je posebna vrsta proslave inspirisana religijskim običajem posta koji predstavlja simbol muka Isusa Hrista. To je poslednja prilika ljudima da se provesele i opuste uz dobru trpezu.

Reč „karneval” nastala je od italijanskih reči „carne levare” što bi značilo, ili „came vole” u prevodu „zbogom meso”. Zato se često u srpskom jeziku period pred post prevodi kao „mesojeđe”.

Proslave karnevalskog tipa, sa paradom i maskiranjem, nisu uvek vezane za hrišćanstvo i mogu se povezati sa dionizijskim svečanostima u staroj Grčkoj i sa saturnalijama u starom Rimu. U srednjem veku karnevali su bili odraz narodne kulture – eho paganskog vremena.

Prvi karnevali su se pojavili u Italiji, Španiji, Portugalu i Francuskoj, a zatim su se preoširili na Latinsku Ameriku.

Šabački karneval je prvi put održan 19. septembra 2008. godine u okviru dugogodišnjih manifestacija Šabačkog vašara i Šabačke čivijade.

Karneval je duhovno bogatstvo svakog Grada, riznica smeha, vedrine, ljubavi i neprekidnog trajanja.

Karneval je otvoren prozor prema svetu, pruža mogućnost za upoznavanje, druženje, stvaranje i kreiranje novih vizija umetnosti u budućnosti.

Cilj Šabačkog karnevala je da se svi ljudi ove planete nađu u toplom i iskrenom zagrljaju gde će mu mlade generacije svojim potencijalom podariti večnost.

Neka naša budućnost bude ispunjena pesmom, igrom, lepotom mladosti duše grada- ŠAPCA koji je uvek trajao i trajaće vekovima.

Kolo karnevala povešće mladi vodeći sa sobom one koji su tek prohodali do onih u zrelom dobu do cveta starosti. Učesnici sa svih strana uplešće se u ovo kolo i podeliti sve lepote i radosti ove najhumanije ljudske manifestacije – ŠABAČKOG KARNEVALA.

Naš karneval je prilika da ostvarite svoje snove da budete bar jednom u godini ono što potajno priželjkujete - NAJLEPŠI, NAJMOĆNIJI, NAJBOGATIJI, NAJMAŠTOVITIJI, SASVIM SVOJI!!!

Šabac je kao bunar bez dna. Pružiće Vam sva zadovoljstva i uzbuženja a zauzvart otkriće Vam svoje male tajne i neverovatne ljude koji žive svoj skromni život neprimećeni a postaju veliki čim dobiju priliku na ŠABAČKOM KARNEVALU.

http://www.karnevalsabac.org/home.php

 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.