Forums : Sidnej

 Comment
Posle mene potop
vudu2-lenjin2
2012-03-21 12:39 AM
_____Topljenje lednika na Grenlandu i Antarktiku donosi novi potop
Tanjug | 20. 03. 2012. - 22:43h izmena vesti 22:55h | Foto: Reuters, AFP | Komentara: 12

Nivo svetskog okeana će se podići za 10 do 20 metara ukoliko se otopi sav led na planeti, a taj proces je neizbežan čak i ako globalno zagrevanje ne pređe granicu od dva stepena Celzijusa, koju je Međudržavna grupa eksperata za klimatske promene (IPČ) označila kao „stabilnu”.

„Prirodno stanje planete uz takvu količinu ugljendioksida u atmosferi i s takvim temperaturama podrazumeva za oko 20 metara viši nivo Svetskog okeana od sadašnjeg”, izjavio je Ričard Lejn iz Nacionalnog naučnog fonda Sjedinjenih Američkih Država (NSF), rukovodilac istraživanja objavljenog u časopisu „Geologija”.

Naučnici iz SAD i Novog Zelanda su uporedili savremene klimatske procese sa stanjem iz epohe Pleistocena (pre 2,7-3,2 miliona godina) kada su količine gasova sa efektom staklene bašte i temperature na povrišini zemlje bili slični sadašnjim.

Na osnovu rezultata istraživanja naučnici su zaključili da bi u našoj epohi trebalo očekivati neizbežni porast nivoa okeana, što će se desiti zbog velike količine vode oslobođene u potpunom topljenju lednika na Grenlandu i Antarktiku.

Zajedno sa tim, smatraju autori istraživanja, ovaj proces bi mogao da traje stotinama ili čak hiljadama godina.

„Kada se voda, koja je sada 'uskladištena' u ledu na teritoriji Grenlanda i Antarktika sruči u okean, svet će sasvim drugačije izgledati. Više od 70 odsto stanovništva biće primorano na iseljavanje, ili će biti potopljeno”, kaže Lejn.

Međudržavna grupa eksperata za klimatske promene (IPCC) formirana je 1988. godine pod pokroviteljstvom programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP) i svetske meteorološke organizacije (WMO) za procenu rizika od globalnih klimatskih promena izazvanim antropološkim uticajima.

IPCC procenjuje da bi zbog porasta prosečne temerature na zemlji većem od dva stepena Celzijusa brojni prirodni sistemi na zemlji dospeli u kritičnu fazu. Od tada se ovaj rast temperature smatra za „klimatsku” granicu.

__________________________

>>Nivo svetskog okeana će se podići za 10 do 20 metara

Dakle, razmislite dvaput pre kupovine nove nekretnine, jer ako je ovo gore tačno svi vazni gradovi u Australiji će se naći pod vodom..
bananas
(complicated mind)
2012-03-21 04:21 AM
Da mi ovu cuvenu godinu prezivimo a za posle će vidimo. Ce bidne kao onaj Kostnerov film Waterworld koji je kpstao 300 milioncica a vratio neku sicu. Pa plovne kozice i dihaljke iza uha. Sexy.
josh-uvek-ovde
2012-03-21 05:18 AM
Que sera-sera... :)
asdfghjkl
2012-03-21 07:54 AM
Dok to dodje „ko ziv ko rahmetli” sto bi rekli u Sarajevu.
vudu2-lenjin2
2012-03-21 07:19 PM
Pa.. nekih 20 godina?
CikaBrkica003
(Student)
2012-03-21 09:25 PM
Potopa i waterworld scenarija neće biti zbog morske struje i temparature pre će da klima okrene naopacke ledeno ili tropska klima ko će znati, pre nego da celi Antartik ili severni pol potopi u more.

Pozdrav
vudu2-lenjin2
2012-03-21 09:35 PM
Golfska struja ne proizvodi toplotu, ona je samo distribuira.

Led se topi zbog globalnog povecanja temperature uzrokovanog povecanjem CO2 u atmosferi.

Dakle, topljenje leda na polovima i morske struje ne stoje u direktnoj vezi.
CikaBrkica003
(Student)
2012-03-21 11:45 PM
U pravu si u vezi za otopljenje leda i CO2 ali nisi u pravu u vezi otopljene sveta jer kada ta golfska struja pomereci sa hladnom i vrucom strujom šta bude? Klima se menja naopacke postepeno ili pokusava da se vrati na normalno al ne moze zbog golfske struje jel tako? Šta mislis zašto Australija ili Evropa kasne s klimom? Upravo zbog te golfske struje hladna i topla struja. Ja mislim uzrok svega je nedostastka biljke,drveca a i zivotinja nego CO2, jer biljke i drvece se hrane sa CO2 i oslobadaju kiseonik a zivotinje održavaju ekosistem sveta, problem je sto imamo malo biljaka,drveca i zivotinja a vise CO2. Naucnici su izvadili led da meraju CO2 i znaš šta? CO2 je bio tri puta veci pre 300 godina nego danas a kako to da led nije utopio pre 300 godina?

Pozdrav
vudu2-lenjin2
2012-03-22 01:10 AM
Treba razlikovati lokalne i globalne klimatske promene. Globalno, svet otopljava, ali neki delovi sveta mogu i da zahladne. Golfska struja prenosi toplinu Britaniji i Skandinaviji, koji bi bez nje bili kao Sibir. Dakle ako Golfska struja prestane da tece, Englezi će da iskuse zahladjenje a ne otopljavanje, tako da će opet da idu kontra svetu (već voze levom stranom). Australija će možda da profitira iz GW jer će vise vode iz ledenih bregova - slatke vode! - dovesti do vlaznije klime. Vise padavina, vise uragana... snazni vetrovi će nositi vlagu u unutrasnjost tako da će vegatacija da napreduje a pustinja da se povlaci. Darvin će možda biti gadan za zivot ali će zato ceo ovaj jug kontinenta biti prijatniji.

Otopljavanje se Brkice desava ne samo zbg CO2 nego i zbog deforestacije jer se gola zemlja vise zagreva od sunca nego gusta suma. Veliki gradovi su izvor topline, voda iz termo elektrana koja se ispusta u more isto tako, crni asfalt od koga se prave putevi upija zracenje sunca, kao i pepeo koji lebdi u vazduhu, itd.
CikaBrkica003
(Student)
2012-03-22 02:10 AM
Vudu pa i ja to govorim „Ja mislim uzrok svega je nedostastka biljke,drveca a i zivotinja nego CO2, jer biljke i drvece se hrane sa CO2 i oslobadaju kiseonik a zivotinje održavaju ekosistem sveta, problem je sto imamo malo biljaka,drveca i zivotinja a vise CO2.” al ad neka bude, isto gofno drugo pakovanje.

Pozdrav
bananas
(complicated mind)
2012-03-25 06:22 AM
Gledam danas lokalni park. Nikada za sve ove godine nije bio toliko zelen u kontinuitetu. Uvek u toku leta trava izgori i pozuti, dodje ti prosto zalosno. A sad, kao kod nas. Zeleni se travica, još da ima lipa, hrastova, breza, kestena, platana itd.
bananas
(complicated mind)
2012-03-25 10:08 PM
Ahahahahahahah :))))) raining minuses wow baby ahahahahahhhhhh...:))))
josh-uvek-ovde
2012-03-26 01:08 PM
Dr Džekil i Mr Hajd...providno...(mislim na tih uvek -2)

Pozz Bananas sa +1
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.